Cl foutcode in LG wasmachine – wat betekent het en hoe op te lossen

Alleen al het verschijnen van een onbegrijpelijke afkorting in het Engels op het scherm van de LG wasmachine kan de eigenaars waarschuwen. Maar als het apparaat ook niet wordt ingeschakeld, kan de reactie nogal uiteenlopend zijn wat betreft de geschiktheid. De foutcode voor LG wasmachine: de een belt meteen een servicemonteur, de ander belt een vriend, de ander kijkt in de handleiding, en weer een ander gaat het internet op.

En de laatste twee opties zijn de verstandigste, aangezien zowel de handleiding als het internet gratis kunnen achterhalen,de fout Cl is helemaal geen fout. Dit is een afkorting van ‘kinderslot’, letterlijk ‘kinderbeveiliging’, en betekent dat de wasmachine een kinderbeveiliging heeft op.

Hoe vergrendelen en ontgrendelen

Foutcode Cl

Kindervergrendeling op het dashboard – een verstandige oplossing. Uw baby kan de wasmachine starten en stoppen door de machine aan te raken – de bedieningspanelen bevinden zich net boven hun hoogte. Maar voor mensen die de handleiding niet zorgvuldig hebben gelezen, kan het bericht Cl een onaangename verrassing zijn.

Om het slot uit te schakelen,moet u de juiste toetsencombinatie indrukken. Dat zou kunnen:

 1. super spoeling plus voorwas;

 2. intensief wassen en extra spoelen;

 3. temperatuur en een van de insteltoetsen.

 4. Door op de combinatie te drukken, wacht u een paar seconden – dit activeert en deactiveert zowel.

LG-wasmachines met deze functie hebben vaak een speciale aanduiding van de juiste toetsen: een lachend babygezichtje of gewoon een glimlach, en pijlen naar beide. Als er geen markering is, kunt u in de handleiding kijken, in het gedeelte waar staat wat de verschillende letters die oplichten op het scherm betekenen.

Onbedoelde activering van het slot

Als het slot op de wasmachine wordt geactiveerd door een spelend kind of een volwassen familielid dat nalatig is, kan het in enkele seconden tot minuten worden verwijderd als u de instructies moet opzoeken. De situatie kan echter anders zijn: de inhibit modus kan spontaan worden geactiveerd:

 1. de wasmachine is ingeschakeld en het slot is al ingeschakeld en geen enkele sleutelcombinatie zal de machine uitschakelen;

 2. het slot gaat aan tijdens de wascyclus, vaak meer dan eens; het gaat spontaan aan en uit en reageert niet op handelingen van de eigenaars;

 3. de blokkering wordt geactiveerd door de gebruiker, maar er is geen manier om deze uit te schakelen – Cl brandt de hele tijd op het scherm van de wasmachine, ondanks elke handeling;

 4. Het slot wordt geactiveerd door de gebruiker en gaat zelfs uit, maar alleen als je de knoppen meerdere minuten achter elkaar indrukt, met wisselende druk, en de juiste hoek vindt.

Het is ernstiger enzijn er twee belangrijke redenen voor dit gedrag:

 1. De wasmachine heeft alle of een deel van de contacten die de knoppen verbinden met de bedieningseenheid. Dit kan het gevolg zijn van ouderdom, constante blootstelling aan vocht of mechanische schade.

 2. Besturingskast defect. Dit gebeurt meestal bij het ouder worden: kleine onderdelen slijten, contacten breken, draadbreuk.

Beide zijn zelf te doen, maar je hebt op zijn minst een multimeter en een nieuw bedieningspaneel nodig, en een soldeerbout, een goede felle lamp en wat fijne motoriek.

Voor de meeste mensen is het veel verstandiger om een klusjesman in te schakelen.

Doe-het-zelf reparaties: schoonmaken van de contacten

Als u echter over enige kennis van elektronica beschikt, kunt u de reparatie zelf uitvoeren:

 1. Koppel het bedieningspaneel los. Bij verschillende modellen LG-wasmachines gebeurt dit anders, maar u kunt altijd de handleiding gebruiken.

 2. Maak het paneel schoon met alcohol. Het resultaat is het verwijderen van al het vet, reinigingsmiddel en vuil dat in de groeven vast komt te zitten en het indrukken van de knoppen verhindert.

 3. Controleer met een multimeter of er contact is tussen de knoppen en de printplaat. Raak de pinnen aan met een soldeerbout. Is er spanning – alles is normaal, de wasmachine kan opnieuw worden gemonteerd, de oorzaak van de fout is er niet. Geen spanning? Er is ergens een pauze.

 4. Controleer de draden. Als er een breuk is, moet je kijken waar de draden defect zijn. Vocht of roest veroorzaakt vaak losse contacten en breuk is meestal gemakkelijk zichtbaar, zelfs met het blote oog.

 5. Reinig de draad op de plaats van breuk. Snijd ze een beetje in, verwijder vuil en oxidatieproducten, en draai ze dan voorzichtig in elkaar.

 6. Laatste controle – opnieuw met een multimeter. Als er contact is gemaakt, is alles in orde en kunt u de wasmachine weer monteren. Niet verschenen – er is nog ergens een gat en de actie moet worden herhaald.

 7. Het is ook mogelijk dat de hele knop defect is. Dan moet u een nieuwe kopen – of ergens een soortgelijke vinden en die omwisselen met de eerste. Dit gebeurt met een soldeerbout:

 8. De klemmen die de knop op zijn plaats houden zijn niet gesoldeerd.

 9. Plaats een nieuwe, dat zal zeker werken.

 10. De klemmen opnieuw solderen.

Het is niet moeilijk om met zulke kleine fouten om te gaan, je moet alleen een beetje geduld en doorzettingsvermogen hebben. Als laatste redmiddel, als door onervarenheid iets onherroepelijk beschadigd is, is het vervangen van een paar knoppen of het hele bedieningspaneel van de wasmachine goedkoop.

Gereviseerd in een werkplaats: Regelmodule defect

Reparatie in een werkplaats:

Met de knoppen van de wasmachine spelen is leuk. Als het resultaat is dat het willekeurig blokkeren is gestopt, is dat geweldig. Maar als de CL-fout blijft bestaan, ook al zijn de knoppen schoon en zijn er geen breuken, dan zit het probleem waarschijnlijk in de hersenen van de wasmachine – in de besturingseenheid.

Het is onmogelijk om er iets mee te doen zonder specifieke kennis, dus de enige uitweg is om de machine naar een werkplaats te brengen en de professionals ermee te laten werken.

Belangrijk! Je moet het hele ding dragen, niet één module tegelijk. Dit verhoogt de kans op reanimatie.

Conclusie

Omgaan met het kinderslot van een LG wasmachine is eenvoudig. De procedure is als volgt:

 1. Kijk naar de smiley-pijltjes op het bedieningspaneel of raadpleeg de handleiding. Druk op de aangegeven toetsen en houd deze enkele seconden ingedrukt.

 2. Werkte niet of de machine blijft blokkeren op willekeurige momenten? Verwijder het bedieningspaneel, reinig de knoppen en controleer op een breuk in het lichtnet.

 3. Geen hulp? Neem contact op met een werkplaats omdat het probleem waarschijnlijk in de regeleenheid zit.

 4. Alle LG wasmachines hebben een kinderslot – een zeer nuttige functie, vooral als je een peuter in huis hebt die te jong is om te horen dat de was geen spelletje is.

Het belangrijkste is om te begrijpen hoe het inschakelt, hoe het uitschakelt, en je geen zorgen te maken als het soms vanzelf gaat… Zo niet zelf, dan kunt u het probleem gemakkelijk oplossen met de hulp van een meester.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: