De stof voor gordijnen kiezen

De keuze van de stof voor gordijnen hangt af van uw voorkeuren. Of u uw gordijnen en draperieën nu statisch wilt hebben, of met dikke draperieën, met of zonder voering? Wat is de montagefactor en hoe bereken je die??

Stof kopen?

Het is een lastige zaak. Stof in het interieur van een kamer ziet er anders uit dan.. Een voorbeeld uit de catalogus. Om zich niet te vergissen zijn er twee manieren: een vakman inschakelen of naar een winkel gaan waar stoffen "op ware grootte" worden gepresenteerd. Ga na of ze u een stuk gordijnstof in bruikleen kunnen geven ( op sommige plaatsen is dat mogelijk ). Zijde is bijzonder gevaarlijk Hij reageert gevoelig op licht en op de omgeving, zoals muren. In het ene interieur is het groenig, in het andere blauw, in een derde grijs… Dus het is beter om geen risico's te nemen.

belangrijk! Gordijnstoffen worden gekozen op basis van de bedachte stijl. Plastic – als je zachte plooien wilt, dichte.. Als je droomt van een stijve lambrequin. Vooral wanneer u verschillende stoffen combineert ( ze gaat naaien, een voering maakt ) erop toeziet dat ze maximaal compatibel zijn in termen van onderhoud.

Overweeg alle materiaalopties bij het kiezen van een gordijnstof. Zijde, bijvoorbeeld, heeft de plasticiteit van een draperie, maar de kleur kan moeilijk te raden zijn – het ziet er anders uit in verschillende lichtomstandigheden en in verschillende kleurcontexten.

Hoe het verbruik berekenen?

De nodige berekeningen:

Meet de gordijnroede ( deze moet vóór de gordijnen worden gekocht ). Afhankelijk van de dikte van het gordijn moet de totale breedte van de stof 1,5 tot 3 keer de lengte zijn ( dit cijfer is De montagefactor ).

  • Lichte gordijnen en statische draperieën die 's nachts niet worden gedrapeerd, hebben een factor van 1,3 tot 1,5.
  • Weelderige draperie- factor 2.5.
  • Voor tule factor 3.

Bepaal de lengte van de gordijnen. Voor zomen 15-20 cm toevoegen. De meeste stoffen zijn 1,3-1,5 m breed. Daarom moeten we vaak meerdere stukken tegelijk naaien. Als de stof een patroon heeft, overweeg dan de ( dat heet een rapport ) stap om het patroon te evenaren. Tel daartoe bij de berekende meter stof de lengte van het rapport op, vermenigvuldigd met het aantal te naaien stoffen, minus één.

Belangrijk! U moet de stof wassen of strijken met een heet strijkijzer en een stomer voordat u deze knipt, om te voorkomen dat de stof verbleekt of krimpt.

Om een mooi gordijn te krijgen, moet de hoeveelheid stof worden berekend aan de hand van de rimpelfactor ( hoeveel keer de breedte van de stof groter is dan de lengte ). De percentages verschillen van stof tot stof.

Moet ik een voering maken?

Sommige stoffen.. noodzakelijkerwijs. Natuurlijke stoffen, vooral zijde. Het brandt uit in de zon, de voering verlengt de levensduur… Stoffen met veelkleurige gedrukte patronen hebben ook een voering nodig. De voering kan zeer licht zijn, zelfs doorschijnend. De voering verzacht de stijfheid van het weefsel, verhoogt de vervormbaarheid en maakt het weefsel transparanter maakt het ondoordringbaar voor licht. Sommige stoffen verliezen in het licht. Een voering maakt ze helderder. Het is ook goed voor stoffen met burn-out patronen ( stoffen zoals fluweel worden behandeld met een chemische verbinding die de nap gedeeltelijk uitbrandt ).

Belangrijk! Gewatteerde gordijnen beschermen de kamer beter tegen kou en straatlawaai.

Gordijnvoeringen zijn in vele gevallen noodzakelijk: zij beschermen natuurlijke stoffen tegen verbleking, maken transparante stoffen ondoorzichtig, "verzegelen" de kleur van de stof of maken deze plooibaarder.

Natuurlijk of synthetisch?

Leren kiezen. Natuurlijke gordijnstoffen zien er altijd edel uit, zelfs als ze verouderd zijn. Gemengde stoffen ( natuurlijke vezels plus synthetische ) hebben echter minder zonnebrand, minder slijtage en, het belangrijkste, zijn wasbaar ( natuurlijke zijde- alleen schoon ). Natuurlijke gordijnstoffen kunnen de kwaliteiten van synthetische stoffen krijgen: ze kreuken minder, krimpen niet te veel en veranderen niet na herhaaldelijk schoonmaken. Een probleem Hoge prijs van het materiaal.

Belangrijk! Met natuurlijke stoffen Een kleine breedte, meestal 1,4 m. Dus voor gordijnen moeten de panelen genaaid worden.

Natuurlijke gordijnstoffen zijn milieuvriendelijker en mooier, maar gemengde stoffen hebben ook voordelen: ze verbranden en slijten minder snel en hebben geen last van het wassen.

Meubelstoffen op ramen?

Mooi, maar problematisch. Meubelstoffen zijn te zwaar. Een versterkte gordijnroede zal nodig zijn. Bovendien zijn deze jaloezieën zeer moeilijk te openen en te sluiten. Bovendien zijn de ( stoffen zoals chenille ) vaak behandeld met latex aan de onderkant. Het verhoogt de duurzaamheid, het fixeert de draden en maakt de stof stijver. Het rekt goed uit, maar drapeert niet goed. Nauwelijks een jacquard stof.

Belangrijk! Kijk goed naar de markering op het textiel: indien naast het "stoel"-teken ( geschikt voor stoffering ) gemarkeerd als 'draperie' ( de stof is goed voor plooien ) het kan ook worden gebruikt voor gordijnen.

Het idee om gordijnen te naaien van een zware meubelstof die in het interieur aanwezig is, kan een spectaculair resultaat opleveren. U heeft dan wel een versterkte gordijnroede nodig, en het textiel zelf moet "gedrapeerd" zijn.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Comments: 1
  1. Gijs

    Welke stof is het meest geschikt voor gordijnen?

    Beantwoorden
Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: