Top 14 ontstekingsremmers voor hart en bloedvaten

*Beschouwing van de beste volgens de redactie. Selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief, geen reclame en dient niet als leidraad voor aankoop. Specialistisch advies vereist vóór aankoop.

In dit overzicht hebben we producten verzameld die kunnen helpen de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, zoals producten om de conditie van de vaatwand te normaliseren, vitaminen om de hartspier te ondersteunen, producten die het metabolisme verbeteren, geneesmiddelen die de bloedstolling normaliseren, en andere.

Sommige daarvan kunnen ook door gezonde mensen worden gebruikt om cardiovasculaire problemen te voorkomen. Andere mogen alleen door een arts worden voorgeschreven en moeten tijdens het gebruik voortdurend worden gecontroleerd. In ieder geval, deze beoordelingdoet geen aanbevelingenvoor zelfdiagnose en zelfbehandeling.

Hart-en vaatziekten is geen probleem dat kan worden behandeld met recepten van het internet, dergelijke ziekten vereisen persoonlijk overleg met een bevoegde specialist, ook voor de diagnose: pijn in het hartgebied kan een symptoom zijn van een verscheidenheid aan ziekten, variërend van een relatief onschadelijke cardioneurose, met inbegrip van zeer onaangename, maar niet ernstige gevolgen van pijn veroorzaakt door compressie van zenuwwortels, tot de dodelijke symptomen van myocardiale ischemie (verstoring van de bloedtoevoer naar de hartspier). Als u een hart- of vaatziekte vermoedt, probeer dan niet het internet te raadplegen, maar raadpleeg een arts.

Overzicht van hart- en vaatgeneesmiddelen

Nominatie plaats productnaam prijs
trombose profylactica 1 Acetylsalicylzuur 18€
2 Clopidogrel 342€
3 Warfarine 48€
4 Xarelto 1 296€
Geneesmiddelen voor de behandeling van hypertensie 1 Perindopril 84€
2 Losartan 44€
3 Carvedilol 64€
Producten voor de behandeling van CHD 1 Nitroglycerine 119€
2 Rosuvastatine 156€
Geneesmiddelen om het metabolisme van de hartspier te verbeteren 1 Trimetazidine 43€
2 Meldonium 243€
Moderne voedingssupplementen 1 Omega-3 1000 mg Evalar 846€
2 Cardio Capilar met co-enzym Q10 306€
3 Doppelgerz VIP Cardio Systeem 3 1 286 €
Tips voor preventie

Overzicht van tromboseprofylaxe

Het vermogen van bloedplaatjes om “samen te kleven” en klonters te vormen is een vitale noodzaak voor elk levend organisme; zonder dat zouden we sterven door bloedingen bij het geringste schrammetje. Maar ditzelfde vermogen veroorzaakt ook een hartaanval of beroerte. Wanneer de kap van een atherosclerotische plaque instort, ziet het lichaam dit deel van de vaatwand als beschadigd en vormt er een stolsel overheen. Het lumen van het bloedvat vernauwt sterk, waardoor de normale bloedstroom wordt verstoord en het gebied dat niet genoeg zuurstof krijgt, afsterft.

Daarom worden geneesmiddelen die het vermogen van bloedplaatjes om aan elkaar te kleven verminderen – antiplateletica – aanbevolen aan bijna alle patiënten met coronaire hartziekten, alsook aan patiënten met hypertensie (een ernstige risicofactor voor hartaanvallen en beroertes) en met andere risicofactoren voor cardiovasculaire ongevallen. Bovendien, terwijl men vroeger dacht dat het eerste wat men bij een hartaanval moest nemen nitroglycerine was, wordt nu aanbevolen om eerst een tablet acetylsalicylzuur, een gewone aspirine, te nemen, die de vorming van het stolsel zal vertragen.

Andere aandoeningen waarbij stollingsreducerende middelen van vitaal belang zijn, zijn hartklepvervangingen of vaatwand (shunts). Elk vreemd lichaam veroorzaakt de vorming van een bloedstolsel… Als het voorkomt op een plaats met actieve bloedstroom (hartklep), zal het na enige tijd afbreken en met de bloedstroom door het lichaam reizen tot het een klein bloedvat blokkeert, wat weefselnecrose veroorzaakt. Eenmaal gevormd op de plaats van de shunt, blijft het stolsel meestal op zijn plaats en groeit het tot het het bloedvat volledig blokkeert, wat een nieuwe hartaanval veroorzaakt.

De derde meest voorkomende reden voor het voorschrijven van stollingsmiddelen is aritmie met paroxismaal boezemfibrilleren. Een deel van het hart stopt periodiek met normaal en synchroon kloppen en begint te “fladderen”. Het bloed stagneert in de boezems, waardoor een stolsel ontstaat dat vervolgens in de bloedbaan terechtkomt – statistisch gezien is de kans dat atriumfibrilleren een beroerte veroorzaakt 17 keer zo groot. Om dit te voorkomen, raden artsen ook anticoagulantia aan – middelen die de stolling verminderen.

De meeste van de in dit deel van de beoordeling beschreven geneesmiddelen kunnen bij overdosering dodelijk zijn; zij moeten dus door een arts worden voorgeschreven en tijdens het gebruik ervan moet het stollingssysteem periodiek worden gecontroleerd en moet de dosis van het geneesmiddel zo nodig worden aangepast. Dus raden we onze lezers aan om nooit te proberen zichzelf te trakteren.

Acetylsalicylzuur

Populariteitscijfer*: 4.9

Aspirine Cardio

Merknamen: Aspirine Cardio, Thrombo-Ass, Cardiomagnesil, Acecardol, CardiASC.

In kleine doses van 50 tot 300 mg remt het de hechting van rode bloedcellen – de eerste stap in de vorming van bloedklonters, en het zijn juist de bloedklonters die bovenop cholesterolplaque worden gevormd die het vaakst een aanval van coronaire hartziekten veroorzaken. Daarom wordt acetylsalicylzuur aanbevolen voor de preventie van angina pectoris, hartaanval en beroerte, alsmede in het geval van reeds bestaande coronaire hartziekten om complicaties te voorkomen.

Profylactisch acetylsalicylzuur kan worden gebruikt door mensen ouder dan 40 jaar met cardiovasculaire risicofactoren: zwaarlijvigheid, diabetes mellitus, verhoogd plasmacholesterolgehalte, verhoogd triglyceridengehalte, roken, arteriële hypertensie.

In het algemeen wordt een minimumdosis van 50-75 mg (afhankelijk van de merknaam) aanbevolen om cardiovasculaire problemen te voorkomen bij mensen met risicofactoren. Bij patiënten met een bekende coronaire hartziekte wordt een dagelijkse dosis van 100-150 mg acetylsalicylzuur aanbevolen; om een tweede hartaanval te voorkomen kan de dosis worden verhoogd tot 300 mg (aanbeveling van de arts). Een kuur kan jaren of zelfs levenslang duren: aangezien een bloedplaatje een levensduur van slechts 10 dagen heeft, moet de medicatie die de eigenschappen ervan verandert, voortdurend worden gebruikt.

Acetylsalicylzuur wordt afgeraden bij bloedingsgevoeligheid, tijdens de zwangerschap.

Voordelen

 • in talrijke studies bewezen doeltreffendheid bij de preventie van hart- en vaatziekten;
 • Veiligheid: het is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel;
 • Lage prijs.

Nadelen

 • bij langdurig gebruik moet het maagdarmkanaal worden gecontroleerd.

Clopidogrel

Populariteitscijfer*: 4.8

Plavix

Handelsnamen: Plavix, Zilt, Clopidex.

Een ander medicijn dat het “plakken” – samenklonteren – van bloedplaatjes voorkomt. Algemeen aanbevolen voor mensen die een acuut coronair syndroom of een voorbijgaande hersenbloeding hebben gehad, zowel om de acute aandoening te behandelen als om een nieuwe hartaanval of beroerte te voorkomen. Clopidogrel wordt vaak gecombineerd met acetylsalicylzuur om de doeltreffendheid te verbeteren: het is aangetoond dat een dergelijke therapie het risico van terugkerende hartaanvallen met de helft vermindert. Het wordt ook voorgeschreven bij boezemfibrilleren om trombose te voorkomen.

Begint meestal met een oplaaddosis van 300 mg, gevolgd door een dagelijkse dosis van 75 mg. Clopidogrel wordt ook lang gebruikt – vanaf drie maanden, maar in tegenstelling tot acetylsalicylzuur wordt meestal niet aanbevolen om het levenslang in te nemen.In alle gevallen gaat het om een receptplichtig geneesmiddel dat door een arts moet worden voorgeschreven en verstrekt.

Mogelijke bijwerkingen:bloedingen, bloedstoornissen (neutropenie), hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, diarree, uitslag, jeuk.

Clopidogrel is gecontra-indiceerd bij de volgende aandoeningen:jonger dan 18 jaar, zwangerschap en borstvoeding, bloedingsstoornissen, leverfunctiestoornis, intolerantie.

Voordelen

 • Is aangetoond dat het de mortaliteit vermindert;
 • bewezen doeltreffendheid bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes bij atriumfibrilleren;
 • Bewezen effectiviteit in het voorkomen van herhaalde hartaanvallen.

Nadelen

 • voorgeschreven medicijnen.

Warfarine

Populariteitscijfer*: 4.7

Warfarine

Dit geneesmiddel werkt niet op bloedplaatjes maar op specifieke plasma-eiwitten – stollingsfactoren – om hun activiteit te verminderen. Het wordt voorgeschreven voor de behandeling van acute trombose, met name veneuze trombose als gevolg van tromboflebitis, longembolie, en ter preventie van trombose bij atriumfibrillatie. Gedurende 60 jaar gebruik van warfarine in de geneeskunde – de eerste klinische resultaten werden verkregen in 1955 – zijn de voor- en nadelen ervan goed bestudeerd en is het een soort “gouden standaard” therapie geworden, waarmee de doeltreffendheid van andere, nieuwere geneesmiddelen wordt vergeleken.

Warfarine is ‘zwaar geschut’ dat wordt voorgeschreven in levensbedreigende situaties. Anderzijds kan het gebruik ervan zelf gevaarlijke bloedingen veroorzaken (komt voor bij ongeveer 8% van de patiënten), dus moet het onder toezicht van een arts worden gebruikt, om de 2 – 3 weken de toestand van het stollingssysteem te controleren. Warfarine wordt relatief gemakkelijk geneutraliseerd door vitamine K in geval van een overdosis.

Contra-indicaties voor het gebruik van warfarine:eerste trimester van de zwangerschap, laatste 4 weken van de zwangerschap, acute bloeding of bloeding van enige oorsprong, varices, verlaagd aantal bloedplaatjes, maagzweer, kwaadaardige hypertensie, ernstige lever- of nierziekten.

Bovendien heeft warfarine op de een of andere manier een wisselwerking met verschillende geneesmiddelen, waaronder kruiden: zo vermindert het gebruikelijke sint-janskruid zijn doeltreffendheid en verhoogt salie daarentegen het risico op bloedingen. De lijst van alle verschillende geneesmiddelen die de activiteit van warfarine wijzigen is letterlijk te lang om in dit boekje gedetailleerd op te sommen. Daarom moet bij gebruik van dit antistollingsmiddel het gebruik van eventuele andere middelen, waaronder volksmiddelen, worden afgestemd met de behandelend arts (of hooguit de tabel met interacties in de gebruiksaanwijzing raadplegen).

Aangezien warfarine wordt geneutraliseerd door vitamine K, vereist het een dieet. Met uitzondering van lever, spruitjes, peterselie, groene uien, komkommers, bosbessen, broccoli, olijfolie.

Voordelen van

 • beproefde remedie;
 • Kan gemakkelijk geneutraliseerd worden indien nodig;
 • Heel goedkoop.

Nadelen

 • Regelmatige controle van het stollingssysteem is noodzakelijk;
 • heeft een wisselwerking met veel geneesmiddelen, waardoor de werkzaamheid kan veranderen;
 • Het vereist een beperkt dieet.

Xarelto

Populariteitscijfer*: 4.6

Xarelto

Het werd in 2011 op de farmaceutische markt gebracht en was het eerste echte alternatief voor warfarine bij de behandeling van trombo-embolie en de preventie van beroertes bij atriumfibrillatie. Het vereist geen voortdurende controle van het stollingssysteem, wat op zich een groot voordeel is voor zowel patiënten als artsen. Dit heeft ons ertoe gebracht het middel op te nemen in het overzicht voor hart en bloedvaten.

Xarelto heeft vele malen minder bekende interacties met medicijnen. Het wordt niet gecombineerd met het antischimmelmiddel ketoconazol, het antivirale middel retonavir en het antibioticum erytromycine – deze geneesmiddelen versterken het effect van Xarelto, wat bloedingen kan veroorzaken. Hier eindigt de lijst van verboden drugs. Het geneesmiddel vereist geen specifiek dieet.

Aan de andere kant heeft Xarelto geen specifiek antidotum, wat een reëel gevaar kan vormen in geval van bloedingen als gevolg van een overdosis. Bovendien worden alle voordelen van het geneesmiddel voor de meeste mensen in ons land tenietgedaan door de hoge prijs ervan.

Contra-indicaties voor gebruik:Bepaalde omstandigheden met een hoog bloedingsrisico, zoals bijvoorbeeld zwangerschap en borstvoeding, acute bloedingen, intolerantie, maag- of darmzweer, maligniteit, recente letsels, verminderde leverfunctie, enz..,gelijktijdig gebruik van anticoagulantia, leeftijd jonger dan 18 jaar.

Xarelto mag alleen worden voorgeschreven door een arts!

Voordelen

 • geen interacties met medicijnen;
 • Vereist geen aanpassing van de dosering op lange termijn;
 • Regelmatige controle van het stollingssysteem is niet nodig;

Nadelen

 • hoge prijs.

Een overzicht van behandelingen voor hypertensie

Hoge bloeddruk of, medisch gezien, hypertensie – een probleem dat tot 40% van de vrouwen en 47% van de mannen in ons land treft. Verhoogd wordt gedefinieerd als een “bovenste” – systolische – druk van meer dan 140 mm.Rt. Bloeddruk hoger dan 90 mm en/of “lagere” diastolische druk van meer dan 90 mm. RR. st.

Als in de vorige eeuw werd gedacht dat het belangrijkste – de hypertensieve crisis “verlichten”, en de stabiele hoge bloeddruk zelf is relatief veilig, is het nu betrouwbaar vastgesteld dat zelfs een lichte hypertensie is gevaarlijk op zich. Een constant hoge bloeddruk maakt de bloedvaten dikker en minder elastisch. De nierfunctie is aangetast door de sclerose van de bloedvaten. Verhoogde stress op de hartspier – omdat deze meer weerstand moet overwinnen – veroorzaakt overmatige myocardiale overgroei. Deze aandoening heet linkerventrikelhypertrofie. De hartspier vraagt meer zuurstof, terwijl de kransslagaders hun lumen in het gunstigste geval niet vergroten. Het komt erop neer dat hypertensie het risico verhoogt van cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen en beroertes, die 55% van alle sterfgevallen veroorzaken.

Aangezien hoge bloeddruk zelfs bij een lichte verhoging tot schadelijke gevolgen leidt, is het begrip “werkdruk” in de geneeskunde niet langer relevant en is de behandeling van hypertensie een levenslange. Moderne bloeddrukmedicatie heeft tot doel hoge bloeddruk te voorkomen en moet voortdurend worden ingenomen, hetzij door aanpassing van de dosis, hetzij door combinatie met andere geneesmiddelen, totdat een stabiele, normale bloeddruk is bereikt.

Hypertensie kan niet eens en voor altijd worden “genezen”, tenzij het wordt veroorzaakt door overgewicht, een ongezonde levensstijl of overmatige zoutinname. Maar door uw bloeddruk constant binnen het normale bereik te houden, kunt u ernstige complicaties voorkomen en de kans op cardiovasculaire ongevallen verkleinen. Vaak is het niet mogelijk de gewenste bloeddruk te bereiken met slechts één geneesmiddel, zodat de geneesmiddelen moeten worden gecombineerd.

Perindopril

Populariteitscijfer*: 4.5

Prestarium

Handelsnamen: Prestarium, Perineva, Coverex

Behoort tot een klasse van geneesmiddelen – angiotensine converting enzyme inhibitors. Perindopril blokkeert namelijk een specifiek enzym dat betrokken is bij de synthese van het vaatvernauwende hormoon angiotensine II.

Bij continu gebruik helpt perindopril de elasticiteit van de vaatwand te herstellen, verlaagt de pulmonale capillaire druk, vermindert de linkerventrikelhypertrofie, d.w.z. myocardiale overgroei. Verbetert de capillaire circulatie, en dus de bloedtoevoer naar het weefsel, vermindert de vraag naar zuurstof van de hartspier. Een studie toonde aan dat het innemen van perindopril gedurende 4 jaar het risico van een hartinfarct met 19% verminderde.

Het wordt eenmaal per dag ingenomen, wat de patiënt zeer goed uitkomt. Het duurt ongeveer een maand om een stabiel effect te bereiken, dus het kan nodig zijn om perindopril de eerste keer te combineren met een snelwerkend hypotensief middel, zoals captopril. Indien, om welke reden dan ook, de behandeling wordt gestaakt, is er geen sprake van een ontwenningssyndroom – een snelle stijging van de bloeddruk.

Verkrijgbaar in tabletten van 4 en 8 mg, wordt aanbevolen te beginnen met 4 mg; als na een maand de bloeddruk niet voldoende daalt, moet worden overgestapt op een dosering van 8 mg. Bij patiënten die al diuretica gebruiken, moet perindopril worden gegeven als 2 mg om te beginnen en dan na 1-2 weken worden verhoogd tot 4 mg en worden voortgezet afhankelijk van het effect.

Perindopril is gecontra-indiceerd bijIndividuele intolerantie, zwangerschap en borstvoeding (veiligheid niet onderzocht), jonger dan 18 jaar (veiligheid niet onderzocht), bekende voorgeschiedenis van ernstige allergie voor een ACE-remmer (captopril, enalapril, lisinopril enz.)..), bilaterale nierslagaderstenose (vernauwing).

Mogelijke bijwerkingen:droge hoest, droge mond, maagpijn, misselijkheid, braken, hoofdpijn, huiduitslag, seksuele disfunctie.
Perindopril is verkrijgbaar met een doktersrecept.

Voordelen

 • Het is voldoende om één keer per dag in te nemen;
 • Voorkomt vasculaire en myocardiale veranderingen veroorzaakt door hoge bloeddruk;
 • verbetert de conditie bij chronisch hartfalen.

Nadelen

 • een duurzaam effect wordt bereikt na een maand continu gebruik;
 • Werkt te traag bij acute BP.

Lozartan

Populariteitscijfer*: 4.4

Lorista

Handelsnamen: Lorista, Lozap, Vasotenz, Cozaar, Lozarel.

Dit geneesmiddel behoort tot de groep van angiotensine II-receptorblokkers, ook wel angiotensine II-antagonisten genoemd.

Lozartan is het eerste en best bestudeerde geneesmiddel in deze groep. Het beschermt het lichaam tegen de werking van het hormoon angiotensine II. Dilateert overmatig vernauwde vaten, verlaagt de pulmonale capillaire druk, beschermt tegen natrium en dus tegen het vasthouden van water in het lichaam. Vermindert linkerventrikelhypertrofie. Beschermt de niervaten tegen de gevolgen van een verhoogde bloeddruk (heeft een antisclerotisch effect op het nierweefsel). Verbetert de conditie bij chronisch hartfalen. Studies hebben aangetoond dat losartran bij 5 jaar gebruik de kans op een beroerte met 25% vermindert.

Het wordt eenmaal daags ingenomen en een stabiel effect wordt bereikt na 3 tot 6 weken.

Aanbevolen dagelijkse dosis 50 mg. Mensen die diuretica gebruiken of chronisch hartfalen hebben, moeten beginnen met 12,5 mg (kwart tablet) en de dosis wekelijks verhogen.

Lozartran is gecontra-indiceerd:Overgevoeligheid, jonger dan 18 jaar (werkzaamheid en veiligheid niet getest), zwangerschap en borstvoeding, uitdroging, verlaagde kaliumspiegel in het bloed.

Mogelijke bijwerkingen:neusverstopping, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, verminderde eetlust, buikpijn, scherpe daling van de bloeddruk bij liggen en zitten.

Verkocht met een doktersrecept.

Voordelen

 • Het wordt één keer per dag gebruikt;
 • de nieren beschermen tegen complicaties van arteriële hypertensie;
 • Helpt linkerventrikelhypertrofie voorkomen.

Nadelen

 • Bereikt pas na enkele weken behandeling een stabiel effect.

Carvedilol

Populariteitscijfer*: 4.3

Dilatrand

Handelsnamen: Dilatrand, Talliton, Carvidil, Acridilol.

Behoort tot een groep van alfa- en beta-adrenoblokkers. Blokkeert adrenaline receptoren, remt vasoconstrictie en bevordert arteriolaire dilatatie.

Carvedilol voorkomt myocardiale hypertrofie. Heeft een antianginale werking, d.w.z. vermindert de frequentie van angina-aanvallen.Studies tonen aan dat het de kans op overlijden met 28% vermindert bij patiënten met graad II en III hartfalen. Helpt de plasmalipidenniveaus te normaliseren, waardoor de hoeveelheid “slechte” cholesterol afneemt. Stimuleert de werking van andere antihypertensiva.

Carvedilol wordt aanbevolen 2 keer per dag oraal in te nemen. Begint bij een dosering van 6,25 mg of een halve tablet (12 totaal).Na 1 tot 2 weken wordt de dosering verhoogd tot 25 mg/dag. Als deze dosis nog steeds niet effectief is, kan deze na nog eens 2 weken worden verhoogd tot 50 mg/dag.

Het medicijn is strikt gecontra-indiceerdin de volgende omstandigheden: intolerantie, systolische “bovenste” bloeddruk lager dan 87 mm.Hg. st.,Ernstig hartfalen, duidelijke vertraging van de hartslag, cardiogene shock, bronchiale astma, ernstige leverziekte, aritmieën: atrioventriculair blok van graad 2 tot 3, sinoatriaal blok, sinusknoopzwakte syndroom.

Niet aanbevolen voor gebruik metangina pectoris, diabetes mellitus, perifere vaatziekten, feochromocytoom, laag bloedsuikergehalte, hyperthyreoïdie, psoriasis, nierdisfunctie, leeftijd jonger dan 18 jaar en ouder dan 65 jaar.

Mogelijke bijwerkingen:duizeligheid, zwakte, sterke daling van de bloeddruk, flauwvallen, verminderde circulatie in de ledematen, bloedstoornissen (daling van witte bloedcellen, bloedplaatjes), slaapstoornissen, droge mond, misselijkheid, braken, verstopte neus, urinestoornissen.

Alleen op recept.

Voordelen

 • Vermindert het aantal angina-episodes.

Nadelen

 • vereist een geleidelijke verhoging van de dosering;
 • Groot aantal gebruiksbeperkingen.

Overzicht van remedies voor IBS

In feite zijn veel van de geneesmiddelen die in dit deel van het overzicht kunnen worden genoemd, al uitvoerig beschreven in andere delen van het boek. Bloedverdunners, zoals antistollingsmiddelen en anticoagulantia, en antihypertensiva worden op grote schaal gebruikt bij de behandeling van ischemische hartziekten, en kunnen onder meer ischemische aanvallen voorkomen. Als aanvullende therapie wordt het gebruikt om het metabolisme van de hartspier te verbeteren, wat we hieronder zullen vermelden, en zelfs als voedingssupplement. Daarom willen wij ons in dit deel concentreren op geneesmiddelen die in de eerste plaats in verband worden gebracht met de behandeling van coronaire hartziekten: nitraten, met name nitroglycerine, en middelen voor het normaliseren van het plasmalipidenprofiel, d.w.z. het verminderen van de hoeveelheid “slecht” cholesterol.

Nitroglycerine

Populariteitscijfer*: 4.2

Nitroglycerine

Merknamen: Nitromint, Nitrospray, Nitrocor, Nitrong, Sustac Forte, Trinitrolong.

Dit is waarschijnlijk het bekendste ‘hart’ middel. Nitroglycerine wordt traditioneel gebruikt om pijn op de borst te verlichten of te voorkomen. acute pijn bij coronaire hartziekten is te wijten aan een verstoring van de bloedstroom en een gebrek aan zuurstof. Door de bloedvaten van het hart te verwijden, herstelt nitroglycerine de bloedstroom en verlicht het de pijn.

Om een aanval te verlichten nadat deze heeft plaatsgevonden, wordt het in een snelwerkende vorm gebruikt. Het kan gaan om tabletten die onder de tong worden aangebracht – zodat ze in 1½ minuut in de bloedbaan terechtkomen en de lever omzeilen – of om sprays die worden verstoven, ook weer onder de tong. Alle snelwerkende producten werken minder dan 30 minuten.

Nitroglycerine in langwerkende vorm is verkrijgbaar als tabletten of als zalf die na een half uur begint te werken en tot 6 uur houdt; of als pleister met een werkingsduur van 18, 24 en zelfs 32 uur. Nitroglycerine in deze vormen, evenals alle langwerkende nitraten, zijn vaak verslavend, wat hun doeltreffendheid vermindert. Daarom wordt bij gebruik van zalven en pleisters aanbevolen deze ’s nachts te verwijderen, zodat gedurende deze periode het geneesmiddel niet in het lichaam aanwezig is en de gevoeligheid ervoor wordt hersteld. Om dezelfde reden wordt nitroglycerine gewoonlijk niet aanbevolen voor continu gebruik, maar vóór mogelijke fysieke of emotionele inspanning.

De meest voorkomende bijwerkingen van nitroglycerine zijn hoofdpijn, blozen van het bloed in het gezicht en orthostatische hypotensie – d.w.z. een plotselinge daling van de bloeddruk wanneer men van liggen naar opstaan gaat.

Nitroglycerine is gecontra-indiceerd wanneer:lage bloeddruk, myocardinfarct met een systolische bloeddruk lager dan 90 mm. rt. st.,Hartslag lager dan 50 slagen per minuut, hersenbloeding, verhoogde intracraniële druk, toxisch longoedeem, zwangerschap, borstvoeding.

Verkocht zonder voorschrift.

Voordelen

 • bekend. Een langdurig beproefd medicijn,
 • Over-the-counter,
 • lage prijs.

Nadelen

 • Kan de bloeddruk sterk verlagen indien ingenomen zonder voorschrift,
 • de effectiviteit neemt af bij voortdurend gebruik.

Rosuvastatine

Populariteitscijfer*: 4.1

Roxera

Handelsnamen: Roxera, Crestor, Rosucard, Rosulip, Mertenil, Tevastor.

Behoort tot een groep van statines – geneesmiddelen die de activiteit van de cholesterolsynthese door de lever verminderen.

rosuvastatine blokkeert niet alleen rechtstreeks een enzym dat betrokken is bij de synthese van de directe voorloper van cholesterol, maar verhoogt ook de opname uit het bloed en de vernietiging van cholesterol door de levercellen. Zo daalt het gehalte aan “slechte” cholesterol (lipoproteïnen met lage en zeer lage dichtheid, triglyceriden), wat de progressie van atherosclerose en dus de vernauwing van de kransslagaders (en niet alleen) vertraagt.

Sinds het klinisch gebruik in 2003 is rosuvastatine een van de meest bestudeerde statines geworden, wat ons ertoe bracht het op te nemen in ons overzicht van cardiovasculaire aandoeningen.

Rosuvastatine kan zowel worden gegeven aan mensen met reeds bestaande hart- en vaatziekten als aan mensen die een verhoogd plasmacholesterolgehalte hebben maar geen klinische verschijnselen van atherosclerose, zoals hart- en vaatziekten of beroerte. Ook aanbevolen voor diabetici, omdat deze aandoening vaak gepaard gaat met een hoog cholesterolgehalte en atherosclerose.

Volgens studies vermindert regelmatig gebruik van rosuvastatine het aantal cholesterolplaques in de halsslagader en andere grote slagaders met 40%, maar dit effect treedt pas na 9 maanden gebruik op.

Rosuvastatine wordt gestart met een dosering van 5 of 10 mg per dag, die na 4 weken, afhankelijk van het bereikte effect, kan worden verhoogd tot de aanbevolen dosering van 20 mg per dag. Kan worden verhoogd tot 40 mg in ernstige gevallen, maar met een hoger percentage bijwerkingen.

Opgemerkt moet worden dat Rosuvastatine betrokken is bij een groot aantal geneesmiddeleninteracties. Wanneer het bijvoorbeeld tegelijk met clopidogrel wordt gebruikt (dat, zoals u zich zult herinneren, vaak wordt gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten), wordt het effect ervan bijna verdubbeld. En bij gelijktijdig gebruik met hormonale anticonceptiemiddelen verhoogt rosuvastatine de activiteit van deze laatste met bijna een derde. Al deze aspecten staan in de gebruiksaanwijzing en moeten in overweging worden genomen bij het innemen van het geneesmiddel.

Niet zonder bijwerkingen.Rosuvastatine kan aandoeningen veroorzaken zoals:diabetes mellitus type 2, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, maagpijn, constipatie, spierpijn, eiwit in de urine.

Het geneesmiddel is categorisch gecontra-indiceerd wanneer:Preduvastatin® MD tijdens zwangerschap, acute en acute chronische leverziekte, myopathieën, ernstige nierinsufficiëntie, overmatig alcoholgebruik, enz.

Rosuvastatine moet door een arts worden voorgeschreven en wordt op recept verkocht.

Voordelen

 • Het is aangetoond dat het plasmacholesterolgehalte met 40-50% vermindert (de doeltreffendheid varieert met de dosis)
 • Vermindert het aantal atherosclerotische plaques.

Nadelen

 • De werkzaamheid verandert wanneer het wordt gecombineerd met andere geneesmiddelen,
 • Relatief hoge incidentie van bijwerkingen.

Overzicht van geneesmiddelen ter verbetering van het hartspiermetabolisme

In dit deel van het overzicht hebben wij middelen uit verschillende farmacologische groepen opgenomen die één ding gemeen hebben: zij verminderen de gevoeligheid van de hartspier voor zuurstoftekort en verbeteren de stofwisselingsprocessen.

Trimetazidine

Populariteitscijfer*: 4.0

Preductieve OD

Handelsnamen: Preductal, Predizym, Deprenorm, Rimecor.

Optimaliseert het metabolisme en de functie van spiercellen in het hart en zenuwcellen in de hersenen. leidt ze om tot een rationeler gebruik van binnenkomende zuurstof, beschermt tegen oxidatieve stress als gevolg van ischemie. Bij regelmatig gebruik (minstens 2 weken) vermindert de frequentie van angina-aanvallen, verhoogt de weerstand bij inspanning, nivelleert bloeddrukschommelingen.

Genoemd in de klinische richtsnoeren voor de behandeling van coronaire hartziekten.

Trimetazidine wordt aanbevolen om 2 of 3 keer per dag 1 tablet (20 mg) in te nemen.

Het product is vrij veilig; mogelijke bijwerkingen zijn allergische reacties en, in zeldzame gevallen, hoofdpijn en hartkloppingen.

Gecontra-indiceerd bij zwangerschap, borstvoeding, kinderen jonger dan 18 jaar, aangezien om voor de hand liggende redenen geen effectiviteits- en veiligheidsonderzoek bij deze groepen mensen kan worden uitgevoerd.Niet aanbevolen voor gebruik bij patiënten met aanzienlijke lever- of nierinsufficiëntie.

Op recept verkrijgbaar

Voordelen

 • Vermindert de frequentie van hartaanvallen,
 • vermindert de behoefte aan nitraten bij patiënten met coronaire hartziekten,
 • helpt de bloeddruk te normaliseren.

Nadelen

 • voorgeschreven medicijnen.

Meldonium

Populariteitscijfer*: 3.9

Mildronaat

Handelsnamen: Mildronate, Meldonium Organica, Idrinol

Na het dopingschandaal, toen het in grote sporten verboden werd, zijn velen vergeten dat Meldonium (in Nederland bekend als Mildronate) aanvankelijk was ontwikkeld voor mensen met hart- en vaatziekten: het verbetert de weerstand van de hartspier tegen een zuurstoftekort. Mildronaat verbetert het metabolisme in de hartspier (en ook in andere dwarsgestreepte spieren), verbetert de inspanningstolerantie, draagt bij tot een betere stressbestendigheid, verhoogt de werkcapaciteit en vermindert symptomen van zowel fysieke als psychologische stress.

Kan zowel voor gezonde personen als profylactische maatregel worden aanbevolen als onderdeel van een complexe behandeling van ischemische hartziekten, chronische cerebrale circulatiestoornissen.

500 mg 2 keer per dag. Profylactische kuur 10 – 14 dagen, met verhoogde fysieke inspanning kan worden verlengd tot 21 dagen, als onderdeel van complexe therapie toepassingsduur 4 – 6 weken.

Niet aanbevolen voor kinderen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, aangezien de veiligheid niet is onderzocht.

Op recept verkrijgbaar.

Voordelen

 • breed scala aan effecten – u kunt het niet alleen voor uw hart nemen, maar ook om uw prestaties te verbeteren.

Nadelen

 • voorgeschreven medicijnen.

Moderne voedingssupplementen

Deze producten zijn bedoeld om het lichaam te voorzien van stoffen. die de conditie van bloedvaten en hart positief kunnen beïnvloeden. maar alleen in zeer kleine hoeveelheden met voedsel, of helemaal niet. Dit kunnen vitaminen zijn, sporenelementen, vitamine-achtige stoffen (in tegenstelling tot vitaminen kunnen zij door het lichaam worden aangemaakt, maar niet in zodanige hoeveelheden dat tekorten worden aangevuld), co-enzymen (stoffen die de enzymactiviteit regelen) en andere.

Omega-3 1000 mg Evalar

Populariteitscijfer*: 3.8

Omega-3 1000 mg Evalar

Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren worden het vaakst genoemd in de context van de preventie van hart- en vaatziekten. Deze stoffen hebben namelijk effecten zoals:

 1. Hypocholesterolemisch – helpt het plasmacholesterolgehalte te verlagen;
 2. Hypotriglyceridemisch – reguleert plasmavetten;
 3. Is anti-atherogeen – helpt atherosclerose te voorkomen;
 4. antitrombogeen – normaliseert de bloedstolling, voorkomt de vorming van bloedstolsels in de buurt van cholesterolplaques en verstopping van de bloedvaten;
 5. Vasodilatator (hypotensief) – helpt de gladde spieren van de vaatwand te ontspannen, vergroot het lumen van de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk;
 6. Anti-inflammatoir – om de vorming van een cholesterolplaque te beginnen, is een plaatselijke ontsteking op de vaatwand nodig – dit is de enige voorwaarde waaronder cholesterol door de binnenste laag van het vat (endotheel) naar diepere lagen kan doordringen en een plaque kan vormen;
 7. antiaritmica,
 8. Cardioprotectief.

Maar daarnaast hebben omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren nog andere effecten. Ze nemen deel aan de vorming van zenuwweefsel en netvlies, verhogen de slaapkwaliteit bij kinderen en volwassenen, verminderen de symptomen van depressie, reguleren het immuunsysteem. Sommige studies bevestigen het positieve effect van omega-3 PUFA bij auto-immuunziekten, atopische dermatitis.

De American Heart Association beveelt aan dat gezonde mensen dagelijks minstens 500 mg omega-3 PUFA’s innemen, maar voor mensen met een reeds bestaande coronaire hartziekte adviseren Amerikaanse cardiologen om dagelijks minstens 1.000 mg omega-3 PUFA’s in te nemen. Volgens het Nederlands Rospotrebnadzor heeft een gezond persoon tussen de 800 en 1600 mg omega-3 per dag nodig.

Omega-3 van Evalar bevat 1000 mg meervoudig onverzadigde vetzuren, waarmee u met slechts één capsule per dag aan de dagelijkse behoefte volgens zowel internationale als nationale aanbevelingen kunt voldoen. Wie besluit het advies van Amerikaanse cardiologen te volgen en hart en bloedvaten gezond te houden door 500 mg omega-3 in te nemen, kan om de dag een capsule innemen.

Voordelen

 • handige dosering;
 • lage prijs.

Nadelen

 • geen.

Capilar Cardio met co-enzym Q10

Populariteitscijfer*: 3.7

Cardio Capilar met co-enzym Q10

Dit product is gebaseerd op dihydroquercetine, een biologisch actieve stof van plantaardige oorsprong (bioflavonoïde). Bovendien bevat het ubiquinone (co-enzym Q10), vitamine C en selenium.

Dihydroquercetine heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, helpt het slechte cholesterolgehalte te verlagen. Het verbetert de microcirculatie – de bloedstroom in de haarvaten, wat bijdraagt tot een normale circulatie in de hartspier. In combinatie met vitamine C verhoogt het de sterkte en elasticiteit van de vaatwand.

Selenium beschermt niet alleen het lichaam tegen stress, maar heeft ook antioxiderende eigenschappen. Sommige studies tonen aan dat een tekort aan selenium het risico op coronaire hartziekten met 70% verhoogt.

Co-enzym Q10 is betrokken bij de productie van energiecellen, stabiliseert celmembranen, ondersteunt de activiteit van enzymen die nodig zijn voor het normaal functioneren van hartspiercellen. Heeft een antiaritmisch effect, vertraagt de ontwikkeling van atherosclerose.

Neem 3 keer per dag 1 tablet. Duur van de cursus 1 – 2 maanden.

Niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 14 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, aangezien voor deze groepen geen veiligheidsonderzoek is verricht.

Voordelen

 • Niet alleen ter voorkoming van hart- en vaatziekten kunnen uitgebreide maatregelen worden genomen. maar ook om de weerstand tegen fysieke en emotionele stress te verhogen.

Nadelen

 • De noodzaak om 2 tabletten per dag in te nemen.

Doppelgerz VIP Cardio Systeem 3

Populariteitscijfer*: 3.6

Doppelgerz VIP Cardio Systeem 3

Complex van biologisch actieve stoffen: vitaminen, mineralen, antioxidanten. Om ervoor te zorgen dat de ingrediënten optimaal op elkaar inwerken zijn ze verdeeld in 3 soorten capsules: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.

Wij zullen de functies van alle twintig bestanddelen van de voedingssupplementen niet opnoemen, maar ons beperken tot enkele ervan:

 1. Magnesium, een “anti-stress” mineraal. Regelt het metabolisme van koolhydraten en eiwitten, de energievoorziening van de hartspier, bevordert de ontspanning van de gladde vaatspieren (verbetering van de bloedstroom). Beïnvloedt de stolling, voorkomt overmatige trombose.

 2. Foliumzuur – essentieel voor de groei en ontwikkeling van alle organen en weefsels, met name de vorming van bloedcellen.

 3. Vitamine B1 – is betrokken bij bijna alle metabolische reacties, noodzakelijk voor normale spieren, hart. Het centrale zenuwstelsel.

 4. Vitamine B12 – beïnvloedt de hematopoëse, regelt de bloedstolling

 5. Lecithine is een bestanddeel van celmembranen en zenuwweefsel, helpt het vetmetabolisme te normaliseren, verbetert het cardiovasculaire systeem.

 6. Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan we de positieve effecten op het lichaam hierboven uitvoerig hebben beschreven. Het product bevat 450 mg omega-3, wat prima is voor gezonde mensen, maar niet genoeg voor mensen die al aan hart- en vaatziekten lijden.

 7. Vitamine E is een sterke antioxidant, die veroudering vertraagt en cellen beschermt tegen de effecten van reactieve zuurstofsoorten die ontstaan bij intoxicatie (vooral blootstelling aan zware metalen) en ischemie (onvoldoende bloedtoevoer).

 8. Ascorbinezuur – maakt de wanden van de bloedvaten sterker.

 9. Selenium is een andere krachtige antioxidant. Verhoogt ook de weerstand van het lichaam tegen stress.

In totaal 84 capsules, 3 van elk type, gedurende 28 dagen. Aanbevolen duur van de cursus – 2 maanden.

Voordelen

 • Magnesium, selenium bieden bescherming tegen stress;
 • de multi-componentenformule ondersteunt het lichaam op verschillende manieren.

Nadelen

 • suboptimale dosering van omega-3;
 • Je moet de tabletten 3 keer per dag innemen;
 • hoge prijs.

Preventieve vitamine E

Om ons overzicht van geneesmiddelen voor hart en bloedvaten te voltooien, kunnen we niet nalaten op te merken – volgens WHO-deskundigen is de menselijke gezondheid slechts voor 20% afhankelijk van de ontwikkeling van de geneeskunde, met inbegrip van geneesmiddelen die hij inneemt, en voor 80% – het resultaat van levensstijl. Hier zijn hun tips voor wie zijn hart en bloedvaten lang gezond wil houden.

Beperk de zoutinname tot 5g. een dag. Te veel zout houdt vocht vast, wat een hoge bloeddruk veroorzaakt en het hart belast. Overtollig zout kan het lichaam binnenkomen via voedsel zoals conserven, halffabrikaten, worsten, augurken, marinades.

Beweeg minstens 150 minuten per week (iets meer dan 20 minuten per dag). Je hoeft je niet uit te putten in de sportschool – “oefening” omvat wandelen, fietsen, huishoudelijk werk doen, actieve spelletjes spelen met je kinderen.

Probeer je gewicht binnen het normale bereik te houden. Dit betekent dat de waarde bepaald door de formule: gewicht in kilogrammen gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters, niet lager dan 18,5 en hoger dan 24,99 mag zijn. Zowel onder- als overgewicht verhogen het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten.

Controleer de bloeddruk. Een bloeddruk van meer dan 140/90 is een risicofactor voor coronaire hartziekten. Als u geen familiegeschiedenis van hypertensie hebt, moet uw bloeddruk minstens om de zes maanden worden gemeten. Als je ouders de aandoening hebben, neem dan thuis een bloeddrukmeter en laat regelmatig metingen doen. Een beroep doen op een arts voor advies, vergeet niet – moderne geneesmiddelen “van de druk” is niet te “kloppen” heeft al hoge bloeddruk, en zijn ontworpen om de stijging ervan te voorkomen. Dus ze worden continu genomen, elke dag, levenslang.

Als u ondanks deze instructies nog steeds last heeft van uw hart, probeer het dan niet zelf te behandelen, maar ga naar uw arts!

*Populariteitsranglijst gebaseerd op analyse van wordstat vraaggegevens..

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: