11 beste wasmachines onder 15000 roebel

Een wasmachine – een ding dat huishoudelijke taken aanzienlijk kan verlichten. Maar er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij de keuze: het laadvolume, de wasefficiĆ«ntie en natuurlijk de betrouwbaarheid. Dit is vooral belangrijk voor goedkope wasmachines, die door de fabrikant opzettelijk te eenvoudig zijn gemaakt – en dit kan ook de levensduur schaden. Bij het opstellen van de beoordeling van vandaag hebben wij bijzondere nadruk gelegd op de energie-efficiĆ«ntie: iemand met weinig geld zal bij de keuze van een wasmachine ook letten op de cijfers van de elektriciteits- en waterrekening. De evaluatie is gebaseerd op een analyse van de technische specificaties van de sitewasmachine/.

Beoordeling van de beste wasmachines tot 15000 roebel

Nominatie plaats productnaam prijs
Wasmachines met standaarddiepte 1 Samsung WF60F1R0F2W 16 499 ā‚¬
2 Hotpoint-Ariston RSM 601 W 15 990 ā‚¬
3 Indesit BWSB 50851 11 150 ā‚¬
4 Gorenje W 6222/S 13 990 ā‚¬
5 Weissgauff WM 4626 DN 15 320 ā‚¬
6 Indesit BWSB 51051 11 270 ā‚¬
7 ATLANT 60U1010 14 330 ā‚¬
Wasmachines met beperkte inbouwdiepte 1 Candy GVS34 126TC2/2 15 450 ā‚¬
2 Hotpoint-Ariston VMUG 501 B 12 075 ā‚¬
3 Zanussi ZWSO 6100 V 13 880 ā‚¬
4 Beko WRS 55P2 BSW 11 150 ā‚¬

Wasmachines met standaard dieptes

Samsung WF60F1R0F2W

Beoordeling: 4.9

SAMSUNG WF60F1R0F2W 2.jpg

De Samsung Aegis wasmachine heeft een aantal interessante ontwerpkenmerken. Een daarvan is het gebruik van de EcoBubble bubble generator, die het water aan het begin van de cyclus effectief schuimt, waardoor het wasmiddel snel oplost: de deeltjes ervan hebben een minimale impact op de stof tijdens het wasproces zelf, wat essentieel is voor delicate was. Het tweede is het ontwerp van de Diamond Drum, die ook de mechanische impact op het weefsel vermindert.

Tegelijkertijd is de machine in alle opzichten zuinig gemaakt. Een efficiĆ«nte spoeling van de trog voorkomt dat poederresten zich ophopen in de hoeken van de trog, die anders handmatig zouden worden weggeveegd en tevergeefs zouden worden weggegooid. Het cyclische elektriciteitsverbruik voor het “standaard” programma (normaal gesproken katoen wassen op 60Ā°C) bedraagt 1,02 kW voor een maximale lading van 6 kg, d.w.z. de verhouding vermogen/vracht is 0,17 – de machine voldoet volledig aan energie-efficiĆ«ntieklasse A (die is vastgesteld op 0,17-0,19).

De inbouwdiepte van de wasmachine is volgens het paspoort 45 cm, bij een echte installatie moet u enkele centimeters meer toevoegen voor de slangen. Over het geheel genomen past hij met deze afmetingen in de meeste flats, ook in ingebouwde eenheden (hoewel de fabrikant hem niet classificeert als een ingebouwde eenheid, is het niet ongebruikelijk om hem “in te bouwen” als de afmetingen van het meubilair dat toelaten).

Als u veel te doen hebt op een dag, is het zinvol gebruik te maken van de uitgestelde startfunctie (tot 19 uur): u kunt de machine van tevoren laden en verder gaan met andere dingen. En niet per se thuis: we hebben in de reviews geen klachten over lekkage gevonden, en tegen stroomstoten is de elektronica betrouwbaar beschermd (hierover benadrukt Samsung vooral in de lijst met voordelen van zijn wasmachine), dus laat hem zonder risico onbeheerd achter.

Voordelen

 • Zuinig;
 • Matig geluidsniveau;
 • Goed geschikt voor fijne was.

Nadelen

 • Er zijn maar weinig programma’s, en de onderlinge spreiding van de parameters is groot, de meeste zijn ontworpen voor lange cycli;
 • Kleine voorwerpen kunnen vast komen te zitten in de deurafdichting.

Hotpoint-Ariston RSM 601 W

Beoordeling: 4.8

HOTPOINT-ARISTON RSM 601 W.jpg

In vergelijking met de Samsung WF60F1R0F2W is deze wasmachine stiller in kleine ruimtes, en iets minder diep (42,5 cm tegen 45 cm): soms zijn net die centimeters nodig. Qua prestaties zijn ze vergelijkbaar: Hotpoint-Ariston heeft ook een gewicht van 6 kg en een vergelijkbare energie-efficiƫntie (0,17 kWh/kg, klasse A).

De RSM 601 W is bijzonder interessant wanneer veelvuldig wol moet worden gewassen: de uitgekiende cyclus van het programma “Wol” heeft de officiĆ«le Woolmark-goedkeuring gekregen voor ladingen die alleen met de hand mogen worden gewassen. Bij het wassen en vooral het wringen is het geluid matig te noemen (62/79 dB), maar dit wordt bereikt door de maximale centrifugeersnelheid te verlagen: slechts 1000 toeren vs. 1200 toeren voor de Samsung, dus nog steeds de snellere en betere wringsnelheid van deze wasmachine.

Ook wat de snelwas betreft, heeft Hotpoint-Ariston het onderspit gedolven: als je snel wat moet wassen, lijkt het programma “Snelwas” hier niet zo snel (30 minuten tegen 15 minuten voor Samsung).

Ten slotte hebben nog twee nuances onze rangschikking beĆÆnvloed: het wassen van het dienblad is absoluut beter bij Samsung (bij Hotpoint-Ariston moet het dienblad van de resten worden afgeveegd), bovendien moet men na het wassen ook het water van de afdichting verwijderen.

Voordelen

 • Matig geluid en trillingen;
 • Delicaat wassen van wol;
 • De energie-efficiĆ«ntie is in overeenstemming met de beweerde klasse;
 • Fijne wolwas.

Nadelen

 • Lage spinsnelheid;
 • De poederbak moet van alle resten worden ontdaan.

Indesit BWSB 50851

Beoordeling: 4.7

INDESIT BWSB 50851.jpg

Indesit is structureel zeer eenvoudig: er is zelfs geen informatiedisplay, de bediening wordt verzorgd door een draaiknop met het aantal programma’s en een reeks knoppen. Van de 14 programma’s zijn er 5 “dagelijks” en bedoeld om op 30 graden te wassen; daarvan is er slechts Ć©Ć©n “snel” en dat is voor 30 minuten. “Medium” tijdprogramma’s die universeel genoemd zouden kunnen worden zijn niet beschikbaar, wat betekent dat u vaker de lange zult moeten gebruiken. Of druk gewoon op de PushWash knop, waarna de machine zijn eigen algoritmes gebruikt om de cyclus te berekenen.

Een onverwacht dilemma bij het kiezen van een machine: zelfs de officiƫle website van het bedrijf spreekt zichzelf tegen, door tegelijkertijd aan te geven dat de maximale belasting 6 kg is, maar tegelijkertijd aan te geven dat de maximale belasting 5 kg is. Bijgevolg is er ook enige onzekerheid over de energie-efficiƫntieklasse: A of A+? De afmetingen van deze machine zijn vergelijkbaar met die van de Hotpoint-Ariston RSM 601 W.

De geluidsniveaus zijn matig tijdens de werking, maar hoog tijdens het centrifugeren: indien correct geĆÆnstalleerd, belooft de fabrikant 61 dB voor het wassen en 81 dB voor het centrifugeren. Het maximale centrifugetoerental is 800 tpm, wat de cyclus vertraagt maar de trillingen vermindert.

Voordelen

 • Matige geluids- en trillingsniveaus tijdens het wassen;
 • De spin is goed, aangezien de maximale spinsnelheid laag is;
 • Met de PushWash-functie kunt u de instellingen helemaal negeren.

Nadelen

 • Er is geen snelle 15-minutenwas;
 • Geen display, geen indicatie van resterende cyclustijd.

Gorenje W 6222/S

Beoordeling: 4.6

GORENJE W 6222S.jpg

“De gebruikersinterface is eenvoudig: een draaibare programmakiezer, een reeks knoppen… Pictogrammen die niet iedereen in Ć©Ć©n oogopslag begrijpt. Met name de aparte groep van drie knoppen definieert de wasstijlen: ECOcare, ALLERGYcare en TIMEcare. In het eerste geval wordt de cyclus verlengd en wordt er minder water gebruikt; in het tweede geval daarentegen wordt het wasgoed meer gewassen. TIMEcare-stand – sneller wassen, die net als ECOcare het waterverbruik verhoogt. Geen informatieweergave, geen geluid ten minste aan het einde van de cyclus. Dat zou fijn zijn: de machine is vrij stil (56/70dB) en trilt niet te veel, ondanks het maximale centrifugetoerental van 1200rpm. En hij is nog zuinig ook: Claims energie-efficiĆ«ntieklasse A++. Ook wordt de onbalans van de trommel tijdens het centrifugeren gecontroleerd, wat de trillingen helpt verminderen: zelfs als het centrifugetoerental te hoog is, zal de machine het centrifugetoerental zelf beperken.

Het luik van 34 cm is gemakkelijk te laden en te lossen en is volledig scharnierend (180Ā°) zonder stopper.

De wasmachine is ontworpen met een zelfreinigende functie (SterilTub), die kan worden geactiveerd door een aparte knop op het bedieningspaneel. De machine spoelt zich vervolgens droog met water dat tot 95 graden Celsius is verwarmd, met een kleine hoeveelheid poeder.

Er is een kinderslot (toetsenbordvergrendeling) dat actief blijft nadat de cyclus is beĆ«indigd of de stroomschakelaar is uitgeschakeld – het kan alleen met geweld worden verwijderd.

Voordelen

 • Zuinig gebruik van energie;
 • Weinig trillingen;
 • Matig geluid;
 • Zelfreinigende modus.

Nadelen

 • geringe doeltreffendheid van de “quick wash”, ondanks het feit dat deze 30 minuten duurt.

Weissgauff WM 4626 DN

Beoordeling: 4.5

WEISSGAUFF WM 4626 DN.jpg

Weissgauff claimt een hoge energie-efficiĆ«ntieklasse: A+++ (bijvoorbeeld, het energieverbruik in de cyclus “Katoen” op 60 graden slechts 0,62 kW/u), dat bij frequent wassen interessant is – maar het is bij frequent wassen snel te begrijpen dat het 30 cm luik smal is, en het trommelvolume niet het grootste is (38 l). Voor de rest echter geen klachten over de ergonomie van de machine. Een keuze aan programma’s, selecteerbaar via de draaiknop, is handig: ze zijn niet vast verbonden met temperatuur en centrifugeerstanden en kunnen naar believen worden geprogrammeerd. Er is ook een automatische wasteller – de machine herinnert u eraan om de reinigingscyclus te starten, snel geactiveerd door een aparte knop.

De fabrikant is erin geslaagd een matig geluidsniveau te bereiken: 60dB voor wassen, 77dB voor centrifugeren. De trillingen zijn gemiddeld en ook wanneer het centrifugetoerental op maximaal (1200 rpm) staat. Het centrifugeren zelf is even efficiƫnt als het wassen (beide beweren klasse A).

De bak spoelt vrij goed, maar moet van tijd tot tijd worden schoongemaakt: dit wordt uitdrukkelijk vermeld in de handleiding. Het dienblad zelf is driedelig, de secties zijn smal.

Voordelen

 • Temperatuurinstelling in alle standen;
 • Was- en centrifuge-efficiĆ«ntie;
 • Matig geluid.

Nadelen

 • De achterklep is te klein.

Indesit BWSB 51051

Beoordeling: 4.4

INDESIT BWSB 51051.jpg

Dit model lijkt in veel opzichten op de BWSB 50851, de indeling en de bediening (geen display, 14 programmakiezer plus PushWash). Het verschil is echter duidelijk te zien in de werking: de BSWB 51051 is 4 dB stiller, omdat het centrifugetoerental hoger is (1000 tpm versus 800 tpm). Dienovereenkomstig is de spin-klasse nu ook hoger, op C in plaats van D. Maar ook het trillingsniveau is hoger.

“Kort wassen is hier niet efficiĆ«nt: het gaat op een lage temperatuur (30 graden), het is meer een spoeling. Aangezien de temperatuur in deze stand niet handmatig kan worden ingesteld, moet vaak de “lange” stand worden gebruikt, en dat is niet altijd handig, vooral als u snel een kleine hoeveelheid wilt wassen. Zo kan bijvoorbeeld de “lange” modus “Katoen, 60 graden” tot 4 uur duren: bij energie-efficiĆ«ntieklasse A gebruikt de machine in feite meer energie en water dan meer geavanceerde modellen zoals Samsung WF60F1R0F2W, die sneller dezelfde kwaliteit wasgoed kunnen leveren.

Voordelen

 • “Intelligente PushWash modus voor wie zich helemaal niet wil storen aan de instellingen;
 • Geen slechte knijp prestatie;
 • Matig geluid in het wasprogramma.

Nadelen

 • Lage “korte” cyclus efficiĆ«ntie, ondanks het verbruik van een half uur tijd;
 • Hoog trillingsniveau.

ATLANT 60U1010

Beoordeling: 4.3

ATLANT 60U1010.jpg

Goedkope Wit-Nederlands wasmachine komt uiterlijk overeen met het moderne begrip “frontaal”: informatieve namen van wasmodi rond de keuzeschakelaar, een voldoende aantal indicatoren, de mogelijkheid om temperatuur en snelheid te selecteren. Omschakelen van wasprogramma’s naar nachtstand met gereduceerd centrifugetoerental en uitschakelen van geluidsindicatie en centrifugeren. Het is ook mogelijk om een extra spoeling in de cyclus in te voeren.

Energieklasse A+ voor lasten tot 6 kg. Het geluid bij het wassen is matig (59dB), en bij het uitwringen is het ook niet het hoogste in vergelijking met concurrerende modellen die tot 1000 toeren per minuut draaien: 73 dB.

De installatiediepte is matig: 40,7 cm volgens het paspoort, maar in werkelijkheid zou het door het ontwerp van het achterpaneel en de slangen ongeveer 48 cm duren. Het luik kan onbeperkt worden geopend tot aan het frontpaneel. Maar het openingsmechanisme, waarbij je het gewoon naar je toe moet trekken (er is geen knop of handvat), lijkt geen goede oplossing, het is onhandig om het te openen. Er wordt vaak gezegd dat de scharnieren van het luik snel doorzakken

De fabrikant heeft gezorgd voor een handige manier om de deur te openen in geval van bijvoorbeeld een stroomstoring tijdens het wasproces. Om bij de openingsstaaf te komen, hoeft u alleen maar het filterluik te openen en het uit de vangst te halen.

Voordelen

 • Matig geluidsniveau;
 • Laag stroomverbruik;
 • Geen slechte wasefficiĆ«ntie.

Nadelen

 • Het luik heeft een ongelukkig ontwerp;
 • Gemiddelde betrouwbaarheid volgens de beoordelingen van de eigenaars.

Wasmachines met beperkte inbouwdiepte

Candy GVS34 126TC2/2

Beoordeling: 4.9

CANDY GVS34 126TC22.jpg

Met zijn 34 cm diepte is de Candy zeer compact naar de normen van wasmachines ontworpen voor een lading van 6 kg. De fabrikant behaalde ook een energie-efficiƫntieklasse van A+ (0,15 kWh/kg): bij frequent gebruik kan de machine een aanzienlijke energiebesparing realiseren.

Door de geringe diepte van het vat moest het onvermijdelijk een grotere diameter krijgen, wat zowel plus- als minpunten had. Aan de andere kant is het in- en uitladen gemakkelijk: het luik met een diameter van 35 cm maakt het in- en uitladen van kinderkleding een fluitje van een cent. Maar het nadeel is duidelijk: de hoge centrifugetrillingen (vooral bij het maximale centrifugetoerental van 1200 tpm) hebben de fabrikant ertoe aangezet in de gebruiksaanwijzing en op de officiĆ«le website uitdrukkelijk te vermelden dat de wasmachine niet mag worden ingebouwd of in contact mag komen met het meubilair of de muren van de kamer. Het ontwerp bevat wel een onbalanssensor – de machine kan het centrifugetoerental zo nodig beperken.

De bediening is dubbel: het bekende Candy draaikiezerprogramma en aanraakgevoelige knoppen onderin het display. Het scherm zelf is informatief en gemakkelijk te begrijpen. Een voorziening om meer wasgoed toe te voegen zodra de cyclus is gestart – dit is een pluspunt.

Het geluidsniveau werd laag gehouden: 56dB bij het wassen, 77dB bij het uitwringen.

De voordelen van

 • Kleine zetdiepte;
 • Gemak van laden en lossen;
 • Drie snelwasprogramma’s;
 • Laag geluidsniveau van de was.

Nadelen

 • Hoge trillingen;
 • Verbinding met een smartphone (Smart Touch-functie) vereist het verplichte gebruik van NFC.

Hotpoint-Ariston VMUG 501 B

Beoordeling: 4.7

HOTPOINT-ARISTON VMUG 501 B.jpg

Deze wasmachine kan worden beschouwd als de concurrent van de Candy GVS34 126TC2/2 – ook deze heeft een kleine inbouwdiepte (34,8 cm), maar ten koste van een kleinere belading (5 kg volgens de gebruiksaanwijzing) met een vergelijkbaar energieverbruik verliest Hotpoint-Ariston in energie-efficiĆ«ntie: klasse A tegen de A+ van Candy. De verliezer is ook op het gebied van geluid: hoewel het centrifugetoerental lager is (1000 tpm in plaats van 1200 tpm), bedraagt het geluid maar liefst 83dB, wat veel is.

Met de wasprogramma’s die met de centrifugeknop kunnen worden geselecteerd, kunnen twee instellingen worden gewijzigd: temperatuur en centrifugesnelheid. De temperatuur kan ook worden gewijzigd in modi waarin deze expliciet wordt vermeld – door bijvoorbeeld “Katoen 60Ā°C” te selecteren, wordt de temperatuur verhoogd tot 90Ā°C. Er zijn twee snelwasstanden: 60 en 30 minuten. Tegelijkertijd is het in de halfuurmodus onmogelijk om de watertemperatuur in te stellen, en de machine zelf stelt een zeer lage (30 graden) in, dus deze modus is ondoeltreffend, hier zijn we het eens met de vele negatieve beoordelingen.

Een nuttige eigenschap van deze machine die gedeeld wordt met Hotpoint-Ariston RSM 601 W: bevat ook een programma voor het delicaat wassen van wollen artikelen, die alleen handmatig gewassen mogen worden, zoals blijkt uit een “groen” pictogram Woolmark (Wool hand wash safe).

Als nadelen gelden de sterke gevoeligheid voor de configuratie van de afvoer in het riool: vaak, zo blijkt uit reviews, kan de machine de cyclus stoppen met een waarschuwingsindicatie “H2O”.

Voordelen

 • Fijne wolwas.

Nadelen

 • Hoog geluidsniveau;
 • De minimale tijd voor een snelle wasbeurt is 30 minuten met een laag rendement.

Zanussi ZWSO 6100 V

Beoordeling: 4.4

ZANUSSI ZWSO 6100 V.jpg

Zanussi is erin geslaagd een geringe inbouwdiepte (33,8 cm) te garanderen, terwijl de afmetingen van de trommel aanzienlijk zijn opgeofferd: er kan slechts 4 kg wasgoed in, en dan nog slechts in 7 van de 11 programma’s. Voor grote ladingen zal zijn hoge energie-efficiĆ«ntie (A-10%) in de praktijk dus niet lonen: u zult de lading in meerdere ladingen moeten opsplitsen en opeenvolgende wascycli moeten draaien. Het wassen zelf kan tijdrovend zijn: de cyclus “energiebesparend katoenprogramma” duurt bijvoorbeeld drie uur en verbruikt zelfs meer energie (0,66 kWh) dan de standaardcyclus “katoen op 60 graden” (0,59 kWh, cyclusduur van 2 uur).

De wasmachine heeft geen display; alleen de controlelampjes (wassen/spoelen/einde cyclus) geven de huidige bedrijfsmodus aan. Aangezien de werkelijke wastijd sterk kan variƫren, is dit onhandig: er is geen manier om te weten wanneer de cyclus precies zal eindigen.

Het maximale centrifugetoerental is 1000rpm en het centrifugetoerental kan automatisch met de helft worden verminderd (dit moet met een knop worden geforceerd). Het centrifugetoerental kan niet vrij worden gekozen, het centrifugetoerental is in de programma’s ingebouwd en wordt op geen enkele manier weergegeven.

de wasmachine kan werken met vloeibaar of poederwasmiddel, maar u moet het tussenschot verplaatsen telkens als u van wasmiddel verandert. Het poeder wordt niet volledig uitgewassen tijdens de werking. Stil wasproces (58 dB geluid), centrifuge geluid neemt toe tot 77 dB.

Voordelen

 • Compact.

Nadelen

 • Geen weergave.
 • De draaisnelheid kan niet vrij worden geregeld.
 • Vreemde benaming van de standen: “Cotton ECO” verhoogt werkelijk het water- en elektriciteitsverbruik;

Beko WRS 55P2 BSW

Beoordeling: 4.3

BEKO WRS 55P2 BSW.jpg

Hier heeft de fabrikant de diepte van 36,5 cm aangehouden en de trommeldiameter van 46 cm toegepast, zodat het paspoort 5 kilogram lading normaal past. Het centrifugetoerental is maximaal 1000 tpm (behalve in de “Mini-modus”, die een toerental van 800 tpm heeft), en kan handmatig worden ingesteld. Het energieverbruik, afhankelijk van het gekozen programma (waarvan er 15 zijn voorzien) varieert van 0,11 kW*h (“Synthetische stoffen in koud water”) tot 1,48 kW*h (“Katoen, 90 graden”). De energie-efficiĆ«ntie wordt gemeten volgens de standaardprocedure (“Katoen 60 graden”) en komt overeen met klasse A.

De wasmachine heeft vrij korte programma’s – het langste, “Katoen, 60 graden”, duurt ongeveer 3 uur. Maar er is hier geen snelwas van 15 minuten, alleen een stand van een half uur (op de keuzeschakelaar “Mini” genoemd), op 30 graden en met een maximaal waterverbruik (57 liter volgens het paspoort), dat is eigenlijk bij deze machine de was intensief wast, bijna zonder verwarming.

Het waspoederbakje wordt niet op de beste manier gereinigd: de fabrikant zegt in de instructie uitdrukkelijk dat het om de 4-5 wasbeurten moet worden gereinigd. Geen speciaal trommelreinigingsprogramma, hiervoor wordt het programma “Katoen, 90 graden” gebruikt. Een herlaad optie is ook niet beschikbaar.

De centrifugeercyclus van de machine is niet altijd effectief (dit hangt af van het type stof, de belading van de trommel), en eigenaars melden dat zij handmatig een extra centrifugeercyclus moeten starten. Het geluid daarbij is gemiddeld (78dB), terwijl het tijdens het wassen 60dB is. De trillingen bij hoge snelheden kunnen hoog zijn, wat onvermijdelijk is bij een grote trommeldiameter.

Voordelen

 • Redelijke prijs;
 • Grote luikdiameter.

Nadelen

 • De noodzaak van regelmatige reiniging van de poederbak;
 • Lage effectiviteit van kort wasprogramma.
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: