Fout 10016 in Windows 10

Als in Windows de foutmelding DistributedCOM 10016 verschijnt, betekent dit dat een toepassing of proces onvoldoende rechten heeft om gegevens uit te wisselen met de computer op afstand. Het is niet kritisch voor het systeem in het algemeen, maar het kan de werking van individuele programma’s verstoren. Onze experts vertellen u hoe u dit kunt oplossen in Windows 10.

Een fout lokaliseren

Eerst moet u de bron van de fout vinden. Gebruik hiervoor beheertools van uw Windows-distributie.

Open het dialoogvenster “Uitvoeren” door op “Win+R” te drukken. Typ “eventvwr” in het tekstvak. Druk op de virtuele “OK”-knop of Enter op het fysieke toetsenbord om de event viewer applet te starten.

Vouw in de mapstructuur de map “Logs” uit. Selecteer een blok met “2” in het veld. Rechtsboven in het MMC-consolevenster verschijnt een lijst met systeemgebeurtenissen. De onderste helft toont een gedetailleerd rapport van het gemarkeerde item. Groene markering geeft parameters aan die moeten worden gevonden.

Klik op “Actie” op de werkbalk. Vouw het menu uit en klik op “Zoeken” om het zoekvenster te openen. Specificeer de gebeurteniscode in het gemarkeerde veld en druk op de knop “Volgende”. Na het voltooien van de logboekzoekopdracht voegen we het handmatig sorteren van de resultaten toe. Klik op het met “4” gemarkeerde gebied om alleen records met de vereiste code in het browservenster te verzamelen. Dubbelklik op een regel om geavanceerde gebeurteniseigenschappen te openen.

Kopieer in het met een pijl gemarkeerde gebied de gemarkeerde CLSID- en APPID-identificaties die de toepassingsnaam definiëren. Sluit het eigenschappenvenster en de gebeurtenissenviewer.

Het eigendom en de machtigingen in het register wijzigen

Gebruik deze identifiers om de eigenaar van het probleemproces te corrigeren en het de vereiste machtigingen te geven voor een foutloze werking.

Open het dialoogvenster “Uitvoeren” en typ “regedit” in het tekstvak. Klik op “OK” om de systeemregister-editor te starten.

Selecteer in de linkerhelft van het venster de hoofddirectory die in de schermafbeelding met één is gemarkeerd. Druk op de functietoets “F3” op het fysieke toetsenbord van de PC, waardoor een zoekdialoog verschijnt. Plak in het gemarkeerde veld de eerder gekopieerde CLSID van het klembord. Verwijder onnodige vinkjes uit het gebied gemarkeerd met “2. Start de zoekopdracht door op de knop “Zoeken” te klikken.

De inhoud van de gedetecteerde map wordt automatisch weergegeven aan de rechterkant van het venster. Bekijk de naam van het onderdeel in de bovenste regel “Defaults”. Precies deze fout veroorzaakt de fout 10016. Klik in de boomstructuur van de editor met de rechtermuisknop op de mapnaam om het contextmenu te openen. Selecteer het vakje om het paneel Machtigingen te openen.

Druk op de knop in het pop-up venster, waardoor de applet met aanvullende instellingen verschijnt.

Klik op de pijl in de naam van de eigenaar, zoals aangegeven door de pijl.

Typ “Beheerders” in het geel gemarkeerde veld. Klik op de knop “Valideren” rechts ervan.

Gespecificeerde naam wordt een hyperlink en wordt uitgebreid met een computernaam ervoor. Wanneer dit resultaat is verkregen, druk op “”, sla alle instellingen op en sluit het venster.

Zorg ervoor dat het veld “Eigenaar” de naam bevat die we in de vorige stap hebben opgegeven. Sla de wijzigingen op door op “Toepassen” te klikken. Klik op “OK” om de geavanceerde applet te sluiten.

Selecteer de groep “Beheerders” in het machtigingsvenster. Vink in het met een dubbel gemarkeerde gebied het vakje “Volledige toegang” aan. Sla de wijzigingen op en herhaal de hele procedure voor de APPID. Nadat u de eigenaar hebt gewijzigd en dezelfde toestemming hebt gegeven voor volledige toegang, maakt u het werk af in de register-editor.

Servicecomponenten

De laatste stap van de herstelprocedure voor fout 10016 houdt in dat de machtigingen in de componentdiensten worden gecorrigeerd.

Typ “dcomcnfg” in het dialoogvenster “Uitvoeren”. Druk op de knop “” om de Components Service Console te starten.

Open de gemarkeerde mappen na elkaar. Selecteer de map gemarkeerd met een. Zoek aan de rechterkant van de console de DCOM-add-on, waarvan we de naam hebben ingesteld in het register. Rechtsklik op de regel met de naam om een contextmenu weer te geven. Selecteer het vakje “Eigenschappen”.

Ga naar het tabblad gemarkeerd met een. Klik op de knop “Wijzigen” in het blok met opstart- en activeringsrechten.

Het systeem goedkeuren voor het verwijderen van onnodige vermeldingen van het type dat niet in de instellingen is gedefinieerd.

Klik in het geopende venster op de knop “Toevoegen”, die een dialoogvenster opent voor de selectie van gebruikers of groepen.

Klik op de knop in het kader van de schermafbeelding om toegang te krijgen tot extra functies.

Automatisch zoeken naar alle groepen en gebruikers op het bureaublad. Wacht tot het veld onderaan het venster is ingevuld. Dubbelklik op de gemarkeerde strings.

Zorg ervoor dat beide toegevoegde groepen worden weergegeven in het objectnaamveld. Voltooi de procedure door op “OK” te drukken.

Ga terug naar het venster Machtigingen en markeer achtereenvolgens de regels Systeem en Lokale dienst in het gemarkeerde gebied. Geef elke lijn toestemming om lokaal te starten en te activeren. Voer de gespecificeerde parameters in.

Klik in het DCOM eigenschappenvenster op “Toepassen” om de configuratie te voltooien.

Tot slot

Door het algoritme van onze experts te volgen, kunt u de oorzaak vinden en de DistributedCOM 10016-fout oplossen die optreedt in Windows 10.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: