Haard. Voorbereiding van de ondervloer

Een open haard moet al worden gepland bij de creatie van het "skelet" van het landhuis of de renovatie van het appartement. Dit is wanneer de basis ervoor wordt gebouwd.

Om de plaats waar u een haard wilt installeren voor te bereiden, moet u eerst een idee hebben van het ontwerp en het gewicht van de kachel. Het is niet voldoende om alleen het "afgewerkte" gewicht te kennen modellen. Voor de juiste berekening van de basis moet ook rekening worden gehouden met het gewicht van de schoorsteen. Dit is vooral belangrijk bij het installeren van open haarden in flats of op hogere verdiepingen in landhuizen. Het gaat hier natuurlijk niet om sierschouwen met elektrische kachels, maar om echte schouwen.

In een flat

Beperkingen. Je moet het idee om een open haard met bakstenen te bouwen meteen opgeven. Zelfs een klein model weegt een ton zonder de schoorsteen Geen enkel plafond zal het kunnen dragen. Daarom worden haarden ofwel als complete set gekocht of ze worden afzonderlijk geassembleerd: vuurkist, schoorsteen, deksel. Zelfs hier moet echter aandacht worden besteed aan het gewicht van de constructie – het moet binnen de marge van 300-800 kg vallen, wanneer rekening wordt gehouden met de schoorsteen.

Eisen. SNiP 2.01.07-85 beperkt de vloerbelasting in flats tot 150 kg/m². En de brandveiligheidsvoorschriften PPB-01-03 schrijven voor: als de vloer uit hout en andere brandbare materialen bestaat, moet de kachel op een onbrandbare ondergrond staan en een schouwbodem hebben van ten minste 0,5 x 0,7 m. U kunt de haard ( of het fornuis ) alleen rechtstreeks op de vloer plaatsen als deze ongeveer 300 kg weegt en de vloerbedekking bestaat uit tegels, steen, enz. In alle andere gevallen is een basis vereist.

U kunt een haard van maximaal 300 kg op een stenen of betegelde vloer plaatsen zonder er een sokkel voor te maken.

Screed

  • In huizen met vloerpanelen en plafonds van gewapend beton – een afzonderlijke dekvloer moet het niveau van de afgewerkte vloer bereiken. De grootte ervan moet tussen 1 en 1,5 vierkante meter liggen meer dan de oppervlakte van de schoorsteenbasis. Zo verdeelt u het gewicht ervan over een groot vloeroppervlak en bereidt u ook de voorbrandzone voor. Keramische tegels of stenen worden op de dekvloer gelegd. De haard zelf is vaak gemonteerd op een extra podium, wat de compositie een complete uitstraling geeft.
  • In huizen met plafonds gemaakt van houten balken U kunt ook een voetstuk voor de haard maken of gewalste metalen delen op de haard leggen. De oppervlakte ervan wordt berekend volgens dezelfde formule.

Attentie! Zelfs bij een aan de muur bevestigd model mag de mantel niet dicht bij de muur staan.

Normaal gesproken moet voor de haard een aparte dekvloer worden gemaakt; de oppervlakte van de dekvloer wordt berekend op basis van de oppervlakte van de basis van de haard. Steen of tegels worden op de dekvloer gelegd.

Je moet weten, Het is niet de taak van de meester-kachelmetselaar om het fundament te leggen. Dit soort werk vereist heel andere vaardigheden en kennis. Grotere bedrijven hebben aparte specialisten die de basis bouwen en de haard monteren.

Afbeelding: Model 09 van Gutbrod Keramik.

In een landhuis

Installatie van open haarden op de verdiepingen. De regels zijn dezelfde als voor een platte haard, maar het toegestane gewicht is lager: plafonds en muren in een particuliere woning hebben meestal een lagere veiligheidsmarge. Als een stevige, zware kachel moet worden gebouwd, worden onder de kachel speciale I-balken gebruikt die door de draagmuren worden ondersteund. Het huis is letterlijk herbouwd volgens de geplande open haard.

Installatie van grote open haarden op de begane grond. Het gaat om haarden die drie tot enkele tientallen tonnen wegen. Deze modellen vereisen een volwaardige stichting. Stichting is niet alleen nodig voor inbouwmodellen, waarbij de oven en schoorsteen in de muur zitten. In dit geval is de muur zelf versterkt.

Het gewicht van een haard die ontworpen is voor installatie op de bovenste verdiepingen hangt af van de veiligheidsmarge van de plafonds. Gewoonlijk is voor een landhuis het toegestane gewicht van een dergelijke haard lager dan voor een stadswoning.

Het is het beste om de basis voor de open haard te plannen wanneer de fundering van het huis wordt gebouwd. Het is meestal van hetzelfde type als de "main" Fundering: strookfundering, paalfundering, enz. . U kunt ook platen van gewapend beton gebruiken als basis. Maar, zoals in het geval van een flat, moet u een ontwerp voor de haard klaar hebben om de bouwers informatie te geven over het gewicht en de grootte van de haard.

Grote haarden die op de begane grond worden geïnstalleerd vereisen een volwaardige fundering.

De fundamenten van de haard en het huis mogen niet dezelfde zijn! Ze kunnen verschillende ontwerpen geven, die de structuur van de ene ten koste van de andere beschadigen. De diepte van de basis van de haard hangt af van het gewicht van de constructie en de grondsoort, maar is traditioneel minder diep dan die welke nodig is voor de bouw van het huis. Voor de regio Amsterdam adviseren deskundigen een diepte van 0,4-0,5 m voor modellen tot 5 ton en 1 m- meer dan 5 ton. Maar als de constructie meer dan 10 ton weegt, moeten de parameters van de fundering afzonderlijk worden berekend. De lengte en breedte van de kelder moeten ( tot 30 cm ) groter zijn dan het onderste deel van de haard. Bovendien worden de waterdichtheid en de thermische isolatie ca. 35 cm onder het vloerniveau aangebracht. Ze voorkomen het binnendringen van vocht en kou uit de kelder. ( gemaakt van baksteen of beton ).

Het huis en de haard kunnen verschillende zettingen geven, zodat ze noodzakelijkerwijs afzonderlijke funderingen hebben.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: