Fruitbomen in het voorjaar – verzorging, snoeien, planten

De belangrijkste tijd voor de tuinier is om de tuin met zo min mogelijk verlies uit de winterslaap te halen. De lente komt in elke regio op een ander tijdstip, maar de fenologische kalender – de volgorde van de plantenontwikkeling – is grotendeels hetzelfde. In het voorjaar worden de gezondheid en de opbrengst van de bomen vastgesteld en worden de zaailingen geplant.

Voorjaarsverzorging, snoeien en planten van fruitbomen

Voorjaarswerkkalender

Zelfs in de winter, met vorst onder -25 0 Perziken en abrikozen hebben extra isolatie nodig in centrale regio’s. Voeg wat sneeuw toe, wikkel de boomstammen in papier. Bij de dooi in februari kunnen de bomen wakker worden en een valse lente voelen. Vooral pruimen- en kersenbomen hebben haast. Wortels en stammen moeten extra worden bedekt.

Deskundigen onderscheiden 4 stadia van boomontwikkeling en de bijbehorende werkzaamheden:

 1. De “voordat de knoppen opzwellen” fase. De bomen zijn slapend. Borstel winterinsecten weg uit schors, spleten en holtes. Reinig en behandel eventuele wonden, holtes en rotzooi. Voer een chemische winterbestrijdingsbehandeling voor bomen uit met de aanbevolen middelen.

 2. Het “ontluikende stadium”. Doe vangbanden om de bomen. Behandelen met de aanbevolen preparaten tegen ziekten en plagen.

 3. Het rozenknopstadium. De strijd tegen plagen en ziekten gaat door, maar de voorbereidingen zijn veranderd. De bespuiting wordt uitgevoerd op de knoppen, met de nodige voorzichtigheid om geen schade te berokkenen aan insecten, bestuivers die al in bloei staan.

 4. De “na de bloei” fase. Verzamel nesten van ongedierte in de cocon van de spin, behandel tegen schimmelziekten, verzamel gevallen eierstokken.

In elk stadium verschillende plagen en schimmelziektesporen verwijderen. Als de tuin in de herfst is behandeld, betekent dat niet dat vogels, knaagdieren of de wind er in de winter niet zijn binnengedrongen.

Voorjaarssnoeitabel voor fruitbomen

Stadium

Het product

Ziekten, plagen

Voor het ontluiken

30 Plus,

zeekraal,

3OH, KZ ureum 5- 7%

Meidoorns, gaasvliegen, zijderupsen, bladluizeneieren, schurft, honingpotten

IJzer-koper vitriool 5%

zwarte kanker, mossen, korstmossen, schimmelziekten

Bij de knoppen

Gamair. Alyrin B, Aktara, Coside

bladluizen, snuitkevers,

Azofos 100g/10l, Topaz, Skor, Tiovit Jet

Schurft, perzikbladschimmel, coccomycose, vlekziekte

Rosebud

Novocathion, Pyrimix, Fufanol,

Angio,

Bladluizen, kopervliegen,

Appelmot en bloemkever, ringelmot

Scor, Horus, Confidor, Mangicur Sensation

Bladvlekkenziekte, vlekziekte, echte meeldauw, vruchtrot

Door eierstok

Mospilan

Bitoxybacilline, Lipidocide, Fitoverm

Bladluizen, schurft, rupsen

Koor, Fondazol,

koperhoudende preparaten,

Fytosporine

Schurft, vruchtrot, vlekziekte

In elk stadium kunnen behandelingen tegen ziekten en plagen worden uitgevoerd met behulp van een tankmix:

 1. op groene kegel – Horus + Aktara;

 2. Rosebud – Scor + Confidor + Fufanol;

 3. Vallende bloemblaadjes – Horus + Mospilan + Scor;

 4. Op verwelking – Topaz + Scor + Karate.

De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd op een rustige, bewolkte dag. De preparaten verdunnen volgens de aanwijzingen, de dosering niet overschrijden. Als het binnen 2-3 dagen na de behandeling regent, is het resultaat nul.

Vroeg voorjaarswerk – snoeien, knippen van staken

Voorjaarsverzorging, snoeien en planten

Bij dagtemperaturen kunt u beginnen met het verwijderen van overwinterende insecten van de stammen. Ze zijn verdoofd, weggedoken in spleten, holtes, holtes. Zwarte kanker wordt afgeschraapt met 2 cm schoon hout, behandeld met 1% kopersulfaatoplossing en vervolgens met tuinvernis. Schud het vuil van het beddengoed af, verbrand het allemaal. Bedek verse wonden met 3-4 mm dikke tuinlak.

Snoei de bomen onder een afnemende maan.

Doel van de operatie:

 1. Vorm de kroon;

 2. Verwijder gebroken, droge takken;

 3. Verwijder de ondergroei die diep in de struik wijst;

 4. Knip rechtopstaande scheuten en misvormde, gedraaide takken terug.

 5. De scheuten inkorten met het in vorm brengen van de buitenste knop.

Er moet niet meer dan 10 % van de takken tegelijk worden verwijderd om de boom niet te verzwakken. De kroon bestaat uit lagen, gevormd volgens de regels. Elke holte is afgedicht met tuinlak.

Vorm de zaailingen gedurende de eerste 4-5 jaar. Bij volwassen bomen alle verdikkende scheuten verwijderen en de kroon in vorm houden door te snoeien.

Snoeitechniek:

 1. Laat bij het vormen van de boom 60 cm ruimte tussen de eerste en tweede rij en 30 cm tussen de tweede en derde rij.

 2. Lengte van de takken op hetzelfde niveau.

 3. Kort jonge takken met een derde in.

 4. Scheuten die naar binnen of naar beneden wijzen en plexussen vormen, moeten worden verwijderd.

 5. Wortel en stengelscheuten worden verwijderd.

 6. Het snoeien gebeurt zonder de stam aan te raken.

Na het snoeien moet de boom zo dun zijn dat een mus er vrij overheen kan vliegen.

Soorten en tijdstip van snoeien:

 1. Januari – wintersnoei van appelbomen wordt toegepast in zuidelijke regio’s met een zacht klimaat onder een voorwaarde van – 10 0 C.

 2. februari – wintersnoei op – 5 0 en hoger.

 3. Maart – in het zuiden: Oude groei snoeien. Appels, peren eerst, dan steenvruchten – in de middelste gordel van Nederland.

 4. April – Snoeien van granaatappel- en steenfruitbomen in koude gebieden.

 5. Mei – werken in de koudste gebieden.

 6. juni – groene snoei – vormgeven door de top van de jonge scheuten te snoeien.

Het vormen van de kroon van een jonge boom

Vanaf het voorjaar van het volgende jaar na het planten wordt de kroon in 4-5 jaar gevormd. Tijdens deze periode wordt de groeikracht van de boom beschermd en wordt voorkomen dat de knoppen tot bloei komen. De groei-energie is gericht op de vorming van het skelet.

De plant die voor het eerste jaar wordt geplant, presenteert zich als een twijg. Snoei hem dus 15-20 cm hoger dan de hoogte van de volwassen boomstam. In de zomer maakt hij een paar scheuten die voor de winter uitharden.

Als zich in de kwekerij al takken hebben gevormd, zorg er dan voor dat ze onder een hoek van 45-50 uitlopen 0 Ongeveer 40 cm lange twijgen, 4-5 scheuten. Vervolgens wordt bij het planten de onderste twijg gesnoeid tot een lengte van 30 cm. De centrale geleider moet zich 15-20 cm boven het niveau bevinden.

In het tweede jaar wordt de volgende gordel gevormd en blijven de takken van de onderste laag 50-60 cm lang. Ze vormen geleidelijk een onderste laag van tweede en derdegraads takken over een periode van 2 jaar. Voor het tweede niveau zijn nog eens 2 jaar nodig. De teler beperkt de groei van de groene massa die verdringing van de kroon en de centrale stengel veroorzaakt, door verschillende snoeitechnieken toe te passen.

Hierdoor heeft de jonge vruchtdragende boom 4 jaar na het bewortelen 2 lagen van 7 takken en is hij 2,5 tot 3,5 meter hoog.

Voorjaarsbemesting van fruitbomen

Fruitbomen in het voorjaar - verzorging, snoeien en planten

In het voorjaar, wanneer de grond is ontdooid en opgewarmd tot 8 à 10 graden, begint het sap actief te bewegen. De wortels halen voedingsstoffen uit de grond en brengen ze over naar de bodem. Wetenschappers hebben ontdekt dat de fruitboom in het voorjaar alle stikstof en 2/3 van de fosfor en kalium ontvangt.

Bemesten in 4 stappen. De eerste valt samen met de voorjaarsuitroeiing. Bij temperaturen boven +5 0 Bij slapende knoppen worden de bomen behandeld met een 5 % ureumoplossing. Sproeien bestrijdt ongedierte, vertraagt de bloei met een week en dient als meststof. Niet behandeld met ureum – breng een 1 % ureumoplossing aan op de omgeploegde zaaicirkel, 3-4 3-4 emmers.

Het witwassen van de stengel in het voorjaar bemest ook als het kalk, verse cowpea en kopersulfaat bevat. Ze lopen geleidelijk af van de stam naar de grond en dienen als meststof.

In het knopstadium heeft de boom fosfor en kalium nodig. Kaliummonofosfaat lost goed op in water. Een complete voedingsstof en complete meststof is nitroammophoska. Het bevat naast fosfor en kalium ook stikstof.

Na de bloei heeft de plant micronutriënten en complexe organische verbindingen nodig voor de vruchtvorming. Lever ze door bladvoeding – spuiten. Speciale, goed oplosbare verbindingen in chelaatvorm zijn geschikt. Deze omvatten Kemira, Zdraen, OMU Universal en soortgelijke chemicaliën. EM-producten en biostimulanten kunnen een grote hulp zijn bij de activering. Bladbemesting kan om de 2-3 weken worden uitgevoerd, afwisselend met biologische, chemische verbindingen of volksmiddelen.

Wanneer en hoe een jonge boom voeden

Het plantgat geeft alles wat de boom nodig heeft voor 2 jaar. Tegen het einde van het tweede jaar gaan de wortels verder dan de grenzen van de kuil. Tegen die tijd is de grond eromheen diep losgemaakt.Toepassen op de onderstammen tot 2,5 m diameter:

 1. ammoniumnitraat, ureum tot 300 g;

 2. superfosfaat of fosfaatmeel – tot 500 g;

 3. Kaliumzout, kaliumchloride – tot 350 g;

 4. Mest – tot 50 kg.

Graaf het gat voorzichtig uit tot een diepte van 15 cm, in de rest van het gebied moet diep worden losgemaakt tot een diepte van 40-45 cm.

Vervolgens breidt de bodemhorizont zich elk jaar met ongeveer een meter uit; de wortels bevinden zich op een diepte van 20-45 cm en verspreiden zich tot twee keer zo ver als de takken. De bemestingszone wordt systematisch uitgebreid.

Voorjaarsaanplant

Fruitbomen in het voorjaar - verzorging, snoeien, planten

In de herfst wordt een kom gegraven onder de toekomstige fruitboom, drainage wordt geregeld. Zorg ervoor dat de plaats van de zaailing correct is. Het is beter de beworteling uit te stellen dan ongunstige omstandigheden voor de nieuwe aanplant te creëren – deze zal langzaam en laat groeien en weinig vruchten dragen.

Kies een plek die beschut is tegen noordenwind; hoge bomen moeten de nieuwe aanplant wat schaduw geven, ter bescherming op hete middagen. Voorjaarsaanplant verdient de voorkeur – de boom acclimatiseert en wortelt goed. Een zwakke plant heeft echter zachte verzorging nodig.

Afstand:

 1. Tussen de zaaddragende, hoge abrikozen- en kersenbomen 6 meter;

 2. Middelgrote kersenbomen, pruimenbomen en andere bomen groeien op 4 meter hoogte;

 3. Dwerg- en kortstammige rassen – 2 meter is voldoende.

Kersenbomen groeien slecht naast appel- en perenbomen. Pruimenbomen staan niet graag naast peren-, kersen- en kersenbomen. De appelboom heeft buren met zijn rivalen – peer en pruim.

Als het grondwater op het perceel hoog staat – net onder een meter – moeten dwergzaailingen worden geselecteerd. Hoge bomen zullen bevriezen in de winter.

Plantgoed kopen

Kwekerijen verkopen zaailingen met open wortels en containers. Het beste is als de plant in de grond staat – dan kan hij gemakkelijk worden geplant en worden zijn wortels niet beschadigd. U kunt ze tijdens het seizoen bewortelen – ze schieten gegarandeerd wortel.

Selecteer zorgvuldig open gewortelde zaailingen. Het moeten gezoneerde planten zijn van een nabijgelegen kwekerij. De wortels zien er fris uit, niet droog of gebroken. De knoppen mogen in het voorjaar niet geopend worden. Onderzoeken op vlekken, schorswonden. Eenjarige zaailingen van fruitbomen wortelen beter.

Wat moet de kuil zijn, het planten van technologie

De kuil moet 60-70 cm diep zijn en een diameter van 100-125 cm hebben. De grond is kleiachtig; drainage van gebroken bakstenen, grind, zand en een hoogte van 10-15 cm moet op de bodem worden aangebracht. Plaats een kleikasteel op het zandbed op dezelfde hoogte. Maak de grond los. Als de plantplaats zich in een laaggelegen gebied bevindt – vorm dan eerst een hoog bed, maak daarop een plantgat.

Voeg aan de teruggevulde grond de vruchtbare laag toe:

 1. Compost of gedecomposteerde mest – 30-60 kg;

 2. Laaglandveen, zwartveen – 30-60 kg;

 3. dubbel superfosfaat – 1 kg

 4. Kaliumsulfaat – 100-150 g;

 5. dolomietmeel – 0,8-1 kg.

In plaats van superfosfaat en kaliumzout kunt u samengestelde meststof gebruiken, dosering volgens voorschrift. Meng de ingrediënten grondig, vul het gat tot een derde van de hoogte.

 1. Zet in het midden een staak met een diameter van 4 en een hoogte van 120 cm. Het ondersteunt een zwakke stam in de kousenband.

 2. Kiezel de grond in een heuvel, plant, verspreid de wortels, houd de stam.

 3. Vul het gat op, maar stamp de grond niet aan.

 4. Geef royaal water. De grond zal bezinken en zich verdichten rond de wortels…

 5. Zorg ervoor dat de wortelhals 2-3 cm boven het oppervlak uitsteekt. Als het hoger is, strooi dan wat meer aarde.

 6. Bind de zaailing op 2 plaatsen vast aan een steun, in een achtvorm.

 7. Vul het gat de volgende dag bij – laat het substraat ’s nachts bezinken.

 8. Mulch de wortelzone.

Een boom planten is nog maar het begin. Geef het eerste jaar royaal water zodat de zaailing kan wortelen. De put is volledig verzadigd met vocht. Bewateringsfrequentie per zomer – 3 tot 6 keer met 3 tot 4 emmers, afhankelijk van het weer. Vermijd een korstige bodem, mulch na elke besproeiing.

Synopsis

We hebben de lezer kennis laten maken met een kalender van voorjaarswerkzaamheden in de boomgaard. Gesproken over bemesting en bescherming tegen insecten en plagen. We denken dat we u hebben geholpen bij het kiezen van een plaats om een nieuwe boom te planten en te laten groeien. Wij wensen uw tuin gezondheid en grotere oogsten.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: