De 10 kleinste landen ter wereld

*Beschouwing van de beste volgens de redactie. Over de selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief en vormt geen advertentie en is niet bedoeld als koopgids. U moet professioneel advies inwinnen voordat u een aankoop doet.

Wij zijn geneigd het begrip “land” te associëren met een groot landoppervlak en miljoenen mensen, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn momenteel 252 landen in de wereld, waaronder zowel enorme staten die miljoenen vierkante kilometers in beslag nemen als heel kleine landen, die in grootte zelfs onderdoen voor grote steden. Hieronder staan de tien meest compacte landen op onze planeet. Qua omvang reiken ze allemaal samen niet eens zo ver als Sint-Petersburg. Maar ondanks de bescheiden omvang van het grondgebied, onderscheiden veel van deze landen zich door een goede economie, en zijn bovendien gelegen op zeer mooie plaatsen.

Ranglijst van de kleinste landen ter wereld

Nominatie plaats productnaam Gebied Bevolking
Ranglijst van de kleinste landen ter wereld 10 Malta 316 km² 493 559
9 Malediven 298 km² 392 473
8 Saint Kitts en Nevis 261 km² 52 441
7 Marshalleilanden 181 km² 58 413
6 Liechtenstein 160 km² 37 815
5 San Marino 61 km² 33 422
4 Tuvalu 26 km² 11 052
3 Nauru 21 km² 11 200
2 Monaco 2,02 km² 38 300
1 Vaticaanstad 0,44 km² 605

10e plaats – Malta

Rangschikking: 4.1

Malta

De Republiek Malta is een schilderachtig mediterraan land, gelegen tussen Sicilië en Tunesië. De Maltese archipel bestaat uit drie bewoonde eilanden: Malta, Kamino en Gozo, en een aantal kleine verlaten eilandjes. Het land heeft een oppervlakte van 316 vierkante kilometer en een bevolking van meer dan 493.500 mensen. Men kan dus zeggen dat dit een zeer dichtbevolkt gebied is. Geografisch gezien vallen de eilanden op door het ontbreken van natuurlijke wateren, zelfs geen rivieren. Malta is erg populair bij toeristen, die worden aangetrokken door de schone stranden, het mooie weer bijna het hele jaar door en een overvloed aan goed bewaarde historische locaties. Door zijn ligging in het midden van zeeroutes tussen Europa, Afrika en Azië heeft het land altijd de aandacht getrokken van veroveraars, die sporen van hun culturen hebben achtergelaten in de vorm van tempels, forten en oude paleizen. Malta is afwisselend geregeerd door Grieken, Romeinen, Arabieren en Spanjaarden. Maar de meest opvallende invloed op het eiland is die van de Ridders van Sint Jan, nu bekend als de Orde van Malta en nog steeds bestaand.

9e plaats – Maldiven

Rangschikking: 4.2

Malediven

Met een oppervlakte van 297,8 vierkante kilometer zijn de Maldiven het kleinste land van heel Azië, niet alleen qua oppervlakte maar ook qua bevolking. Gelegen in de wateren van de Indische Oceaan, ten zuidwesten van Sri Lanka. De eilanden worden permanent bewoond door iets meer dan 436.000 mensen. De archipel bestaat uit 26 atollen met meer dan duizend eilanden. Elk daarvan, zelfs de grootste, kan te voet in maximaal anderhalf tot twee uur worden afgelegd. Het land heeft slechts één stad, de hoofdstad Male’ en daarbuiten heeft de beschaving plaatsgemaakt voor ongerepte natuur. De Malediven staan wereldwijd bekend als een van de beste tropische resorts. Ondanks de hoge kosten van recreatie ontvangt de deelstaat elk jaar ongeveer twee miljoen toeristen en de meeste inwoners zijn werkzaam in de dienstensector.

8e plaats – St Kitts en Nevis

Beoordeling: 4.3

Saint Kitts en Nevis

Het land van 269,4 km² bestaat uit twee eilanden: St. Kitts en Nevis, gewassen door de wateren van de Caribische Zee. De kleinste staat op het westelijk halfrond maakte vroeger deel uit van West-Indië en wordt herinnerd door gebouwen in koloniale stijl die zijn omgebouwd tot hotels. Vroeger eigendom van rijke planters die suikerriet verbouwden en exporteerden. Geleidelijk aan begonnen de suikerprijzen te dalen en steeg de populariteit van tropische vakanties, die uiteindelijk de steunpilaar van de economie van St Kitts en Nevis werden. Nauwelijks meer dan 55.000 inwoners, maar gastheer van het toerisme, vooral in de hoofdstad en langs de kust. Bezoekers brengen jaarlijks ongeveer 70 procent van het totale BBP van het land op. Naast de prachtige natuur zijn de omliggende eilanden een paradijs voor duikers. Bijna vierhonderd oude en modernere wrakken en een groot aantal exotische onderwaterwezens zijn te vinden in de omringende wateren van de Caribische Zee. Naast het toerisme wordt het budget van de regio aangevuld met offshore bankdiensten voor buitenlandse klanten.

7e plaats – Marshalleilanden

Beoordeling: 4.4

Marshalleilanden

De Republiek der Marshalleilanden in de Stille Oceaan heeft een oppervlakte van 181,3 vierkante kilometer en bestaat uit een aantal atol-eilanden. De grootste van deze eilanden zijn Madgiuro, waar de gelijknamige hoofdstad ligt, en Quaggalein. Het land heeft een bevolking van ongeveer 53.000 mensen. Sinds hun ontdekking in het begin van de 16e eeuw door de Spaanse navigator Alonso de Salazar, zijn de eilanden lange tijd als kolonie van het ene Europese land naar het andere gegaan. In de jaren 1950 werd het plaatselijke ecosysteem ernstig beschadigd door kernproeven van het Amerikaanse leger op de atollen. Gelukkig hebben de bewoners nu de unieke flora en fauna van de Marshalleilanden hersteld. Ondanks de grote vooruitzichten voor de ontwikkeling van het duiken, de sportvisserij en andere vormen van toerisme, biedt dit gebied slechts werk aan ongeveer 10% van de bevolking. De reden hiervoor is dat de locatie moeilijk toegankelijk is en de infrastructuur nog ontoereikend is. De belangrijkste rol in de economie wordt gespeeld door de export van tonijn en kopra van kokospalmen.

6e plaats – Liechtenstein

Rangschikking: 4.5

Liechtenstein

Het Vorstendom Liechtenstein ligt midden in de Alpen en grenst aan Zwitserland en Oostenrijk. Het land met een bevolking van 38,5 duizend mensen beslaat 130 vierkante kilometer. Liechtenstein is een van de weinige landen met een officiële regeringsvorm – constitutionele monarchie. Met zijn zeer kleine grondgebied beschikt het prinsdom over een goed ontwikkelde industrie, vooral op hightechgebied, en een hoog welvaartsniveau voor zijn burgers. Het wordt ook beschouwd als een belangrijk Europees financieel centrum. De werkloosheid onder burgers bedraagt slechts 1,5%. Er is geen luchthaven in het land (meestal alleen bereikbaar vanuit buurland Zwitserland). Dit belet Liechtenstein echter niet om elk jaar grote aantallen toeristen aan te trekken. Het Prinsdom beschikt over een eersteklas alpine resort, een belangrijk museum voor moderne kunst en verschillende oude kastelen.

Op de vijfde plaats – San Marino

Rangschikking: 4.6

San Marino

Het dwergstaatje San Marino ligt in het zuiden van Europa, aan alle kanten omgeven door Italiaans grondgebied. Het land heeft een oppervlakte van 61,2 vierkante kilometer en een permanente bevolking van 33.400 mensen. Het is een van de drie kleinste van Europa. San Marino wordt beschouwd als de oudste soevereine staat in dit deel van de wereld, het werd gesticht in 301. Voor zo’n kleine omvang telt het land meer dan 30 steden, waarvan Serravalle met bijna 8.000 inwoners de grootste is. De economie van San Marino is gebaseerd op het toerisme, dat goed is voor 60% van de inkomsten, de financiële sector en de industrie. De staat is rijk aan architecturale sites, waaronder de drie vestingstorens van Guaita, Chesta en Montale. Drie miljoen bezoekers per jaar bezoeken de lokale toeristische plaatsen.

4e plaats – Tuvalu

Rangschikking: 4.7

Tuvalu

Tuvalu ligt in de Stille Oceaan, ten noordoosten van het Australische continent. Het land bestaat uit drie rifeilanden en zes atollen die 70 tot 170 kilometer uit elkaar liggen. Tuvalu heeft een totale oppervlakte van 25,9 kilometer en telt iets meer dan 11 duizend inwoners. Voor de onafhankelijkheid in 1978 behoorden de eilanden tot Groot-Brittannië. De Polynesische natie is voorbestemd om een populaire tropische vakantiebestemming te worden, met lange ongerepte stranden, prachtige palmbomen en een overvloed aan exotische vissen in de omringende wateren. Maar voorlopig heeft Tuvalu weinig aantrekkingskracht op buitenlandse bezoekers vanwege de slechte toeristische infrastructuur en de hoge vluchtkosten. En de opwarming van de aarde dreigt de eilanden van de aardbodem weg te vagen, want zelfs een lichte stijging van de zeespiegel kan rampzalig zijn voor een land dat slechts vijf meter boven de zeespiegel uitsteekt.

3e plaats – Nauru

Beoordeling: 4.8

Nauru

Nauru is de kleinste onafhankelijke republiek ter wereld met een oppervlakte van 20,98 vierkante kilometer. Gelegen net boven de evenaar, 4.000 kilometer van Australië. De plaatselijke bevolking telt iets meer dan 13,5 duizend mensen. Het is het enige land zonder officiële hoofdstad. De recente geschiedenis van Nauru is merkwaardig en leerzaam – in slechts enkele decennia is de staat veranderd van een welvarend, rijk paradijs in een verwoest, arm oord. De reden hiervoor was de roekeloze exploitatie van fosfaatafzettingen in de jaren 1970, waarvoor 80% van de vegetatie van het eiland werd vernietigd. Begin jaren 2000 waren de minerale reserves uitgeput en was Nauru naast zijn geruïneerde natuur ook failliet. Het toeristische potentieel van het eiland blijft grotendeels onbenut, hoewel er veel interessante duiklocaties in de buurt zijn. Ondanks een schijnbaar onbestaande infrastructuur, verlaten steengroeven en beperkte vliegverbindingen trekt Nauru slechts een paar honderd bezoekers per jaar.

2e plaats – Monaco

Beoordeling: 4.9

Monaco

Het kleine, onafhankelijke vorstendom Monaco ligt aan de kust van de Ligurische Zee en grenst op het vasteland aan Frankrijk. Het is het dichtstbevolkte land ter wereld, met 38.600 inwoners op slechts 2,02 vierkante kilometer. De staat heeft drie gemeenten, waarvan Monte Carlo met zijn kuuroord en meest luxueuze residenties de bekendste is. Statistieken tonen aan dat 100 procent van de inwoners hier werk heeft, en bijna 30 procent van hen heeft een fortuin van een miljoen of meer. Monaco dankt zijn ontelbare rijkdommen aan zijn casino’s, waar de elite uit de hele wereld komt om enorme sommen geld uit te geven. Het land is ook bekend als gastheer voor de Formule 1 Grand Prix race elk jaar. Door het zeeklimaat, de ecologie en de hoge levensstandaard is de levensverwachting een record van 90 jaar.

1 plaats – Vaticaanstad

Beoordeling: 5.0

Vaticaanstad

De dwerg enclave ligt binnen de Italiaanse hoofdstad en beslaat 0,44 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer duizend mensen in het Vaticaan, waarvan 95% mannen… Meestal katholieke priesters en leden van de Zwitserse Garde. Werknemers van het Vaticaan hebben meestal de Italiaanse nationaliteit. De staat heeft een theocratische regeringsvorm waarbij de macht voornamelijk berust bij de Heilige Stoel, die wordt voorgezeten door de paus. Het Wereldcentrum van de Katholieke Kerk leeft grotendeels van vrijwillige bijdragen van katholieke parochianen over de hele wereld. Daarnaast wordt het budget aangevuld met de winst uit de verkoop van toeristische souvenirs en entreegelden voor musea die talrijke meesterwerken uit de Renaissance herbergen. In het algemeen kan het Vaticaan, rekening houdend met de geringe oppervlakte en bevolking, met een gerust hart een zeer rijke staat worden genoemd. Het eigen leger van de onafhankelijke stad bestaat uit meer dan honderd wachters die zijn opgeleid in het Zwitserse leger. Daarnaast ziet de Pauselijke Gendarmerie, ook met meer dan honderd man, toe op de orde…

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: