Meubilair. Het begin.

ARCH Moscow 2010 opende dit jaar voor het eerst zijn afdeling Furniture Design. We hebben vragen over het formaat gesteld aan de curator – de bekende Amsterdamse architect Evgeny Polyantsev. Wat is de Meubelstart??

Het manifest van de curator:
«Veel van wat de kwaliteit van ons wezen bepaalt. In de lijnen en materialen van een tafel, stoel of lamp kunnen we gemakkelijk het tijdperk en de persoonlijkheid van de maker herkennen.
Veel architecten en ontwerpers houden zich bezig met meubelontwerp. Maar in ons land heeft dit type van creatieve activiteit zich nog niet gevormd tot een zelfstandige richting en heeft het geen passende status verworven.
Daarom lanceert ARCH MOSKVA in 2010 een nieuwe sectie meubeldesign. Natuurlijk voor dit jaar en de naam «The Beginning". Wij hopen dat het ARCH MOSCOW een traditioneel trefpunt wordt voor de beste voorbeelden van Russisch en buitenlands design.

Yevgeny, waarom "Meubelontwerp"? …dat zou worden aangekondigd op een architectuurtentoonstelling..?

Ik zie niet in waarom dat verrassend is. In het Westen is bijna elke beroemde architect de auteur van een meubelstuk. In de twintigste eeuw heeft iedereen zijn stempel gedrukt: denk maar aan de meubels van Walter Gropius, Le Corbusier en Wright. In het Westen wordt de naam van de architect als een merk gezien: meubelfabrikanten benaderen zelf architecten met opdrachten. En vaak volstaat een "schets op de manchet", en dan zullen de ontwerpers van de fabriek het zelf "opbrengen" item.

De kruk is doelbewust ontworpen als een serieproduct, omdat hij eenvoudig en goedkoop te produceren is – je moet alleen de details goed krijgen. Het model is bekroond met de prestigieuze Red Dot voor design, maar is nog niet in productie gegaan.

Maar Nederlands architecten maken ook meubels?!.. In ons land, "meubelontwerpers", kwamen de meesten ook uit de binnenhuisarchitectuur. Maar ze maken alleen meubels voor hun eigen architectuurprojecten. Helaas – Daar is een objectieve reden voor: binnenlandse meubelfabrieken zijn niet bijzonder actief in het ontwikkelen van design en werken niet samen met Nederlands architecten.

In ons land hebben we een soort provinciaal copyistensyndroom: meubels die op dezelfde manier zijn gemaakt als de beroemde Italiaanse ( Duitse, Franse ) fabriek. En toch behandelt de hele wereld onze cultuur met eerbied. Het Westen verwacht een soort "Russisch ontwerp".

Met andere woorden, Russisch meubeldesign bestaat nog niet? Ik zou als volgt willen antwoorden: het bestaat, maar het wordt op geen enkele manier aangemoedigd. Als je creatieve vakbonden neemt, hebben we niet eens prijzen van de Architectenbond of de Ontwerpersbond. Ze kennen "Zodchestvo" toe voor het interieur, maar voor een element van dat interieur.. helaas. Ik wil zeggen dat er een soort "meubelontwerp probleem in Nederland" is. En daarom kon ik niet weigeren toen ik een aanbod kreeg van Expo-Park om curator te worden van de sectie "Furniture Design".

Je promoot Russisch meubeldesign, deelt prijzen uit..? Het is nog maar het begin, eerste stap. Het is uiteraard nog te vroeg om over prijzen te praten – momenteel proberen wij "de informatiegolf op te vangen", om de aandacht van het publiek te krijgen. Wij willen een prijs instellen, donateurs vinden, een serieuze jury samenstellen om de werken van de beste architecten te selecteren. En deze werken niet alleen markeren met aanbevelingsbrieven, maar ook met de mogelijkheid om meubels in massaproductie te nemen, om de ontwerpers enige vorm van beloning te geven…

Ik wil dat u begrijpt dat we het hebben over massaproductie van meubels door Nederlands ontwerpers. Natuurlijk maken veel architecten designmeubelen voor een specifiek project, maar zeer zelden gaat een stuk vervolgens in massaproductie ( zie. "Russisch design in Milaan" vanaf 20 mei ). Ons "doel is minimaal Vandaag: Russisch serieel meubeldesign samenstellen en tonen zoals het nu is.

  • Dat betekent dat u precies de Nederlands seriemeubelen in de Euroriek? Ja, we hebben meubels van Nederlands ontwerpers in serie tentoongesteld. Er zijn nog prototypes, maar er zijn fabrieken die klaar zijn om ze in productie te nemen. En sommige westerse fabrikanten hebben zich reeds bereid verklaard om het komende jaar samen te werken.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: