14 punten betreffende sanitaire voorzieningen voor gehandicapten

Mensen met een handicap hebben speciale voorwaarden nodig als het gaat om hygi├źne. Hoe richt je een badkamer in zodat iemand zich gemakkelijk kan verzorgen??

Aangepaste badkamer

Wat is sanitair voor mensen met een handicap? Dit zijn toiletten, wastafels, badkuipen en andere apparatuur die zo zijn ontworpen dat een persoon met beperkte mobiliteit zichzelf kan verzorgen. Ze noemen het "drempelvrij" of "betaalbaar". Gespecialiseerd sanitair is overigens vaak handiger voor gewone gebruikers en wijkt qua uiterlijk niet veel af van de standaard: de fabrikanten doen er alles aan om de designkenmerken niet in het oog te laten springen en de kwaliteit van het ontwerp er niet onder te laten lijden.

Leuningen zijn een must. De vraag over sanitaire voorzieningen voor rolstoelgebruikers kan niet worden beantwoord zonder dit element te vermelden. Het is een onmisbaar onderdeel van een gespecialiseerde badkamer. Leuningen zijn verticaal en horizontaal, hoekig, liftbaar. Ze worden op alle plaatsen in de badkamer ge├»nstalleerd: noodzakelijkerwijs in de buurt van het toilet – om van de zitting en de rug te kunnen bewegen; in de badkamer – om te zitten en op te staan, in de douche, aan de zijkanten van de wastafel en, indien nodig, op andere plaatsen aan de muren – om zich gemakkelijk te kunnen verplaatsen.

Afgebeeld: FSB 82 8213 door FSB.

Intelligente planning. Er is ruimte nodig om met een rolstoel te manoeuvreren. Daarom worden in standaardhuizen badkamer en toilet meestal samengevoegd, zodat de badkamer maximale ruimte krijgt. Het is vooral belangrijk dat er voldoende ruimte is aan de zijkanten van de WC-pot en dat het mogelijk is om er met een kinderwagen bij te komen. De deuropening moet minstens 75-80 cm zijn. Hellingen en ongelijke vloeren zijn niet toegestaan. Om veilig te zijn in geval van loodgietersongelukken, moet u een versterkte waterdichting en een vloerafvoer installeren.

Wastafel

Met een gladde uitsparing aan de voorkant — zodat je er letterlijk in kunt trekken en er tegenaan kruipen. Het moet voorzien zijn van brede zijvleugels aan de zijkanten om de ellebogen op te laten rusten. De sifon is plat en zo compact mogelijk: er moet genoeg ruimte onder de gootsteen zijn om er met een rolstoel heel dicht bij te komen. Om dezelfde reden mogen er geen warme leidingen, zuilen of sokkels zijn De wastafel is aan de muur bevestigd en alle leidingen zijn weggewerkt.

De mogelijkheden voor een "barri├Ęrevrije" wastafel. De breedte van de bak van een dergelijke spoelbak is ten minste 60 cm en de diepte ten hoogste 17 cm. De hoogte onder de wasbak, van de bodem van de wasbak tot de vloer, moet ten minste 70 cm bedragen. Maar de hoogte van de bovenste buitenrand van de wasbak tot de vloer mag niet meer dan 85 cm bedragen. Daarom moet de kom van een gespecialiseerde spoelbak zo vlak mogelijk zijn.

Accessoires

Op de juiste hoogte. Dit geldt vooral voor rekken en rails. De spiegel boven de wastafel moet ook laag hangen en naar voren gekanteld worden. Er zijn spiegels op de markt met een verstelbare kanteling en wastafels die op en neer kunnen worden bewogen of van links naar rechts kunnen worden gekanteld.

U kunt uw handen op de mengkranen leggen zonder de kranen te draaien.

Afgebeeld: Roca elektronische wandmengkraan 506901310.

Kraan

Met verlengde hendel — om het te bedienen met de elleboog. Contrasterende punten op de handgrepen helpen slechtzienden, en thermoregulatoren kies vooraf de temperatuur van het water. Thermostatisch geregelde en touchscreen versies beschikbaar.

Doucheruimte

ultravlakke douchebak. Het moet een anti-slip laag hebben. Je kunt het zonder dienblad stellen om een afvoer in de vloer te maken. De douchecabine moet minstens 90├Ś90 cm ( beter 120├Ś120 cm ) en de deuren die aan beide zijden geopend kan worden. Douchekoppen zijn meestal voorzien van een vaste zitting.

De bak, gelijk met de vloer, maakt de toegang tot de douche voor rolstoelen mogelijk. Douchecabines zonder douchebak met vloerafvoer zijn in dit opzicht nog handiger.

Badkuip

Met lage en brede rand. Aan de buitenkant van dergelijke badkuipen zijn vaak treden bevestigd. Bepaalde modellen hebben zelfs een deur. Voor kleine ruimtes zijn zittende en verkorte badkuipen in ergonomische vormen verkrijgbaar.

Met extra uitrusting. Ze zijn voornamelijk uitgerust met stevige, comfortabele leuningen en antislipoppervlakken. U kunt uw bad ook uitrusten met een zitje met riempjes. Er is een liftstoel ontworpen voor degenen die hun benen moeilijk over de toonbank kunnen leggen. De stoel wordt op het gewenste niveau gebracht en gedraaid, en vervolgens met de inzittende voorzichtig in het water neergelaten.

Een badlift is eenvoudig te monteren en te bedienen met een afstandsbediening.

  • Archimedes Badliftstoel van Mangar
  • De Archimedes bad lift van Mangar
  • De Archimedes badliftstoel van Mangar
  • De Archimedes badliftstoel van Mangar

De Archimedes badlift van Mangar.

WC

Met toegankelijke spoeling. Hiervoor is een extra grote of op de vloer gemonteerde ( voetschakelaar ) knop nodig. De modernste oplossing Drukknopspoeling zonder aanraking: gewoon met de hand vegen. Er zijn ook modellen met afstandsbediening op de markt.

Met hygi├źnische douche. Een belangrijke optie als uw badkamer geen bidet heeft. De douche is naast het toilet ge├»nstalleerd. WC-potmodellen met ge├»ntegreerde bidetfunctie zijn verkrijgbaar bij westerse fabrikanten.

Afgebeeld: Geberit douchewc AquaClean 8000plus.

Met een hoge zitting. De zitting is 46 cm in plaats van 42 cm voor het standaardmodel. In hoogte verstelbare zittingen ( mini-lift type ) kan aan de normale toiletpot worden bevestigd. Het sanitair voor gehandicapten is breder en langer dan conventioneel sanitair en de kom is voller.

Met armleuningen. op bepaalde gespecialiseerde toiletpotten zijn ze aan de zijkanten onder de zitting gemonteerd. Ze moeten stevig en antislip zijn, zodat u erop kunt leunen zonder het risico te lopen te vallen. Er zijn ook stoelen met geïntegreerde armleuningen verkrijgbaar.


Het vinden van sanitair voor gehandicapten

FSB 82 8244 00001 Opvouwbare douchestoel uit de ErgoSystem® collectie FSB merk Tapiro mat KAR524 uit de Tapiro collectie van Agape De FSB 8250 opklapbare douchestoel uit de ErgoSystem®-collectie FSB
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: