Kruidachtige pioenroos: buitenteelt

De kruidachtige pioenroos wordt bewonderd door bijna iedereen die hem ziet. De ongelooflijke schoonheid van hun grote bloemen en hun decoratieve groene bladeren maken ze tot een van de populairste tuinplanten.

De bloemen kunnen in kleur variëren van sneeuwwit en pasteltinten tot diepe en zelfs donkere. De gesneden traceringbladeren, die in de herfst een roodachtige tint krijgen, houden de struik in een weelderige kap tot het einde van het groeiseizoen. Pioenen zijn kruidachtige vaste planten, die tientallen jaren op één plaats kunnen groeien.

Er zijn meer dan 500 soorten in Nederland. Ze verschillen in bloemdiameter en -vorm, bloemkleur, bloeitijd en struikvorm en -grootte. De geringe complexiteit van het gewas en het uitstekende uiterlijk hebben bijgedragen tot het wijdverbreide gebruik van de kruidachtige pioenroos, zelfs door beginnende tuiniers en bloemkwekers.

Kruidachtige pioenroos: buitenteelt

Locatiekeuze, substraat en beplanting

De verschillende soorten pioenen komen het best tot hun recht op goed verlichte en open plaatsen. In zuidelijke streken kunnen de struiken tijdens warme middagen in de schaduw worden geplaatst. Maar men mag niet vergeten dat in sterke schaduw de plant zich zal ontwikkelen, maar zal stoppen met bloeien.

Waar te plantenmoeten op enige afstand staan van muren van gebouwen, bomen, dichte struiken en stevige omheiningen, aangezien vrije luchtcirculatie rond de planten het ontstaan van vele ziekten voorkomt.

Bij de keuze van een locatie moet altijd rekening worden gehouden met het grondwaterpeil. Als ze dicht bij de grond staan, rotten de wortels van de pioenroos snel en sterft de plant volledig af.

Gronden die het meest geschikt zijn voor pioenen zijn doorlatend, licht zuur (pH tussen 6 en 6,5) met kleine hoeveelheden klei.

De beste tijd om pioenen te planten is de vroege herfst. Bereid de plantplaats een maand van tevoren voor. Struiken worden meestal op een afstand van ongeveer een meter van elkaar geplant, omdat pioenen vrij snel groeien.

Diepte, breedte en lengteDe gemiddelde grootte van het plantgat is 0,6 tot 0,7 meter. Maak voor de vulling een mengsel van tuinaarde, zand, turfgrond en mulch in een verhouding van 1:1:1:1.Ook ijzersulfaat (15 gram), superfosfaat (200-250 gram) en as (0,5 kg) worden aan het mengsel toegevoegd.

Vul het gat met dit mengsel tot tweederde en laat het enkele weken staan voordat u het plant. Tegen de tijd dat het planten begint, is de grond in het plantgat voldoende verdicht en zal deze niet meer bezinken.

Plaats de pioenenplant in het midden van het gat en vul het voorzichtig met goede tuinaarde. Zorg ervoor dat de knoppen zich op een diepte van 3 tot 5 cm bevinden. Als de wortels en knoppen te diep zitten, zal de pioenroos niet bloeien. Besprenkel de struik na het planten met veel water en vul de uitgezakte grond aan.

Vergeet niet dat u bij de aankoop van plantgoed voor pioenen meer aandacht moet besteden aan het uiterlijk (elastisch, zonder tekenen van ziekte en zonder schade) dan aan de grootte. Een onderstam met 2-3 knoppen is het beste.

In het eerste levensjaar zien de struiken er nogal zwak uit en bloeien ze slechts zelden. Meestal zijn er dan 1 of 2 scheuten. Vaak bloeien pioenen niet eens in het tweede teeltjaar, maar ze moeten er gezond uitzien en het aantal scheuten erop moet groeien tot 4-6 stuks.

Bij de teelt van dit gewas is het goed te weten dat de struiken de eerste twee jaar hun wortelstokken krachtig laten groeien, en daarom mogen ze niet bloeien, want dat is een grote verspilling van vitaliteit. Het eerste jaar verwijder je alle knoppen volledig en het tweede jaar kun je er slechts één laten zitten. Snijd hem af bij de korte steel nadat hij gebarsten is en zet hem in een vaas.

Houd er rekening mee dat pioenenplanten bij hun eerste bloei bloemen kunnen produceren die niet op de variëteit lijken. Bloemknoppen die qua vorm en kleur overeenkomen verschijnen meestal pas in het derde jaar, maar soms is dit later.

Zorg

Kruidachtige pioen: groeit in de open lucht

De bevruchting van jonge pioenen vindt meestal plaats op de bladeren. Bereid een oplossing van stikstofhoudende minerale meststof (dosering volgens voorschrift). Een kleine hoeveelheid zeep (10-15 gram per 10 liter) wordt aan het oppervlak van de bladeren toegevoegd voor een betere hechting. Pioenen beginnen elke maand van 7-10 mei te bloeien.

Voed volwassen struiken bij het begin van de scheutgroei ook via de bladeren. Deze bladvoeding wordt van 7-10 mei driemaal gegeven. Er zitten drie weken tussen. Bereid voor de eerste bemesting een oplossing van ureum (50 gram per 10 liter).), voor de tweede – micro-meststof wordt toegevoegd aan het ureum (1 tablet per 10 liter), de derde meststof wordt alleen uitgevoerd met een oplossing van micro-meststof (2 tabletten per 10 liter).

Breng ook onder volwassen pioenen drie keer tijdens het groeiseizoen verschillende meststoffen aan. De eerste bemesting gebeurt eind maart/begin april met een stikstof- en kaliummeststof (10-15 gr per plant).). Ze worden rond de plant op het grondoppervlak verspreid.

Kies voor de tweede bemesting, die tijdens de opkomst van de knoppen wordt uitgevoerd, een volledige bemesting met stikstof, fosfor en kalium (10:20:10) of organisch materiaal (volledig verteerde mest). Dit gebeurt meestal eind mei of begin juni.

Een derde bevruchting moet twee weken na de bloei plaatsvinden. Een fosfaat-kalium meststof is het beste. Breng 12-15 gram van de werkzame stof aan onder elke struik.

Giet de meststof voorzichtig in een klein groefje rond de pioenroos, stamp het vervolgens aan met een hark en drenk het in ruim water.

Pioenen krijgen spaarzaam water, maar meestal met 2 tot 3 emmers water per plant. Zorg ervoor dat de hele onderstam goed bevochtigd is tot de volledige diepte.

De plant heeft het meeste water nodig aan het begin van zijn vegetatie, tijdens de vorming van de knoppen, de bloei en wanneer de knoppen worden gezet voor het volgende seizoen (augustus). Na elke besproeiing moet het gebied rond de pioen worden losgemaakt en moet tegelijkertijd het onkruid worden verwijderd. Dit voorkomt het optreden van vele ziekten en helpt de struiken zich goed te ontwikkelen.

In de late herfst worden alle pioenenscheuten volledig afgesneden en vernietigd door verbranding. Strooi as op de basis van de struik. Voor de pioenroos is geen winterbedekking nodig.

Iets over ziekten

Roest en grijsrot komen vaker voor bij pioenen. Om roest te voorkomen worden de struiken na de bloei behandeld met een colloïdale zwaveloplossing (100 gram per 10 liter).) of koperchloride (40-65 gram per 10 liter).) of met Bordeaux-vloeistof (100 gram per 10 liter).). De behandeling moet blad voor blad worden uitgevoerd.

Ter voorkoming van zwavelrot, dat meestal vroeg in het groeiseizoen optreedt, een oplossing van koperchloride toepassen (50 gram per 10 liter kaliumpermanganaat).) of Bordeaux-vloeistof (50 g per 10 liter).). Deze oplossingen worden drie keer bewaterd met een interval van 10-12 dagen, te beginnen bij het verschijnen van de scheuten. Elke volwassen pioenroos moet 2 tot 3 liter van de bereide oplossing krijgen.

De meest voorkomende fouten bij het kweken van kruidachtige pioenen:

  1. Verplanten van de pioenenstruik zonder splitsing.Bij het verplanten moet de volwassen plant altijd worden gesplitst. De gedeelde delen van de onderstam stimuleren de groei van nieuwe onderstammen en jonge scheuten.

  2. Diep planten. Als de knoppen op de wortelstokken meer dan 5-6 cm diep zijn, zal de pioenroos niet bloeien, hoewel de hele struik er goed ontwikkeld en gezond uitziet. Als de plant dieper is geplant dan nodig is, kan hij in augustus worden opgegraven en op een geschikte diepte opnieuw worden geplant.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: