Een vuurkist voor een open haard

Hoe lang uw haard meegaat hangt af van de kwaliteit van de vuurkist. Om de juiste optie te kiezen, moet u het materiaal en de grootte van het model bepalen, evenals het type brandstof dat u verkiest.

Ontwerp schoorsteenkachel. Of de haard nu een eilandhaard is ( in het midden van de kamer ) hoekhaard, wandhaard of ingebouwd in een massieve muur. Elk type kachel heeft zijn eigen type vuurkist. Maak onderscheid tussen front-, hoek-, twee- en driezijdige of zelfs draaibare modellen.

Op de foto: Ekko 4580 h van de fabriek Schmid.

Brandstof voor de vuurkist

Afhankelijk van het doel van de haard. Als de open haard een decoratief element van het interieur is, is het ( en goedkoper ) om de elektrische kachel te kiezen. Het geeft de illusie van een vuur, maar voorkomt ook de rompslomp van het bouwen van een fundering en een schoorsteen en het papierwerk dat nodig is voor toestemming om een open haard te bouwen. Een elektrische vuurkorf wordt geïnstalleerd in een bestaand deurportaal.

Als u het warm wilt krijgen bij de vlammen van uw open haard en u installeert hem in uw landhuis – zoek niet verder Zoek een complete hout- of gashaard. De keuze van de brandstof heeft in dit geval geen invloed op het ontwerp van het product. De verschillen zijn doorgaans niet erg groot en veel fabrikanten bieden de mogelijkheid om de vuurkist om te bouwen ( overschakelen van de ene op de andere brandstof ). Het materiaal van de gashaard stelt echter lagere eisen aan de hittebestendigheid, nl.. gas geeft minder warmte af.

Materiaal schoorsteenhaard

Bepaalt de efficiëntie. Traditioneel gebruikte de open haard een open haard ( zonder deur ). Deze vuurkist is gemaakt van bakstenen of

Een gashaard is schoner en veiliger dan een houthaard. Het is ook mogelijk de hoeveelheid gas te regelen en daarmee de brandintensiteit en het warmtevermogen.

gemaakt van steen. Bij het gebruik ervan kunt u echter enkele problemen ondervinden: niet alle vloerelementen ( een stenen haard alleen voor een open haard op de begane grond ). Hoge kosten en tijdrovend bouwproces- Niet de enige nadelen. Veel hangt af van de vaardigheid van de vakman: als hij zich tijdens het metselen vergist, kan de haard gaan roken en warmte aan de kamer onttrekken. Bij een open haardkachel komt slechts 15-20% van de warmte de kamer binnen. De rest van de warmte gaat door de afvoer.

Historisch gezien hadden bakstenen haarden geen deur, en dit was een van de belangrijkste ontwerpfouten.

Gietijzeren haarden werden eind XIX eeuw industrieel geproduceerd. Ze maakten de haarden goedkoper en gemakkelijker te maken, en ze maakten ze ook efficiënter door goedkoper materiaal te gebruiken. Maar de gietijzeren productiemethode legt bepaalde beperkingen op aan de grootte van de ovenkamers.

Metalen haarden worden in de fabriek gemaakt – alleen de schoorsteen en de decoratieve bekleding moeten worden verzorgd.

  • Model 650 van de fabriek Cheminees Philippe
  • De Speedy DRh van de Spartherm fabriek
  • Model Ekko L / R 67... van de Schmid fabriek
  • De 760 van Cheminees Philippe

De 650 van Cheminees Philippe.

In de 20e eeuw begon men stalen haarden te produceren. Vergeleken met gietijzeren producten zijn ze lichter en minder duur. Hun productiemethode.. lassen. Er zijn geen beperkingen qua grootte of vorm. Het enige probleem is dat stalen haarden minder goed bestand zijn tegen hitte en kunnen kromtrekken en solderen bij de naden, zodat ze vaker moeten worden gerepareerd en vervangen.

De metalen vuurkisten kunnen supercompact zijn ( wat niet mogelijk is met een bakstenen of gemetselde vuurkist ) of gigantisch.

Oven met deur. Voor een goede kachel is het belangrijk dat de verbrandingstemperatuur constant hoog is en de trek constant blijft. Helaas voldoen open haarden niet aan deze voorwaarden. Daarom moet u, als u een maximaal rendement wilt, de voorkeur geven aan een gesloten kachel met deuren. Ze zijn geselecteerd op hun kracht, niet op hun grootte. De berekening is als volgt: op ( de markering staat op de vuurkist &#41. 8-10 vierkante meter ruimte moet 1kW aan energie opleveren;.

Op de foto: Model 1200 van Cheminees Philippe.

Afmeting oven

Bepaald door de grootte van de kamer. Omdat de open haard de kamer verwarmt door directe stralingswarmte van de vlammen, heeft de vuurkist een brede ruit ( de mond ). De grootte van het venster moet 1/50 zijn van de oppervlakte van de kamer waarin de haard zich bevindt. Deze verhouding moet echter alleen in aanmerking worden genomen voor open haarden, ongeacht of deze van baksteen of gietijzer zijn.

De komst van de metalen vuurkist maakte de productie van haarden goedkoper en eenvoudiger en bood extra mogelijkheden voor verwarming: convectie, waterverwarmingscircuits en warmteopslag. U kunt tegenwoordig een kant-en-klare open haard kopen met een ingebouwde vuurkorf of u kunt een losse vuurkorf kopen en die zelf in uw eigen gemetselde open haard inbouwen. Er zijn ook haardcassettes ( inzethaarden, monoblokken )- Een vuurkist in een buitenmantel met luchtinlaat en convectiesysteem. Ze worden gebruikt om oude bakstenen haarden te verbeteren of te repareren. U hoeft de haard niet meer te verbouwen, u plaatst het monoblok gewoon in de oude haardnis en sluit het aan op de schoorsteen.

U kunt een kant-en-klare haard of cassette inbouwen in een oude bakstenen schouw of een compacte gietijzeren schouw installeren.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: