Top 10 stemrecorder

*Een overzicht van de beste volgens de redactie. Over de selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief en vormt geen reclame of koopgids. Raadpleeg een deskundige alvorens te kopen.

Je kunt nu een toespraak opnemen met elke smartphone. Maar je kunt in dit geval niet rekenen op een hoge geluidskwaliteit. Zelfs met externe microfoon. Daarom zijn voice recorders nog steeds in trek. De DR-44WL Pro is vooral nuttig voor het opnemen van audio voor videoclips die worden geüpload naar YouTube. Als u overweegt een stemrecorder te kopen, bekijk dan onze selectie. Wij hebben geprobeerd de beste modellen uit te lichten die hun eigenaars niet teleurstellen.

Top 10 Recorder Waardering

Nominatie Locatie Naam Prijs
Beste budget voice recorders 1 Ambertek VR250F 3 165 €
2 Olympus WS-806 5 040 €
3 Sony ICD-PX370 4 990 €
De beste recorders voor waar voor je geld 1 Tascam DR-40X 14 200 €
2 Zoom H1n 8 288 €
3 Olympus LS-P1 8 488 €
4 Tascam DR-22WL 11 200 €
De beste professionele voice recorders 1 Zoom H6 28 200 €
2 Tascam DR-100 36 067 €
3 Tascam DR-44WL 23 424 €

Beste budget voice recorders

Ambertek VR250F

Score: 4.8

Ambertek VR250F

Deze recorder is niet de goedkoopste. Dus de fabrikant hoefde niet veel geld te besparen. Hij heeft hier een tweekanaals opname geïntroduceerd, wat zeker in de smaak zal vallen. Iedereen wil een stereo soundtrack. De enige teleurstelling is echter het ontwerp van het toestel zelf. Het feit dat de voice recorder chromen knoppen heeft. Ze maken het apparaat in eerste instantie mooier. Maar al snel begint de verf af te bladderen en wordt het een stuk erger… Dit gebeurt echter alleen wanneer het apparaat regelmatig wordt gebruikt.

Veel voice recorders hebben een slot voor een geheugenkaart. Ambertek VR250F – niet deze. Het ingebouwde geheugen is de enige capaciteit die je hier nodig hebt – 15,6GB. U kunt uren of zelfs dagen van opname verwachten, dus u hoeft zich geen zorgen te maken. Verwarrend is het ontbreken van een keuze aan audiobestandsformaten – alleen MP3 is beschikbaar voor de gebruiker. De WAV is echter niet bruikbaar, want in ieder geval kun je de studiokwaliteit van deze recorder niet persen.

De opties hier worden geselecteerd door op de juiste knoppen te drukken en naar het kleine LCD-scherm te kijken. Het is fijn dat er een stemactivatie is – u hoeft de opname niet te starten door op de grootste toets te drukken. Men zou ook blij kunnen zijn met de hoofdtelefoonuitgang. Het wordt vooral gebruikt als je het resulterende materiaal wilt beluisteren. Dat is goed, want je kunt het niet snel uploaden naar een smartphone of tablet – er is gewoon geen draadloze module. Audio-opnamen moeten alleen naar een computer worden gestuurd, waarvoor een USB-aansluiting wordt gebruikt.

Veel budget voice recorders raken snel leeg of werken op batterijen die u altijd vergeet te kopen. Geen dergelijk probleem hier. De Ambertek VR250F wordt geleverd met een eigen lithium-ion batterij die 25 uur meegaat. Het apparaat kan overigens met een wachtwoord worden beveiligd – voor het geval u het dreigt te verliezen.

Voordelen

 • De recorder is klein en licht;
 • Stereo geluidsopname is geïmplementeerd;
 • Een hoofdtelefoonaansluiting is aanwezig;
 • Lange levensduur van de batterij;
 • wachtwoordbeveiliging;
 • Veel intern geheugen;
 • Er is een functie van stemactivering.

Nadelen

 • Er is geen aansluiting voor een externe microfoon;
 • Het verliest zijn verkoopbaarheid vrij snel;
 • Er is geen sleuf voor een geheugenkaart;
 • Bewaart de opname alleen in MP3 formaat;
 • De opnamekwaliteit is niet perfect te noemen.

Olympus WS-806

Beoordeling: 4.8

Olympus WS-806

Deze blokfluit verschilt van zijn analogen door de blauwe kleur van de kast. Aangezien het apparaat met verschillende fysieke toetsen moet worden bediend, kan men het aanraken en de opname starten, zelfs als het nog in de zak zit. Kijk maar naar het monochrome scherm om de instellingen te zien veranderen. U kunt uw opnamen op twee manieren beluisteren. De eerste is om de ingebouwde luidspreker te gebruiken, de tweede is om een hoofdtelefoon aan te sluiten.

In tegenstelling tot meer betaalbare modellen, is deze recorder klaar om stereogeluid op te nemen. Het heeft ook een microfooningang op de behuizing, wat handig is als je een ‘loop recorder’ moet gebruiken. Materiaal wordt opgeslagen in het ingebouwde geheugen van 4 GB. Als u de maximale kwaliteit selecteert, is dat genoeg voor 65 uur opname. Er is ook een microSD kaartslot. En u kunt niet anders dan blij zijn met de keuze van het formaat voor het bestand dat u wilt opslaan. Zoals u weet, gebruiken MP3’s sowieso compressiealgoritmen. Daarom zullen sommige gebruikers graag de mogelijkheid hebben om over te schakelen naar WAV-formaat.

Stemactivering is ingebouwd, zoals het hoort. De instellingen omvatten ook het wijzigen van de microfoongevoeligheid. Gebruik gewoon de conventionele USB-aansluiting om uw beelden naar een computer of ander apparaat te sturen.

Terugkomend op het scherm, zijn bescheiden omvang. Het scherm is niet groter dan 1,61 inch en heeft een resolutie van 29×29 pixels. Kopers zullen het niet erg vinden, hoewel. Zij geven meer om een zo klein mogelijke headset. Er is nauwelijks genoeg ruimte voor de twee AAA-batterijen. Zou genoeg moeten zijn voor 110 uur opname.

Het belangrijkste nadeel van deze recorder is dat u slechts 5 mappen kunt aanmaken. Helaas zullen sommigen het niet genoeg vinden. Het aantal geluidsopnamen is beperkt tot duizend.

Voordelen

 • U kunt schakelen tussen MP3 en PCM;
 • Het neemt stereogeluid op;
 • Er is een microfooningang;
 • koptelefoons kunnen worden aangesloten;
 • U kunt de gevoeligheid van de microfoon veranderen;
 • Stemactivering is mogelijk;
 • Er is een sleuf voor een geheugenkaart;
 • Lange levensduur van de batterij.

Nadelen

 • Er kunnen slechts vijf mappen worden aangemaakt;
 • Er wordt een miniatuurscherm gebruikt;
 • Batterijvoeding is niet voor iedereen geschikt.

Sony ICD-PX370

Beoordeling: 4.7

Sony ICD-PX370

Sony’s kwaliteitsaudioapparatuur kost veel geld. Er zijn uitzonderingen op de regel, maar slechts zelden. Een daarvan is bijvoorbeeld de ICD-PX370. Zelfs dit model is echter niet bijzonder betaalbaar – de kosten bedragen bijna 5000 roebel. Toch is het in veel opzichten inferieur aan concurrenten met een vergelijkbaar prijskaartje. Het gebruikt bijvoorbeeld alleen een monochroom display. die echter profiteert van zijn lage energieverbruik. Het meest frustrerende is dat het apparaat alleen mono audio schrijft. En dit in de eenentwintigste eeuw!

Deze blokfluit is niet bepaald een miniatuur. Dit blijkt in ieder geval uit het feit dat er ruimte is voor een SD-kaart van volledig formaat. Bijgevolg is het niet mogelijk een gesprek heimelijk op te nemen… Maar daar is niets mis mee. Het ingebouwde geheugen is slechts 4GB, wat ook niet slecht is.

De recorder heeft niet alleen ruimte voor een microfoon, maar ook voor een voldoende grote luidspreker. Je kunt het gebruiken om je afgewerkte materiaal te beluisteren. Ook niemand stoort zich aan het laden van MP3-muziek op SD-kaart, met Sony ICD-PX370 als speler. In dit geval kan een hoofdtelefoon met een speciale aansluiting nuttig zijn. Er is ook een aansluiting voor een externe microfoon. En dit is een onmiskenbaar pluspunt van de stemrecorder. Als je een goede ‘hook hook’ hebt, kun je audio opnemen voor video’s die je op YouTube zet.

Zoals u misschien al had geraden, slaat dit model alleen bestanden in MP3-formaat op. Hierdoor kan de Sony ICD-PX370 niet worden gebruikt om opnames van studiokwaliteit te maken. Maar dit is niet verrassend, want dit apparaat is een budget. En toch zit het vol met functies die het gebruik nog makkelijker maken. De stemactivering is bijvoorbeeld hier beschikbaar. Ook kan de klant de gevoeligheid van de microfoon aanpassen. En om het materiaal over te brengen naar uw computer wordt hier de gebruikelijke USB-aansluiting gebruikt – de connector zit in het apparaat, indien nodig, gemakkelijk uitbreidbaar.

Twee AAA-batterijen zorgen voor de werking. Dat zou genoeg moeten zijn voor 57 uur audio opnemen of afspelen.

Voordelen van

 • Wachtwoordbeveiliging ingevoerd;
 • Er is een sleuf voor een geheugenkaart;
 • Handige bediening;
 • De afmetingen zijn niet groot te noemen;
 • Er is een microfooningang;
 • Koptelefoons kunnen worden aangesloten;
 • Lange levensduur van de batterij.

Nadelen

 • Er wordt alleen monogeluid opgenomen;
 • Het ingebouwde geheugen is niet zo groot;
 • Bewaart alleen bestanden in MP3 formaat;
 • De prijs is niet bijzonder laag.

De beste voice recorders voor waar voor je geld

Tascam DR-40X

Beoordeling: 4.8

Tascam DR-40X

Je hebt een meerkanaals audio-opname nodig? In dit geval moet u overwegen een zeer dure draagbare recorder te kopen. Maar je hoeft geen fortuin uit te geven. Je kunt de Tascam DR-40X kopen. Voor dit model in Nederlands winkels worden gevraagd voor ongeveer 15 duizend. Euro. Dit is in sommige gevallen meer dan voldoende. Voor deze prijs krijgt u een recorder die vier kanalen tegelijk kan opnemen. Hij beschikt ook over een variabele dubbele microfoonconfiguratie met twee standen. Sommigen zijn misschien bedroefd over het feit dat de set geen windscherm bevat… Maar u kunt het gemakkelijk vinden in een Chinese online winkel, waarvan de naam op ieders lippen ligt…

Zoals u zich al realiseerde, vindt u op de behuizing van het apparaat een aantal aansluitingen voor het aansluiten van microfoons. Kan ook worden gebruikt als lijningang. Belangrijk is dat aan beide aansluitingen fantoomvoeding kan worden geleverd, zodat zelfs condensatormicrofoons kunnen worden gebruikt. Alleen jammer dat de stroom op twee stopcontacten tegelijk wordt aangesloten. U kunt deze functie niet activeren met slechts één connector, waardoor het stroomverbruik wordt verminderd.

Drie AA-batterijen zorgen voor de werking van de dictafoon. Hieruit blijkt dat het apparaat vrij groot is. Weegt 282g inclusief batterijen. Helaas past niet elke zak in deze recorder. Dat geldt voor de meeste professionele modellen, ze zijn niet gemaakt voor heimelijke opnames. Verse batterijen gaan trouwens 10-18 uur audio mee, afhankelijk van of je fantoomvoeding nodig hebt.

Het apparaat heeft een zeer groot LCD-scherm met achtergrondverlichting. U kunt de recorder probleemloos op allerlei manieren instellen. Er is ook een ingebouwde luidspreker die gebruikt kan worden om naar het resultaat te luisteren. Als je het in de buurt van mensen moet doen, is een hoofdtelefoonaansluiting beter.

Het materiaal wordt alleen op de externe schijf geschreven, de microSD-kaart moet als geheugenkaart worden gebruikt. Verwacht een fors gewicht. Tenminste bij het selecteren van maximale kwaliteit en WAV-formaat.

Het enige slechte aan dit model is een magere bundel. We hebben al gezegd over het gebrek aan windbescherming, er zit geen doosje bij de recorder… En zonder dat wordt het apparaat niet aanbevolen voor gebruik buitenshuis in de regen – het heeft absoluut geen bescherming tegen vocht.

Voordelen

 • Er is een sleuf voor een geheugenkaart;
 • U kunt kiezen uit verschillende bestandsformaten;
 • Een enorm aantal instellingen;
 • Er zijn twee aansluitingen voor microfoons;
 • Fantoomvoeding is aanwezig;
 • Er is een hoofdtelefoonuitgang;
 • Ingebouwde ringtones, goede luidspreker;
 • Fatsoenlijke levensduur van de batterij;
 • Kan vier kanalen tegelijk opnemen.

Nadelen

 • Kan wel een draagtas gebruiken;
 • Wordt verzonden zonder windscherm;
 • Zeer hoge kosten;
 • De fantoomvoeding komt in twee aansluitingen tegelijk;
 • Geen eigen geheugen.

Zoom H1n

Beoordeling: 4.7

Zoom H1n

Veel deskundigen zullen bevestigen dat de beste recorders worden gemaakt onder de merknaam Zoom. En deze apparaten zijn meestal erg duur. Gelukkig zijn er ook enigszins vereenvoudigde modellen, waarvan de aankoop 8-9 duizend zal kosten. Euro, wat een redelijk bedrag is. Bijvoorbeeld de Zoom H1n. Deze instaprecorder heeft een relatief klein formaat, zodat hij gemakkelijk in uw zak past. Hij wordt gevoed door slechts twee AAA-batterijen. Zou genoeg moeten zijn voor ongeveer 10 uur opname. Instellingen van het apparaat worden gedaan door op de fysieke knoppen te drukken. Het gebruikt ook een klein monochroom scherm van 1,25 inch diagonaal. De resolutie is laag, maar het heeft genoeg pixels om het batterijniveau en de resterende opnametijd te tonen. En niet te vergeten de weergave van allerlei parameters. Inhoud is duidelijk zichtbaar, zelfs in fel zonlicht, en in het donker, helpt tegenlicht.

Het apparaat biedt een keuze tussen MP3 en WAV. De tweede biedt een iets hogere kwaliteit audio-opname, maar het uiteindelijke bestand weegt aanzienlijk meer. Maar niemand belet u om een microSD-kaart van 64 Gb in de recorder te plaatsen – dat is genoeg voor vele duizenden uren opname. Trouwens, er is geen ingebouwd geheugen. Volledig.

Zoals veel voice recorders, weet deze automatisch te beginnen met opnemen als iemand in de buurt begint te praten. Zoom H1n recorder biedt ook de mogelijkheid om de gevoeligheid van de microfoon aan te passen. Het kan overigens extern – er is een overeenkomstige aansluiting. Er is ook een lijn in en een soortgelijke uitgang op de zaak. En niet te vergeten de hoofdtelefoonaansluiting. Of u kunt verder gaan zonder de Zoom H1n en de opname beluisteren via de ingebouwde luidspreker.

De Zoom H1n kan een professionele recorder worden genoemd, ook al is het slechts een instapmodel. Dit is een van de goedkoopste recorders met twee ingebouwde microfoons, die in verschillende richtingen wijzen – hierdoor krijg je een fatsoenlijk stereobeeld aan de uitgang.

Voordelen

 • Kies het formaat van het bestand dat u wilt opslaan;
 • Er is een sleuf voor een geheugenkaart aanwezig;
 • Niet de hoogste prijs;
 • Er wordt stereogeluid opgenomen;
 • Microfoons wijzen in verschillende richtingen;
 • Een groot aantal instellingen;
 • Lijn in en lijn uit zijn beschikbaar;
 • Externe microfoon en koptelefoon kunnen worden aangesloten;
 • Bescheiden grootte en gewicht.

Nadelen

 • De batterij gaat niet erg lang mee;
 • Geen intern geheugen.

Olympus LS-P1

Beoordeling: 4.6

Olympus LS-P1

Eén blik op de Olympus LS-P1 en het is meteen duidelijk dat deze recorder aanspraak maakt op een professionele status. Dit blijkt uit de twee ingebouwde microfoons. Ze hebben een behoorlijke omvang en een andere richting. U kunt er dus stereogeluid mee opnemen in stereo. Sommige kopers gebruiken het apparaat zelfs om het bespelen van een muziekinstrument op te nemen! Wij raden echter aan hiervoor een duurdere recorder te kopen – die zal het resultaat in een nog hogere kwaliteit schrijven.

Het apparaat heeft veel fysieke knoppen om allerlei aanpassingen te maken. U kunt bijvoorbeeld de gevoeligheid van de microfoon aanpassen. Of kies tussen MP3 en WAV formaten. Deze laatste staat bekend om zijn betere geluidskwaliteit, maar het opgeslagen bestand neemt meer ruimte in beslag. Er is precies 4GB opslagruimte, niet te veel. Niemand belet u echter een microSD-kaart te plaatsen en de vrije ruimte uit te breiden tot de waarde die u wenst.

De Olympus stemrecorder heeft een zeer breed scala aan opnamefrequenties. Sample rate is beperkt tot 96kHz, wat een respectabele waarde is, maar geen record. De opname kan hier automatisch worden gestart – de recorder herkent de stem van de persoon.

De recorder heeft geen problemen om te synchroniseren met uw computer via de USB-verbinding. Het heeft ook andere connectoren. Maar ze zijn zeldzaam. Alleen een externe microfooningang en een hoofdtelefoonuitgang wachten op de gebruiker. De fabrikant heeft er de voorkeur aan gegeven een lijningang en dezelfde uitgang te vergeten, waardoor het ontwerp iets goedkoper is geworden. Maar hij heeft niet bespaard op de koffer, die gemaakt is van metaal… Wat kan ik zeggen, het resultaat is een recorder die zeer aangenaam aanvoelt..

Tenslotte is er het LCD-scherm. Sommigen kunnen in de war raken door het feit dat het monochroom is. Maar wij vinden een kleurenscherm een beetje veel voor een spraakrecorder. Het gebruikte LCD-scherm meet 1,43 inch diagonaal. Resolutie – 108×84 pixels. Niet veel, maar het is goed genoeg om de basisinstellingen te zien en vertrouwd te raken met wat je nog meer kunt opnemen. De recorder wordt trouwens gevoed door slechts één AAA-batterij. En ze zijn genoeg voor enkele tientallen uren werk! wonderen!

Voordelen

 • De recorder is niet te groot en licht van gewicht;
 • Een zeer lange levensduur van de batterij;
 • Neemt stereogeluid op;
 • De ingebouwde microfoons wijzen in verschillende richtingen;
 • U kunt kiezen welk bestandsformaat u wilt opslaan;
 • Het ingebouwde geheugen wordt aangevuld met een microSD-slot;
 • U kunt een hoofdtelefoon en een externe microfoon aansluiten;
 • De behuizing is van metaal;
 • De prijs is niet onbetaalbaar.

Nadelen

 • Er kunnen slechts vijf mappen worden aangemaakt;
 • De microfoons hebben geen windbescherming;
 • De handleiding helpt niet om de instellingen te begrijpen;
 • Het scherm is alleen leesbaar als de achtergrondverlichting is ingeschakeld.

Tascam DR-22WL

Beoordeling: 4.6

Tascam DR-22WL

Een interessante recorder waarvan de bediening lijkt op die van een professionele camera. In het bijzonder is er ook hier een wiel om de werkingswijze te kiezen. U kunt snel overschakelen naar een modus die perfect is voor het opnemen van een muziekinstrument. Een veeg met de vinger en u bent al in de interview opname modus. Er is ook een volledig handmatige modus, waarin u alle instellingen zelf bepaalt. Deze worden weergegeven op een zeer groot display, compleet met heldere achtergrondverlichting. Het is monochroom, maar dat is nauwelijks een nadeel.

Er wordt opgenomen met twee omni-directionele microfoons. Helaas is het onmogelijk hun positie te veranderen – alleen veel duurdere recorders bieden deze mogelijkheid. De microfoongevoeligheid is eenvoudig in te stellen. U kunt ook de opnamekwaliteit aanpassen door het formaat en de bemonsteringsfrequentie te selecteren. Materiaal wordt alleen opgeslagen op de microSD-kaart. USB-aansluiting is de gemakkelijkste manier om het over te brengen naar uw computer. U kunt hiervoor ook de ingebouwde Wi-Fi gebruiken, maar reken dan niet op hoge snelheden. In principe is dit onderdeel er alleen om de recorder op afstand te kunnen bedienen. Maar zelfs dan bent u niet almachtig – u kunt bijvoorbeeld het geluid niet controleren met een hoofdtelefoon die op uw smartphone is aangesloten.

Wat betreft de bedrade aansluitingen op deze recorder, vindt u een paar microfoonaansluitingen. Helaas, wanneer u ze aansluit, werken de ingebouwde microfoons niet meer – het apparaat is klaar om slechts twee kanalen tegelijk te schrijven. Ook is de fabrikant de hoofdtelefoonaansluiting niet vergeten. Alle interfaces zijn 3,5 mm – XLR is uitgesloten. Professionele connectoren passen gewoon niet op zo’n kleine recorder.

Het apparaat wordt gevoed door een paar AA-batterijen. Gewicht van het apparaat inclusief batterijen is 170g.

Voordelen

 • De afstandsbediening is geïmplementeerd;
 • Bescheiden grootte en gewicht;
 • Er is een sleuf voor een geheugenkaart;
 • Zeer lange autonome werking;
 • Er zijn twee microfooningangen aanwezig;
 • Het is mogelijk om een hoofdtelefoon aan te sluiten;
 • Ingebouwde microfoons wijzen in verschillende richtingen;
 • U kunt het formaat van het opgeslagen bestand kiezen;
 • En niet te vergeten de luidspreker;
 • Handige bediening.

Nadelen

 • Geen eigen geheugen;
 • Het lettertype op het scherm is erg klein;
 • Slechte uitrusting;
 • Geen russificatie;
 • Niet de meest veilige statiefschroefdraad.

De beste professionele voice recorders

Zoom H6

Beoordeling: 4.9

Zoom H6

Je wilt een echt monster dat je kunt aanpassen, vaak zonder naar het menu te gaan? Let op Zoom H6. Zelfs een professional zal verrast zijn door het aantal knoppen en bedieningselementen op dit apparaat. Maar er is genoeg ruimte voor een kleuren LCD scherm. Maar bovenal maakt het apparaat indruk met zijn vermogen om zes kanalen op te nemen! Twee van de ingebouwde microfoons van de Zoom H6 zijn in verschillende richtingen gericht. En vier extra kanalen kunnen worden ingericht door externe microfoons aan te sluiten op XLR-aansluitingen aan de zijkanten. Geen wonder dat de Zoom H6 zelfs voor reclamespots en sommige speelfilms wordt gebruikt. En bij het maken van een werk voor YouTube zijn de mogelijkheden van zo’n draagbare recorder zelfs overbodig!

Het is goed dat het apparaat vier microfoonvoorversterkers heeft. Als uw accessoires fantoomvoeding nodig hebben, heeft de Zoom H6 geen probleem om die te leveren. Ook is het klaar om niet alleen het geluid te schrijven, maar het ook uit te voeren naar een hoofdtelefoon. Zo kunt u ervoor zorgen dat alles in orde is voordat u begint met opnemen. U kunt het resultaat beoordelen zonder hoofdtelefoon, via de ingebouwde luidspreker.

Bestanden worden hier uitsluitend naar de SD-kaart geschreven. Dit kunnen traditionele MP3-tracks zijn of ongecomprimeerde WAV-opnames, met een voorkeur voor de hogere kwaliteit. U kunt het materiaal overbrengen naar uw computer via een eenvoudige USB-verbinding – de kabel is inbegrepen.

Veel bedieningen en knoppen, dus geen ruimte voor een groot display. De diagonaal is 2 inch en de resolutie is 320×240 pixels. Je zou het kunnen vergelijken met het scherm in oude Nokia-smartphones met flip-button.

Het vermogen van dit model bereikt 400 mW. Het apparaat neemt prima interviews op, zelfs zonder een externe microfoon aan te sluiten. Toch is het bedrag niet onbetaalbaar, dus u kunt rekenen op een vrij lange opnametijd. Vier AA-batterijen worden in het bijbehorende vakje geplaatst, en dat zou voldoende moeten zijn voor 21 uur gebruik. Er kunnen ook “vingergrote” batterijen in. Ze kunnen rechtstreeks op de recorder worden opgeladen door deze met een USB-kabel op een voeding of computer aan te sluiten.

En welke claims kunnen aan dit apparaat worden gemaakt? Als we de prijs vergeten, die zeker niet laag is, komen alleen de serieuze omvang en het gewicht in aanmerking. Zelfs zonder batterijen weegt de recorder een indrukwekkende 280g. Sommigen vinden de vorm van de koffer niet mooi, maar dat is een kwestie van gewoonte. De apparatuur daarentegen zal zeker ontevredenheid veroorzaken… Waarom stoppen pro-recorders niet gewoon alles wat je nodig hebt in de doos?? Waar een harde koffer? Waar is de normale windrichting voor ingebouwde microfoons?? Ze kunnen trouwens worden verwijderd en vervangen door andere microfoons… En dat raden we aan, want de gewone schrijft graag geluiden uit van allerlei aanrakingen op het chassis. U zult dit probleem niet ervaren tenzij u de recorder op een statief zet.

Voordelen

 • Er zijn vier ingangen voor microfoons;
 • Het maakt gebruik van XLR/TRS combo jacks;
 • De ingebouwde microfoons kunnen worden vervangen;
 • Er kunnen zes kanalen tegelijk worden opgenomen;
 • Een overvloed aan verschillende instellingen beschikbaar;
 • Fantoomvoeding beschikbaar;
 • Je kunt een koptelefoon aansluiten;
 • Er is een sleuf voor een geheugenkaart ingebouwd;
 • De spreker wordt niet vergeten;
 • Lange levensduur van de batterij.

Nadelen

 • De ingebouwde microfoons nemen op door het lichaam aan te raken;
 • Het scherm is niet voor iedereen;
 • Geen eigen geheugen;
 • Groot formaat en gewicht.

Tascam DR-100

Beoordeling: 4.8

Tascam DR-100

De recorder is een handheld recorder gebouwd met de beste technologie en knowhow in de industrie. Het resultaat is een toestel dat kristalheldere audio kan produceren, met een prachtig stereopanorama. De meeste voice recorders hebben microfoons die dicht bij elkaar staan, zodat ze vaak bijna identiek geluid opnemen. Er zit ook een deel van de zaak tussen. Bijgevolg probeert de linker microfoon op te nemen wat er links gebeurt, en de rechter – wat er rechts gebeurt.

Als u van plan bent een interview of uw monoloog op te nemen voor een video, geen probleem… U kunt maximaal vier externe microfoons aansluiten. Maar het is mogelijk dat u een adapter moet gebruiken, want XLR-connectoren zijn speciaal voor dit geval. Maar wat zouden ze anders moeten zijn in een professioneel apparaat?

Zoals verwacht biedt de recorder de keuze van het formaat van het op te slaan bestand. De instellingen omvatten ook de microfoongevoeligheid. De gebruiker kan fantoomvoeding activeren. Er kunnen zich echter problemen voordoen. Sommige klanten schrijven dat er bij sommige modellen microfoons tijdens de eerste minuten van de opname een hoogfrequente ruis optreedt als gevolg van de fantoomvoeding. Ook hier kunt u aan de behuizing van het toestel plukken. Het is gemaakt van plastic, en bijna elke extra toets wordt weerspiegeld in het geluid als het wordt opgenomen met de ingebouwde microfoons. Het is daarom beter om het apparaat op een statief te houden.

Voor de rest is het een typische draagbare recorder, met een aantal sterke en zwakke punten. De eerste is de aanwezigheid van een hoofdtelefoonaansluiting. U kunt er echter voor kiezen uw opnamen via de ingebouwde luidspreker te beluisteren, of de ingebouwde microfoon niet te gebruiken. Het opnemen gebeurt hier op een SD-kaart van volledig formaat. De recorder wordt gevoed door een paar AA-batterijen. Het duurt maar twee uur. En dit is waarschijnlijk het grootste nadeel van de Tascam DR-100. Gelukkig staat de fabrikant het gebruik van een lithium-ion batterij toe. De batterij gaat iets langer mee en kan worden opgeladen na gebruik van de recorder.

Voordelen

 • Fantoomvoeding is beschikbaar;
 • Een groot aantal microfooningangen;
 • Je kunt je koptelefoon inpluggen;
 • Ingebouwde microfoons van goede kwaliteit;
 • Het heeft zijn eigen luidspreker;
 • Er is een sleuf voor een SD-kaart;
 • Gebruik met een lithium-ion batterij is mogelijk;
 • Er zijn een groot aantal verschillende instellingen.

Nadelen

 • Zeer korte levensduur van de batterij;
 • Geen eigen geheugen;
 • Groot formaat en gewicht;
 • Extreem hoge kosten;
 • Ingebouwde microfoons nemen op door het lichaam aan te raken.

Tascam DR-44WL

Beoordeling: 4.7

Tascam DR-44WL

Tegenwoordig hebben de meeste professionele microfoons geen eigen geheugen… Moet een externe schijf gebruiken. De Tascam DR-44WL heeft hetzelfde probleem – de draagbare recorder vereist een geheugenkaart. De kosten ervan zijn de laatste tijd echter aanzienlijk gedaald, dus laten we ons niet op dit feit concentreren. Het apparaat is maximaal bereid een kaart van 128 gigabyte te herkennen.

Net als andere vrij dure recorders kunt u bij deze recorder de kwaliteit van de audio-opname kiezen. Het probleem is dat u het resultaat niet kunt opslaan in WAV-formaat. En je kunt zelf zien dat je met een MP3 niet het perfecte geluid krijgt. Voor veel Expertology-lezers zal het echter zeker volstaan. Vier opnamekanalen zullen voor hen voldoende zijn. Deze functie wordt gerealiseerd door een paar externe microfoons aan te sluiten, die tegelijkertijd werken met de ingebouwde. Deze laatste wijzen overigens in verschillende richtingen, waardoor je een goed stereobeeld krijgt.

Op het voorpaneel van de stemrecorder zitten talrijke knoppen en een zeer groot monochroom display. U kunt ze gebruiken om bepaalde instellingen aan te passen. Met de Tascam DR-44WL kunt u bijvoorbeeld de gevoeligheid van de microfoons veranderen. U kunt ook de gewenste bemonsteringsfrequentie instellen (maximaal beschikbare 96 kHz). Ten slotte zijn er geen belemmeringen om de fantoomvoeding te activeren die nodig is voor condensatormicrofoons, bijv.

Een van de zijvlakken van de recorder is een leuke touch. Het feit dat er twee zeer belangrijke elementen zijn. Ten eerste is er de hoofdtelefoonuitgang, die een perfecte aanpassing aan de huidige omstandigheden mogelijk maakt. Ten tweede is er een knop om de ingebouwde Wi-Fi-module te activeren. Dit is nodig om de recorder op afstand te bedienen en bestanden over te zetten naar uw smartphone. Maar Tascam heeft niet de beste programmeurs in dienst… Daarom weigert de applicatie op sommige modellen smartphones te werken zoals het hoort – het kan af en toe bevriezen en de verbinding verliezen.

Verder is het een typische draagbare recorder, die voor veel geld wordt verkocht. Hij wordt gevoed door vier AA-batterijen. Dit is meer dan genoeg om enkele tientallen uren offline te werken. Het is ook mogelijk om de voeding via het lichtnet te leveren – de bijbehorende adapter wordt meegeleverd. In de doos vindt u ook een kabel voor aansluiting op een PC. Helaas krijg je geen windzak en een koffer.

Voordelen

 • Er is een sleuf voor een microSD-kaart;
 • Kan fantoomvoeding leveren;
 • Er zijn twee microfooningangen aanwezig;
 • Er is een aansluiting voor de koptelefoon;
 • Er kunnen vier kanalen worden opgenomen;
 • Niet vergeten is de ingebouwde luidspreker;
 • Het aantal instellingen is vrij hoog;
 • Kan worden gevoed door batterijen en lichtnet.

Nadelen

 • De app heeft geen eigen geheugen;
 • Wi-Fi bediening werkt niet perfect op alle smartphones;
 • De recorder met batterijen weegt 346 gram;
 • Een rijker pakket zou wenselijk zijn geweest;
 • De datum en tijd worden opnieuw ingesteld wanneer u de batterijen vervangt.

Conclusie

Zoals u heeft gemerkt, worden goedkope voice recorders steeds zeldzamer. Dit is te wijten aan het feit dat dergelijke apparaten minder populair worden. Maar de topmodellen blijven niet lang in de schappen. Ze kunnen een hoogwaardig stereogeluid opnemen en maken het mogelijk ten minste een paar microfoons aan te sluiten, en bieden veel verschillende instellingen. Kortom, wij raden u aan niet te beknibbelen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: