Leidingen voor sanitair warm water en verwarming: metalen

Metalen buizen voor verwarmings- en waterinstallaties – nog niet de definitieve keuze. Bij voorkeur koper of staal? En als staal, welke soort? Of misschien koper en staal?

Montagemogelijkheden. Zoals alle verwarmingsbuizen kan koper worden aangesloten met perskoppelingen, knelkoppelingen en steekkoppelingen. «Met hun" De verbindingsmethode voor koperen buizen is de zachte capillaire soldeertechniek. Tinsoldeer wordt in de spleet tussen verwarmde fitting en buis gezogen, waardoor een stevige grip wordt verkregen. Koper kan ook worden verbonden met behulp van wolfraamcarbidesoldeer. Technologie vereist vaardigheid en speciaal gereedschap.

Op de foto: bronzen fittingen met schroefdraad van Viega.

Koperen leidingen

Toepassing. Robuuste koperen buizen gaan tientallen jaren mee. Het metaal corrodeert zeer langzaam en heeft bacteriedodende eigenschappen. Ook hittebestendig en gasdicht. Het is geen toeval dat koper wordt gebruikt in verwarmingsbuizen en waterleidingen. Koperen buizen zijn buigzaam, waardoor ze gemakkelijk te vormen zijn. In feite is hun enige serieuze nadeel dure. Er is ook een "maar": het water mag niet te "zuur" zijn, Anders heeft koper een bruinachtige of groenachtige beschermende oxidelaag. Het voorkomt dat zuurstof in het metaal dringt en beschermt de leidingen. Veel mensen verwarren een verandering van kleur met aantasting van de pijp, maar dat is niet het geval. Oxidatie van het oppervlak natuurlijk proces.

Installatie. Koperen buizen worden aangesloten met koperen, messing of bronzen fittingen. Brons en messing zijn vergelijkbaar met koper, maar het gebruik van stalen fittingen wordt afgeraden. Contact tussen staal en koper kan elektrochemische corrosie veroorzaken. Indien het systeem zowel stalen als koperen buizen in verschillende secties omvat, moet ervoor worden gezorgd dat de stalen buizen vóór de koperen buizen worden geplaatst langs de stroom.

Zwart staal

Gebruik. Stalen buizen waren tot voor kort alomtegenwoordig. De opkomst van goedkope, gemakkelijk te installeren en duurzame kunststof buizen heeft ze van de markt verdrongen, maar niet helemaal. Een belangrijk nadeel van zwart staal actieve oxidatie bij gebruik in open circuits. Buizen corroderen en groeien snel en bieden een ideale omgeving voor bacteriën om binnenin te groeien. Daarom wordt staal niet aanbevolen voor de watervoorziening. Dergelijke buizen werken veel beter voor ruimteverwarming. Dankzij hun lage lineaire uitzettingscoëfficiënt rekken ze niet uit en zakken ze niet door bij verhitting. Staal is goed bestand tegen hoge temperaturen, en een gesloten verwarmingscircuit zonder lucht zorgt ervoor dat ze langer roesten.

Installatie. Stalen buizen worden verbonden door middel van persverbindingen, lassen of draadsnijden. Lassen – betrouwbare manier, mits gemaakt door een professionele. Het is ook erg "vies" het proces. Schroefdraadverbindingen zijn eenvoudiger: de schroefdraad wordt vóór de installatie aan het uiteinde van de buis gemaakt en er wordt een speciale fitting gebruikt. Een dergelijke verbinding moet worden afgedicht. Hiervoor wordt hennep of loodgieterstape gebruikt.

Roestvrij staal

Toepassing. Roestvrij staal mist de nadelen van gewone stalen buizen- het is vrijwel ongevoelig voor corrosie, heeft een gladde binnenkant die geen micro-organismen herbergt en geen afzetting van opgeloste zouten toelaat. Alle voordelen van metalen buizen: lage lineaire uitzettingscoëfficiënt, temperatuurbestendigheid, duurzaamheid. Roestvrijstalen producten zijn goed als verwarmings- en waterleidingen. Alleen hoge concentraties chlorideverbindingen zijn gevaarlijk voor roestvrij staal, maar het wordt niet gebruikt in leidingwater of verwarmingssystemen. Roestvrij staal het duurste materiaal van de bij de distributie gebruikte materialen.

Installatie. Dikwandige roestvrije buizen worden gelast, dunwandige worden verbonden met persverbindingen. Het is ook mogelijk schroefdraadverbindingen te gebruiken. In het algemeen is de montage van roestvast stalen buizen vergelijkbaar met die van zwart staal.Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: