Wat zijn lambrekijnen voor gordijnen??

Vroeger sierde dit element van raamtextiel de paleiszaal, het kantoor van een aristocraat en het boudoir van een socialite. Lambrequin kan ook een moderne woning verrijken als de verhoudingen kloppen.

Wat is een lambrequin?

Gordijn detail. Een lambrequin is een decoratieve draperie aan de bovenkant van het raam. In onze gedachten zijn lambrekijnen verbonden met de interieurs van oude kastelen en landhuizen. Dit element van raamtextiel is overigens te danken aan de kruistochten: de ridders, op de vlucht voor de hitte, bedekten hun helmen met stukken "gevorderd" textiel Saracen heeft rijke stoffen. Daarna werden deze stoffen naar Europa gebracht.

Lambrequin ( fr. Lambrequin ) – is een horizontale jaloezie geplaatst in het bovenste deel van de compositie, raam- of deuropening in de vorm van een kort decoratief element in de breedte van de gordijnrail.

Op de foto: een woonkamer uit een project van de architect Oleg Reznikov.

Functies. Oorspronkelijk dienden lambrekijnen twee functies. Ten eerste verbergen ze de kroonlijst en het beslag… Ten tweede, versierd: gordijnen met lambrekijnen geven het interieur een rijke, feestelijke uitstraling. Met het verstrijken van de tijd, toen lambrequins van kastelen naar moderne huizen verhuisden, werd een derde element toegevoegd: correct gekozen lambrequins gordijnen "liften plafond en de verhoudingen van de kamer aanpassen.

Wat ze zijn? Er kunnen drie soorten lambrekijnen worden onderscheiden: zachte; stijve ( ook wel "bandeau" genoemd ) en gecombineerd. Gestoffeerd – Gewoon stof, vloeiend met mooie plooien. Stijf- is aan de binnenkant gelijmd met dublerine en wordt meestal plat gemaakt, zonder plooien. Combinatie Gelaagd, een combinatie van een strak recht stuk met zachte draperieën. Lambrequin kan worden versierd met kwastjes, franjes, ( halve cirkels met ) jabots ( trapsgewijze verticale plooien ) koorden, enz..

Wat is het voor vandaag??

Niets te verbergen. Moderne gordijnroedes en sluitingen geen zware middeleeuwse constructies, maar verfijnde details van het interieur, die niet hoeven te worden verborgen. Tegenwoordig worden lambrequin gordijnen dus alleen nog gebruikt voor een bepaalde stijl of om de proporties van het raam aan te passen. Maar je moet het deskundig doen, anders is het resultaat net het tegenovergestelde.

Lambrequin kan worden opgehangen als de afstand tussen het plafond en de bovenkant van de raamopening 20 cm of meer is.

Op de foto: Woonkamer uit het project gerealiseerd door architectenbureau BERNIDesign.

Gordijnen ophangen met een lambrequin «Verhoog het plafond". Ontwerpers raden aan alleen met lambrekijnen te experimenteren als het plafond in de kamer hoger is dan 275 cm en als de kamer niet te klein is Anders zullen gordijnen met lambrequin de visuele rommel vergroten kamer.

Visuele effecten. Hang lambrekijnen zo op dat hun hoogte in het midden samenvalt met de bovenste lijn van de raamopening, en dat de randen omhoog staan, alsof het raam "lacht". Wees voorzichtig: als de randen worden verlaagd, verlaagt u visueel het plafond. Introduceer "actieve verticalen" in het ontwerp: mooi vallende gordijnen van 40-90 cm breed ( afhankelijk van de grootte van het raam ). Het is goed, als de gordijnen levendiger van kleur of ontwerp zijn dan de lambrequin. Dat rekt het uit ruimte naar boven.

Verschillende stijlen, verschillende tijdperken.

Classicisme. Kalm en beknopt, het doet denken aan de idealen van het oude Griekenland. Bij het ophangen van lamellengordijnen in een klassiek interieur moeten de verhoudingen correct worden berekend en moet de voorkeur worden gegeven aan eenvoudige lichte stoffen, die vrij naar de vloer toe vloeien. Je kunt spelen met asymmetrie. Denk aan de gewaden van oude standbeelden zou het er ongeveer zo uit moeten zien.

Barok. «rijkelijk", «weelderig.", «majestueus". Barokke interieurs hadden ruimte nodig: de plafondhoogte moest minstens 4 meter zijn, en de ruimte zelf moest groot zijn. De barokke gordijnen met lambrequin zijn gemaakt van dikke dure stoffen in diepe sensuele kleuren, ze zijn altijd massief en hebben vele lagen. Vaak zijn de barokke lambrekijnen trapsgewijs ( 'cascade' ).

Op de foto: de woonkamer uit het project van Verso.

Rococo. Deze stijl is lichter en zachter dan de barok: flirterig en frivool, met delicate tinten en een aangename textuur van de stof. Net als in de barok zijn de lambrequin gordijnen in rococostijl rijkelijk versierd met plooien, festoenen, volants.

Engelse stijl. Deze stijl van textieldecoratie werd ontwikkeld tijdens het bewind van Queen Anne, toen alles wat Chinees was in de mode was. Engelse jaloezieën met lambrequin zijn rijkelijk versierd met natuurlijke motieven: bloemen, bladeren, twijgen. Borduren is welkom.

Art Nouveau ( "Art Nouveau" ). Hoe de grote Isadora Duncan het publiek boeide..? Vloeiende stoffen, slankheid en flexibiliteit, die doen denken aan de plantenstengels- hier zijn de geheimen van de moderniteit. Gordijnen met lambrekijnen moeten eenvoudig zijn, maar met een perfect silhouet: de Art Nouveau stijl verheerlijkt de eenvoud, de esthetiek van de lijnen. Deze stijl vereist een hoog plafond.

Onze dagen. De lambrequin kan worden gestileerd en past dan zelfs in een ultramodern interieur. In hightech interpretatie kan de rol van lambrequin een verhoogd rolgordijn ( een Romeins of een rolgordijn ) en verschillende decoratieve onderbouwen zullen een gelaagdheid creëren zonder overdreven wallen.

Een breed assortiment accessoires voor raamdecoratie

Scalea uit de Cantori Scalea collectie Mappi Gordijnkwastjes uit de Mappi collectie van Cantori Garza Gordijnen uit de Graza collectie van het merk Cantori
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: