Hoe het hosts-bestand te wijzigen in Windows 10

Het hosts-bestand is een administratief instrument dat de basisregels vastlegt voor het werken met het netwerk. Voor de komst van het gedistribueerde DNS-systeem onderhield het een database van domeinnamen en bood het mappings naar netwerkadressen. Het hosts-bestand is geen verplicht onderdeel van moderne computernetwerken. Niettemin heeft het aanmelden traditioneel voorrang op verzoeken aan DNS-servers. In thuisnetwerken wordt deze functie van het besturingssysteem gebruikt om selectief adressen toe te wijzen of te blokkeren. In dit stuk vertellen onze experts u hoe u het hosts-bestand in Windows 10 kunt vinden en wijzigen.

Locatie en inhoud

Onder Microsoft wordt het hosts-bestand opgeslagen in een tegen schrijven beveiligde directory. De locatie is standaard vastgesteld en mag niet worden gewijzigd door programma’s van derden.

Open het dialoogvenster “Uitvoeren” door te drukken op Win+R. Typ in een tekstvak of kopieer de string “%windir%/system32/drivers/etc” zonder de aanhalingstekens. Druk op OK of de Enter-toets op het toetsenbord van uw PC.

De directory die wordt geopend mag slechts één hosts-bestand bevatten. Dubbelklik op de door de pijl aangegeven regel om de inhoud ervan te bekijken.

Selecteer de teksteditor Kladblok in het pop-up venster. Selecteer de regel met zijn naam en klik op de knop OK wanneer deze actief wordt.

Het volgende screenshot toont het hosts-bestand dat in het systeem is opgeslagen. In feite heeft het nul inhoud, omdat strings die beginnen met “#” worden geïnterpreteerd als commentaar.

Waarschijnlijk wordt het hosts-bestand niet gevonden in de bestandsverkenner nadat het bestand is geopend zoals hierboven beschreven. Als u een dergelijke situatie tegenkomt, zorg er dan voor dat deze niet wordt verplaatst naar een andere systeemdirectory. Roep het dialoogvenster Uitvoeren op en typ daarin “regedit”. Klik op “OK” om de systeemregister-editor te starten.

Selecteer de HKLM tak en volg het pad aangegeven door een groene marker in de adresbalk. Selecteer de doelmap die in de boomstructuur in de schermafbeelding als één is gemarkeerd. Bekijk de waarde van de in het vakje aangegeven instelling. Als het pad anders is dan op de schermafbeelding, dubbelklik er dan op om het dialoogvenster Instellingen wijzigen te openen.

Kopieer de inhoud van het met een pijl gemarkeerde tekstvak. Gebruik Windows Verkenner of Uitvoeren om een ontbrekend systeembestand te vinden.

Bewerk

U kunt uw eigen entries in het hosts-bestand toevoegen met Notepad, uitgevoerd als de systeembeheerder.

Start het geavanceerde menu Start met de toetscombinatie Win+X. Een standaard shell uitvoeren met verhoogde rechten.

Type “kladblok.exe”. Druk op Enter op uw toetsenbord en start Kladblok als administrator.

Gebruik het menu “Bestand” in de werkbalk of de toetsencombinatie “Ctrl+O” om een selectiedialoog te openen.

Navigeer naar het pad dat wordt aangegeven door een groene marker in de adresbalk. Om de inhoud ervan zichtbaar te maken, zet u de met een dubbele pijl gemarkeerde keuzelijst op “Alle bestanden”. Selecteer het hosts-bestand met uw muis en druk op de knop “Openen”.

Voeg de nodige gegevens toe aan het einde van het bestand en laat de laatste regel leeg. In het bovenstaande voorbeeld hebben onze experts de toegang tot de homepage van Yandex geblokkeerd. Het is aanbevolen om voor elke site twee vermeldingen te hebben. In één daarvan zet je het voorvoegsel “www”. Zorg ervoor dat u het IP-adres en de volgende hostnaam scheidt met een enkele spatie. Sla de wijzigingen op door op Ctrl+S te drukken of door het menu “Bestand” te gebruiken, zoals in de schermafbeelding te zien is.

Herstel

Als het hosts-bestand om een of andere reden is verwijderd, kan het worden hersteld met een eenvoudige tekstverwerker.

Open Windows Verkenner en open het dialoogvenster Beeld door te klikken op het met een één gemarkeerde gebied. Klik op de pijl naast het pictogram.

In de geopende applet selecteert u ook het tabblad “Beeld”. Scroll naar beneden naar de onderkant van het venster Geavanceerde instellingen. Vink het vakje bij de pijl uit waarmee Windows alle bestandsextensies kan weergeven.

Klik in een niet-systeemmap met de rechtermuisknop op een lege plaats om een snelmenu weer te geven. Open de subactielijst voor de met een dubbel gemarkeerde optie. Maak een nieuw tekstdocument.

Hernoem het naar “hosts” en verwijder de extensie “txt”.

Accepteer de systeemwaarschuwing door op de knop “Ja” te klikken.

Open het aangemaakte bestand in Kladblok met de gebruikelijke rechten en voer de gewenste gegevens in volgens de hierboven beschreven procedure. Sla het bestand op en verplaats het naar de systeemdirectory “etc”. Tijdens het kopiëren waarschuwt Windows voor het schrijven naar de beveiligde map. Bevestig de operatie door op het vakje.

Problemen oplossen

Gewijzigde regels in hosts-bestand worden direct na het opslaan toegepast. Zo niet, wis dan de DNS-cache en zorg ervoor dat u geen proxy of VPN gebruikt voor de huidige verbinding.

Voer een shell uit als administrator. Type “ipconfig /flushdns” op de prompt. Druk op Enter op het fysieke toetsenbord om de cache cleanup te starten. Sluit het PowerShell-venster wanneer u wordt gevraagd of de bewerking is geslaagd.

In het dialoogvenster “Uitvoeren” typt u “control” in het tekstvak. Klik op “OK” om het klassieke Windows Configuratiescherm te openen.

Een enkele klik op de sectie aangegeven door het kader in de schermafbeelding.

Ga in de eigenschappen-applet die opent naar het tabblad “Verbindingen”. Klik op de dubbel gemarkeerde knop om de instellingen voor de netwerkverbinding te openen.

Schakel alle vakjes uit op de door de pijlen aangegeven plaatsen en sluit het instellingenvenster. Als er geen typefouten zijn gemaakt, zouden de gemaakte regels moeten werken.

Eindelijk

Volgens de stapsgewijze instructies van onze experts kunt u de inhoud van het hosts-bestand wijzigen door uw eigen regels voor de netwerkverbinding in te stellen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: