De 12 beste boeken van Erich Maria Remarque

Een uitstekend voorbeeld van de “verloren generatie”, wier jeugd tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog viel, is de beroemde Erich Maria Remarque. Werken van de auteur zijn voornamelijk gewijd aan bloedige gebeurtenissen van de XX eeuw, de broze vrede tussen gewapende conflicten van de vorige eeuw, lotgevallen van mensen van verschillende landen, verlangen om te leven en lief te hebben. De romans zijn verstoken van arrogantie en sarcasme, en ondanks de complexiteit van het leven van de schepper gekenmerkt door vriendelijkheid en rechtvaardigheid.

Beoordeling van de beste boeken van Erich Maria Remarque

Nominatie plaats productnaam Beoordeling
1 Drie kameraden 4.9
2 Zwarte Obelisk 4.9
3 Arc de Triomphe 4.8
4 Er is geen verandering aan het westelijke front 4.8
5 Een vonk van leven 4.7
6 Heb uw naaste lief 4.7
7 Leven in bruikleen, of de hemel heeft geen favorieten 4.7
8 Zeg me dat je van me houdt… 4.6
9 Een schuilplaats van dromen 4.6
10 Een tijd om te leven en een tijd om te sterven 4.5
11 Nacht in Lissabon 4.5
12 Shadows in Paradise 4.5

Drie kameraden

Beoordeling: 4.9

Drie kameraden

“Drie kameraden is Remarque’s beroemdste roman, zijn visitekaartje… Het werk is geschreven in 1936. De handeling speelt zich iets eerder af, in 1928, toen de samenleving de druk van de naoorlogse jaren voelde, met bijna overal hongersnood. Het heeft zijn tol geëist op de gezondheid van Pat, het meisje waar Robbie verliefd op is… Zijn andere twee vrienden, Otto Kester en Gottfried Lenz, runnen een kleine machinewinkel… De drie metgezellen staan in de loop van het verhaal dicht bij elkaar… Een goed verhaal over duurzame vriendschap en een onuitputtelijke dorst naar het leven, ondanks de pijn van oorlog, honger en eindeloze doden die de roman doordringen.

De helden zijn niet alleen vrienden, ze zijn verbonden door militaire broederschap, een typisch fenomeen voor de “verloren generatie”. De roman wordt verfraaid door heldere secundaire personages, waardoor een algehele positieve stemming bij het lezen ontstaat. Voor degenen die het werk niet hebben gelezen, houdt de auteur de dingen intrigerend – het is moeilijk te raden waar de plot zal draaien en wat elk personage zal doen.

“Drie kameraden” – het is een klassieker van de wereldliteratuur, een must-read, relevant voor alle generaties.

Zwarte Obelisk

Beoordeling: 4.9

Zwarte Obelisk

Op de tweede plaats komt een ander werk over de tijd tussen de wereldoorlogen, waarin opnieuw de kwestie van de “verloren generatie” met haar herinneringen aan honger, oorlog en dood aan de orde wordt gesteld.

Duitsland, Verdenbrücke, begin jaren twintig. Nationalistische onrust neemt toe, de economie is hyperinflatoir, mensen zijn berooid… De hoofdpersoon, grafsteenverkoper Ludwig Bodmer, is een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog die bijbaant als orgelspeler in een kerk voor geesteszieken. Hier ontmoet hij Geneviève, een meisje met een gespleten persoonlijkheid dat zich Isabella noemt, en Ludwig, die zich Rudolf (Rolf) noemt. Er ontstaat een diep gevoel tussen hen, dat ze voortdurend voeden door te praten over liefde en leven.

Alles verandert wanneer Genevieve herstelt en de tweede persoonlijkheid van Isabella, die van de hoofdpersoon hield, niet meer terugkeert. Ze herkent Ludwig niet meer, maar herinnert zich Rudolf, de naam van de nieuwe echtgenoot van haar moeder, van wie de jonge Genevieve ook hield, nog heel goed. Niets houdt hem nog langer op het platteland en hij verhuist op uitnodiging naar de hoofdstad om als journalist te werken voor een spraakmakende publicatie… In Berlijn komt hij in contact met een strijdmakker, die overhelt naar de ideeën van Hitler en die later de leider blijkt te zijn van een fascistisch gezinde jeugdbeweging… Te midden van de broze vrede tussen de twee oorlogen en de opkomst van het fascisme probeert Ludwig de zin van het leven te vinden, maar zal hij ooit?

Arc de Triomphe

Beoordeling: 4.8

Arc de Triomphe

Een roman van E. Pliskin is een must-read, een must-have voor alle generaties. . De Arc de Triomphe, speelt zich af in het vooroorlogse Frankrijk, 1938-1939. Ravic, een getalenteerde Duitse chirurg die in de Eerste Wereldoorlog aan het front stond, opereert zieke patiënten in plaats van minder getalenteerde specialisten, ondanks zijn gebrek aan Frans staatsburgerschap en zelfs toestemming om in het land te wonen. Maar hij kan niet terugkeren naar zijn vaderland – waar hij “criminelen” hielp hun straf te ontlopen, waarvoor hij door de Gestapo werd gemarteld. In Frankrijk ontmoet Ravic Joan Madou, een Italiaanse actrice… De romance tussen hen is onvermijdelijk.

De hoofdpersoon slaagt erin zich te wreken – hij heeft een Gestapo-beul het bos in gelokt en gedood door bedrog. En dan de oorlog… de actrice raakt dodelijk gewond, maar niet door soldaten, maar door een jaloers vriendje. Ravic geeft zich uit wanhoop over aan de politie. Met alles achter de rug emigreert hij naar de VS, waar hij een carrière als briljant chirurg nastreeft. Een andere roman van Ernest Hemingway vertelt ons hierover. . Remarque’s Shadows in Paradise, die we later in de beoordeling zullen bespreken…

Aan het westelijk front is er geen verandering

Beoordeling: 4.8

Er is geen verandering aan het westelijke front

De roman “On the Western Front without a change” speelt zich af ten tijde van de oorlog van Duitsland tegen de Europese landen en Nederland (1914 … 1918).). Hoofdpersoon is Paul Baumer, een compagniescommandant van dienstplichtigen uit de rangen van scholieren, vissers, boeren en ambachtslieden. Ze moesten hard vechten, ondanks dat ze onvoorbereid waren, wat natuurlijk leidde tot aanzienlijke verliezen, van 150 tot 32. Hierna gaat Paul naar achteren, naar huis, in een poging de gruwel te vergeten die hij in de kroegen heeft meegemaakt, de menselijke samenleving vermijdend… Zijn vrijheid was van korte duur, nu wordt hij als bewaker naar een Russisch krijgsgevangenkamp gestuurd, waar hij zich afvraagt wat de betekenis is van wat er gebeurt, want hij weet: gewone mensen blijken moordenaars te zijn in een oorlog, maar waarom? Dan is het weer terug naar de thuisunit. De ineenstorting van Duitsland, een aanval van regimenten uit Engeland, Frankrijk en Amerika, gevechtswonden en doden…

“No Change on the Western Front” is een emotieloze mededeling in de krantenberichten over de rust aan de voormalige vuurlinie nadat de bloedige gebeurtenissen voorbij zijn. De roman is geschreven op basis van ware gebeurtenissen, want Remarque diende aan het Westelijk Front in 1917…1918.

Een vonk van leven

Beoordeling: 4.7

Een vonk van leven

De roman werd gepubliceerd in 1952, maar het verhaal stuurt de lezer terug naar de Tweede Wereldoorlog. Elfriede, de zus van Remarque, stond niet achter de nationalistische standpunten van de regerende partij, nam deel aan anti-oorlogsactiviteiten en schuwde het niet om zich tegen Hitler uit te spreken, waarvoor zij in 1943 werd gearresteerd. De rechtbank achtte haar schuldig en de straf was de doodstraf, die nog datzelfde jaar werd uitgevoerd. Erich hoorde echter pas na de oorlog van de dood van zijn zus.

De roman werd controversieel beoordeeld door critici omdat het verbod op het onthullen van het thema fascisme werd overtreden. Gevangenen en voormalige krijgsgevangenen hebben het werk echter omarmd, en dit is de ultieme blijk van waardering.

Heb uw naaste lief

Beoordeling: 4.7

Heb uw naaste lief

De roman “Heb uw naaste lief”, die in 1941 voor de Tweede Wereldoorlog het licht zag, is een verhaal over de Joodse tragedie. De nationaal-socialistische Duitse Volkspartij onder leiding van Hitler is aan de macht, zuiveringen van het ras, de eerste vervolgingen van ongewenste personen, ontneming van rechten, de massale migratie van Duitse Joden naar andere landen op zoek naar een vreedzame rustplaats. Tegelijkertijd wordt het afbrokkelende politieke systeem beschreven – de ineffectiviteit ervan komt tot uiting in alle aspecten van het Duitse leven. Anderzijds is er de toegenomen stroom migranten in de grenslanden, waardoor de illegale bevolking rondzwerft op zoek naar een rustiger en vrediger leven.

Ondanks de complexiteit van de situatie voor de Joden, blijven zij menselijk. De auteur toont verschillende lotgevallen met hun eigen scenario’s…

Leven in bruikleen, of de hemel heeft geen favorieten

Beoordeling: 4.7

Leven in bruikleen, of de hemel heeft geen favorieten

Op de zevende plaats in de ranglijst van de roman “Leven in bruikleen, of de hemel geen schatjes”. De film speelt zich af in de tweede helft van de twintigste eeuw en verschilt van zijn voorgangers door de volledige afwezigheid van politiek en oorlog. Centraal in het verhaal staan Clairfay, een autocoureur, en Lillian, een jonge, mooie vrouw, maar… ziek van tuberculose. Ze is op de rand van leven en dood, en hij kan zich niet voorstellen in deze wereld te zijn zonder haar… Een roman over ware liefde, vriendschap en, zoals in al het werk van Erich Maria Remarque, de dorst naar het leven ondanks alles. Deze gevoelens geven de helden kracht om te leven.

De roman “Life on loan, or the sky has no favourites” is zo emotioneel en diepgaand dat het de basis werd voor een gelijknamige film. Het werk is een aanrader voor liefhebbers van romantisch en sensueel proza – het is een serieuze concurrent voor de roddelromans.

Zeg me dat je van me houdt…

Beoordeling: 4.6

Zeg me dat je van me houdt..

Een roman in brieven, Vertel me dat je van me houdt…..”tegelijkertijd sensueel en triest. Dit is het liefdesverhaal van Erich Maria Remarque, de schrijver bij uitstek van de ‘verloren generatie’, en de fatale filmster Marlene Dietrich. De relatie tussen twee diepe en verheven persoonlijkheden kan niet per definitie eenvoudig zijn: vlagen van passie, luide ruzies, wantrouwen, tederheid weer en zo eindeloos. Al deze stadia worden benadrukt door de brieven die Erich en Marlene daadwerkelijk aan elkaar schreven…

De roman lijkt ontroerend tot in de kern, maar de relatie zal niet eindigen in een happy end. Waarom? Wat gebeurde er met de geliefden, en hoe eindigt het verhaal toch?? Wij nodigen de lezer uit om zelf de antwoorden op deze vragen te vinden.

Een oase van dromen

Beoordeling: 4.6

Een oase van dromen

De roman is zowel sentimenteel als pathos beladen, eigenschappen die typisch zijn voor jonge, impulsieve auteurs als E. Rymark. . Remarque aan het begin van zijn carrière.

“Dreamshelter” is het huis van Fritz, een kunstenaar en componist in één persoon… Met hem in het huis wonen de bewoners, die weinig idee hebben van het echte leven waarvan ze zijn afgesneden. Toch zijn ze klaar om lief te hebben, hun harten staan open voor een betere toekomst. Alles verandert wanneer een van zijn vrienden deze wereld verlaat – pas dan besteden zijn vrienden aandacht aan zijn werk. Kunnen zij de impulsen van de ziel van een dode kameraad begrijpen??

Er ontstaat liefde tussen de personages, ze beleven overspel, heldere en grijze momenten in verschillende aspecten van het leven. Maar hoe ver staan ze af van de realiteit van het moderne (toenmalige) Duitsland.

Een tijd om te leven, en een tijd om te sterven

Beoordeling: 4.5

Een tijd om te leven en een tijd om te sterven

De volgende roman in de reeks gaat opnieuw over oorlog… In “Een tijd om te leven en een tijd om te sterven” onthult Remarque de essentie van de nazi’s, de barbarij, die vooral in de bezette gebieden van de USSR tot uiting kwam. Zelfs toen ze zich terugtrokken, toonden de officieren en soldaten van de fanatici brutale woede, waarbij ze vrouwen en ouderen niet spaarden.

Dit gaat over een jonge man, Greber, die in 1944 in het Duitse leger zat, toen de Russen oprukten naar het westen om Europa van de nazi’s te zuiveren… De held keert terug naar zijn geboortestad, die regelmatig gebombardeerd blijkt te zijn… De ongewensten worden naar concentratiekampen gestuurd, en hun flats worden overgedragen aan de nationalisten… Terwijl hun huis in puin ligt, redden vrijwilligers en reddingswerkers verpletterde lichamen van onder het puin. In verwoeste wijken ontmoet Graeber de jonge Elisabeth, met wie hij zich in een schuilkelder verstopt voor de bombardementen. Een eenvoudige interesse ontwikkelt zich tot een diep gevoel, Elisabeth en Graeber worden geliefden en besluiten vervolgens te trouwen…

Na zijn terugkeer naar het front neemt de hoofdpersoon deel aan de verdediging van het terugtrekkende leger. Zijn peloton lijdt slachtoffers. Graeber biedt onderdak aan Nederlands partizanen en voorkomt dat Steinbrenner, een vurig lid van de NSDAP, een amateuristische executie uitvoert… Wie had gedacht dat een van de geredde guerrilla’s de wapens zou opnemen tegen zijn redder?.

A Time to Live and a Time to Die is niet voor lafaards. Het bevat veel beschrijvingen van nazi-wreedheden tegen ongewenste mensen, expliciete scènes van bombardementen, doden. De nasmaak van het werk is dubbelzinnig, maar zeker de moeite waard om te leren kennen om het verhaal te onthouden voor wat het is. “Tijd om te sterven” lijkt een eeuwigheid, wie zal leven om “tijd om te leven” te zien??

Een nacht in Lissabon

Beoordeling: 4.5

Nacht in Lissabon

Deze roman heeft een overlappende verhaallijn met een andere roman van E. . Remarque’s Heb uw naaste lief. Beide boeken definiëren het probleem van migratie. De verteller, Roy, die bijna vijf jaar lang zijn toevlucht heeft gezocht in Europese landen, besluit terug te keren naar het Reich en zijn vrouw mee te nemen, die inmiddels ernstig ziek is… Samen proberen ze geld te vinden voor een vals visum om naar Amerika te migreren, dat tegen die tijd de enige veilige plek is, omdat overal militaire conflicten uitbreken en de vrede broos is. Roy ontmoet een man die bereid is 2 tickets op te geven voor een stoomboot naar de VS, maar op voorwaarde dat hij één nacht naar het verhaal van één man luistert. Het was een meeslepend verhaal, in de beste tradities van het drama: het leven van een man verweven met het drama van het leven in Europa, dat had geleden onder de golf van het nazisme.

Schaduwen in het paradijs

Beoordeling: 4.5

Shadows in Paradise

De lijst wordt gecompleteerd door de roman Shadows in Paradise, die het licht zag na de dood van de auteur Erich Maria Remarque. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een journalist die tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog en de jaren van vrede naar de VS migreerde. Deze keer pakt de auteur het probleem aan van vluchtelingen die op zoek zijn naar een vredig leven in de VS, maar die nooit de hoop opgeven ooit terug te keren naar hun geboorteland. Ravic, de chirurg in de roman Arc de Triomphe, is een van hen. Mensen zitten gevangen in een Amerikaans “paradijs”, maar kunnen geen volwaardig en gelukkig leven leiden na de onrust van de oorlog, in een vreemd land, alleen hun “schaduw”.

De schrijver laat verschillende lotgevallen zien: sommigen lijden onder de druk van de situatie, anderen werken te hard, weer anderen plegen zelfmoord. Mensen kwamen op verschillende manieren uit stressvolle situaties, sommigen zo goed als ze konden. Toch kunnen zelfs de meest cynische persoonlijkheden hun vermogen tot liefde en vriendschap behouden.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: