Ernest Hemingway’s 8 beste boeken

*Beschouwing van de beste volgens de redactie. Over de selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief, niet bedoeld als reclame, en dient niet als leidraad voor aankoop. Overleg met een specialist vóór de aankoop.

Ernest Miller Hemingway is een van de grootste schrijvers van vandaag, winnaar van een Nobelprijs en een Pulitzerprijs, niet alleen beroemd om zijn werk maar ook om een leven vol interessante gebeurtenissen en avonturen. Hoewel het tragisch eindigde, kon de maestro onvergetelijke creaties geven die nog steeds miljoenen mensen over de hele wereld in vervoering brengen. Boeken geschreven in de stijl van modernisme en realisme slaagden erin zelfs die lezers te boeien die de voorkeur gaven aan andere genres. . Hemingway schreef over zijn omgeving en zijn gevoelens, onthulde facetten van het menselijk leven, beschreef de moeilijke relaties tussen mensen.

Zijn herkenbare stijl, die beknoptheid en rijkdom combineert, wordt nog steeds met verrukking gelezen door mensen van alle leeftijden, geslachten, religies en geloofsovertuigingen. Wij hebben de beste werken van de Amerikaanse prozaschrijver en journalist geselecteerd die het visitekaartje van Ernest Hemingway waren en hebben bijgedragen aan de moderne wereldliteratuur.

Beste boeken van Ernest Hemingway

Nominatie plaats het werk beoordeling
Beoordeling van de beste boeken van Ernest Hemingway 1 For Whom the Bell Tolls 4.9
2 De oude man en de zee. Verhalen 4.8
3 Een vakantie die je nooit in de steek laat 4.7
4 Vaarwel armen! 4.7
5 Fiesta 4.7
6 Eilanden en de zee 4.6
7 Hebben en niet hebben 4.5
8 Voorbij de rivier, in de schaduw van de bomen 4.5

For Whom the Bell Tolls

Beoordeling: 4.9

For Whom the Bell Tolls.webp

Op de eerste plaats een roman die vanaf zijn verschijning in 1940 tot de tien beste werken ter wereld behoorde, en deze positie sindsdien heeft behouden, als een onbetwistbare bestseller en een must-read. De titel van het boek, die ook klinkt als “For Whom the Bell Tolls”, is ontleend aan een zeventiende-eeuwse preek van priester John Donne, en de passage daaruit werd een epigraaf.

Het gaat over oorlog, de wreedheid ervan, het lijden en de haat, over de waarde van het menselijk leven als eenheid en de devaluatie ervan door de massa’s, dat wil zeggen, over oorlog onverbloemd. Het is bedoeld voor hen die deze gebeurtenissen hebben meegemaakt en voor hen die er nooit mee in aanraking zijn gekomen, zodat iedereen zich de rampen die ze veroorzaken altijd zal herinneren. De actie vindt plaats in 1937 in Spanje. In het middelpunt van de actie staat de jonge soldaat Robert Jordan, die achter de vijandelijke linies wordt gestuurd om een brug op te blazen… Het boek beschrijft een paar dagen uit het leven van een guerrilla eenheid… Elk personage is kleurrijk en interessant op zijn eigen manier. Hoewel de auteur de belevenissen van de hoofdpersonen nauwelijks beschrijft, kan de lezer ze zelf raden.

Het is vermeldenswaard dat als gevolg van de strengste censuur in de USSR het boek werd gepubliceerd met vervormingen en correcties, maar nu kunt u genieten van een volwaardige creatie van de auteur, die wordt gepubliceerd zonder bewerkingen en verkortingen.

De oude man en de zee. Verhalen

Beoordeling: 4.8

DE OUDE MAN EN DE ZEE. Tales.webp

Tweede plaats in het klassement – een groot werk van de schrijver, waarmee bijna elke lezer vertrouwd is en dat is opgenomen in het schoolprogramma. Voor dit boek kreeg Ernest Hemingway in 1954 de Nobelprijs. Dit boek was het laatste werk van de romanschrijver dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd. De hoofdpersoon is een Cubaanse visser die elke dag met ontberingen wordt geconfronteerd, maar die alles om zich heen waardeert, de mooie wereld bewondert en in elke situatie een voorbeeld van optimisme geeft.

De oude Santiago heeft al bijna drie maanden geen enkele vis kunnen vangen. Alleen de jongen Manolin gelooft dat hij het kan en helpt zijn volwassen vriend op alle mogelijke manieren, ondanks het bevel van zijn vader. Op dag 85 heeft een oude man het geluk een gigantische marlijn van meer dan vijf meter te vangen. Twee dagen lang worstelt Santiago om de vislijn vast te houden en naar de kust te zwemmen… Op de derde dag wordt hij gedwongen tot een ongelijke strijd met de haaien. Hij doodt er vijf, maar verliest bijna alle marlijnen die hij heeft gevangen…

De oude man praat met de dieren als gelijken gedurende het hele verhaal. Hij heeft medelijden met de marlijn, begrijpt zijn gevoelens, praat met de haaien, geeft zijn nederlaag toe en zegt dat zij zijn droom hebben gedood en hem hebben teruggebracht in het kamp van de ongelukkigen. “De oude man en de zee” is een boek dat helpt om veel momenten in het leven te heroverwegen, nieuwe facetten te zien en blij te worden van alle kleine dingen die voorheen gewoon leken.

Een vakantie die altijd bij je is

Beoordeling: 4.7

Een vakantie die altijd bij je is.webp

De derde plaats gaat terecht naar het werk dat bestaat uit korte essays over het leven van Ernest Hemingway in Parijs. Dit autobiografische boek vertelt niet alleen het verhaal van de vrouw en de jonge zoon van de schrijver, maar ook van alle mensen die hij in die tijd onderweg ontmoette. Om onnauwkeurigheden in zijn beschrijving van ’s werelds meest romantische stad te voorkomen, bezocht de maestro Parijs meerdere malen om de kleinste details te verduidelijken.

De lyrische stemming slaat meteen na de eerste bladzijde toe, en het gevoel van warmte en feestelijkheid blijft hangen na het lezen van de laatste. De memoires onthulden nieuwe trekken van het talent van de schrijver: zijn observatievermogen, oprechtheid, nieuwsgierigheid en levendige persoonlijkheid. Daarin toonde hij alle aspecten van de menselijke natuur, zijn gedachten over het ambacht en zijn literaire broeders. Velen beschouwen nog steeds de jaren twintig van de twintigste eeuw – de “gouden eeuw” van Ernest Hemingway.

De auteur beschrijft zijn eerste kennismaking met Nederlands auteurs, wier werken hij in een boekwinkel zag liggen. Hij werd geraakt door de kracht van het talent van Dostojevski, Tsjechov, Toergenjev… Maar het zijn de werken van Tolstoj die een speciaal stempel drukken op onze lectuur, want hij beschreef de oorlog op een manier die niemand vóór hem had gedaan. Als u “A Holiday That’s Always with You” nog niet hebt gelezen, stel het dan niet uit en geniet van de interessante verzen, de ongelooflijke schoonheid van Parijs, zo liefdevol beschreven door de auteur, en zorg er nogmaals voor dat Hemingway niet tevergeefs werd erkend als een van de beste romanschrijvers van onze tijd.

Vaarwel armen!

Beoordeling: 4.7

GUNSHOT!.webp

Het nummer vier boek maakte Ernest Hemingway beroemd… Gepubliceerd in 1929, won het onmiddellijk lezerspubliek en lovende kritieken, en drie jaar later werd het met succes bewerkt tot een film door de Amerikaanse regisseur Frank Borzega. De plot van de roman, zoals in alle werken van de auteur, is eenvoudig, niet onderscheiden door een twist en complexiteit, het is niet belast door parallelle lijnen, de lettergreep is levendig en begrijpelijk voor lezers van elke leeftijd.

De actie speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een Italiaanse legerofficier raakt gewond en gaat naar het ziekenhuis, waar hij op het eerste gezicht verliefd wordt op zijn landgenote, verpleegster Catherine Barkley. Na zijn genezing ontsnapt hij op wonderbaarlijke wijze aan zowel een vijandelijke kogel als een vuurpeloton wegens vermeende desertie. Frederik Hendrik, die zich alle gruwelen van de oorlog en het onrecht en de haat van ieder mens die bij deze wrede gebeurtenissen betrokken is, heeft gerealiseerd, trekt zich uit de oorlog terug en reist samen met zijn geliefde per boot naar Zwitserland.

Hoewel de auteur beweerde dat het werk zuiver literair, fictief is, zijn veel van de plotlijnen gerelateerd aan het echte leven van de schrijver. Hij was ook in de oorlog, waar hij gewond raakte en in het ziekenhuis werd opgenomen voor behandeling, gedurende welke tijd hij een affaire begon met een verpleegster. Hij zou later aan de uitgever bekennen dat hij gewoon geen reclame wilde maken voor zijn tijd aan het front en zijn ernstige verwonding.

Fiesta

Beoordeling: 4.7

FIESTA.webp

De volgende was een autobiografische roman die in 1926 het licht zag. De Memoires werden een soort manifest van de “verloren generatie” van de jaren ’20, die erin slaagde de verschrikkingen van de oorlog te overleven, alle beproevingen en ontberingen te doorstaan, maar zich niet kon vinden in een vreedzaam leven. Alle personages in het werk zijn echt. Ze waren goede vrienden en kennissen van Hemingway.

Alle beschrijvingen zijn op de karakteristieke manier van de auteur: laconiek, eenvoudig, zonder bijkomende verhaallijnen. Vanaf de eerste minuut wordt de lezer gegrepen en geboeid door het verhaal van echte mensen die zich op allerlei manieren hebben proberen aan te passen aan hun nieuwe leven. De fascinatie van de schrijver voor het stierenvechten komt tot uiting in de roman… Er komt een vriendschap met een Spaanse matador, een bezoek aan een literair café, een visreis en een terugkeer naar het naoorlogse Parijs. Verliefd worden op een vrouw en de onoverkomelijke obstakels om samen te leven, jaloezie, alcohol om aan de werkelijkheid te ontsnappen – dit alles is te zien in een van Hemingways beroemdste werken.

Het is vermeldenswaard dat de oorspronkelijke titel van het boek van de auteur is And the Sun Rises. “Fiesta” is de gepubliceerde Engelse versie. Maar de schrijver betwistte het niet, en twee titels werden vervolgens op de omslag vermeld. Het werk is aanbevolen lectuur om te begrijpen dat er altijd gebeurtenissen in het leven zijn die een tegenwicht vormen voor de vorige. Oorlog verandert in vrede, haat in liefde, scheiding in hereniging…

Eilanden en de zee

Beoordeling: 4.6

EILANDEN EN DE ZEE.webp

De roman in onze ranglijst werd gepubliceerd na Hemingway’s dood in 1970. Het verhaal draait om het moeilijke leven van de zeeschilder Thomas Hudson. Het werk is grotendeels autobiografisch. Het uiterlijk, de leeftijd en het beroep van de hoofdpersoon en de auteur zijn volledig hetzelfde. Hudson en Hemingway werkten samen met Amerikaanse autoriteiten… Zelfs de rassen, bijnamen en gewoonten van de katten zijn identiek.

Het begint met het afgemeten en rustige leven van een kunstenaar die zich op het eiland Bimini vestigt en daar zijn schilderijen maakt. Eens per jaar bezoeken zijn zonen hem en brengen de zomervakantie door met hun vader. Ze genieten van de schoonheid van het eiland, ontspannen, zwemmen in de zee. Maar de tragische dood van zijn twee jongste zonen en zijn ex-vrouw maken een einde aan het gelukkige leven van de kunstenaar. Het tweede deel van de roman gaat over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, waarin ook Hudsons oudste zoon overlijdt. Hij raakt verbitterd over de hele wereld, verdrinkt zijn verdriet in alcohol…

Het laatste deel gaat over Thomas die een Duits bemanningslid van een onderzeeër aanhoudt die heeft geprobeerd te ontsnappen uit een beschadigde onderzeeër. De missie is voltooid, maar Hudson zelf is zwaar gewond. Het werk raakt aan vele aspecten van het menselijk leven: moraal, eenzaamheid, moed, verantwoordelijkheid voor jezelf en voor anderen.

Hebben en niet hebben

Film Beoordeling: 4.5

TE HEBBEN EN NIET TE HEBBEN.webp

Onze ranglijst wordt afgesloten door een roman uit 1937. Hij vertelt over de moeilijke jaren van de economische crisis in Amerika. Het verhaal draait om een eenvoudige visser die de Grote Depressie probeert te overleven en zich uit wanhoop tot de misdaad wendt om zichzelf, zijn vrouw en drie dochters te onderhouden. Harry Morgan verhuurt zijn boot aan toeristen. Hijzelf vergezelt de rijke mannen omdat hij de beste plaatsen kent om te vissen…

Op een dag bevindt hij zich in een moeilijke situatie, met geruïneerde spullen en geen geld. Om van de kusten van Cuba naar Amerika te komen, wordt hij gedwongen in te stemmen met het smokkelen van Chinezen, die, op aandringen van een tussenpersoon, onderweg moeten worden gedood… Maar Morgan wil liever de illegalen redden van een zekere dood… Eenmaal op het hellende vlak stemt Harry toe om door te gaan met het smokkelen van whisky.

Het lot is oneerlijk voor de visser en hij sterft voordat hij zijn droom om zijn familie te helpen kan vervullen. Ondertussen, op grote, luxueuze jachten, leven mensen die nergens van weten, gedachteloos hun leven… De roman stelt acute sociale problemen aan de orde, waarbij de confrontatie tussen arm en rijk, het weldoorvoede leven en het half uitgehongerde bestaan centraal staat. Het is aan de lezer om te beslissen wie hier de echte schuldige is en wie er door het lot één is geworden…

“Voorbij de rivier, in de schaduw van de bomen…, plaats 8)

Beoordeling: 4.5

Hemingway’s Over the River, in the Shade of the Trees werd gepubliceerd in 1950. Dit is het verhaal van een voormalig soldaat, Richard Cantwell, die zich realiseert dat hij niet lang meer te leven heeft… Het boek heeft een diepe liefdeslijn en autobiografische inserts – het handschrift van de auteur.

Dus kolonel Richard Cantwell, die alle oorlogen van het begin van de twintigste eeuw heeft meegemaakt, is 50 jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog neemt hij vakantie in Venetië, de stad waar hij 30 jaar geleden voor het eerst ernstig gewond raakte. Hij is niet in goede gezondheid – hij heeft twee hartaanvallen gehad, en zijn artsen zeggen dat hij een derde niet zal overleven. Richard beseft dat dit wel eens zijn laatste reis zou kunnen zijn, dus gaat hij afscheid nemen van zijn laatste liefde, de negentienjarige Renata.

De roman is een literaire klassieker geworden en wordt geciteerd.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: