De 6 beste ijzerpreparaten

*Beschouwing van de beste volgens de redactie. Over de selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief, het is geen reclame en dient niet als leidraad voor aankoop. Raadpleeg een arts alvorens te kopen.

Volgens de WHO zijn er meer dan 2 miljard. mensen in de wereld lijden aan bloedarmoede door ijzertekort. De meeste van hen zijn vrouwen en kinderen. In Nederland heeft 12% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd bloedarmoede, en bijna de helft van de vruchtbare vrouwen heeft een verborgen ijzertekort. De reden hiervoor zijn de eigenaardigheden van de vrouwelijke fysiologie in combinatie met onvoldoende inname van het element uit de voeding. Bij kinderen heeft een op de drie een klinisch significante bloedarmoede of een latent ijzertekort.

Het komt het lichaam binnen via voedsel, maar wordt vrij slecht geabsorbeerd, vooral uit plantaardig voedsel. Iemand kan tot 20% van het ijzer uit vlees halen, maar niet meer dan 5% uit planten. Daarom meent de WHO dat vegetariërs een risico lopen op bloedarmoede door ijzertekort bij zwangere vrouwen en beveelt zij aan om vanaf het vroegste stadium ijzersupplementen te nemen als preventieve maatregel. Waarschijnlijk de enige groep mensen aan wie dergelijke medicijnen worden voorgeschreven voor profylaxe.

De andere groep die het nodig kan hebben zijn vrouwen met een zware menstruatie. Hun dagelijkse behoefte aan ijzer is 3 mg, maar per dag kan niet meer dan 2 mg via de voeding worden opgenomen. Maar in de praktijk, als er nog geen ijzertekort is ontstaan, kan een vitamine-mineraalcomplex met ijzer voldoende zijn om het te voorkomen – zelfs het goedkope huismerk Complivit bevat 5 mg van het element.

Anemie – een tekort aan hemoglobine in het bloed – is daarom meestal een indicatie voor het gebruik van ijzerpreparaten.

Tekenen van ijzertekort

Het meeste ijzer in het lichaam bevindt zich in de vorm van hemoglobine, een speciale stof die zuurstof uit de lucht bindt en afgeeft aan de weefsels, en daar kooldioxide aan onttrekt. De hoeveelheid ijzer in het bloed wordt daarom meestal beoordeeld aan de hand van het hemoglobinegehalte. De normale waarde van hemoglobine in het bloed is 130-170 g/l voor mannen, 120-150 g/l voor vrouwen (tijdens de zwangerschap daalt de waarde tot 110-140 g/l, omdat het bloed dan dunner wordt), en 110-150 g/l voor kinderen van 1 tot 14 jaar.

Maar in de praktijk zijn normale hemoglobinewaarden verre van een garantie voor een normaal ijzergehalte in het lichaam. Volledig zuurstofmetabolisme is van vitaal belang voor alle organen en systemen: de hersenen sterven zonder zuurstof in 5 tot 6 minuten. Het lichaam zal zijn best doen om een normaal hemoglobinegehalte te handhaven totdat alle reserves zijn uitgeput. Daarom wordt ijzertekort meestal beoordeeld aan de hand van andere indicatoren.

cijfer

De norm voor vrouwen is

norm voor mannen

ferritine

10-120 µg/l

20-250 µg/l

transferrine

2-4 g/l

2-4 g/l

% transferrine verzadiging

15-50

20-55

serumijzer

80,9-30,4 µmol/l

11,6-30,4 µmol/l

Een daling van een van deze indicatoren wijst op een latent ijzertekort in het lichaam.

Naarmate het probleem groeit, nemen ook de tekenen toe, die vanzelf kunnen worden opgespoord:

 1. Droog, gespleten haar, overmatige haaruitval;
 2. broze nagels,
 3. “Hikken” in de hoeken van de lippen, barsten, droge huid rond de mond;
 4. Slaapstoornissen: slaperigheid overdag en slapeloosheid ’s nachts;
 5. De tong wordt glad en de papillen verdwijnen;
 6. perversie van smaak – een verlangen om krijt, aarde, Eurober en andere oneetbare dingen te eten;
 7. snelle vermoeidheid, spierzwakte.

Deze symptomen houden verband met het gebrek aan een macronutriënt in de weefsels: het is niet alleen essentieel voor een normaal zuurstofmetabolisme, maar ook voor de spieren (15% van al het ijzer in het lichaam zit in het spiereiwit myoglobine), veel stofwisselingsprocessen.

Ranglijst van de beste ijzerpreparaten

Nominatie plaats productnaam prijs
Beste ijzerpreparaten voor zwangere vrouwen 1 Totema 505€
2 Ferro-Folgamm 259€
3 Fenyuls 280€
4 Gynotardiferon 190€
Beste ijzersupplementen voor kinderen 1 Maltofer druppels 254€
2 Ferrum-Lek siroop 140€

Beste ijzersupplementen voor zwangere vrouwen

Zoals reeds gezegd, heeft tot 50% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd een occult ijzertekort. Na de zwangerschap verslechtert de situatie. 320-500 mg van deze stof wordt gebruikt om hemoglobine en een verhoogde celstofwisseling te verhogen, 100 mg – om de placenta op te bouwen, 50 mg – om de grootte van de baarmoeder te vergroten, 400-500 mg – voor de behoeften van de foetus. In totaal wordt tijdens de zwangerschap dus 1200-1140 mg extra ijzer geconsumeerd. Het is vooral actief tijdens de 16e tot 20e week van de zwangerschap, wanneer de foetus bloed begint te produceren. Tegen die tijd stijgt de dagelijkse behoefte aan ijzer voor vrouwen tot 6 mg/dag.

Voor de preventie van ijzertekort zijn, zoals gezegd, vitamine-mineraalcomplexen meestal voldoende. Maar als er al bloedarmoede is ontstaan, wordt de vereiste ijzerdosering veel hoger: 100 tot 300 mg/dag.

Bij de selectie van de beste ijzerproducten voor opname in de ranglijst hebben wij de aanbevelingen van de WHO gevolgd, volgens welke tweewaardige ijzerproducten de voorkeur verdienen voor de behandeling van bloedarmoede, ook bij zwangere vrouwen. Dit is de vorm waarin het het best door het maagdarmkanaal wordt opgenomen. Bij thuisgebruik zijn orale (via de mond) geneesmiddelen beter dan injectables. Ten eerste heb je geen verpleegster of iemand met speciale vaardigheden nodig om ze te gebruiken, en ten tweede is de kans op complicaties na een injectie uitgesloten. Daarom hebben wij injectables niet in de ranglijst opgenomen, maar alleen voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Het is niet raadzaam alle orale ijzersupplementen te combineren met voedsel, omdat thee, koffie en calciumrijke voedingsmiddelen de opname ervan belemmeren. Om dezelfde reden mogen ze niet worden gecombineerd met magnesium- en aluminiumpreparaten (de meeste middelen tegen brandend maagzuur).

Ten vroegste na 3 weken moet de behandeling gedurende één tot zes maanden worden voortgezet: zo’n lange tijd is nodig om het depot van het lichaam en de rode bloedcellen de kans te geven zich te vernieuwen (de gemiddelde levensduur van een rode bloedcel is 120 dagen).

Totem

Beoordeling: 4.8

Totem

Bevat ijzer, koper en mangaan. De laatste twee stoffen zijn nodig om de opname van ijzer te verbeteren: ze maken deel uit van de transporteiwitten. Ze versterken ook de antioxidantbescherming: tweewaardige ijzerionen kunnen de lipide peroxidatie in het maagslijmvlies activeren en zo ongewenste effecten veroorzaken (maagzuur, misselijkheid, diarree).

Verkrijgbaar als orale oplossing, op te lossen in een glas water of appelsap. 2 tot 4 flesjes per dag. Om de kans op bijwerkingen te verminderen, wordt aanbevolen te beginnen met een minimumdosis en deze geleidelijk te verhogen.

Omdat de oplossing het tandglazuur kan aantasten, is het beter om het door een rietje te drinken en direct na het drinken de tanden te poetsen.

Voordelen

 • zeer verteerbare vorm,
 • complexe samenstelling,
 • betaalbare prijs.

Nadelen

 • onaangename smaak,
 • lastig te openen ampullen.

Ferro-Folgamma

beoordeling: 4.7

FERRO-FOLGAMMA

Naast tweewaardig ijzerzout, cyanocobalamine (vitamine B12), foliumzuur en ascorbinezuur. Vitamine B12 en foliumzuur verbeteren de hematopoëse en vitamine C verbetert de ijzeropname; het is ook een sterke antioxidant. Volgens beoordelingen van artsen verhoogt dit middel het hemoglobine met gemiddeld 2,5 mg per dag, zodat het welzijn van de patiënt vrij snel verbetert. Toch moet de kuur volledig worden afgemaakt, anders zijn de resultaten tijdelijk.

Verkrijgbaar in capsules die 1 – 2 x 3 keer per dag moeten worden ingenomen.

Voordelen

 • Herstelt snel het hemoglobinegehalte,
 • handige productvorm.

Nadelen

 • mogelijke bijwerkingen.

Fenyuls

Beoordeling: 4.5

Fenulse

B-vitaminen: B-vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, die het ijzermetabolisme normaliseren, dat vaak wordt beïnvloed door ijzertekort, en C. De capsules bevatten microkorrels, waaruit ijzer en vitamines geleidelijk vrijkomen, waardoor de irritatie van het slijmvlies van de maag en daarmee de kans op bijwerkingen wordt verminderd.Neem 1 – 2 capsules per dag, afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede.

Voordelen

 • 1 tablet per dag is meestal voldoende,
 • Trage absorptie vermindert de ernst van bijwerkingen,
 • lage prijs.

Nadelen

 • geen.

Gynotardiferon

Beoordeling: 4.4

Gynotardiferon

Bevat ijzerzout en foliumzuur, dat de vorming van de hematopoëse en het zenuwstelsel van de foetus normaliseert. Aanbevolen dagelijks 1 tot 3 tabletten, afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede. Na herstel van de normale hemoglobine moet de dosering worden verlaagd tot 1 tablet per dag, daarna, standaard voor de meeste ijzersupplementen cursus van 1 tot 3 maanden.

Als u ijzersupplementen neemt, moet u bedenken dat ze allemaal de ontlasting zwart kleuren, en een test op occult bloed in de ontlasting geeft een vals positief resultaat, omdat het alleen het ijzer in de ontlasting meet (dat er normaal niet zou moeten zijn). Mensen die lijden aan gastritis, gastro-enterocolitis en andere ontstekingsziekten van het maagdarmkanaal moeten zeer voorzichtig zijn met dergelijke middelen, omdat ze het slijmvlies irriteren.

De beste ijzerpreparaten voor kinderen

Terwijl doeltreffendheid en veiligheid primaire overwegingen zijn bij de keuze van een geneesmiddel voor volwassenen, is bij een geneesmiddel voor kinderen de therapietrouw van het kind van het grootste belang. Geen enkele moeder kan het lang volhouden als je het elke keer letterlijk in de baby moet proppen.

Er is nog een nuance: de vorm van vrijlating. Tabletten mogen niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 3 jaar en capsules mogen niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 7 jaar uit angst dat zij de tablet of capsule inslikken. Dus de medicijnen voor kinderen zijn druppels of siropen. Maar tweewaardig ijzer heeft een sterke metaalsmaak, die niet door additieven kan worden verhuld – en kinderen weigeren het vaak in te nemen. Bovendien irriteert tweewaardig ionisch ijzer, ondanks al zijn verdiensten, het slijmvlies van het maagdarmkanaal, en het tere babylichaam reageert er vaker op met misselijkheid en braken dan volwassenen.

Daarom hebben wij in de ranglijst van de beste ijzerpreparaten voor kinderen middelen opgenomen die driewaardig ijzer bevatten – maar in een speciale, moderne vorm: ijzerhydroxide met polymaltosecomplex. Dit is een grote molecule, bestaande uit een ijzer “kern” omgeven door een polymaltose (polysaccharide) omhulsel. Zo heeft het macronutriënt geen directe interactie met of irritatie van de cellen van het maagdarmkanaal; het vertoont niet zijn karakteristieke smaak in druppels, vloeistoffen en siropen; het heeft geen interactie met andere stoffen. De absorptie is trager dan bij tweewaardig ijzer, maar de absorptie is over het algemeen goed genoeg voor een effectieve therapie.

Een ander voordeel van dergelijke geneesmiddelen is dat zij niet kunnen worden vergiftigd wegens de trage absorptie, en dit is zeer belangrijk wanneer het gaat om een kind.

Dosering van geneesmiddelen die ijzerhydroxide met polymaltosecomplex bevatten: 3 tot 5 mg actief ijzer per kg lichaamsgewicht. Uw arts kan u nauwkeuriger instructies geven: bij kinderen is het niet verstandig zelfmedicatie toe te passen.

Maltofer druppels

Beoordeling: 4.9

Maltofer druppels

Een oplossing van 1 ml (20 druppels) bevat 50 mg ijzer, d.w.z. 2,5 mg in 1 druppel. Ze zijn dus zeer gemakkelijk te doseren: 1-2 druppels per kilogram gewicht van het kind per dag, afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede. De dagelijkse dosis kan in 1 keer worden ingenomen, waarbij de druppels worden gemengd met sap of een andere frisdrank. Het product heeft geen leeftijdsgrens.

Voordelen

 • veiligheid,
 • handige manier van doseren.

Nadelen

 • bevat suiker

Ferrum-Lek siroop

Beoordeling: 4.6

Ferrum-Lek siroop

1 lepel siroop bevat 50 mg actief ijzer. Net als het vorige middel kan het worden gemengd met elke frisdrank of worden toegevoegd aan babyvoeding. Vanwege het feit dat de minimale hoeveelheid siroop die kan worden gemeten – een halve schep, wordt het geneesmiddel niet aanbevolen voor kinderen jonger dan een jaar.

Voordelen

 • veiligheid,
 • lage prijs.

Nadelen

 • alleen voor kinderen ouder dan één jaar.
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: