Leipzig’s top 20 bezienswaardigheden

Leipzig is de grootste stad van Saksen in het oosten van Duitsland. Verschillende festivals en feesten vinden hier regelmatig plaats. Zijn tweede naam betekent “eerlijke stad”. Het was in deze nederzetting dat Goethe veel Faust scènes schreef… Leipzig was ook de thuisbasis van een groot aantal culturele figuren. Leipzig is een stad van helden, dankzij haar leidende rol in de revolutie van 1989. Onze experts hebben een lijst samengesteld van de beste attracties in de regio. Veel leesplezier.

Beste bezienswaardigheden in Leipzig

Nominatie plaats naam Beoordeling
De beste natuurlijke attracties van Leipzig 1 Dierentuin Leipzig 5.0
2 Botanische Tuinen van Leipzig 4.9
3 Meer Cospudener 4.8
De beste architectonische bezienswaardigheden van Leipzig 1 Gewandhaus 5.0
2 BMW fabrieksgebouw 4.9
3 Oud Handelsbeursgebouw 4.8
4 Panorama Panorama Cirkel 4.7
5 Nieuw stadhuis 4.6
6 Oude Stadhuis 4.5
7 Augustusplein 4.4
De beste religieuze bezienswaardigheden van Leipzig 1 St. Peter en Paul’s Kerk. Nikolai 5.0
2 St. Thomas Kerk 4.9
3 Nederlands herdenkingskerk 4.8
4 Kerk van Paulinum 4.7
De beste culturele attracties van Leipzig 1 Terra Minera
 • a
 • 5.0
  2 Monument voor de Slag der Volkeren 4.9
  3 Oude beurs 4.8
  4 Museum voor toegepaste kunst 4.7
  5 Museum voor Etnografie 4.6
  6 Museum “Op de ronde hoek 4.5

  De beste natuurlijke attracties van Leipzig

  Dierentuin Leipzig

  Rangschikking: 5.0

  Dierentuin Leipzig

  De dierentuin van Leipzig staat bovenaan de lijst van natuurlijke attracties. Dit is een geweldige plek voor bewoners en toeristen. Een enorme verscheidenheid aan dieren kan worden gevonden tijdens een bezoek. En het is een van de oudste dierentuinen in Europa, opgericht in 1878. Vanaf de opening heeft dit monument zich onderscheiden door het gebruik van de meest geavanceerde technologie. Er zijn bijvoorbeeld geen kooien op het terrein…

  Dieren kunnen vrij rondlopen en zich vermaken. Oorspronkelijk was het een privé zoölogische tuin, verbonden aan een restaurant. Dit stimuleerde de populariteit van het horecabedrijf. En in 1883 werd het uitgebreid tot 3 hectare, waarmee het zijn status vernieuwde. Sindsdien is de dierentuin gestaag in omvang toegenomen tot hij nu 26 hectare beslaat.

  Botanische Tuinen van Leipzig

  Beoordeling: 4.9

  Botanische Tuinen van Leipzig

  De Botanische Tuin van Leipzig, die in 1877 bij de universiteit werd opgericht, is de op één na beste natuurlijke attractie. Hij was van plan er een kleine kwekerij van te maken waar vooral geneeskrachtige kruiden zouden worden gekweekt.

  En hoewel het tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig werd verwoest door bombardementen, werden de botanische tuinen uiteindelijk herbouwd. Het Toerismecentrum van Leipzig is een van de populairste toeristische attracties ter wereld. Het beslaat momenteel ongeveer 3 hectare, waar bijna 7000 plantensoorten uit alle delen van de wereld worden gekweekt. En het hoogtepunt voor de toerist is de kas met tropische cactussen en palmbomen.

  Kospudenmeer

  Beoordeling: 4.8

  Meer Kospudener

  De derde meest populaire natuurlijke attractie van Leipzig is de Cospudener See. Hier ligt het grootste zandstrand van Saksen. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 4,3 vierkante kilometer en is tot 60 meter diep. Er zijn veel groene zones en paden rond het terrein.

  Het is een kunstmatig reservoir dat ten zuiden van de stad is aangelegd. Gelegen op het terrein van een oude steengroeve. Het is een zeer populaire attractie onder de Saksische bevolking, dankzij het grote aantal sauna’s en de goed ontwikkelde infrastructuur. Er is ook een kleine jachthaven.

  De beste architectonische monumenten van Leipzig

  Gewandhaus

  Beoordeling: 5.0

  Gewandhaus

  Bovenaan de lijst van architectonische bezienswaardigheden in Leipzig staat het Gewandhaus, het enige concertgebouw dat in de DDR-tijd werd gebouwd. Dit is de derde Philharmonic Hall van de stad. Geopend in 1981. Tijdens het eerste concert van Kurt Masur, de beroemde leider van het in 1781 opgerichte orkest. En de naam ‘Gewandhaus’ zelf betekent ‘huis van textiel’.

  De structuur zelf is gebouwd in een brutalistische stijl. Het project werd geregisseerd door Peter Kunze. Het resultaat is een enigszins ouderwets maar zeer aantrekkelijk gebouw. Je kunt het vergelijken met het glasblok dat onder het dak uitsteekt. Maar het interieur is erg interessant. En op het plafond van de foyer bevindt zich de muurschildering “Penseel van het leven”, met een totale oppervlakte van 714 vierkante meter.

  BMW fabrieksgebouw

  Beoordeling: 4.9

  BMW fabrieksgebouw

  De op één na belangrijkste architectonische attractie in Leipzig is de BMW autofabriek in de stad. Het werk van Zaha Hadid, die verschillende architectonische meesterwerken over de hele wereld heeft gegeven. Deze futuristische constructie belichaamt tegelijkertijd de 3 belangrijkste pijlers waarop het werk van het bedrijf is gebaseerd: communicatie, integratie en interactie.

  Het project werd gepresenteerd op een grote biënnale in Venetië. En om echt een gevoel te krijgen voor de Duitse bruikbaarheid, is het de moeite waard om binnen te stappen en de workflow te verkennen. Een op de ruimte geïnspireerd gebouw. De productiehallen vormen één complex en de logistiek is zo goed doordacht dat er nauwelijks productiestilstand is.

  Het oude marktgebouw

  Beoordeling: 4.8

  Oude Marktgebouw

  Op de derde plaats staat de Oude Beurs, die in de 17e eeuw werd gebouwd als representatieve ontmoetingsplaats voor vroegbarokke kooplieden. Sindsdien heeft het bijna 350 jaar standgehouden, waardoor het een prachtig oriëntatiepunt in Leipzig is geworden. Tussen 1992 en 1995 werd het uitgebreid gerenoveerd. Er werd veel belang gehecht aan de kleur van de gevel en de beglazing van de ramen in de stijl van de 17e eeuw. Vandaag wordt de zaal op verschillende manieren gebruikt, vooral voor muziek- en literaire evenementen, wetenschappelijke en gespecialiseerde lezingen, bedrijfspresentaties en -conferenties, recepties en privéfeesten. Het is een van de oudste en mooiste gebouwen van de stad, dat na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog bewaard is gebleven.

  De Panorama Cirkel

  Beoordeling: 4.7

  Het cirkelvormige panorama van de Panometer

  De vierde plaats op de ranglijst wordt ingenomen door een gebouwencomplex dat het beste uitzicht van Duitsland moet bieden. In de Panometer van Leipzig kun je het enorme 360-graden panorama bewonderen. Ze richten zich op wisselende thema’s met verschillende tussenpozen. Daarnaast biedt het Panorama Theater begeleidende tentoonstellingen. De Panorameter van Leipzig werd in 2003 als eerste in zijn soort geopend in de omgebouwde “Gasometer II” in Konnevitz, door de kunstenaar Jadegar Asisi. Het gebouw, gebouwd in 1909-1910, werd tot 1977 gebruikt voor de opslag van stadsgas en werd in 2002-2003 grondig gerenoveerd. Sindsdien kunnen toeristen genieten van het beste panorama ter wereld, wat een zeer interessante ervaring is.

  Nieuw stadhuis

  Beoordeling: 4.6

  Nieuw stadhuis

  Het op vier na meest opvallende gebouw van Leipzig is het nieuwe stadhuis. Qua architectuur kan het gerust vergeleken worden met de paleizen van de lokale adel. Het dateert uit het begin van de 20e eeuw en werd voltooid in 1905. Het is niet alleen in Leipzig, maar ook in Duitsland een belangrijk oriëntatiepunt, want het is het hoogste stadhuis van het land.

  Dit kantoorgebouw werd opgetrokken op de plaats van het oude paleis van. Toen het werd herbouwd, besloot het stadsbestuur het silhouet van de toren van de residentie te behouden om het te bewaren voor hun voorouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door de nazi’s en uiteindelijk pleegde een groot aantal politieke elites hier zelfmoord.

  Oude Stadhuis

  Beoordeling: 4.5

  Oude Stadhuis

  De volgende beroemde attractie van Leipzig is het oude stadhuis – een opvallend stuk 16e-eeuwse architectuur. Het is momenteel een van de mooiste gebouwen in de stad. Het wordt ook beschouwd als een uitstekend voorbeeld van Renaissance architectuur. En zijn versieringen vallen nog steeds op, zelfs tussen de neoklassieke en latere gebouwen.

  In 1909 werd het gebouw overgenomen door het stadsmuseum. Op de begane grond bevinden zich een groot aantal restaurants en winkels. En in het complex zelf kan elke toerist een historische maquette van Leipzig verkennen en de overblijfselen van het ondergrondse stadhuis bezichtigen. Hier worden artefacten uit de Romeinse periode bewaard.

  Augustusplein

  Beoordeling: 4.4

  Augustusplein

  Op het Augustusplein in het oostelijk deel van het stadscentrum staan gebouwen uit verschillende decennia van de vorige eeuw op een oppervlakte van ongeveer 40.000 vierkante meter. Opgericht in 1785, werd het gebied zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een van de beste plaatsen voor verschillende feesten en is omgeven door vele bezienswaardigheden, zoals het Gewandhus.

  Hier staat ook het 11 verdiepingen tellende Krohá-gebouw, de eerste hoogbouw in Leipzig. Het wordt bekroond door een klok en verschillende bewakers. En voor moderne mensen zal het Paulinum gedeelte van de campus, gebouwd op de plaats van de oude St Paul’s kerk, van groot belang zijn.

  De beste religieuze bezienswaardigheden van Leipzig

  Kerk van St. Thomas. Nicholas

  Beoordeling: 5.0

  Kerk van St. Nicholas

  Deze kerk is van romaanse en gotische oorsprong, maar heeft sinds 1797 een neoklassiek interieur met palmvormige zuilen en crèmekleurige kerkbanken. Hoewel het ontwerp zeker prachtig is, is de kerk vooral bekend omdat ze een sleutelrol speelde in de geweldloze beweging die leidde tot de val van de Oost-Duitse regering. In 1982 werden hier elke maandag om 17.00 uur “vredesgebeden” gehouden (ook nu nog), die na verloop van tijd de plaatselijke burgers inspireerden en in staat stelden het onrecht dat hun land teisterde, aan te pakken. Vanaf september 1989 werden de gebeden gevolgd door demonstraties bij kaarslicht, die hun hoogtepunt bereikten op 9 oktober, toen 70.000 burgers de straat opgingen. Het leger, de politie en de Stasi stonden klaar om de protesten te onderdrukken, zoals ze twee dagen geleden nog deden. Maar het bevel kwam nooit. De DDR-leiding gaf zich over. Ter herinnering aan deze vreedzame revolutie staat een bijzondere zuil van palmbomen buiten de kerk.

  Kerk van St. Thomas

  Beoordeling: 4.9

  Kerk van St. Thomas

  De laatgotische Lutherse kerk van Leipzig staat op de tweede plaats voor religie. Het is gewijd aan St. Thomas. Het is vooral bekend om zijn rijke muzikale geschiedenis, bijvoorbeeld Wagner, Mozart en Bartholdy hebben hier gespeeld. De opdrachtgever was Johann Sebastian Bach, die hier begraven ligt.

  In deze kerk uitte Maarten Luther in 1539 enkele van zijn ideeën. En in de moderne tijd is het bij toeristen vooral bekend dankzij het noviciaatskoor dat in 1212 werd opgericht, bijna vanaf de opening van de kerk. Het huidige gebouw dateert uit 1496, en sindsdien zijn er regelmatig diverse objecten omheen toegevoegd. En er hangen nog steeds gotische schilderijen aan de muren.

  Nederlands herdenkingskerk

  Beoordeling: 4.8

  Nederlands herdenkingskerk

  De Nederlands Gedachteniskerk van Leipzig staat op de derde plaats op de lijst van toeristische attracties. Het werd gebouwd in 1913 en herdenkt ongeveer 130 000 Russen die in 1813 in de Volkerenslag tegen Napoleon vochten om Duitsland te bevrijden. De kerk werd geopend op 18 oktober 1913.

  De orthodoxe parochie van Leipzig komt sindsdien samen in de Gedachteniskerk. Ongeveer 300 mensen van verschillende nationaliteiten zijn geregistreerd als lid van de congregatie. Donaties voor het gebouw worden sinds 1907 in Nederland en Duitsland ingezameld. De auteur van het project is academicus Pokrovskiy. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de parochie overgedragen aan het Duitse bisdom van het ROC.

  Kerk van de Paulinum

  Beoordeling: 4.7

  Kerk van Paulinum

  De vierde plaats op de ranglijst van religieuze monumenten wordt ingenomen door een vrij interessant gebouw. Het gebouw is momenteel geen religieus gebouw, maar in feite het hoofdgebouw van de universiteit van Leipzig. Het werd in 1968 gebouwd op de plaats van een oude kerk uit de 13e eeuw, die door de DDR-autoriteiten werd afgebroken.

  Momenteel wordt de kerk gebruikt als onderdeel van het concertpodium. Alle bewaarde voorwerpen die konden worden gered, worden echter nog steeds bewaard in een van de ruimtes van de universiteit. Het is gelegen nabij de hoofdingang van de instelling. Gelegen op het Augustusplein.

  De beste culturele attracties van Leipzig

  Terra Minera
 • a
 • Beoordeling: 5.0

  Terra Minera<li></div><p>a” src=”/images/hotels-stranden/71316666193831-5620.jpg” height=”400″ title=”Terra Minera</p><li>a”><p>In een groot deel van het 16e-eeuwse kasteel Freundenstein doet deze opvallende verzameling mineralen de menselijke kunst verbleken bij de genialiteit van de natuur. De ervaring is vergelijkbaar met duiken boven koraalriffen – als je van de 5e verdieping afdaalt, zijn de dramatisch zwak verlichte zalen gevuld met duizenden kleuren die door schitterende juwelen worden uitgestraald. Elke zaal stelt het continent voor waar de tentoongestelde stukken vandaan komen, met een aparte afdeling voor meteorieten.</p><p>De tentoonstelling is een eerbetoon aan de liefhebber van mineralogie en erfgename van het cosmeticabedrijf Wella, Erika Pol-Strecher, die haar collectie in 2004 aan de instelling schonk. Het museum annex naast het Kruegerhaus herbergt een set in Duitsland gevonden mineralen. Audiogidsen zijn beschikbaar voor de hoofdtentoonstelling en zijn relatief goedkoop.</p><h3>Monument voor de Volkerenstrijd </h3><p>Beoordeling: 4.9</p><div style=Monument voor de Volkerenstrijd

  Het monument van de Grote Tragedie staat op de tweede plaats bij de bezienswaardigheden in Leipzig. Van 16 tot 19 oktober 1813 was de stad de plaats van de Slag der Volkeren. De geallieerde legers van Nederland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden behaalden een beslissende overwinning op Napoleon en zijn bondgenoten op Duits grondgebied. Resultaat: 600.000 soldaten gedood of gewond, 100.000 gewonden en een tyfusepidemie in Leipzig die 10 procent van de bevolking doodde.

  Slechts een jaar na de verwoestende slag creëerde de dichter Ernst Moritz Arndt een gedenkteken voor de gevallenen. In 1894 richtte de Leipziger architect Clemens Thieme de Duitse vereniging van patriotten op om donaties voor het monument te verzamelen. In 1898 was de som voldoende en konden de fundamenten worden gelegd. Het Monument voor de Volkerenslag werd als nationaal monument geopend in 1913.

  De oude kermis

  Beoordeling: 4.8

  Oude beurs

  De geschiedenis van het oude expositiecentrum in Leipzig begint met de Internationale Bouwtentoonstelling in mei 1913. Het evenement werd geopend in aanwezigheid van de koning van Saksen. Zeventien hallen met een totale tentoonstellingsoppervlakte van 130.000 vierkante meter waren gebouwd in 1928, en nog eens acht in 1988. De handelsbeurs van Leipzig werd aan het begin van de 20e eeuw de belangrijkste beurs ter wereld en kreeg de titel “Wereldtentoonstelling”. In 1996 verhuisde het naar een nieuw centrum aan de rand van Leipzig. Steeds meer bedrijven, dienstverleners en onderzoeksinstellingen kiezen nu voor de Oude Markt. Er zijn ook verschillende winkels en een zaalvoetbalhal. Het is een van de interessantste bezienswaardigheden in Leipzig. Talloze bezoekers en industriëlen bezoeken het elk jaar.

  Museum voor Toegepaste Kunst

  Beoordeling: 4.7

  Museum voor toegepaste kunst

  Op de vierde plaats van de culturele bezienswaardigheden van Leipzig staat het Museum voor toegepaste kunst, het oudste museum van het land. Het bevat meer dan 90.000 ambachtelijke voorwerpen uit alle tijdperken. Het herbergt ook voorwerpen van keramiek, textiel en glas.

  Andere stands worden ingenomen door de verzameling grafische kunst en foto’s. De eigen bibliotheek bevindt zich in de buurt. Geopend van dinsdag tot zondag. Het inschrijvingsgeld is relatief laag.

  Museum voor Etnografie

  Rangschikking: 4.6

  Museum voor Etnografie

  Het Museum voor Volkenkunde, opgericht in 1869, staat onderaan de bezienswaardighedenlijst van Leipzig. Een groot deel van de collectie bestaat uit stukken van de historicus Gustav Klemm. De collectie wordt beschouwd als een van de grootste van Duitsland en bevat meer dan 200.000 voorwerpen. En sommigen van hen behoren tot etnische groepen uit de hele wereld.

  Sinds 2004 maakt de site deel uit van de etnografische collecties van de Saksische staat. Voor toeristen uit Nederland zal het interessant zijn om een klein deel van de tentoonstelling gewijd aan de Siberische volkeren te verkennen. Er is bijvoorbeeld een voorbeeld van een Evenki sjamaankostuum.

  Het Ronde Hoek Museum

  Beoordeling: 4.5

  Museum in de Ronde Hoek

  De laatste plaats in de categorie wordt ingenomen door het museum gewijd aan spionage. Dit knappe gebouw in de buurt van het stadscentrum lijkt vredig, maar is in werkelijkheid het voormalige Oost-Duitse hoofdbureau van politie, dat werd gebruikt om de bestaansmiddelen van de inwoners van Leipzig te controleren. Toen het gebouw door burgers werd overgenomen, probeerde de Stasi alle sporen van hun werk te vernietigen.

  Maar het is ze niet gelukt. Het museum herbergt nu een groot aantal voorwerpen gewijd aan vermomming en ondervraging, waaronder martelwerktuigen. Er is ook informatie over de propagandamethoden die worden gebruikt om mensenmassa’s te controleren en te manipuleren.

  Beoordeel dit artikel
  ( Nog geen beoordelingen )
  Patrick Bakker

  Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

  Opmerkingen toevoegen

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: