Hoe sanitair en meubilair in een gedeelde badkamer correct te plaatsen

De ruimte is beperkt, en u moet een aantal objecten tegelijk aansluiten op het sanitair en de afvoer. En vergeet de ergonomie en het basiscomfort niet. Houd rekening met de toegestane vrije ruimte tussen sanitaire installaties en kies een geschikte plaats voor het bad, de wastafel en het bidet.

 • Waar te beginnen?

  Maak een plan. Daartoe moet u de exacte afmetingen van de sanitaire unit, de plaats van het afvoersysteem en de watervoorziening kennen. Maak een schaaltekening van de kamer en teken met een potlood de plaats van het sanitair. Nog beter: gebruik een planningsprogramma van internet ( beschikbaar bv. op de IKEA website ). Laten we de basiselementen van dit plan eens nader bekijken.

  Wastafel A582 10 / 20 XX van Villeroy& Boch.

  Wastafel met spiegel

  Het middelpunt. Idealiter zou het het eerste item moeten zijn dat in het oog springt bij het betreden van de badkamer. ( Wat betreft het zich comfortabel voelen in de badkamer, is het een vergissing om de aandacht te richten op de toiletpot of het bad ). De opzetwastafel bevindt zich 80 cm boven de vloer. Een minimale vrije ruimte van 70 cm voor het sanitair moet worden gegarandeerd.

  Wastafel BN46A / BN50A van Flaminia.

  Twee wastafels of één wastafel

  Hangt af van persoonlijke gewoontes. Als u het niet erg vindt om 's ochtends of 's avonds het toilet te delen en gewend bent om samen met andere gezinsleden uw tanden te poetsen, plan dan twee wastafels in. Het is het beste om ze onder één aanrecht te combineren. Natuurlijk moet er voldoende ruimte zijn in de badkamer. De afstand tussen de wastafels langs de as van de mengkranen ten minste 90 cm, en ten minste 25 cm tussen de rand van het bassin 25 cm.

  K-3393 Kohler WC.

  Toilet

  Bevestigd aan de stijgbuis. Probeer ze zo dicht mogelijk bij de rioolbuis te plaatsen. Het is niet raadzaam om het toilet op grote afstand van de stijgbuis te plaatsen: het is moeilijk om de vereiste helling van twee graden te bereiken ( u moet de vloer verhogen of de buis in de muur verbergen ). Hoe meer bochten, hoe groter het risico op verstopping. De afstand van de voorkant van het toilet tot de tegenoverliggende muur moet ten minste 60 cm bedragen, de zijkanten minstens 25 cm aan elke kant. En onthoud: uit psychologisch oogpunt mag het toilet niet het eerste zijn dat je ziet als je de badkamer binnenkomt.

  Bidet 750 CER750B van Agape.

  Bidet

  Geplaatst naast de WC. Dezelfde vuistregels: 60 cm van de voorkant tot de muur en 25 cm aan de zijkanten. Een bidet is niet altijd praktisch in de kleine badkamers van een standaard appartement. Dan kunt u een wc met bidetfunctie kopen Er zijn veel van deze modellen in zowel het budget als het hogere segment ( ze zijn verkrijgbaar bij Duravit, Ideal Standard, VitrA ).

  Samo Europa 10 douchewand.

  Badkuip of douchecabine

  Hangt af van de grootte van het gebied. De indeling van het sanitair in een gemeenschappelijke badkamer leidt tot de volgende variaties. Als de lengte van de korte wand in de badkamer 160 cm of meer is, kunt u het bad beter langs deze wand plaatsen. Een langwerpige rechthoekige badkamer ziet er in deze opstelling beter uit. Als de korte wand minder dan anderhalve meter is, waarom dan niet een bad vervangen door een cabine, of een selectie hoekmodellen bestuderen?. Want om het bad langs de lange muur te plaatsen in een smalle kamer.. niet de beste optie. Net als bij de wastafel heeft u voor het bad minstens 70 cm ruimte nodig.

  De Diva badkuip van Burgbad.

  Vrijstaand bad

  geen optie in een standaard flat. De vrijstaande badkamer moet minimaal 9 vierkante meter groot zijn. meter. Alleen dan heeft zo'n complex ( qua installatie en aansluiting ) ontwerp zin. De vloer en de vloeren moeten steviger zijn dan bij een eenvoudig bad aan de muur: een vrijstaand model met een volledig voorwandinstallatie weegt meestal veel meer.

  Wastafel 1116601101101 van Ido.

  Wasmachine

  Niet ver van de afvoer. De afvoerslang van de machine mag niet langer zijn dan anderhalve meter en het verbindingspunt met de afvoerbuis moet 70-90 cm boven de vloer liggen. Ook moet er voldoende ruimte voor het frontlaadmodel zijn om de deur te kunnen openen. Opties voor het gebrek aan ruimte- zijn mini under-sink en verticaal geladen machines. Als de indeling van de badkamer zodanig is dat er geen ruimte is voor een wasmachine, probeer deze dan in de keuken te plaatsen.

  Leon credenza kast van Cantori.

  Kasten

  De laatste fase. Meubilair voor opslag wanneer de badkamerinrichting vooraf is ontworpen. Opdat kasten de integriteit van het interne volume van de badkamer niet verstoren, is het het beste om ze langs de muur achter de deur te installeren. Dan zullen ze de laatste mensen zijn die ze zien. In kleine sanitaire ruimten zijn kasten ( om ruimte op de vloer te besparen ) en met spiegeldeuren ( om een echt ruimtevergrotend effect te geven ). In sanitaire kasten kunnen planken worden ingericht voor het opbergen van poeders en detergenten ) niet de beste keuze. Als er richels in de muren zitten, denk dan goed na. Of maak er een opbergnis van.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: