11 beste studiomonitoren

Iedereen die het echte geluid van een professionele luidspreker waardeert, weet dat alleen professionele apparatuur een levensecht geluid kan leveren met een maximum aan details, een breed scala aan tonen, geen vervorming en andere positieve kwaliteiten. We hebben het over studiomonitoren, dat zijn luidsprekers met een perfect vloeiende amplitude-frequentie respons, die gebruikt worden in opnamestudio’s. Degenen die bereid zijn een aanzienlijk bedrag aan een dergelijke aankoop te besteden, kopen studiomonitoren alleen om naar muziek te luisteren. Wij presenteren u een speciale beoordeling, waarin onze deskundigen en consultants alle belangrijke kwaliteiten van elk van de 11 gepresenteerde modellen beschrijven.

Beste studiomonitoren beoordeeld

uth B2031A
Nominatie plaats productnaam prijs
Beoordeling van de beste studiomonitoren 1 Focal SM9 236 200€
2 Mackie HR824 71 000€
3 Adam A8X 44 618€
4 Genelec 8030A 47 820€
5 Focal Alpha 80 21 423€
6 YAMAHA HS8 17 000€
7 JBL LSR308 16 999€
8 EHRINGER
14 936€
9 Axelvox PM-5A 15 265€
10 KRK ROKIT 5 G3 8 014€
11 Pioneer S-DJ50X 9 160€

Focal SM9

Beoordeling: 4.9

Focal SM9

Laten we beginnen met de slimste en duurste oplossing. Alle andere studiomonitoren zullen aanzienlijk goedkoper zijn dan deze, en het gaat verder om te laten zien waarom.

We hebben dus een referentiestudiosysteem, dat technisch gezien niet één maar een paar monitoren in één doos is. Een van hen is drie-weg, de andere is twee-weg… De fabrikant positioneert het toestel als een referentiemonitor dankzij de onberispelijke nauwkeurigheid van het stereobeeld, het vermogen om moeiteloos de meest ongrijpbare details van het geluidssignaal weer te geven en de uitzonderlijk adequate weergave van de oorspronkelijke dynamiek. Primaire en secundaire monitors in de Focus-stand kunnen afwisselend worden gebruikt in de laatste fasen van het mengen.

De bijzondere kenmerken van dit systeem zijn. De tweeter heeft een brede directiviteit voor een optimale positionering in de studio op de performance-as. De omgekeerde bestuurderskoepel is gemaakt van beryllium. De passieve basdriver heeft een diameter van 11″ en bevat een samengestelde basresonator in de vorm van de letter W. Hier, en in het algemeen, gebruiken de bestuurders een speciaal drielaags materiaal Glas/Foam/Glas. Zeven kamerspecifieke instellingen om het systeem aan te passen. De ingangsgevoeligheid is ook instelbaar. Drie klasse AB-versterkers leveren een gecombineerd vermogen van 600 watt.

Werkende studiomonitor genereert tot 116dB SP geluidsdruk. De dekking van bespeelbare frequenties – van 30 tot 40 duizend. Hz. Zendervermogen: 100W HF-eenheid op 25mm, 100W MF-eenheid op 165mm, 400W LF-eenheid op 203mm. Ondersteunt Bi-amping – afzonderlijke regeling van lage en hoge tonen. Past ook de crossover-frequentie aan.

Afmetingen van het apparaat – 490x320x390 mm. Netto gewicht 35kg. Ontworpen in sober zwart. Een verwijderbaar rooster is inbegrepen.

Voordelen

 • kracht;
 • onberispelijke podiumprestatie;
 • natuurlijke timbres;
 • diepe, maar onopvallende bas;
 • Dichtbij het middenveld als geheel;
 • Twee monitoren in één.

Nadelen

 • hoge prijs.

Mackie HR824

Beoordeling: 4.8

Mackie HR824

Nummer twee op de ranglijst is een model dat enkele malen goedkoper is dan het vorige, maar ook niet zo indrukwekkend. Toch is dit een meer dan waardig systeem, dat gedurende vele jaren herhaaldelijk zijn hoge kwaliteit en grote mogelijkheden heeft bewezen.

Het apparaat is een professionele tweeweg studiomonitor, ontworpen voor stereo of surround mixen. THX PM3-certificering bevestigt de geschiktheid voor hoge resolutie audio voor films en moderne videogames. Uitgerust met 8″ subwoofer.Een 75″ lage vervormingstweeter met titaniumkoepel voor een realistisch geluid over het hele frequentiespectrum. Hoge prestaties worden verzekerd door de ingebouwde versterkers met 250W uitgangsvermogen (150W bas, 100W hoge tonen).

Diffractie in dit model wordt geminimaliseerd door de Zero Edge Baffle gietaluminium afscherming. Golfgeleider geoptimaliseerd voor maximale dekking. MF-bandartefacten worden tot nul gereduceerd dankzij de kwaliteit van de interne demping.

Studio monitor is technisch compatibel met alle professionele apparatuur – aansluiting is mogelijk via RCA connectoren,

S en XLR op achterpaneel. Laag- en hoogdoorlaatfilters zijn afzonderlijk instelbaar, zodat het apparaat zo goed mogelijk kan worden afgestemd op de specifieke werkplek.

De grootte van de lage-frequentie driver unit is 222 mm, de grootte van de HF unit is 25.4 mm. Studio monitor ontwikkelt 120 dB SPL piek SPL in het frequentiebereik 39 Hz tot 20 thou. Hz met een impedantie van 6 ohm.

Wordt aangesloten op externe eindversterker met standaard jack 6 connector.3 mm. Heeft ook gebalanceerde en lijningangen.

Totale systeemafmetingen – 427x274x351 mm, nettogewicht 15.7kg.

Voordelen van

 • De basprestaties zijn vergelijkbaar met die van veel duurdere modellen;
 • kwaliteit detaillering;
 • Onberispelijke microdynamiek;
 • Snelle reactie op impulsen.

Nadelen

 • niet gedetecteerd.

Adam A8X

Beoordeling: 4.7

Adam A8X

De volgende in onze ranglijst is een lichtend voorbeeld van legendarische Duitse kwaliteit – het vlaggenschip van de AX-serie monitoren van ADAM Audio. Dit is een actieve tweeweg near-field monitor, ontworpen in Duitsland en daar geproduceerd. Totaal vermogen – 200W.

Hoewel het technisch gezien een near-field monitor is, is hij dankzij zijn vermogen en stralingskarakteristieken ook zeer geschikt voor het middenbereik – zoals veel audioprofessionals zullen beamen. Het toestel wordt door specialisten geprezen als een van de beste prijs/prestatiecombinaties.

De studiomonitor heeft een 56 mm diafragma X-ART tweeter en een 220 mm subwoofer. De bovenste hoeken van de behuizing zijn afgeschuind, zoals bij alle andere modellen van de AX-serie. Niet om ontwerpredenen, natuurlijk, maar om interferentie van gereflecteerde signalen tot een minimum te beperken. Een dubbele basreflexpoort bevindt zich aan de voorkant voor maximale impact aan de rand van de basband.

Deze monitor is de krachtigste in de hele Adam studio AX-serie en heeft twee versterkers: 50 watt voor de tweeter en 150 watt voor de middentoner. Outputs 120 dB SPL piek SPL tussen 38.000 en 50.000. Hz. Frequentie crossover is 2.3 kHz. Overbelastingsbeveiliging is ingebouwd. Treble en bass zijn afzonderlijk instelbaar.

Lijn- en gebalanceerde ingangen bevinden zich op het achterpaneel. Twee egalisatiefilters en regeling van de ingangsgevoeligheid.

Totale afmetingen van het apparaat – 255x400x320 mm, nettogewicht – 13 kg.

Voordelen

 • vooraan gemonteerde phaso-omvormers;
 • Bandtweeters met een uitstekende microdynamiek;
 • onberispelijke sonische balans;
 • Zowel verticale als horizontale montage is mogelijk.

Nadelen

 • zeldzame claim van geen magnetische bescherming.

Genelec 8030A

Beoordeling: 4.7

Genelec 8030A

Voortzetting van de beoordeling van de beste studiomonitoren volgens Expertology deskundigen interessant model geproduceerd door het Finse bedrijf Genelec. Dit is een relatief compacte maar krachtige near-field monitor, die door veel professionele studio’s wordt gebruikt en ook veel wordt gebruikt voor de uitrusting van werkstations en surround sound-installaties.

De behuizing meet 189x285x178 mm en maakt gebruik van een speciale gepatenteerde Minimum Diffraction Enclosure-technologie met afgeronde hoeken, waarbij het frontpaneel en de zijkanten licht gebogen zijn – deze vorm helpt interferentie van het retoursignaal te minimaliseren en in het algemeen de soepelste frequentierespons en de beste algemene geluidskwaliteit te bereiken met minimale hoekige diffractie in de kast.

In dit model, zoals in alle monitoren van de serie 8000, gebruikt progressieve reflectie ontwerp, verbeterde aluminium behuizing met een onderscheidende matte afwerking, geoptimaliseerde luchtstroom, Genelecity Directivity Control Waveguide, geïnstalleerd beschermende rooster met zijn eigen akoestische optimalisatie.

In tegenstelling tot het vorige model is deze monitor voorzien van volledige magnetische afscherming, de elektronische circuits hebben een overbelastingsbeveiliging. Het maximale vermogen van het apparaat is 80 watt. Ontwikkelt 108dB SPL bij maximale geluidsdruk van 58k tot 20k. Hz. 3kHz crossover frequentie. HF radiator grootte – 25.4 mm woofer, 127 mm woofer.

Dankzij het lage gewicht van 5.De monitor van 6 kg is gemakkelijk aan de muur te bevestigen dankzij de complexe bevestiging aan de achterwand en een extra schroefdraad aan de onderkant. Hij kan ook op een vloerstandaard worden gemonteerd. Elk toestel wordt geleverd met een speciale Iso-Pod. Met de standaard kan het systeem perfect worden uitgelijnd voor een vloeiend geluid in zowel verticale als horizontale richting. De richting van de geluidsassen kan gemakkelijk handmatig worden aangepast, waardoor de monitor “loskomt” van het oppervlak waarop hij is gemonteerd.

Voordelen

 • hoge mate van detail;
 • Goede bas voor zo’n compact formaat;
 • controle aan de voorkant;
 • compact formaat;
 • Drie tinten afwerking.

Nadelen

 • Geen nadelen vastgesteld.

Focal Alpha 80

Beoordeling: 4.7

Focal Alpha 80

Onze beoordeling omvat nog een monitor geproduceerd door de Franse particuliere onderneming Focal-JMLab. Deze keer zullen we het hebben over een veel betaalbaarder model van een andere klasse, maar toch is het het vlaggenschip in zijn line-up.

Het is een tweeweg actieve near-field monitor met een 40 watt tweeter en 100 watt woofer. Door de fabrikant gepositioneerd als een van de meest “innovatieve” monitoren in het Focal-JMLab assortiment.

Hier zien we een één-inch omgekeerde aluminium koepeltweeter, die niet alleen hoge frequenties kan weergeven, maar zelfs minimale egalisatiefouten. Acht inch conuswoofer van met glasvezel versterkt polymeer. Deze samenstelling van het membraan zorgt voor neutraliteit in het hele middengebied en de lage tonen, en tegelijkertijd voor transparantie van datzelfde middengebied. Heeft een uniek basreflexontwerp – grote dubbele frontpoorten voor een betere akoestische integratie, zelfs in kleine ruimtes.

Studio monitor produceert geluidsdruk 109 dB binnen het bereik van 35 tot 22 duizend. Hz. Afzonderlijke instelling van de hoge tonen (4.5-22kHz) en lage tonen (0-300Hz). XLR, RCA ingangen zijn beschikbaar. Ook voorzien van een +4/-10 ingangsgevoeligheidsschakelaar. AutoStandby modus met automatische standby start na 30 minuten inactiviteit en schakelt uit wanneer een signaal van meer dan 3mVolt wordt gedetecteerd.

Individuele modelkenmerken: lage directiviteit die het geluid gelijkmatig over de ruimte verspreidt; vervormingsvrije neutraliteit; minimale gevoeligheid voor muureffecten; identieke geluidsbalans bij hoge en lage volumes; mogelijkheid om twee bronnen aan te sluiten; optimale akoestische integratie.

De behuizing is gemaakt van 15 mm dik MDF. Afmetingen 287x397x348mm, nettogewicht 12.8kg. Tint – vinyl zwart.

Voordelen

 • waar voor je geld;
 • scherpe aanvallen;
 • hoogwaardige details in de hoge frequenties;
 • Over het algemeen goede geluidskwaliteit;
 • slaapstand.

Nadelen

 • Kleine inconsequente klachten van gebruikers.

YAMAHA HS8

Beoordeling: 4.6

YAMAHA HS8

In onze beoordeling beschouwen we nu een studiomonitor van het beroemde Japanse bedrijf YAMAHA. Dit is het oudere model van actieve nabijheidsveldapparaten die in 2013 zijn bijgewerkt HS-serie. Samen met de nieuwere HS5- en HS7-modellen vervangt deze monitor de HS50M- en HS80M-serie.

Hier zien we een interessante beslissing van de fabrikant – de volledige vervanging van de dynamische koppen door een ander type. Volgens het bedrijf werd dit herontwerp ingegeven door de wens naar een betere basrespons en een vloeiender frequentierespons. Ook de tweeter werd gewijzigd: hij werd vergroot van 3/4 tot 1 inch.

Traditioneel zijn de witte kegels van de woofers gemaakt van polypropyleen. Dome stoffen tweeter wordt gescheiden door een metalen rooster, waardoor hij beschermd wordt tegen beschadiging.

Het akoestische pakket van dit model en van de gehele HS-serie is een reflexpoort met uitgangsas naar het achterpaneel. Hardware aanpassingen beschikbaar – twee filter afsnijfrequentieschakelaars, gevoeligheidsregeling. Als u de lage tonen wilt onderdrukken, kunt u de speciale stand ROOM CONTROL gebruiken. Hoge frequenties worden “afgekapt” door de HIGH-schakelaar

IM.

Het versterkingsvermogen van 120 W wordt verdeeld over de lage en hoge frequenties als respectievelijk 75 W en 45 W. De studio monitor reproduceert geluiden in het 38K tot 30K bereik. Hz. Gescheiden versterking van lage en hoge tonen. Tweeter grootte – 25mm, woofer – 203.2 mm. XLR-connectoren worden gebruikt voor aansluiting en

S (gebalanceerde en ongebalanceerde bronnen).

De behuizing is gemaakt van MDF. Afmetingen 250x390x334mm. Netto gewicht 10.2 kg.

Voordelen

 • helder geluid over het hele bereik;
 • Verbeterde reikwijdte in vergelijking met soortgelijke modellen;
 • Helder, duidelijk middengebied;
 • kenmerkend modern ontwerp.

Nadelen

 • niet gedetecteerd.

JBL LSR308

Beoordeling: 4.6

JBL LSR308

De beoordeling gaat verder met een interessant model van het bekende Amerikaanse bedrijf JBL, dat beroemd is om zijn hoogwaardige akoestiek en audioapparatuur. Dit is een 112W, twee-weg near-field actieve monitor.

In dit model, zoals in de hele serie, heeft de fabrikant zijn eigen gepatenteerde innovatie toegepast – Image Control Waveguide. De technologie is ontworpen om maximale geluidskwaliteit te bereiken zonder ruimtelijke vervorming, zelfs in ruimtes met grote oppervlakken en hoge plafonds. De hoorn werd door de ingenieurs van het bedrijf speciaal ontwikkeld voor het vlaggenschip van de M2-serie en nu heeft ook dit budgetmodel hem gekregen.

Onder andere opmerkelijke kenmerken van het model, dat al door professionals wordt gewaardeerd, zijn momenten als: een helder geluidsbeeld, waarin het denkbeeldige centrum duidelijk zichtbaar is; de mogelijkheid om de ingangsgevoeligheid te selecteren via een speciale schakelaar (- 10dB / +4dB); regeling van hoge en lage frequenties ter compensatie van de kamerakoestiek (schakelaars

IM).

Neodymium driver diameters: 8 inch (203mm) woofer en 1 inch (25mm) tweeter. Het toestel ontwikkelt een geluidsdruk tot 112 dB SPL in het bereik van 37 tot 24 duizend. Hz. Versterkingsvermogens voor woofer en tweeter zijn hetzelfde – 56W elk. Ondersteunt tweeter en woofer gedeelde versterkingsregeling. Interfaces – gebalanceerde XLR en

S ingangen 6mm jack.

Totale afmetingen van de monitor – 254x419x308 mm, nettogewicht – 8.6kg en 10kg brutogewicht inclusief verpakking.

Voordelen

 • vloeiende frequentierespons
 • hoog detail;
 • uniform geluidsveld;
 • Breed richtingspatroon;
 • Redelijk geprijsd voor al zijn goede punten.

Nadelen

 • In volledige stilte is een achtergrondgeluid te horen van de tweeter…

BEHRINGER uth B2031A

Beoordeling: 4.5

BEHRINGER<tr></div><p>uth B2031A” src=”/images/computers/6281666193841-7011.jpg” title=”BEHRINGER</p><tr>B2031A”><p>De volgende positie in de ranglijst van beste studiomonitoren volgens Expertology is een model van het Duitse bedrijf BEHRINGER, en de prijs van deze optie is vergelijkbaar met die van de vorige twee.</p><p>Dit is een bidirectionele actieve monitor van het bas-invertertype, die objectief gezien hoge cijfers heeft gekregen van vele deskundigen vanwege zijn goede prijs-prestatieverhouding en een aantal met succes toegepaste eigen innovaties van de fabrikant. Deze serie bestaat al relatief lang, maar in de afgelopen twee jaar hebben BEHRINGER ingenieurs verschillende verbeteringen aangebracht.</p><p>De opnieuw ontworpen B2031A krijgt betere materialen en componenten – een woofer met een Kevlar-membraan in een chassis van gietaluminium; een twee-inch ‘Velocity Ribbon’-transducer met hoge resolutie. Voor extra reservevermogen hebben de ontwerpers van het systeem een dubbele versterkingstechnologie toegepast. Als onderdeel van de serie wordt elk toestel handmatig gecorrigeerd voor een rotsvaste timing om de meest vlakke respons te verkrijgen. Het meetprotocol wordt voor elke eenheid afzonderlijk geleverd.</p><p>Nominaal monitorvermogen 140W, maximaal vermogen 265W. Het toestel ontwikkelt een geluidsdruk tot 116dB SPL in het bereik van 50 tot 21 duizend. Hz. Crossover frequentie is 2kHz. De monitor ondersteunt afzonderlijke versterking van de hoge en lage tonen.</p><p>HF-driver grootte – 25.4 mm, lage frequentierespons 222.3 mm. Magnetische bescherming is geïntegreerd in de constructie van de monitor.</p><p>Totale afmetingen van de studiomonitor – 250x400x290 mm, nettogewicht 15 kg.</p><h4>Voordelen</h4><ul><li>slim geplaatste splitfilters voor handmatige geluidsoptimalisatie;</li><li>Kevlar woofer diafragma;</li><li>Goede details in fijne tonen;</li><li>Een van de beste prijs/prestatie combinaties.</li></ul><h4>Nadelen</h4><ul><li>Hoge automatische uitschakeldrempel.</li></ul><h3>Axelvox PM-5A</h3><p>Beoordeling: 4.5</p><div style=Axelvox PM-5A

De nieuwe PM-5A serie studiomonitoren van Axelvox is het nieuwe low-end model in onze beoordelingslijst. In tegenstelling tot alle andere modellen, komt deze in eerste instantie in een paar.

Dit model wordt door de fabrikant gepositioneerd als gericht op “compacte” projectstudio’s. De techniek was gericht op maximale helderheid en detail in de midden- en hoge tonen. Dit werd gerealiseerd door de midrange/bass drivers zorgvuldig te selecteren en aan te passen met de juiste AFC-instellingen – maximale vlakheid in de juiste banden.

Monitoren hebben stoffen koepeltweeters. Ze geven moeiteloos gedetailleerde en nauwkeurige hoge frequenties weer en produceren een aangenaam, niet snijdend geluid. Zorgvuldig circuitontwerp zorgt voor voldoende hoge overbelastbaarheid voor comfortabele audioproductie. Het gebruik van filters van de vierde orde in de crossovers zorgt ervoor dat de dip in AFC bij de frequentie van de filtersectie wordt voorkomen.

Het vermogen van de studiomonitor is 75 W. Crossover frequentie – 2.6kHz. Geluidsweergave in het bereik van 70K tot 20K. Hz. Ondersteunt aparte bas en treble boost. Versterkingsvermogen: woofer 50W, tweeter 25W.

De fysieke specificaties van de apparaten zijn als volgt. De afmetingen van de driver voor de lage middenfrequentie is 127 mm, het materiaal is cellulose; de driver voor de hoge frequentie is 25.4mm. Gegroefde basreflexpoorten op het achterpaneel. Line-out en gebalanceerde jack 6 ingangen.3mm.

Afmetingen – 185x280x225 mm, nettogewicht 11 kg. De behuizing is gemaakt van MDF met een wanddikte van 17 mm.

Voordelen

 • Genoeg capaciteit voor een kleine projectstudio;
 • compact;
 • redelijke prijs.

Nadelen

 • Compromisloze basweergave.

KRK ROKIT 5 G3

Beoordeling: 4.4

KRK ROKIT 5 G3

Een ander goedkoop, maar heel behoorlijk model studiomonitor in onze beoordeling is een vertegenwoordiger van de derde generatie van de ROKIT-serie, geproduceerd door het bekende bedrijf KRK Systems.

Dit is een compacte, tweeweg actieve near-field monitor, met een gecombineerd vermogen van 50W, een 5inch-woofer en een 1inch-tweeter. Bij de verbeterde serie verhoogden de ontwerpers het hogere bereik tot 35kHz door een 1″ tweeter toe te voegen. De vorm van de gegroefde basreflexpoort is verbeterd voor een meer gedetailleerde en nauwkeurige basweergave. Opgewaardeerde klasse A versterkers, wat resulteert in een hoger maximaal SPL.

Afmetingen HF-driver – 25mm, afmetingen LF-driver – 127mm. Apparaat genereert tot 106dB SPL in het bereik van 45 tot 36k. Hz. Bi-amping (afzonderlijke lage en hoge tonen) wordt ondersteund. Verdeling van de versterking: woofer 30W, tweeter 20W.

Kastmateriaal is gemaakt van MDF. Totale afmetingen – 188x284x246 mm, nettogewicht 5.9 kg.

Voordelen

 • van hoge kwaliteit;
 • Juiste automatische uitschakeling;
 • Goede, schone boven- en middentonen;
 • robuuste afscherming;
 • Groot bereik voor zijn klasse en grootte;
 • solide ontwerp.

Nadelen

 • Opmerkelijke klachten over fabrieksfouten.

Pioneer S-DJ50X

Beoordeling: 4.4

Pioneer S-DJ50X

Het merk Expertology completeert de ranglijst van de beste studiomonitoren, die zelf zo “sprekend” en legendarisch is dat de kwaliteit van het apparaat boven elke twijfel verheven is, zelfs ondanks de budgetklasse van deze specifieke oplossing.

Dit is een actieve near-field monitor, die door de fabrikant zelf wordt gepositioneerd als “voor DJ’s en producers”. Totaal vermogen 80W, driver maten 5″ woofer en 1″ tweeter.

Met speciale TAD convexe koepeltweeters en een zachte koepel. Ontworpen met dezelfde DECO-technologie die het bedrijf gebruikte in hun beroemdste monitoren. De diffusors zijn ruimtelijk uitgelijnd voor een nauwkeurige, moeiteloze regeling van de hoge frequenties.

Deze monitor heeft ook een vrij krachtige basis dankzij het reflectiesysteem van de woofer vooraan en het gebruik van aramidevezel in de membranen. Eigenlijk is dit model ontworpen met hoge kwaliteit en realistische basweergave in gedachten, ongeacht de volume-instelling.

Woofer 127mm, tweeters 25mm. Studio monitor ontwikkelt geluidsdruk tot 107 dB SPL in het bereik van 50 tot 20 duizend. Hz. Gescheiden versterking voor lage en hoge tonen. Versterkingsvermogen: HF 26W, LF 54W.

Reflexpoort zit aan de voorkant. Hoofdinterfaces zijn lijn- en gebalanceerde ingangen met standaard connectoren. Er is een stand-by modus die wordt geactiveerd na 25 minuten zonder signaal.

Totale afmetingen van het apparaat – 197x301x262 mm, nettogewicht – 6.5 kg.

Voordelen

 • Een gerenommeerd merk;
 • onberispelijk geluid;
 • Onverwacht goede bassen voor een kegel van deze grootte;
 • correcte automatische uitschakeling.

Nadelen

 • Geen bas aanpassing.
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: