Oorzaken van poreuze huid in het gezicht en wat eraan te doen

De term “poreuze huid” is dermatologisch niet correct. Het feit dat de huid van ieder van ons ongeveer evenveel kleine gaatjes zweetklieren bevat, gewoonlijk poriën genoemd. Het enige verschil is de grootte van de gaten. Vergrote poriën zijn weliswaar geen gezondheidsprobleem, maar voor veel mensen een ernstig esthetisch probleem. Het ongelijkmatige reliëf van de opperhuid, dat doet denken aan een sinaasappelschil, ziet er onaantrekkelijk uit en is moeilijk te maskeren met decoratieve cosmetica. Experts van Expertology vertellen ons welke aandoeningen vergrote poriën in het gezicht veroorzaken en hoe je met deze cosmetische afwijking kunt omgaan.

Poreuze huid in het gezicht: waarom zijn ze poreus, wat kun je eraan doen?

Redenen voor de “poreusheid” van de gezichtshuid

Vergrote gezichtsporiën zijn een veel voorkomend probleem voor zowel mannen als vrouwen. Deze esthetische afwijking komt meestal voor op de neus en de T-zone van het gezicht.Van de belangrijkste redenen voor de vergroting van de huidporiën noemen dermatologen de volgende factoren:

 1. Genetische structuurkenmerken van de opperhuid.Genetica is de voornaamste oorzaak van de poreusheid van de huid. Dit familiaire kenmerk van de opperhuid is bijna altijd duidelijk vanaf jonge leeftijd…

 2. Leeftijdsgebonden veranderingen.Naarmate we ouder worden, verliest onze huid elasticiteit, waardoor ze van nature uitrekt en verslapt. Dit proces resulteert vaak in grotere poriën. Bovendien verdikken bepaalde delen van de verouderende opperhuid aanzienlijk, waardoor de poriën nog meer opvallen

 3. Vette huid en acne.Mensen met een vette huid hebben last van een overmatige talgproductie, die zich samen met onzuiverheden en bacteriële afvalstoffen verzamelt in de poriën van hun huid. Dit kan leiden tot uitrekking van de weefsels en vergroting van de diameter van de zweetklieropeningen.

 4. GI of endocriene aandoeningen.Een belangrijke invloed op de conditie van onze huid is de voeding. Stoornissen in het spijsverteringsstelsel kunnen de opname van bepaalde vitaminen en mineralen belemmeren, waardoor de elasticiteit van de opperhuid afneemt en de poriën groter worden. Er is ook een complex samenspel tussen hormoonniveaus en poriëngrootte.

 5. Blootstelling aan direct zonlicht.Langdurige blootstelling aan de zon maakt de opperhuid dikker en vermindert het collageen-, elastine- en watergehalte in de cellen. De combinatie van deze factoren doet de grootte van je zweetklieropeningen zichtbaar toenemen.

 6. De verkeerde benadering van huidreiniging.Als overtollige talg, make-up, onzuiverheden en verhoornde huidcellen niet volledig van het huidoppervlak worden verwijderd, raken de poriën onvermijdelijk verstopt. Dit leidt op zijn beurt tot uitrekking en verwijding.

Sommige dermatologen hebben ook de invloed van omgevingsfactoren op de diameter van de poriën waargenomen, maar dit effect is nog niet wetenschappelijk geverifieerd.

Wat moet u doen als uw poriën vergroot zijn??

De moderne markt voor cosmetische producten biedt een grote verscheidenheid aan producten die beloven de poriën snel te verkleinen. Maar dermatologen zijn het erover eens dat crèmes en lotions alleen dit effect niet kunnen bewerkstelligen. Alleen een systematische aanpak van de huidverzorging, in combinatie met aanpassingen van de levensstijl, kan helpen om vergrote poriën minder zichtbaar te maken. Een dergelijk effect kan worden bereikt door de volgende adviezen van dermatologen in acht te nemen:

Zorg ervoor dat u de juiste cosmetische producten voor uw huid gebruikt

De meeste gezichtscrèmes en -maskers bevatten comedogene ingrediënten. Natuurlijke oliën zijn een van de belangrijkste ingrediënten in cosmetische producten. Leden van de American Academy of Dermatology stellen voor om voor mensen met vergrote poriën huidverzorgingsproducten op oliebasis volledig te vermijden ten gunste van formules op waterbasis.

Naast oliën zijn comedogene ingrediënten in cosmetica:

 1. butylstearaat

 2. lanolic zuur;

 3. bismut oxychloride;

 4. isopropyl linoleaat;

 5. isopropyl myristate;

 6. lanoline;

 7. Boornitride, enz..

Deze ingrediënten moeten niet alleen ontbreken in crèmes en maskers, maar ook in foundation en poederformules.

Meer aandacht besteden aan een zachte reiniging van de opperhuid

Dikke huid: waarom is die poreus en wat kan eraan gedaan worden?

Regelmatig reinigen en wassen – dit is de basis van huidverzorging.Voor een goede reiniging van de huid moeten de basisaanbevelingen van dermatologen worden opgevolgd:

 1. Ongeacht het huidtype, vermijd reinigingsmiddelen die zeep en alcohol bevatten;

 2. Om vergrote poriën zachtjes te reinigen, gebruikt u producten met een gelatineachtige textuur;

 3. Was alleen met lauw water (niet heet of koud);

 4. Masseer de reiniger zachtjes in de opperhuid gedurende ten minste 30-60 seconden met ronddraaiende bewegingen over uw gezicht en hals. Vermijd wrijven over het gezicht;

 5. Was u niet alleen ’s morgens en ’s avonds, maar ook na het sporten, zware lichamelijke arbeid en het verblijf in een stoffige ruimte.

Het regelmatig reinigen van de poriën helpt ze zachtjes te reinigen, waardoor ze minder opvallen.

Behandel regelmatig met chemische peelings, maar niet te vaak

Een andere veelgemaakte fout in de dagelijkse huidverzorging voor de ‘poreuze’ huid is het overdrijven van harde reinigingsmiddelen. In een poging om overtollig talg, onzuiverheden en verhoornde cellen van het oppervlak van de opperhuid te verwijderen, gaan veel mensen over-exfoliëren. Hydroxyquilaten (salicylzuur, glycolzuur, melkzuur, enz.) vormen het belangrijkste actieve bestanddeel van dit type cosmetica..), die effectief zijn voor een diepe reiniging. Overmatig gebruik van dergelijke formules kan echter een droge huid veroorzaken. Als reactie daarop neemt de talgproductie toe om het verloren vocht te compenseren. Dit verergert vette huidproblemen en vergroot de poriën verder.

De American Academy of Dermatology raadt aan niet meer dan één of twee keer per week te scrubben. Als uw huid acne, irritatie of ontsteking heeft, moet scrubben worden uitgesteld. Daarnaast wordt voor chemische peelings bij voorkeur gekozen voor formules op basis van polyhydroxyzuren die de barrièrefunctie van de huid versterken, zoals melkzuur en amandelzuur. Als de peeling thuis wordt uitgevoerd, mag de maximale concentratie van het actieve bestanddeel (zuur) niet meer dan 7-10% bedragen.

Uw huid dagelijks hydrateren

Het idee om een vette huid te hydrateren lijkt op het eerste gezicht contra-intuïtief. Een vochtinbrengende crème die vrij is van oliën en andere comedogene ingrediënten kan het uitzicht van vergrote poriën echter aanzienlijk verbeteren. Hydraterende producten helpen de natuurlijke talg door te dringen in de diepere lagen van de huid, wat de gezondheid van het weefsel verbetert en de talgbelasting aan de oppervlakte van de opperhuid vermindert. Veilige, niet-comedogene moisturizers zijn onder meer ureum, hyaluronzuur en honing.. Als u eenmaal een optimale vochtinbrengende crème hebt gekozen, is het belangrijk deze regelmatig te gebruiken en een kleine hoeveelheid aan te brengen op een schone, vochtige huid.

Gebruik elke dag zonnebrandcrème

Grondslagen van een poreuze huid: waarom is die poreus, wat kun je eraan doen?

Blootstelling aan direct zonlicht veroorzaakt overmatige uitdroging van het epidermale weefsel, vroegtijdige veroudering en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot de ontwikkeling van huidkanker. Een huid die vocht en elasticiteit verliest ziet er onaantrekkelijk uit, waardoor onregelmatigheden in de textuur en vergrote poriën worden benadrukt. De schadelijke effecten van UV-straling op de opperhuid kunnen aanzienlijk worden verminderd door een zonbeschermingsproduct met een SPF-factor van ten minste 30 te gebruiken voordat u naar buiten gaat. Daarnaast moeten mensen met een vette, “poreuze” huid hun gezicht in de zomer tegen de zon beschermen door een breedgerande hoed te dragen en in de schaduw te blijven.

Val nooit in slaap met make-up op

Vooral voor mensen met vergrote poriën is het gevaarlijk om met make-up op te slapen. Tijdens een nachtrust mengen foundation, concealer en poeder zich met huidvet, waardoor de poriën verstopt raken. Dit maakt niet alleen de “poreusheid” nog opvallender, maar maakt ook verdere reiniging van de opperhuid moeilijker, omdat de ophoping van make-up, talg en bacteriën een dichte, moeilijk te verwijderen substantie vormt.

Gebruik natuurlijke klei gezichtsmaskers

Een of twee keer per week een kleimasker gebruiken helpt de poriën te ontstoppen, onaantrekkelijke glans te verwijderen en de opperhuid effectief te matteren. Natuurlijke klei bevat belangrijke mineralen, zoals zink, silicium, magnesium en minerale zouten. Deze rijke samenstelling van sporenelementen helpt ontstekingen en uitslag te verminderen, een probleem dat vooral voorkomt bij mensen met een vette “poreuze” huid. Bovendien kan klei de huid uitstekend drogen, verstrakken en zelfs wit maken, wat vooral belangrijk is voor mensen die een aangeboren kenmerk van de opperhuid als verwijde poriën willen verbergen.

Het is ook belangrijk op te merken dat dermatologen niet aanraden een klei gezichtsmasker te nemen op dezelfde dag als een chemische peeling. Deze combinatie van cosmetische behandelingen kan leiden tot overmatige droogte van de epidermale weefsels en een compenserende toename van talg veroorzaken.

Om een cosmetische oneffenheid zoals vergrote poriën minder uitgesproken en opvallend te maken, is het belangrijk om niet alleen je huid goed te verzorgen, maar ook je levensstijl goed in de gaten te houden. Acht uur slaap per dag, een evenwichtig dieet, minder stress en het vermijden van ongezonde gewoonten kunnen allemaal helpen om de huid van binnenuit te verbeteren.

Bronnen:

 1. Artikel “Wat zijn de beste manieren om zich te ontdoen van grote poriën?” Medical News Today

 2. Artikel in het tijdschrift Gezondheid “Top 8 manieren om van grote poriën af te komen”

 3. ne
 4. De studie ‘Facial Pores: Definition, Causes, and

  Nationaal
 5. arie van Geneeskunde
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Comments: 1
 1. Max

  Wat zijn de mogelijke oorzaken van een poreuze huid in het gezicht en wat kan er gedaan worden om dit probleem aan te pakken?

  Beantwoorden
Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: