17 beste scooters

*Een overzicht van de beste volgens de redactie. Over de selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief, het is geen reclame en dient niet als koopgids. Het vereist deskundig advies vóór de aankoop.

Scooters zijn een volwaardig alternatief voor motorfietsen, waarbij de nadruk ligt op comfort en de mogelijkheid om regelmatig alledaagse taken uit te voeren. Ze zijn compact, minder visueel opvallend en geassembleerd met één motor + variator.

Aangezien scooters onder de categorie motorvoertuigen vallen, worden zij geproduceerd door enkele tientallen grote bedrijven die faam en bekendheid hebben verworven in het segment van de industriële auto- en motorbouw. Expertology magazine heeft onafhankelijk de markt bekeken en een ranglijst opgesteld van de beste scooters in drie thematische categorieën. Wij hebben onze selectiecriteria gebaseerd op gebruikersbeoordelingen, interne beoordelingen en interne evaluaties.

Beste scooters

Nominatie plaats productnaam prijs
Beste scooters tot 50cc. zie. 1 Honda Dunk 180 000€
2 Suzuki ZZ
3 Vespa Primavera 50 S 237 000€
4 Keeway Street 50 58 600€
5 Symfonie SR 50 94 900€
6 Sym Orbit 79 900€
Top scooters tot 500cc. zie. 1 BMW C 400 X 494 000€
2

iaggio MP3 300

449 000€
3 Vespa GTS 300 356 000€
4 De Suzuki Burgman/Skywave 250
5 Sym Joyride 200i EVO 204 000€
6 Honda PCX 150 285 000€
7 Yamaha Aerox 155cc 229 000€
Top maxi scooters 1 BMW C 650 GT 802 000€
2 Yamaha TMAX 530 ABS 850 000€
3 SUZUKI BURGMAN 400 ABS 499 000€
4 Honda Silver Wing 600

Top scooters met motorinhoud tot 50cc. zie.

Honda Dunk

Beoordeling: 4.9

Honda Dunk

De compromisloze koploper is de Honda Dunk – een nieuwe kleine scooter onthuld op de 43e Tokyo Motorcycle Show. Hij verschilt opvallend van alle concurrenten die we tot nu toe hebben gezien: de nadruk is verlegd naar comfort en casual design, gekoppeld aan technologie in alle aspecten van de prestaties.

In feite is de Honda Dunk een Ruckus-model, maar met modernere “vulling” van verschillende systemen. De verbeterde viertaktmotor is uitgerust met brandstofinjectie, waardoor het brandstofverbruik met ongeveer 20% wordt verbeterd. Nog eens 20% wordt ingenomen door de innovatieve stationaire stopsystemen, die de motor bij stationair toerental (bv. bij verkeerslichten) stoppen en automatisch opnieuw starten wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt. In de motor is ook een vloeistofkoelsysteem geïntegreerd om de levensduur te verlengen, hoewel de motor bij gematigde belasting geen grote temperatuurschommelingen zal ondervinden. Dit alles doet ons denken: de Dunk is gewoon gemaakt om te reizen. Niet echt een langeafstandsrit, maar het is een genot om op het platteland te zijn.

Voordelen

 • goed uitgebalanceerde vering en een goede verhouding tussen wielen;
 • watergekoelde motor met brandstofinjectie voor hoge prestaties
 • Een overvloed aan technologie geïntegreerd in het ontwerp;
 • zeer hoge energie-efficiëntie;
 • Comfortabel en onderscheidend uiterlijk.

Nadelen

 • niet gevonden.

Suzuki ZZ

Beoordeling: 4.8

Suzuki ZZ

De plotselinge stopzetting van de productie als gevolg van het ongenoegen van milieuactivisten heeft de Suzuki ZZ er niet van weerhouden de top van de ranglijst te bereiken. De Japanners zijn erin geslaagd om een zeer dartele scooter te maken: zijn tweetaktmotor kan tot 7,2 pk produceren, wat goed is voor slechts 80 kilogram leeggewicht. Ook de prijs van dit “kind” is zeer concurrerend: het model heeft 65 duizend roebel rechtstreeks van de fabriek gekost. Nu kun je het uit de hand kopen voor veel minder.

De golf van ontevredenheid over de Suzuki ZZ ontstond toen een zeer groot aantal tuning onderdelen op de markt werden gebracht, waardoor de uitstoot (waardoor de milieuactivisten alarm sloegen) van de toch al “vuile” tweetaktmotor toenam. Maar het heeft zijn wendbaarheid merkbaar vergroot. Het ultimatum dat aan de producenten werd gesteld (vervanging van de motor) gaf het uiterlijk van het model op en ondermijnde zeker de belangstelling ervoor. Dus besloten ze de productie af te bouwen en zich te concentreren op de ontwikkeling van een nieuwe reeks scooters…

Voordelen

 • optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit;
 • een zeer groot aantal stemmaterialen;
 • krachtige tweetaktmotor wanneer deze niet in gebruik is;
 • Het lage gewicht van de constructie;
 • zeer wendbaar in het verkeer.

Nadelen

 • de productie werd geschrapt op initiatief van milieuactivisten.

Vespa Primavera 50 S

Beoordeling: 4.7

Vespa Primavera 50 S

De legendarische Italiaanse scooter, die een cultuurelement en een emblematisch onderdeel van de geschiedenis van de Italiaanse machinebouw is geworden, staat op de derde plaats van de ranglijst. Sinds zijn introductie heeft de Vespa Primavera 50 S talrijke wijzigingen ondergaan: de motor, de ophangingselementen en andere accessoires zijn allemaal aangepast aan de hedendaagse eisen. De Italianen hebben echter geprobeerd het oorspronkelijke uiterlijk van de scooter te behouden door de vormen ongewijzigd te laten en alleen een deel van de carrosserie enigszins op te frissen (uiteraard met nieuwe materialen).

Onder de monolithische carrosserie van de Vespa Primavera 50 S, die het buizenframe vervangt, bevindt zich een brandstoftank van 8 liter. Dat is veel, aangezien een liter benzine genoeg is voor 30-35 kilometer. In het geval van deze scooter is de enige ontwerpfout de trommelrem op het achterwiel, terwijl zelfs Chinese kleine scootermodellen al lang zijn overgeschakeld op schijfremmen. De tweede, en misschien wel de grootste fout van de Italianen was de exorbitant hoge prijs voor dit model: zij vroegen ongeveer 300 duizend, maar moesten begrijpen dat gebruikers voor dit geld een veel krachtiger lijn technologische scooters kunnen krijgen.

Voordelen

 • grote tankinhoud en het lage verbruik van de verbeterde motor;
 • zeer opvallende verschijning;
 • betrouwbaar constructief ontwerp;
 • legendarisch model.

Nadelen

 • zeer hoge prijs;
 • trommelremmen op het achterwiel.

Keeway Street 50

Beoordeling: 4.6

Keeway Street 50

Een Chinese scooter met pretenties voor de Europese markt, waarvan de algemene rijdynamiek iets beter is dan die van Sym scooters. Er is echter niet veel verschil tussen de twee: de minpunten van de Keeway Street 50 zijn de pluspunten van de Symphony SR 50 en de Orbit. Met de tweetaktmotor van dit model kun je tot 55 kilometer per uur versnellen, maar hij klinkt “gemener” en presteert goed op het hogere segment, wat niet het geval is met de viertakt van de Taiwanees Sym.

De Keeway Street 50 rijdt ook goed, dankzij een combinatie van klassieke vering (telescopische voorvork en monoschokdemper met spanningsregeling achter) en bredere wielen. Toegegeven, hij is iets moeilijker te manoeuvreren door het grotere contactvlak van de wielen met de weg, wat een van de nadelen is. Het uiterlijk van de Eeyore (achteruitkijkspiegels steken zeer prominent uit) is aangenaam, maar niet meer dan dat. Op de markt van vandaag kost een dergelijke aankoop 50-60 duizend roebel, waardoor de scooter de goedkoopste is onder de directe concurrenten.

Voordelen

 • de laagste aankoopprijs;
 • goede rijeigenschappen;
 • laag brandstofverbruik;
 • aangenaam ontwerp.

Fouten

 • Een klein verlies aan wendbaarheid door meer stabiliteit op het spoor;
 • de noodzaak om olie van goede kwaliteit te tanken om de levensduur van de motor te verlengen.

De Symfonie SR 50

Beoordeling: 4.5

Symfonie SR 50

Net boven is nog een Sanyang Industry icoon met de verfijnde naam Symphony SR 50. Met een meer onderscheidend en elegant uiterlijk en een krachtigere 3,5 pk motor, overtreft dit model zijn intern ontwikkelde rivaal in alle opzichten.

De optiek van de kop heeft structurele en visuele veranderingen ondergaan die passen bij het gehele ontwerp van de behuizing. De Symphony SR 50 heeft een opmerkelijk aantrekkelijk ontwerp, zelfs met zo’n compact model en zijn leeggewicht van minder dan 100 kg. Maar zoals vaak het geval is, werden de expressieve kenmerken van de scooter bereikt door het gebruik van goedkoop plastic, wat het grootste nadeel is. Een paar onhandige aanrakingen en al deze schoonheid is verloren: zelfs licht mechanisch contact kan de pads doen breken en afbreken. Voor het overige presteert het model zeer goed: geen klachten over het loopwerk en de ergonomie.

Voordelen

 • lage aankoopprijs (80-100 duizend roebel);
 • compacte afmetingen en laag gewicht (100 kg)
 • goede ergonomie van rijden en besturing;
 • aangename verschijning.

Nadelen

 • broos gezichtsplastic.

Sym Orbit

Beoordeling: 4.4

Sym Orbit

De zesde plaats gaat naar het budgettaire geesteskind van het Taiwanese bedrijf Sanyang Industry, gemaakt voor gebruik op het platteland of niet ver van de stad. De Sym Orbit 50 heeft niets extra’s: qua constructie vind je geen versteviging van het frame, ABS of tractiecontrole. Compact en ‘bescheiden’, deze scooter is gemaakt voor gemakkelijk manoeuvreren in het verkeer, maar ook voor comfortabel reizen op landelijke wegen.

Met de complete 139QMB motor kan de Sym Orbit 50 versnellen tot een indrukwekkende 65 kilometer per uur. Het is waar dat je voorzichtig moet zijn zodra je die grens bereikt, want de vering is ontworpen om soepeler te rijden en kan niet veel stuurstabiliteit bieden. Van de nadelen van scooter kan worden toegewezen zwakke koplamp, de snelle verslechtering van de zuiger tijdens hard werken, evenals de elementaire ongemak van het gebruik van de handrem.

Voordelen

 • zeer lage prijs (60-80 duizend roebel);
 • Hoge topsnelheid (65 km/u);
 • Eenvoudige bediening en compact formaat;
 • comfortabele stoel.

Nadelen

 • dimlicht;
 • ergonomische ontwerpfouten;
 • korte levensduur van de motor.

Beste scooters met motorinhoud tot 500 cc. zie.

BMW C 400 X

Beoordeling: 5.0

BMW C 400 X

De top van de lijst gaat naar een van de weinige BMW’s in het scootersegment die zijn ontwikkeld met behulp van nieuwe technologie, maar met gebruikmaking van oude uitbestedingsmethoden. De concentratie van de productie van de C 400 X in China verhoogt het concurrentievermogen van het model in de rangorde van middelgrote scooters…en heeft, heel mooi, geen enkele invloed op de kwaliteits- en betrouwbaarheidsaspecten.

Het exterieur van de BMW C 400 X maakt een uitstekende indruk: het is afgewerkt in de mooiste tradities van deze Duitse ingenieursgigant. Binnenin ligt een 350 cc motor met 33 pk waarmee het model vol vertrouwen naar 140 kilometer per uur kan accelereren (en langzaam naar 160). Toch heeft de scooter het beste brandstofverbruik in het segment met slechts 3 liter per 100 kilometer, dus een volle tank kan genoeg zijn voor 350 kilometer. Het is waar dat gebruikers standaard geen hoog windscherm kunnen krijgen, maar als je er een krijgt, kun je nog steeds lange afstanden afleggen op je scooter – zowel de vering als het comfort van de stoelen maken dat mogelijk. Daarnaast is het vermeldenswaard en het uitstekende aanpassingsvermogen van de C 400 X om te manoeuvreren in druk verkeer, wat ook vertrouwen geeft om stedelijke wegen te veroveren.

Voordelen

 • laag brandstofverbruik;
 • aanpassingsvermogen van de scooter voor rijden in de stad en reizen;
 • een krachtige motor die snelheden tot 160 km/u mogelijk maakt;
 • Ritcontrole en antiblokkeerremmen;
 • aangename uitstraling (in de geest van BMW);
 • zit- en veercomfort.

Nadelen

 • niet gedetecteerd.

iaggio MP3 300

Beoordeling: 4.9

Piaggio MP3 300

De iaggio MP3 is een unieke scooter in elke zin van het woord. Hij heeft een wielbasis van 3 wielen, waarvan 2 op de vooras. Natuurlijk geeft dit ontwerp de fiets een beetje stabiliteit, maar over het algemeen voel je het tweede wiel vooraan niet, behalve dat de voorkant iets zwaarder wordt. De motor van de MP3 is een 300 cc-eenheid met 22 pk – ideaal om een carrosserie van 200 kg met extra lading te trekken. Hiermee kunt u snelheden bereiken tot 120 kilometer per uur, wat voor de stad – meer dan genoeg is.

Maar op de snelweg zou een extra 10-20 kilometer per uur erg fijn zijn. Het is namelijk bijna onmogelijk om een voertuig dat met voldoende snelheid rijdt in te halen tijdens het uitlopen. Wat de vering betreft, moeten we ook wijzen op de extra stijfheid van de vooras. Als hij zachtjes over ruwe plekken rijdt, voel je de schok niet eens, maar als je met twee wielen in een gat vliegt, voorkom je niet dat de veerpoten worden doorboord. Het ontwerp is meer dan bescheiden, maar zeer aangenaam, vatbaar voor extra tuning. Voor de prijs is er geen verschil met de Vespa – maar u moet toegeven dat driewielige scooters niet vaak voorkomen in Nederland.

Voordelen

 • 2 wielen op de vooras;
 • Een geweldige optie voor in de stad;
 • stijve maar comfortabele vering;
 • comfortabele stoelen;
 • groot aantal stemelementen.

Nadelen

 • geen.

Vespa GTS 300

Beoordeling: 4.8

Vespa GTS 300

Een andere opvallende vertegenwoordiger van het bedrijf Vespa bevindt zich op de derde regel van de ranglijst als gevolg van de onuitsprekelijke ervaring van het bezit en de werking in verschillende weersomstandigheden. Traditioneel is het belangrijkste kenmerk van deze scooter het originele ontwerp, een soort eerbetoon aan het verleden, dat is uitgegroeid tot universeel herkenbare kenmerken. Onder de stalen monocoque ligt een 22 pk sterke motor met een topsnelheid van 140 kilometer per uur en een goede acceleratiedynamiek.

Ook over de zitpositie geen klachten: de Vespa GTS 300 is een zeer comfortabele scooter voor zowel berijder als passagier, en het windscherm maakt de tegemoetkomende luchtstroom niet meer dan een versnellingsweerstand. ABS en ASR (antislip- en tractiecontrole), met ingebouwde netwerkmogelijkheid via een USB-aansluiting. In dit geval is de controlerende instantie de smartphone van de eigenaar… Daardoor kost de GTS 300 veel, maar de integratie van het hele “pakket” technologieën rechtvaardigt het prijskaartje volledig.

Voordelen

 • ABS (antiblokkeerremsysteem), ASR (tractiecontrole en tractieregeling) systemen;
 • de mogelijkheid om de toestand van de scooter te controleren via een smartphone;
 • zeer herkenbaar uiterlijk;
 • Indrukwekkende acceleratie en een topsnelheid van 140 km/u.

Nadelen

 • niet gevonden.

Suzuki Burgman/Skywave 250

Beoordeling: 4.7

Suzuki Burgman/Skywave 250

Een vertegenwoordiger van Suzuki’s meest populaire serie scooters in Europa (bekend als Burgman) en Japan (bekend als Skywave), aangescherpt om maximaal comfort te bieden aan de bestuurder en passagiers. Aangedreven door 23pk eencilindermotor met brandstofinjectie. Matig betrouwbaar en weinig onderhoud: alleen olie verversen en de luchtfilters schoonhouden. Als dit alles wordt geproduceerd, zal de scooter kunnen accelereren tot een indrukwekkende 140 kilometer per uur… hoewel, om je de waarheid te zeggen, met zo’n diepe zitpositie (velen vergelijken het met een chopper zitpositie) zou je ook niet boven de 100 kilometer per uur willen accelereren.

Uiteraard is de aankoop van een Suzuki Burgman 250 als reisvoertuig de juiste beslissing, aangezien zowel de comfortparameters als de beschikbaarheid van ruimte voor de begeleidende lading volstaan. Te geven voor een dergelijke scooter in de huidige marktomstandigheden zal moeten ten minste 180 duizend roebel, maar er is altijd een optie om een gebruikt model te kopen.

Voordelen

 • een zeer comfortabele rit;
 • beschikbaarheid van winddicht glas;
 • Acceleratievermogen tot 140 km/u;
 • mooie blik;
 • De ruimste van de middelgrote scooters;
 • de unieke uitvoering van het remsysteem (bij het remmen van het achterwiel gaat een deel van de inspanning naar het remmen van de voorkant).

Nadelen

 • De “inheemse” voorvorkveren moeten vrijwel onmiddellijk worden vervangen door een krachtiger exemplaar.

Sym Joyride 200i EVO

Beoordeling: 4.6

Sym Joyride 200i EVO

De lijn hierboven wordt bezet door de scooter van een reeds bij ons bekend bedrijf Sanyang Industry, waarvan de kenmerken en kosten afgewogen lijken tegen meer eminente concurrenten. De Joyride 200i EVO is een typische middelgrote fiets, gemaakt met een compromis voor iedereen. De vering is stijf genoeg om de kleine oneffenheden aan te kunnen zonder dat de bestuurder (en vooral de passagier) zich bijzonder ongemakkelijk voelt bij kuilen. Hij heeft een topsnelheid van 140 kilometer per uur, maar werkt normaal gesproken tussen 110 en 120 kilometer per uur.

De ervaring leert dat veel liefhebbers de Sym Joyride 200i EVO gebruiken voor lange reizen, van 500 tot 2500 kilometer, en zij beschrijven hem als een redelijk betrouwbare metgezel. Toegegeven, met een kleine klacht over het comfort, die wij toeschreven aan de belangrijkste nadelen. De prijs van dit model is 2 keer lager dan die van Yamaha Aerox 155cc, waardoor een kleine korting op de kwaliteit mogelijk is.

Voordelen

 • prettige verschijning;
 • Het vermogen om tot 140 km/u te accelereren;
 • presteert goed voor langeafstandswedstrijden;
 • hoge mate van betrouwbaarheid zonder hoge onderhoudskosten.

Nadelen

 • niet de meest comfortabele optie bij lange reizen.

Honda PCX 150

Beoordeling: 4.5

Honda PCX 150

De zesde kandidaat voor een plaats in het klassement is een zeer zeldzame gast op de binnenlandse markt. Het belangrijkste toepassingsgebied is het zonnige Thailand, waar de positieve (maar ook enkele negatieve) kanten ervan volledig tot hun recht komen. Allereerst willen we de rijdynamiek noemen… Hoe dan ook, de 150 cc motor stelt u in staat om u snel te verplaatsen, en door zijn geringe gewicht (over de nuances zullen we u straks vertellen) zelfs om te manoeuvreren in een tamelijk dichte stroom. Voordelen zijn een laag geluidsniveau, een ruime bagageruimte, een dichte lichtopbrengst van de koplampen en een zachte ophanging die het rijcomfort verhoogt.

Ondanks de aanwezigheid van dynamiek kan het lage gewicht van de Honda PCX 150 een wrede grap uithalen. Bij slecht weer kan de scooter bijvoorbeeld door de beruchte zijwind over de weg schuiven, of bij regenachtig weer slippen. Bovendien is het dunne bekledingsstaal gevoelig voor corrosie, zodat het metaal na het eerste jaar begint te rotten. Laten we enkele ergonomische nuances weglaten: met een juiste aanpak van het onderhoud kan deze scooter meer dan een jaar meegaan, maar de bijbehorende kosten zullen het kostenvoordeel volledig tenietdoen.

Voordelen

 • comfortabele pasvorm en ergonomische ophanging;
 • goede rijdynamiek;
 • brede koplamp, die een dichte lichtbundel geeft;
 • ruime bagageruimte (ten minste 5 liter).

Nadelen

 • Het lage gewicht van de scooter draagt bij tot gevaarlijke rijsituaties bij slecht weer;
 • niet de hoogste kwaliteit bekledingsmateriaal (of behandeling).

Yamaha Aerox 155cc

Beoordeling: 4.4

Yamaha Aerox 155cc

De laatste plaats in de beoordeling in de categorie middelgrote scooters is gegaan naar Yamaha Aerox 155cc – een variatie op het thema van gemotoriseerd vervoer met sportieve kenmerken. De styling is in de traditie van het Japanse productiebedrijf en omvat veel gestileerde plastic rokken rond het gelaste frame. De Aerox wordt aangedreven door een herziene viertaktmotor die 15 pk levert en waarmee de scooter een indrukwekkende 135 kilometer per uur kan halen.

Ook over de vering van de Yamaha Aerox 155cc valt niet te klagen: zelfs bij accelereren biedt hij voldoende rijcomfort. Aangenaam verrast en krachtige koplampen, die de weg ’s nachts perfect verlichten. Een nadeel is dat hij een oncomfortabele rijpositie heeft, wat de overgrote meerderheid van de gebruikers als commentaar geeft. De prijs in Nederland voor de aankoop van deze scooter is verrassend laag: gebruikers kunnen een gebruikte auto kopen voor 220-250 duizend roebel … en bijna niemand zal zoveel geld uitgeven om een middelgroot motorvoertuig te kopen.

Voordelen

 • nogal een krachtige motor;
 • hoge topsnelheid;
 • Zeer aparte en prachtige verschijning;
 • grote bagageruimte onder de stoel;
 • robuuste constructie.

Nadelen

 • verschrikkelijk prijsbeleid in Nederland;
 • Oncomfortabele rijpositie die niet past bij het sportklassement.

Beste Maxi scooters

BMW C 650 GT

Beoordeling: 5.0

BMW C 650 GT

BMW exclusive kan worden beschouwd als de meest geavanceerde maxi scooter van dit moment. Elke cent voor de C 650 GT betekent maximale veiligheid, comfort en sensatie, vermenigvuldigd met moderne technologie. Met een leeggewicht van 261 kilogram kan deze scooter tot 180 kilometer per uur rijden, wat getuigt van een zeer goede snelheidsdynamiek. De 60 pk motor draagt hieraan bij, met een piekkoppel bij 6.000 tpm (63 Nm).

Deze scooter vertoont zeer behoorlijke prestaties in termen van brandstofverbruik. De bruikbare tankinhoud is 15,5 liter, maar er is ook een reservetank van 3 liter beschikbaar voor langere ritten. Met 4,5 liter per honderd kilometer is een volle tank voldoende voor 400 kilometer, het beste resultaat van de concurrentie. Verder domineert de BMW C 650 GT, met als enige nadeel de hoge initiële kosten.

Voordelen

 • 60 liter motor.., die de scooter kan versnellen tot 180 km/u;
 • zuinig brandstofverbruik en beschikbaarheid van een reservetank;
 • Een groot aantal moderne technische componenten geïntegreerd in het ontwerp;
 • een zeer hoog niveau van kwaliteit en betrouwbaarheid;
 • ongeëvenaard comfort.

Nadelen

 • hoge prijs.

Yamaha TMAX 530 ABS

beoordeling: 4.9

Yamaha TMAX 530 ABS

Eén stap verwijderd van de eerste plaats was Yamaha’s elegante TMax 530 scooter met ABS. Als gerestylede versie van de eerdere 500cc TMax, heeft hij opvallende designkenmerken geërfd, en deze tot het absolute minimum gebracht. Zelfs een BMW-model kan niet op tegen de schoonheid van deze maxi-scooter, ook al ziet hij er in andere opzichten veel beter uit.

De Yamaha TMax 530 ziet er niet alleen goed uit, maar erft ook betrouwbaarheid, wat geldt voor het remsysteem (rechtstreeks geïntegreerd van de YZF-R1 sportmotor), de kunststof bekleding en de windbescherming. Het lanceringspotentieel is ook bevredigend: de 48 pk motor is sterk genoeg om zijn sterkere rivalen voorbij te streven… maar op lange afstanden wordt de gelijkheid hersteld. Een nadeel is het hogere brandstofverbruik: ongeveer 5,5 liter per honderd kilometer, waarmee bij een benzinetankinhoud van 14 liter niet meer dan 230-240 kilometer kan worden gereden. Verder geen klachten – de scooter is geweldig voor stadswegen, maar niet vies van deelname aan de toeristenraces.

Voordelen

 • de meest aangename verschijning onder de concurrentie;
 • hoge betrouwbaarheid;
 • comfort;
 • goede acceleratie (komt perfect van de grond);
 • kan worden gebruikt voor stads- en plattelandsritten.

Nadelen

 • suboptimaal brandstofverbruik.

SUZUKI BURGMAN 400 ABS

Beoordeling: 4.8

SUZUKI BURGMAN 400 ABS

De Suzuki Burgman 400cc maxi-scooter met ABS is een goede kandidaat voor de derde plaats op onze ranglijst;. De opgewaardeerde 400 cc motor maakt het mogelijk een topsnelheid van 175 km/u te halen bij een gewicht van 225 kg.

Het Japanse bedrijf heeft een geweldige prestatie geleverd door de scooter op een zeer concurrerend niveau te brengen: zowel het brandstofverbruik als het rijcomfort zijn geoptimaliseerd. De tankinhoud van de Burgman 400 is 14 liter en bij een gemiddeld verbruik van 4 liter per honderdste kan hij met één tankbeurt tot 350 kilometer afleggen. Samen met een comfortabele rijpositie, goede aerodynamica voor beter manoeuvreren en een goede voorruitgeometrie kan dit model zowel voor korte afstanden als voor lange ritten met succes worden benut. De aankoopprijs is vanaf 500 duizend roebel.

Voordelen

 • kan een topsnelheid bereiken van 175 km/u;
 • Manoeuvreert perfect in de dichte wegstroom;
 • ergonomische stoelen en algemeen comfort;
 • tot 350 kilometer op een volle tank.

Nadelen

 • nogal hoge prijs;
 • dynamiek bij lage acceleratie.

Honda Silver Wing 600

Beoordeling: 4.7

Honda Silver Wing 600

De vierde plaats in het klassement gaat naar de maxi-scooter van Honda, waarvan de productie in 2001 van start ging. Na verschillende belangrijke restylings en wijzigingen in het technische gedeelte, is de Silver Wing 600 er niet in geslaagd af te wijken van de canons van het toeristenmodel, wat bijdraagt tot twee factoren. Ten eerste het gewicht (250 kg curb weight), waardoor de rijder vrijwel geen manoeuvreerruimte heeft. Ten tweede, tamelijk zwakke frameconstructie, die geen dynamische versnelling met plotselinge bewegingen verwelkomt.

Het betekent echter niet dat de Honda Silver Wing 600 een rustige rit is voor twee. Een variator gekoppeld aan een tweecilindermotor van 600 cc zorgt voor een scherpe start in een rechte lijn, waardoor de scooter kickstart en accelereert tot 160 km/u. Al met al zijn de gevoelens gemengd, maar één ding is zeker: de parameters van comfort en visuele vormgeving zullen u tevreden stellen.

Voordelen

 • mooi ontwerp;
 • Een zeer comfortabele tweezitter;
 • het vermogen om scherp te accelereren in een rechte lijn (tot 160 km/u).

Nadelen

 • Nogal log en zwaar gebouwd, niet bedoeld om snel te manoeuvreren.
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Comments: 1
 1. Ruben

  Welk merk scooter zou jij aanraden en waarom?

  Beantwoorden
Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: