Peuterklusjes per leeftijd

Een kind ondergaat enorme veranderingen naarmate het zich ontwikkelt en transformeert zichzelf in alle opzichten. Het proces kan worden vergeleken met het verschijnsel van de vlinder – eerst is de baby slechts een kleine en hulpeloze larve, dan verandert hij in een rups, dan zien we de cocon en dan de prachtige vlinder, dat wil zeggen de homo sapiens.

Een baby is twee keer zo onklaar voor het leven. Zijn eerste onvoorbereidheid is een banale fysiologische hulpeloosheid… Het menselijk kind ontwikkelt zich fysiek langzamer dan elk ander wezen dat op de wereld wordt geboren.

De tweede onvoorbereidheid kan worden beschouwd als een totaal gebrek aan begrip van de “maatschappij”. Terwijl het kind opgroeit, zullen er vele veranderingen plaatsvinden in zijn innerlijke wereld van mentale ontwikkeling voordat het een “redelijk mens” wordt, maar dat is niet alles! De hele menselijke “socialisatie” moet deze geest worden ingeprent – taal, sociaal gedrag, sociale rollen, opvoeding en nog veel meer worden niet geërfd. Het valt allemaal te leren.

De rol van de volwassene is in wezen die van de beroemde Papa Carlo, die het kind “uitholt” uit een houtblok tot het de vrolijke en vindingrijke Pinocchio wordt.

Door taken toe te wijzen aan het kind, kan de volwassene enerzijdsEen kleuter mag niet getraumatiseerd worden, Anderzijds mag het moment waarop een functie beschikbaar is voor een kind niet worden gemist. Een belangrijk deel van de persoonlijkheid van een toekomstige volwassene wordt opgebouwd uit regelmatige karweitjes. Dit wordt in dit artikel besproken.

Huishoudelijke taken voor kleuters

Huishoudelijke taken voor kleuters

Een peuter brengt het eerste jaar van zijn leven door met het leren kennen van zijn eigen lichaam. Het is als leren werken in een ruimtepak, alsof het kind zichzelf “aantrekt”. Eerst het hoofd leren vasthouden, dan omrollen, zitten, kruipen, opstaan en tenslotte lopen. Anderzijds houdt het zich bezig met zijn primaire signaalsysteem – gevoelens van honger, pijn, plezier, vermoeidheid enzovoort.

Vanaf de leeftijd van één tot drie of vier jaar neemt het kind de werkelijkheid direct en zonder onderscheid van zichzelf waar. De werkelijkheid bestaat echter alleen zolang het kind haar waarneemt. Zodra hij wordt afgeleid door iets anders, houdt al het andere gewoon “op te bestaan”.

Als het kind de leeftijd van drie jaar nadert, maakt het zijn eerste “leeftijdscrisis” door… Hij zal worden verdeeld in zijn eigen wereld en die van de buitenwereld. Van nu af aan zal zij zich “positioneren” door haar bestaan onder deze mensen op alle mogelijke manieren te bevestigen.

Op deze leeftijd kunnen we al denken aan basisvaardigheden, zoals huishoudelijke taken:

 1. Zelf naar het toilet gaan en zich daarna aankleden.

 2. Hun eigen broekjes kunnen aantrekken, het verschil begrijpen tussen rechter- en linkerschoenen (sandalen, sportschoenen, enz.)..) en hun relatie tot hun voeten.

 3. Zijn bezittingen herkennen, ze van hun plaats halen en terugzetten (kleren, speelgoed, tandenborstel, enz.)..)

 4. voorzichtig eten met soms een lepel en vork, weten hoe een tandenborstel te gebruiken, een vies gezicht afvegen met een servet, handen wassen voor het eten en na het lopen, ze afvegen.

 5. Zich uitkleden wanneer hij terugkomt van een uitstapje, nadat hij het verschil tussen bovenkleding en onderkleding heeft geleerd.

Het lijkt niet veel, bijna niets, maar dat blijkt alleen maar. Een “sprong” van de ene staat naar de andere heeft plaatsgevonden. Dit kind begint te socialiseren. Het proces is echter niet vergelijkbaar met volwassen concepten van het verschijnsel. Hij of zij is nog niet geïnteresseerd in andere mensen wat betreft hun gevoelens en hun innerlijke wereld in het algemeen. De essentie van zijn socialisatie is zijn plaats in de wereld te vinden, en liefst op een zo comfortabel mogelijke plaats. De mensen om hem/haar heen zullen worden geëvalueerd; de “goede” zijn degenen bij wie hij/zij zich prettig voelt, de “slechte” veroorzaken ongemak. tot de leeftijd van 7 jaar zal een kind zichzelf niet als “slecht” beschouwen; wat het ook gedaan heeft, het zal altijd “goed” zijn. Dit fenomeen in de psyche van een kind beperkt ernstig het vermogen van een volwassene om hem te voeden…

Tot de leeftijd van zeven jaar richt een kind zich op het leren van het woord “moeten”, gevolgd door “mogen”, “moeten” en dan “mogen niet”. Met andere woorden, hij aanvaardt de “spelregels” van de samenleving en leert zich niet te laten afleiden door onmiddellijke verlangens, maar zich te laten leiden door de behoefte die uit het verlangen voortvloeit. Hij laat zich gelden in zijn sociale omgeving (gezin, kleuterschool) door de activiteiten uit te voeren die hij heeft geleerd. Gezien dit kenmerk is het mogelijk het kind actiever te blijven betrekken bij huishoudelijke taken.

Op de leeftijd van 4 jaar, het kindleert al basis zelfzorg vaardigheden:

 1. Kan zichzelf opruimen (speelgoed, kleren, schoenen, persoonlijke spullen).

 2. Alle hygiënische procedures uitvoeren (wassen, gebruik van zakdoek, kam, handdoek, gebruik van het toilet, enz.)..).

 3. zichzelf aan- en uitkleden (boven- en onderkleding, schoenen, hoofddeksels).

Op 5-jarige leeftijd, sociale regelsworden nog niet volledig door het kind begrepen, maar het kind is al in staat zelfstandig te zijn en het initiatief te nemen bij elementaire huishoudelijke taken:

 1. Op eigen initiatief speelgoed opruimen.

 2. Voer eenvoudige klusjes uit (veeg de vloer, veeg de tafel, doe de afwas na afloop).

 3. Begrijpen duidelijk het algoritme van wassen, aankleden, baden, eten, schoonmaken en het gebruik van alle voorwerpen en accessoires die bij hun handelingen horen (handdoek, hygiëneproducten, servetten, zakdoeken, bestek). Een zeer gedetailleerde uitleg over de kleuterjaren vindt u hier.

Naarmate het kind ouder wordt, wordt het scala aan activiteiten uitgebreid en op 7-jarige leeftijd wordt een nieuwe “sprong” in de mentale ontwikkeling gemaakt. Een grote ontdekking zal gebeuren in zijn leven, hij zal leren dat hij gevoelens heeft… Zeker, ze zullen altijd gevoelens hebben, maar het is pas op deze leeftijd dat ze die leren classificeren. Voor hem/haar, “Ik ben blij”, “Ik ben verdrietig”, “Ik ben aardig” en andere scala van gevoelens geclassificeerd door mensen. Je kind leren om gevoelens correct te categoriseren is een belangrijke taak voor een volwassene. Verwaarlozing op dit gebied leidt tot borderline geestelijke stoornissen.

Bovendien zal het kind naar school gaan en daar geconfronteerd worden met de beoordeling van buitenstaanders – leerkrachten en leeftijdsgenoten. Dit alles zal zijn potentieel en mogelijkheden stimuleren.

Huishoudelijke taken van kinderen

Op de leeftijd van 7 jaarHet kind is al behoorlijk capabel:

 1. De vuilnis buiten zetten en hun kamer stofzuigen.

 2. Zorg voor huisdieren.

 3. Kan kleine voorwerpen wassen.

 4. Strijk eenvoudige dingen.

 5. Als hij/zij een perceel of een datsja heeft en in het huis woont – bladeren verzamelen met een hark, het erf vegen.

Een kind van 8-9 jaar kan:

 1. Stofzuigen, vegen en dweilen van vloeren.

 2. Zijn spullen en kastjes onderhouden en opruimen.

 3. Kleine reparaties aan kleding uitvoeren, zoals het aannaaien van een knoop of het sluiten van een gescheurde naad.

 4. Afwassen.

 5. Kan kleine aankopen doen (2-3 artikelen).

 6. Op het platteland, fruit plukken, de stoepranden witten, het hek schilderen…

Op 10-jarige leeftijd wordt een kind wat men als een “persoon” zou beschouwen…Hij/zij heeft reeds een duidelijk beeld van zichzelf, van de organisatie van zijn/haar omgeving en van mensen ontwikkeld. Met een kind van die leeftijd is het heel goed mogelijk te onderhandelen op basis van logica en algemeen aanvaarde gedragspatronen, zonder zijn toevlucht te nemen tot onderhandelingen – “jij geeft mij, ik geef jou”.

Het 10-11 jarige kind kan:

 1. Helpen met jongere kinderen (verzorgen, spelen, naar bed brengen)

 2. Beddengoed verschonen, bed opmaken, wassen met wasmachine.

 3. Boodschappen en andere artikelen kopen van een boodschappenlijstje.

 4. Eten koken (te beginnen met eenvoudige gerechten voor jezelf, tot complexere voor iedereen)

 5. Een volwassene helpen met bouw- en reparatiewerkzaamheden.

 6. Het meeste werk in de tuin doen (spitten, eggen, planten, snoeien en afsnijden van struiken en boomtakken indien nodig, zelfs een grasmaaier gebruiken).

 7. Het bad en het toilet schoonmaken.

 8. Kleine reparaties en onderhoud aan hun fiets uitvoeren.

Met de juiste opvoeding is het kind op 12-jarige leeftijd een volledig competent en onafhankelijk individu en kan het een volwassene op elk gebied van het huis vervangen.

Zeer uitgebreid over activiteiten die beschikbaar zijn voor kinderen van verschillende leeftijden, hier.

Echter, juich te vroeg, het is vanaf nu een andere “sprong” en het wordt geassocieerd met de periode van de puberteit. Meisjes een beetje vroeger en jongens een beetje later, maar de “tsunami” van hormonale en seksuele veranderingen zal het bewustzijn van het nieuw gevormde kind alleen meenemen in de “puberale oceaan” van gevoelens en ervaringen. Kan het niet helpen – het is het leven.

Hoe dan ook, als een volwassene erin slaagt het kind alle bovengenoemde vaardigheden te leren, zullen deze tegen de tijd dat de “secundaire geslachtskenmerken” verschijnen, door het kind automatisch worden uitgevoerd, met kleine aanpassingen voor de stormen van gevoelens en emoties die typisch zijn voor de jeugd.

Dit artikel is samengesteld uit materiaal van websites en forums voor ouders: kanal-, www., media.prijs.ua ; boeken van A. Kurpatova’s Gelukkige Kind. Universele regels” en opvoedingspraktijken van het personeel van het Solnyshko Kindertehuis RK domsolnyshko.kz/o-nas/o-detskom-dome/

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: