Hoe kiest u een betrouwbare LED-lamp

Tegenwoordig gebruiken steeds minder mensen gloeilampen, omdat de elektriciteitsprijzen gestaag stijgen. In onze flats en kantoren is het vaak zo dat LED-lampen een plaats vinden. Maar hoe kies je ze? Ze verschillen niet alleen in wattage. Even voor de duidelijkheid.

Type Sokkel

Type basis

Het eerste wat je moet doen is uitzoeken welke fitting hij moet hebben. De term verwijst gewoonlijk naar een element met schroefdraad waarmee de lamp aan de fitting wordt bevestigd en van elektriciteit wordt voorzien.De meest voorkomende lampen in ons land zijn die met een E- en G-voet.

 1. Type E – de traditionele schroefbasis, kan verschillende diameters hebben. In algemeen gebruik sinds de dagen van de gloeilampen.

 2. Type G – pennenvoet. Ontwikkeld in de tijd van halogeenlampen. Het is uitgerust met twee of meer pinnen die in het apparaat worden gestoken. Nogmaals, hun grootte en de afstand ertussen kunnen variëren.

Bij het type fitting ziet u altijd naast de letter ook een cijferwaarde. Dit geeft de gebruikte diameter aan. Om te weten te komen hoe breed u de basis moet hebben, kijkt u in de handleiding die bij uw kroonluchter of ander verlichtingsarmatuur is geleverd. Je kunt echter vaak zonder. Zoek gewoon de verpakking van de vorige lamp. Of kijk met uw eigen ogen naar de fitting of een doorgebrande lamp. Je herkent het meteen.Vooral als je een E-type basis nodig hebt, want slechts drie soorten zijn het meest populair:

 1. E14 fitting – zeer kleine diameter, geschikt voor veel moderne kroonluchters en andere lampen. De lamp zelf kan verschillende vormen hebben.

 2. E27 fitting – de bekende “Ilyich lamp” is gemonteerd. De fitting is te vinden in veel oude en zelfs nieuwe verlichtingsarmaturen. Een lamp met een dergelijke lampvoet heeft meestal een traditionele vorm.

 3. De E40-voet wordt gebruikt voor de grootste lampen. Deze worden gebruikt in industriële en straatverlichting.

Dergelijke producten met een kleinere basis zijn veel moeilijker te vinden. Maar dit is geen onmogelijke taak. Dergelijke gloeilampen worden vaak gebruikt in huishoudelijke apparaten en elektronica. In moderne koelkasten, bijvoorbeeld. Dus, hier is een complete lijst van E-type voetstukken voor zulke lampen:

 1. E5 socket – de zogenaamde micro-socket;

 2. E10 is de miniatuur basis;

 3. E12 basis – een ander klein stopcontact;

 4. E17 is een klein stopcontact;

 5. E26 is de middelgrote fitting, die al zo dicht mogelijk bij die van gloeilampen ligt.

Het probleem met de pinnen is dat ze wat ingewikkelder zijn… Er zijn vele soorten. De cijfers in hun benaming geven de afstand tussen de middelpunten van de pennen aan. Indien er meer dan twee zijn, geeft het getal de diameter aan van de cirkel waarop de middelpunten van de pinnen zijn geplaatst. Er zijn ook extra symbolen die de expert vertellen over het type verbinding.

In nicheverlichting en huishoudelijke, etalage- en decoratieve verlichting worden doorgaans MR16-lampen met een GU5-lampvoet gebruikt.3. Ze worden gewoonlijk gevoed door 220 volt of 12 volt.

Lampen van dezelfde grootte worden nu ook vaak gebruikt, maar met een GU10 pin-turn basis. Een dergelijke lamp wordt tot aan de aanslag in een fitting gestoken en moet dan worden gedraaid om in een speciaal slot te worden vergrendeld. Deze lampen worden gewoonlijk gebruikt op plaatsen waar sterke trillingen kunnen voorkomen.

MR11 miniatuurlampen met G4 lampvoet worden vaak gebruikt in decoratieve lichtontwerpen. Deze zijn meestal laagspannend, hoewel er enkele uitzonderingen op de regel zijn.

De G6 basis is een andere populaire keuze.35. Hij is vergelijkbaar met de vorige, en verschilt alleen in de afstand tussen de pinnen.

De G9 basis heeft twee pinnen die nog verder uit elkaar staan. Lampen met deze basis worden nu zelfs in sommige huishoudelijke kroonluchters geïnstalleerd.

Armaturen zoals LVO, LPO, Armstrong en sommige andere kunnen een G13 fitting gebruiken. LED en T8 fluorescentiebuizen hebben dezelfde basis.

De G23-basis wordt vaak aangetroffen in bureau-, douche- en badverlichting.

Type basis

Veel van de lampen met bovenstaande lampvoet hebben een behoorlijke maat. Als u het armatuur in een hangend of verlaagd plafond wilt plaatsen, is de GX53 voet de juiste keuze. Een lamp hiermee heeft een kleinere voethoogte (max. 28 mm). Het draait ook naar een stop, beveiligd in een speciaal slot.

Vergelijkbaar met de GX70 basis hierboven. Het enige verschil is de grotere afstand tussen de pinnen.

U kunt eindelijk LED lampen met G53 lampvoet in de winkels vinden. Deze worden gebruikt in restaurants, musea, winkelcentra en andere gebouwen met hoge plafonds.

Ondanks het lange verhaal hierboven, is de fitting het gemakkelijkst te vinden… U hoeft alleen maar te kijken naar de fitting die in uw armatuur wordt gebruikt… De rest van de kenmerken hangt echter volledig af van uw persoonlijke en financiële behoeften.

Vermogen

Net als gloeilampen hebben LED-modellen verschillende wattages. Deze parameter geeft aan hoeveel watt het product verbruikt. Voor het grootste deel bepaalt dit hoe helder uw lamp kan zijn. Maar natuurlijk niet alleen dat.

Veel fabrikanten vermelden op de verpakking nog steeds volgens het wattage van LED-lampen gloeilampen. Veel mensen herinneren zich namelijk nog goed de waarden toen een gloeilamp van 60 watt bijvoorbeeld een kleine keuken verlichtte. Je kunt je echt concentreren op deze correspondentie. Hoewel het nog steeds iets hoger kan zijn dan dit.

Om het wattage te bepalen, moet u precies weten in welke kamer de lampen die u koopt, zullen worden geïnstalleerd. Hier kan geen specifiek advies worden gegeven. Sommige mensen houden van feller licht, andere niet. En het kan zelfs afhangen van het behang dat je ophangt..! Als de lamp in het toilet wordt geplaatst, kan het voldoende zijn slechts 10 watt te gebruiken. Als u een relatief kleine keuken wilt verlichten, hebt u meer dan één zo’n lamp nodig.

Het is beter om een groot aantal LED lampen in woonkamers te installeren. Ze kunnen uit elkaar staan – meestal het geval bij een verlaagd plafond. Meervoudige montage is echter ook mogelijk – binnen de grenzen van een enkele, voldoende grote kroonluchter.

Helderheid (lichtstroom)

Zoals gezegd hangt de helderheid van een lamp grotendeels af van het wattage. Maar het wordt eigenlijk beïnvloed door enkele van zijn andere kenmerken. Het product kan bijvoorbeeld een matte behuizing hebben die niet volledig transparant is – en daarom zal er wat vermogen verloren gaan. Speelt ook een rol in de technologie van de LED.

Juist vanwege al het bovenstaande moeten de fabrikanten de lichtstroom op de doos vermelden. Het wordt gemeten in lumen. U hebt minstens 150 lumen per vierkante meter nodig. Of zelfs het dubbele als het om kantoor gaat – dat is de SNiP-norm.

Hier zijn de benaderende lichtstroomwaarden voor verschillende LED-lampen:

 1. 2-3 W is slechts ongeveer 200 lm;

 2. 4-5 W – ca. 400 lm;

 3. 8-10 W is ongeveer 700 lm, de lichtsterkte van een gloeilamp van 60 W;

 4. 10-12 W is ongeveer 900 lm;

 5. 12-15W – tot 1200 lumen;

 6. 18-20 watt is ongeveer 1800 lm;

 7. 25-30 watt – dat is bijna 2.500 lm.

Verwacht niet dat u met één LED een voldoende grote ruimte kunt bestrijken. Helaas zijn de mogelijkheden voor de makers van deze producten niet onbeperkt. Hoe kleiner de lampvoet, hoe kleiner de fysieke afmetingen. En tegelijkertijd wordt het maximumvermogen verminderd… Er zijn simpelweg geen 25-30W producten met een miniatuurbasis te vinden. Daarom hebben nieuwe kroonluchters vijf, zes of zelfs meer stopcontacten om de lampen in te schroeven.

Hoe bepaal je de lichtstroom?? Bereken de oppervlakte van de kamer. Vermenigvuldig de lengte met de breedte, die je kunt vinden met een meetlint. Vermenigvuldig dat met 150 of 200. Of met 300 als we het over een kantoor hebben. Kijk nu eens naar je kroonluchter. Hoeveel lampvoeten het heeft? Deel het getal dat u eerder bereikte door precies dat aantal. Dat is alles. Je weet hoeveel lampen je nodig hebt en hoe fel ze zijn.

Kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur

Alle lampen schenen precies hetzelfde, alleen hun helderheid was anders. Dit was te wijten aan het feit dat de enige gloeidraad die binnenin werd gebruikt wolfraam was. Wanneer het wordt geactiveerd, gloeit het een warme gele kleur… Als de fabrikant een andere kleurtemperatuur wilde, moest hij het glas kleuren – een andere optie was er niet. Onnodig te zeggen dat dit de helderheid beïnvloedt, zodat de praktijk niet van de grond kwam?

De LED’s kunnen in verschillende kleuren schijnen. Het is niet verwonderlijk dat er nu zelfs RGB-lampen verkrijgbaar zijn. Ze bevatten een draadloze module die commando’s kan ontvangen van uw smartphone. Bij deze lampen verandert de kleur van het licht op elk moment, zodat u de sfeer kunt aanpassen aan uw stemming.

De meeste LED-lampen zijn echter beperkt tot één kleurtemperatuur. Het wordt gemeten in graden Kelvin. Hoe koud of warm het kleurlicht is, hangt af van deze parameter. Lampen met een warm, geel licht worden aanbevolen voor woonkamers – ze zijn het meest geruststellend. In dit geval kunt u gemakkelijk overschakelen van gloeilampen op LED-producten – u merkt het verschil niet. En in kantoren en niet-residentiële ruimtes gebruiken we meestal koel wit licht.

Kleurweergave-index

Veel klanten denken er niet eens aan dat de LED-lamp ook een andere kleurweergave-index kan hebben. Het wordt incidenteel op de verpakking aangegeven met de letters CRI, en niet altijd. Je hoeft echt niet te vertrouwen op deze index. Het is vooral belangrijk voor fotografen en degenen die in de zaal gaan filmen. Deze parameter bepaalt of de kleuren correct worden weergegeven. In het algemeen varieert de kleurweergave-index van 80 tot 100. Hoe hoger het getal, hoe beter.

Sommige fabrikanten markeren deze parameter met de letters Ra.

Levensduur

Geen van de LED lampen is voor eeuwig. Maar ze kunnen allemaal vrij lang meegaan, vooral als je niet te vaak licht in de kamer nodig hebt.

De verpakking van het product heeft een door de fabrikant aangegeven garantieperiode. Door dit alles kunt u de lamp veilig in dezelfde winkel vervangen als hij doorbrandt. Het is meestal 3 jaar voor dit soort lampen.

U vindt ook de zogenaamde “Levensduur van de lamp” op de verpakking. Het geeft aan hoe lang de lamp zal schijnen voordat hij uitvalt. Dit kunnen totaal verschillende getallen zijn omdat geen van de fabrikanten het werkelijk heeft gemeten – dat zou te lang duren. De 30.000 thou is het meest genoemde getal op de verpakking. horloges. Dit betekent dat de lamp ongeveer 3,5 jaar onafgebroken nodig heeft en pas daarna kan er iets mee gebeuren.

Bedrijfsspanning

De overgrote meerderheid van de LED-lampen heeft voor hun werking een spanning van 220 V nodig. Tenminste degene die in ons land worden verkocht. U moet wel bedenken dat onze elektriciteitsnetten gevoelig kunnen zijn voor spanningsfluctuaties. En de lamp moet er tegen kunnen! Controleer daarom of het bereik van de bedrijfsspanning, en niet de specifieke waarde, op de verpakking staat vermeld. Het begint gewoonlijk met 80 V en eindigt met 240 V. Als de netspanning hoger is, gaat de lamp onvermijdelijk kapot. Gelukkig zijn dergelijke gevallen uiterst zeldzaam.

Als u een LED lamp uit een ander land bestelt, moet u eerst op deze parameter letten. Het feit dat in andere delen van de wereld stopcontacten een ander voltage kunnen leveren. In Taiwan bijvoorbeeld is het 110 V en in de VS 120 V.

Conclusie

Het kiezen van een LED lamp is niet het moeilijkste wat er is. Als u ons advies zorgvuldig leest, kunt u veilig naar elke winkel gaan die dergelijke producten verkoopt, en de juiste lamp kopen, zonder het advies van een verkoopadviseur. Je hebt zelfs de doos van een uitgebrand product niet nodig!

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: