10 beste abrikozenrassen voor de Midlands

*Beschouwing van de beste volgens de redactie. Over de selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief, geen reclame en dient niet als koopgids. Vóór de aankoop is gespecialiseerd advies onontbeerlijk.

Abrikoos (Armeniaca), vertegenwoordiger van de fruitbomen en -struiken van het geslacht Plumaceae, familie Rosaceae. Boomhoogte tot 8 m, kroonomtrek 5-8 m. De bladeren zijn eirond met scherpe, heldergroene punten. Bloemen 1 per knop, wit of roze, openen voor de bladeren. De vruchten zijn licht oranje en pruimvormig. leeft, afhankelijk van de groeiomstandigheden en de verzorging, 30-40 jaar en draagt vruchten vanaf 5-6 jaar.

Onder de fruitbomen is het de belangrijkste bron van vitamine A, evenals vitaminen van de groepen D, B, C en E. Abrikozen zijn erg lekker en gezond, want ze voorkomen het optreden van vele ziekten, waaronder kanker.

Abrikoos in de middelste gordel van Nederland, in de afgelopen jaren, is populair en is lang niet een exotische vrucht, en met de juiste aanplant en zorg, groeit en draagt goed. De redactie van Expertology heeft de beoordelingen van tuiniers en meningen van agronomen bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat de volgende rassen, die in onze beoordeling zijn opgenomen, bijzonder populair zijn.

Hoe te kiezen

Bij de keuze van een abrikozenras moet men allereerst letten op de volgende kenmerken die kenmerkend zijn voor de teelt van deze bomen:

 1. De abrikozenrassen voor deze regio’s moeten worden geënt op lokale onderstammen. De rayons van abrikozen dragen goede vruchten;
 2. Om in deze strook van Nederland abrikozenbomen te kweken, moet u rassen nemen die zeer vorstbestendig en winterhard zijn;
 3. Er moet altijd rekening worden gehouden met de rijping van de vruchten;
 4. immuniteit tegen verschillende ziekten en plagen;
 5. zelfbestoven rassen te kopen;
 6. er moet rekening worden gehouden met de enten waarop de zaailingen zijn geënt.

Hoe planten en verzorgen?

Aangezien abrikozen een lichtminnend gewas zijn, moeten abrikozenzaailingen op de lichtste plaatsen van het perceel worden geplant.

Om ondermijning van de wortelhals van de boom te voorkomen moet hij op een heuvel of in een bed worden geplant; deze beplanting helpt problemen met overstromingen te voorkomen.

Een waarschuwing: bloemperken worden in de herfst voorbereid en bomen worden in het vroege voorjaar geplant.

Het planten gebeurt als volgt:

 1. een gat graven van 0,7 meter diep en even breed;
 2. Giet 10 cm zand met fijn grind (in een verhouding van 1:10) op de bodem van de put, vul deze laag met 1 cm houtas, en vul vervolgens nog een laag van 30 cm mest en vruchtbare grond, met toevoeging van kaliumsulfaat (25 g per 1 m²) en superfosfaat (50 g per 1 m²);
 3. De boom wordt in de kuil geplaatst, bedekt met aarde, en er wordt een houten spies ingedreven, waaraan de boom stevig wordt vastgebonden;
 4. Bij het planten worden de wortels gelijkmatig verspreid en voorzichtig bedekt met een laag vruchtbare grond; de grond rond de stam wordt aangestampt;
 5. Het is handiger om het planten van bomen in paren uit te voeren: één tuinman zet een boompje, houdt het vast, spreidt de wortels, terwijl ze met aarde zijn gevuld, schudt de boom zodat de aarde tussen de wortels wordt verdicht, en de tweede giet een gat. Wanneer in paren wordt gewerkt, wordt de zaailing na het planten en verdichten van de grond aan de pin vastgebonden;
 6. Denk er bij het planten aan dat de wortelhals volledig bedekt moet zijn met grond, maar wel 7 cm boven de bovenrand van de grond;
 7. De zaailing moet worden geweekt met 2 emmers water en vervolgens moet de vochtige grond worden bedekt met 5-7 cm mulch (een laag humus en turf);
 8. de kroon van de zaailing moet vóór (of eventueel na) het planten met ongeveer de helft worden ingekort. Dit moet gebeuren zodat de wortels de kracht hebben om de zaailing voor het eerst van voedingsstoffen te voorzien.

De nazorg bestaat uit tijdig water geven, snoeien en behandelen tegen ziekten en plagen:

 1. Geef overvloedig water, vooral in de zomer (twee keer per week), maar niet tot stagnatie;
 2. Meststoffen moeten in het tweede jaar na het planten worden toegediend; ureum is het beste, omdat het de bodem verzadigt met stikstof;
 3. Abrikozen zijn gevoelig voor twee belangrijke ziekten: moniliose en clusterosporiose, die schade veroorzaken aan bloemen, bladeren, scheuten en vruchten. Daarom moeten ziekten en plagen tijdig worden voorkomen. Nog vóór de bloei moeten de bomen worden besproeid met een ongediertebestrijdingsmiddel zoals Agravertin;
 4. Snoeien na aanplant in het voorjaar moet gebeuren in het 2e jaar, in het vroege voorjaar, voordat het sap begint te stromen. Bij kroonverdikkingen moet u de takken afknippen: de abrikoos draagt voornamelijk vruchten aan eenjarige scheuten en takken, dus die moeten worden gehalveerd om een goede opbrengst te krijgen. Deze snoei stimuleert de vorming van meer bloemknoppen op de overblijvende tak. Overgroei kan leiden tot opbrengstverlies. Je moet ook wat verjongingssnoei doen na de oogst. De algemene principes voor het snoeien van abrikozenbomen zijn als volgt: ze moeten een kleine kroon hebben, met een hoogte en breedte van 3-4 meter; tegelijkertijd moet de stam worden gewit om ongedierte te voorkomen;
 5. In de herfst, nadat de bladeren zijn afgevallen, moet u de verzamelde bladeren verbranden omdat het ongedierte er gemakkelijk in kan overwinteren en de bomen in de lente opnieuw zal aanvallen;
 6. in gebieden met koude winters moeten jonge abrikozenplanten jonger dan 3 jaar worden geïsoleerd (met revers of andere beschikbare materialen) en moet het onderste deel van de stam worden afgetopt.

Wij hebben de 10 beste variëteiten voor aanplant geselecteerd op basis van hun belangrijkste eigenschappen en deugden. Meer bepaald: voor zijn smaak, grootte, stevigheid en houdbaarheid tijdens het vervoer. Het selectieproces is gericht op winterhardheid en weerstand tegen ziekten en diverse plagen, alsmede op opbrengst, vruchtvorming het hele jaar door en het uiterlijk van de vruchten.

10 beste abrikozenrassen voor de Midlands

Nominatie Locatie Naam Beoordeling
Top 10 abrikozenrassen voor de Midlands 1 Zoon van de roodharige 5.0
2 IJsberg 4.9
3 Snowbird 4.8
4 Lelja 4.7
5 Noordelijke Triomf 4.6
6 Monastieke. 4.5
7 Koninklijke 4.4
8 Rossiyanin 4.3
9 Manitoba 4.2
10 Elite hybride I-05-6. 4.1

Zoon van een roodwang

Beoordeling: 5.0

Zoon van Krasnoscheeky

De eerste soort in ons overzicht is Son of Krasnoscheek. Dit hybride ras is het resultaat van een kruising van Red-cheeked en Golden Summer rassen. Son of Red Cheek is een verbeterde versie van een Russisch ras dat al sinds de jaren vijftig bestaat. De positieve kwaliteiten zijn “geërfd” van zijn eerste ouder.

Volwassen abrikozenboom, wordt 4 m hoog en vormt een brede ellipsvormige kroon; een boom brengt tot 30 kg vruchten voort. Son of Red-cheeked is zelfbestuivend en kan worden bestoven door elke abrikoos, kersenpruim of pruimensoort die in dezelfde bloeiperiode bloeit.

Het gewicht van een rijpe abrikoos is 40 g, en met rantsoenering (afbreken) kunnen de eierstokken vruchten produceren die tot 55-60 g wegen. Sappig en dicht vruchtvlees. Wordt beschouwd als vrij gemakkelijk te vervoeren.

Bij het kweken van het ras Son Krasnoscheeky zijn tuinders aangenaam verrast door het feit dat het regelmatig vruchten draagt en dat de vruchten mooi, smakelijk en groot zijn. De verzorging van de boom is standaard, maar hij heeft veel ruimte nodig, want de kroon is omvangrijk en spreidt zich uit.

Voordelen

 • vroege vruchtzetting;
 • grote vruchten;
 • hoge opbrengst;
 • bestand tegen ziekten en plagen;
 • Droogtebestendig;
 • vorstbestendig;
 • grote en vrij krachtige boom.

Nadelen

 • rijpe vruchten hebben de neiging te versplinteren;
 • steriele soort.

IJsberg

Beoordeling: 4.9

IJsberg

Voortzetting van het overzicht van de beste abrikozenrassen – IJsberg. Gekweekt door de agronomische kwekers Kramarenko L.. en Skvortsov A.. ongeveer 30 jaar geleden.

IJsberg is ook een van de eerste die rijp is. De eerste oogst vindt plaats in 2-3 jaar na het planten. De boom wordt 3,5-4 meter hoog en kan tot 30 kg vruchten dragen. Aangezien Aisberg gedeeltelijk bestoven is, moet het voor een volledige opbrengst in de buurt van andere abrikozenrassen worden geplant. De rassen Lel en Alyosha worden beschouwd als de beste bestuivers.

De vruchten zijn oranje met een lichte rode zweem. De massa van de vruchten bedraagt 20 g. Het vruchtvlees is dicht maar sappig, de smaak is zoet en zuur en de pit komt goed los van het vruchtvlees.

Volgens wetenschappers en landbouwkundigen is het het beste om in goed gedraineerde, vruchtbare grond te groeien. De boom moet elk jaar op de leeftijd van 5-8 jaar worden gesnoeid.

Voordelen

 • verhoogde vorstbestendigheid;
 • Vruchten met een fijne smaak en aroma;
 • hoog rendement;
 • vroege vruchtvorming.

Nadelen

 • Is resistent tegen schimmelziekten;
 • Verdraagt geen hoge vochtigheid en schaduw;
 • Vraagt om regelmatige bemesting.

Goudvink

Beoordeling: 4.8

Snegirek

De volgende abrikozenvariëteit in ons overzicht is de variëteit Snegirek. Het ras, gekweekt door een onbekende specialist en niet opgenomen in de Rosreestr. Maar er is veel vraag naar bij eigenaars van particuliere boerderijen…

volgens de feedback van tuinders: hij bevriest niet bij -40°C en groeit en draagt goed vruchten. heeft geen last van voorjaarsvorst. Kleine, compacte boom met een hoogte van 2 m, dichte kroon en een opbrengst tot 15 kg. De vruchten komen 3-4 jaar na het planten, de oogst begint op 15 augustus.

Vruchten, middelgroot, klein tot 20 g, rond, donker roomkleurig met rode blos op de zijkanten. Met een suikergehalte van 9% smaken ze zoet en aromatisch, maar door de taaie schil licht bitter. Uitstekend geschikt voor transport, kan zonder koeling meer dan 1 maand bewaard worden. Aanbevolen voor frisheid, sappen, purees en andere conserven.

Voordelen

 • hoge vorstbestendigheid;
 • de boom is geen grote maat;
 • zoete en smakelijke vruchten;
 • niet veeleisend;
 • eenjarige vruchtvorming.

Nadelen

 • verdraagt geen hoge vochtigheid;
 • Ziektebestendig;
 • middenlaat ras.

Lel

Beoordeling: 4.7

Lel

Het abrikozenras Lel wordt vaak niet hoger dan 3 m. Dit is een voordeel ten opzichte van andere rassen en stelt de boom in staat de winterkou beter te verdragen. Lel is een hybride ras dat ongeveer 3 jaar na aanplant vruchten begint te dragen.

De vruchten rijpen tegelijkertijd, maar zijn klein, 10-12 gram, geel van kleur en hebben een dunne schil. Geschikt voor vers en ingeblikt (sappen, puree en compote).

Volgens beoordelingen: het is een uitstekend ras voor amateurtuinders, dat zich onderscheidt van andere rassen door zijn uitstekende smaak, gemakkelijk te verzorgen is en de eigenaar niet zonder oogst zal laten.

Voordelen

 • compacte boom
 • pretentieloos;
 • Goede vorstbestendigheid, zelfs tijdens de bloei;
 • snel wortel schiet op een nieuwe locatie;
 • droogtebestendig;
 • vroege rijpingsperiode.

Nadelen

 • Lage, eerder gemiddelde opbrengst;
 • De vruchten hebben een grote pit.

Noordelijke Triomf

Beoordeling: 4.6

Triumph Noordelijk

Onze grote landgenoot wetenschapper, landbouwkundige en kweker I. . Michurin begon te werken aan de ontwikkeling van vorstbestendige rassen van abrikozen, die kunnen acclimatiseren in de middelste gordel van Nederland. Northern Triumph werd een van hen. Krachtige boom met een hoge, weelderige kroon. Het begint vruchten te dragen in het vierde jaar na het planten, met een opbrengst in de daaropvolgende jaren van 60 kg.

De vruchten rijpen vanaf 15 juli, ovaal van vorm, tot 55 g zwaar, met een beetje pluis, een aangename lichtoranje kleur, aan de zijkant met een rode blos. Mals, sappig en zoet vlees.

Tuinbouwers en agronomen-fruittelers zijn zeer te spreken over dit ras, dat goed bestand is tegen diverse schimmelziekten en de strenge Nederlands winters goed doorstaat.

Voordelen

 • aangename smaak;
 • vroege vruchtzetting;
 • zelfbestoven;
 • immuun voor ziekten en plagen;
 • vorstbestendig.

Nadelen

 • vruchtvormingsperiode.

Klooster.

Beoordeling: 4.5

Monastyrsky

Boom van gemiddelde hoogte (tot 4 m), de kroon van de Monastyrsky-abrikoos is bolvormig, niet dicht; de oogst begint in augustus. eerste oogst 4 jaar na aanplant.

Vruchten zijn rond, langwerpig van vorm, gewicht – 30 g, citroenkleurig met rode tint. Het vruchtvlees is sappig en heeft een sterk zoete smaak. Goede vervoerbaarheid. Zowel vers als in blik gebruikt.

Volgens beoordelingen is dit abrikozenras geliefd bij tuiniers en eigenaren van huispercelen vanwege zijn vorstbestendigheid, resistentie tegen verschillende ziekten en plagen en grote, smakelijke en geurige vruchten.

Voordelen

 • zelfvruchtbaar;
 • hoog rendement;
 • hoge vorstbestendigheid
 • niet veeleisend;
 • ziektebestendig.

Nadelen

 • laat rijpend ras.

Tsaar’s

Beoordeling: 4.4

Tsaar's

Het abrikozenras Tsarskiy werd in 1986 ontwikkeld door de wetenschappers van L. . Kramarenko & A. . Skvortsovym. Geregistreerd in 2004 in Rosreestr. Het abrikozenras Tsarskiy is middelgroot en de geringe hoogte (tot 4 meter) maakt het gemakkelijk te plukken. Vruchten 3 jaar na aanplant, verschilt van andere rassen van langzame groei, heeft geen dichte kroon. Afhankelijk van groeiomstandigheden, verzorging en weer, wisselen goede en slechte jaren elkaar af. De oogst van 40 kg per boom wordt pas 6-7 jaar na de aanplant verkregen.

De vruchten zijn donkeroranje, licht behaard en rijpen vroeg. Het vruchtvlees is helder oranje, zeer sappig, zoet en zuur, middelgroot en weegt ongeveer 15 gram. Voedingsdeskundigen raden aan het vers te eten. Maar ze kunnen ook worden bewaard. Goede transporteerbaarheid maakt het een verkoopbaar ras voor veel tuinders.

Gezien de beoordelingen doet de Tsarskiy-variëteit zijn naam eer aan, verdraagt goed vorst, maar het is beter om het aan de zuidkant van de tuin te planten.

Voordelen

 • zelfbestoven;
 • hoog rendement;
 • stabiele vruchtvorming;
 • vroeg rijpend fruit.

Nadelen

 • verdraagt geen voorjaarsvorst.

Rossinian

Beoordeling: 4.3

Rossiyanin

Het abrikozenras Rossiyanin werd gekweekt in de noordelijke Kaukasus, maar het groeit en draagt uitstekende vruchten in de middelste gordel van Nederland. Verdraagt vorst tot -30 graden. Tot 4-4,5 m hoog is de kroon van de boom weelderig, wat de oogst niet belemmert.

De eerste vruchten rijpen in het 4e jaar na het planten, de opbrengst begint aanzienlijk te stijgen in het 5e jaar. Middelvroeg ras; rijping midden in de zomer. Bij het planten moet er rekening mee worden gehouden dat zijn wortels zeer sterk zijn en zich ver van de kroon verspreiden en dat hij verder van de andere bomen moet worden geplant.. gezien dit kenmerk.

De vruchten zijn rond, enigszins afgeplat, groot (60-65 g), donkergeel van kleur met een lichte roodheid, geurig, sappig en zoet. Aanbevolen om vers te eten, aangezien de smaak en de zoetheid van de vrucht door verwerking verloren gaan.

Het ras groeit en draagt goed in het onstabiele en koude klimaat van het Nederlands middenland, volgens de berichten op de verschillende websites. Bevalt zijn eigenaars met een uitstekende opbrengst (tot 70 kg) en smakelijke en sappige vruchten.

Voordelen

 • vorstbestendig;
 • Zoet en sappig fruit;
 • hoog rendement;
 • bestand tegen ziekten en plagen.

nadelen

 • niet voor langdurige opslag.

Manitoba

Beoordeling: 4.2

Manitoba

Het abrikozenras Manitoba, een Canadese selectie, wint de laatste tijd aan populariteit. Op grote schaal gebruikt in de middelste gordel van Nederland. De boom kan 5 m hoog worden en is groot en dik, dus moet hij gesnoeid worden.

De vruchtzetting begint 4-5 jaar na het planten, de rijping van de abrikozen begint met 15-20 juli. Vruchten wegen 40-50 gr – groot, langwerpige vorm, helder oranje.

Gebruikt voor het drogen, koken van compote, jam en marmelade.

Volgens rapporten van tuiniers is het, om ziekten te voorkomen, raadzaam de bomen in het vroege voorjaar te besproeien met koperhoudende preparaten en vóór de knopbreuk te besproeien met nitrofenom.

Voordelen

 • vorstbestendig;
 • hoge weerstand tegen ziekten;
 • grote vruchten;
 • vroege rijping;
 • Weerbestendig.

Nadelen

 • de kroon moet worden gevormd en uitgedund.

Elite hybride I-05-6.

Beoordeling: 4.1

Elite hybride I-05-6

Vervolledigt onze beoordeling Elite Hybrid I-05-6 door Golubev P.. – Deze abrikoos werd gekweekt door kruising van de rassen Original en Triumph Northern. Boom – klein van formaat, maar met krachtige, stevige scheuten en grote bladeren, compact, hoogte 3-4 m. de rijping van de vrucht is vriendschappelijk. De opbrengsten zijn hoog en stabiel.

Sappige, dichte en zoete vruchten – relatief groot (35-40 g), recht, rond, geel-oranje van kleur en met perziksmaak. De steen is klein, glad, maar komt niet gemakkelijk los van het vlees. De vruchten zijn vervoerbaar, bestand tegen barsten en, net als vele andere rassen, geschikt voor consumptie, zowel vers als voor verwerking.

Huiseigenaren noemen dit ras een van de beste in termen van fruitkwaliteit.

Voordelen

 • hogere vorstbestendigheid;
 • weerstand tegen ziekten;
 • rassen met een hoge opbrengst;
 • eenjarige vruchtvorming.

Nadelen

 • gedeeltelijk zelfbloeiende variëteit.
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: