De grond mulchen – wat het is en hoe het correct te houden

Mulchen – een landbouwtechniek bij de verzorging van cultuurplanten. Het is de wet van de natuur dat de snippers van sommige planten dienen als voedsel voor andere planten… Gecultiveerde aanplantingen zijn efficiĆ«nt; hun ontwikkeling is onderworpen aan natuurlijke processen. In de natuur wordt meerjarig strooisel door bodembiotica omgezet in voeding. Een laag loof bedekt de wortels bij vorst, beschermt tegen oververhitting bij warm weer en houdt de grond in het perk kruimelig en vochtig. Tuiniers en groentetelers bereiken dit ook door gecultiveerde gewassen te mulchen. Maar het nabootsen van natuurlijke processen vereist kennis van de ontwikkeling van elk gewas. Wat goed is in SiberiĆ« kan slecht zijn in een zuidelijk klimaat… Het artikel geeft de ervaringen van regionale tuiniers, gebruikspatronen op verschillende bodemstructuren, planten.

De uitdagingen van het mulchen

De grond mulchen

De grond bedekken tegen vorst, uitdrogende hitte en onkruid wordt mulchen genoemd. In de jaarlijkse afwisseling van de seizoenen vervult de oppervlaktebescherming verschillende taken. Bescherm de plant in de winter tegen vorst door de wortels te bedekken met een dikke jas. In het voorjaar, zwak teder groen, spruiten dekking van ongedierte, verstikken de ontwikkeling van onkruid. In de zomer houdt bedekking vocht vast in de bodem, dient als voedsel voor aardbewoners.

De uitdagingen van het mulchen:

 1. Verbetering van de thermische en waterhuishouding van de bodem.

 2. werken als een barriĆØre voor het ontkiemen van onkruid.

 3. gunstige omstandigheden creĆ«ren voor de ontwikkeling van insecten en micro-organismen die de fermentatie van plantenvoedingsstoffen beĆÆnvloeden.

 4. Organische plantenvoeding door geleidelijke afbraak van de onderste lagen mulch.

 5. Regulering van het zuur-base-evenwicht in de bodem.

 6. Een esthetisch element van landschapsontwerp.

Gecultiveerde gewassen en aanplantingen vereisen andere omstandigheden. De bodem kan kleiachtig, drassig, zandig, vettig, mager zijn. De klimaatomstandigheden verschillen niet alleen in zones, maar ook in afstanden van 50-100 km. De juiste mulch helpt stresspieken in planten te verlichten. Mulchen is een belangrijk onderdeel van de landbouwpraktijken, maar vervangt niet alle andere praktijken.

Soorten mulch

Mulchen lost 2 taken op – esthetische vormgeving van het perceel en omzetting van het substraat in een voor plantenvoeding toegankelijke vorm.

Solliciteer:

 1. organisch,

 2. polymeerfilms,

 3. Minerale snippers,

 4. bodembedekkers.

In de natuur worden bladafval en rottend gras voedsel, dat zich ophoopt in lagen. Bovengrondse strooisel creƫert een microklimaat voor de wortels. Regenwormen, larven, bacteriƫn, schimmels in de grenslaag zetten plantenresten om in een voedingsstoffenmengsel.

Organische mulch heeft 2 functies – het voedt en beschermt de plantenwortels. Biologische landbouw is gebaseerd op de wetten van de natuur. Maar het duurt jaren voordat de aarde een verpleegster wordt zonder chemicaliĆ«n.

Organische middelen werken effectief vanaf de eerste toepassing:

 1. Bescherming van de wortels tegen afkoeling en oververhitting.

 2. Vermindering van de frequentie van irrigatie door vochtretentie.

 3. Gemakkelijk wieden van onderdrukt onkruid.

 4. Esthetiek.

Ervaring met biologisch mulchen

Oleg Telepov, lid van de aardappeltelersclub van Omsk en voorstander van dynamische vruchtbaarheid. Hij gebruikt mulch en bestudeert al meer dan 8 jaar het effect ervan in de tuinen van soortgelijke amateurs. In tegenstelling tot wat vele deskundigen beweren, legt hij een nieuwe laag mulch bovenop de vorige, en heeft hij geen negatieve factoren vastgesteld. Er is een actieve accumulatie van organisch materiaal. De onmiddellijke taak van Oleg is om de lagen in evenwicht te brengen zodat er geen overschot overblijft en het bodemniveau niet stijgt. Hij beschouwt de ervaring van ik..Zamyatina met behulp van EM-preparaten voor mulchbehandeling nuttig. Snelle accumulatie van humuslaag in de bodem, het bereiken van natuurlijke vruchtbaarheid wordt versneld.

Men is het er algemeen over eens dat mulch die het seizoen heeft gewerkt, moet worden vergist in compost of moet worden vernietigd, omdat een te lang gewinterde bedekking een voedingsbodem zou vormen voor ziekten en plagen. Het is redelijk om te zeggen dat er niet veel ongedierte in de bladeren van boomgaarden zit na een najaarsuitroeiingsbehandeling en dat het extra voordeel van organisch materiaal niet onbelangrijk is.

Wat ongedierte betreft, meldt Oleg – hij heeft veel slakken in de tuin, maar geen in de velden, geen ongedierte. Misschien hebben de buikpotigen genoeg te eten gehad in het veilige nest, of zijn de planten op een of andere manier immuun geworden. Hij geeft zijn ervaring aan, maar is het ermee eens dat de mulchmethode in elk geval creatief moet worden benaderd. Iemand bedacht aardappelen in stro te planten – nu is het voor veel tuiniers een favoriete manier om smakelijke, gezonde wortelgewassen te telen.

Mulchen

Polymeerfilm

De ontwikkeling van de olieraffinage en de productie van chemische syntheseproducten heeft de landbouwindustrie onderdak gegeven aan materialen van film en niet-geweven ademende stoffen. De zwarte film absorbeert zonlicht en verwarmt de grond. Licht – weerkaatst het zonlicht, waardoor de wortels in de zomer niet oververhit raken.

Onder de doorlopende PVC-film kunnen lucht en vocht niet passeren. Onkruid groeit er niet onder. Ook karton en papier vormen een barriĆØre voor grassen. Om jonge zaailingen in het voorjaar tegen vorst te beschermen, wordt een geperforeerde folie gebruikt – deze zorgt voor de toegang van vocht en luchtuitwisseling in de wortelzone.

Biologisch bruikbaarder materiaal voor mulching is agrotextiel. Een dergelijke hoes wordt geplaatst op aardbeienbedden, komkommerbedden, om het fruit schoon te houden.

Toepassingen voor minerale mulch

Rotsmulch is een basismateriaal voor rotstuinen, klimmuren en landschapsarchitectuur. Het materiaal is inert, duurzaam, verkrijgbaar in verschillende kleuren en tinten. Het gunstige effect op de bodem – het houdt geen vocht vast. De bodemtemperatuur verandert geleidelijk, de overdag opgewarmde stenen geven ’s nachts de warmte af aan de planten.

Levende mulch

Snelgroeiende bodembedekkers zorgen voor groen en een bloementapijt in sombere hoekjes van de tuin. Vaste planten halen onkruid uit de grond, normaliseren de zuurgraad van de grond.

Sphagnum mos ontgift alkalische grond, creĆ«ert een waterreserve die het deelt met de gecultiveerde planten. Tijm groeit snel, het heeft geen water nodig, zijn geur is goed voor mensen, het is een vlooienlokaas. Tuiniers houden van kreupelhout, klimplant, langwerpige flox. Maar bodembedekkers hebben de neiging te woekeren en alles wat aan de grenzen van zijn habitat is ontsnapt, wordt onkruid…

Wat niet te gebruiken als mulch

Niet iedereen is het ermee eens dat deze mulch geen plaats heeft in een tuin. Maar is het mogelijk om Eurobergranulaat op zaaibedden te gebruiken, als oude banden vanwege hun giftigheid verboden zijn op speelplaatsen?.

Plastic recyclagesnippers kunnen schadelijke bestanddelen afgeven en mogen niet in de moestuin worden gebruikt. Glas hoort ook niet thuis in de tuin als mulch.

Materialen zoals kegels, schors, zaagsel worden gebruikt als ontwerpelementen, maar planten profiteren niet van vers hout.

Zaagsel samengeperst tot platen, laat geen vocht en lucht door, de grond eronder is dood.

Tabel van organische mulch, toepassingen

Materiaal

Kenmerken

Toepassing

Levensduur

Compost

Snel omgezet in humus

veelzijdig

Systematisch toevoegen

Droog gras

Hakken

Gemakkelijk biologisch afbreekbaar

1 seizoen

Stro

Tussen grote planten

4-8 cm laag, als winterbescherming

Toevoegen als het bezinkt

Hooi

Onkruid aantasting, verdichting

Voor grote planten

1 seizoen, daarna tot compost

De schors van naaldbomen

Verhoogt de zuurgraad, doodt ziekteverwekkers

Onder heide, coniferen, bosbessen, rododendrons

5 jaar

De schil

Neutraal medium

Bestrijk met een laag van 2-3 cm

1 seizoen

Zaagsel

chips

Geschikt na compostering of behandeling met ureum

Onder bomen en struiken

3-5 jaar

Conifeer

Verhoogt de zuurgraad.

Onder heide, met schors, aardbeien

3-5 jaar

Bladafval

Zwakke zure reactie

Bescherming tegen grondvorst

In het voorjaar compost

Ciderplanten, gras

Gemengd met droge grassen

Universele

1 seizoen

Kegels

Zaadloos, als bodemverbeteraar

In landschapsarchitectuur

5 jaar

Mulch met meerdere ingrediĆ«nten is het meest effectief. Voeg aan gehakseld stro gras van de weide toe, houtachtige vegetatie – brandnetels vĆ³Ć³r de inseminatie. De mulch werkt als een mulch en verspreidt snel de voedingsstoffen. Onder het strooisel vindt u regenwormen, kevers en kleine dieren die cellulose verwerken.

De belangrijkste regel is om de grond te bedekken met een beschermende laag, niet de stam van de plant. Kies afhankelijk van de vruchtbaarheid van de bodem de dikte van de mulch. Lichte chernozem kan stro aan dat 8 cm hoog wordt gelegd, 2 cm laag is voldoende voor magere klei.

Voorschriften voor de toepassing van organische mulch

Voorschriften voor de toepassing van organische mulch

Wanneer de teler de grond bedekt, verwacht hij dat het organisch materiaal wordt omgezet in humus. Het moet eerst een beschermende functie vervullen. De schors is uitstekend voor het behoud van de biologische activiteit van de bodem in perken en struiken. Het laat irrigatiewater en lucht binnen. Voorbereide grond is niet verdicht. Maar een overschot aan houtachtig afval verzuurt de bodem…

Stro voorkomt onkruid en de holle buizen bevorderen de luchtuitwisseling. Lichte stengels voorkomen dat de wortels van de plant in de zomer oververhit raken en zorgen voor isolatie in de winter. Groenten en bessen blijven schoon op een strooien matje. Maar in het voorjaar remt het stro de groei van jonge wortel- en bietenscheuten.

Naalden van naaldbomen remmen de groei van andere planten door het vrijkomen van terpentine. Mulch beschermt tegen slakken, goed voor heide. Maar bruine naalden zijn veilig.

Er is nog een ander patroon – hoe vruchtbaarder de bodem, hoe groter het aantal levende organismen dat er plantenresten in verwerkt. Dus kan een dikke laag mulch worden gebruikt.

Bij de keuze van het vulmateriaal moet rekening worden gehouden met alle eigenschappen van het gekozen product. De bestanddelen van het mengsel neutraliseren elkaar.Maar je moet de grond goed bedekken:

 1. Voordat mulch wordt opgeslagen, moet de grond worden voorbereid. Wieden, dan losmaken.

 2. De mulchlaag niet verdichten, maar gelijkmatig verdelen.

 3. Mulch bessen met droog substraat, mulch gras op wortelstokken.

 4. Voor de winter moet mulch op de ontdooide grond worden aangebracht. Verwijder in het voorjaar de vacht, zodat de zon de grond kan opwarmen en de sapbeweging kan bevorderen.

 5. Bedek in het voorjaar de wortels van de planten om vocht te behouden en het contrast tussen dag- en nachttemperaturen te verminderen.

 6. In de zomer zorgt de zwarte film voor oververhitting van de wortels. Stapel er licht stro of hooi op.

Controleer of de mulchlaag werkt voor het gewas door de mat in de zomer op te lichten en te controleren op zwermende insecten. Tuinders kiezen de samenstelling van het mengsel en de dikte van de laag voor hun tuin op basis van de plaatselijke omstandigheden en de financiƫle mogelijkheden.

Fouten bij het mulchen

Een nuttige landbouwtechniek kan ten koste gaan van de planten, indien geen rekening wordt gehouden met de volgende nuances.

Het doel is het creƫren van gunstige temperatuursomstandigheden in de wortelzone.Fouten:

 1. De mulch is niet dik genoeg of is geplaatst op bevroren grond. Nul effect.

 2. Laat in het voorjaar afvoeren, wortels werken niet op tijd, takken drogen uit.

 3. Na de winter is de grond vroeg gemulcht en warmt niet snel op.

 4. In de hete zomer zijn de wortels bedekt met zwarte mulch – oververhitting. Het moet bovenop stro worden gelegd.

De mulch van vorig jaar gebruiken na de winter.Als tuin en moestuinin het vorige seizoen zijn blootgesteld aan ziekten of aangetast door ongedierte – mulch is zelfs niet goed voor compost. Het kan worden verbrand, en de as zou een goede meststof zijn.

Bedden mulchen vĆ³Ć³r de opkomst van de zaailingen.Gebruik geen rietmulch voor groentegewassen. Er zitten remmende stoffen in de stengels. Onder het bed kan een dunne laag fijne, gezeefde compost worden aangebracht.

Vloeren zonder voorspanning.De bodemkorst is onzichtbaar onder de losse laag. Het laat geen vocht binnen, de grond ademt niet…

Er wordt geen rekening gehouden met de samenstelling van de mulch.Zaagsel, dennennaalden, schors vergaan om stikstof uit de bodem op te nemen en een zuur milieu te creƫren. Dit strooisel is bedoeld voor heide en doodt of onderdrukt de groei van groenten. Stro en gras zijn niet geschikt voor groentezaden, maar wel voor druiven, kassen en aardbeien. Gedroogd gazongras en compost worden beschouwd als universele.

Bedek de stam van een boom met mulch.Bedek alleen de grond, van de stammen moet worden teruggezet. Schors dooit. Hetzelfde geldt voor andere planten – tomaten, komkommers.

Overbewaterd.Onder een isolerende laag vertraagt de waterverdamping in het bed en wordt er minder vaak water gegeven, zodat de wortels niet gaan rotten.

Conclusie

Bij het mulchen van gewassen moet u voorzichtig zijn en proberen de beste grascombinaties te vinden. Het gelijktijdig aanbrengen van vers gras, onkruid voor de bloei, droog hooi of stro zal de efficiƫntie van het strooisel alleen maar verhogen. In een ziekte- en plaagvrije moestuin voorziet de meerlaagse mulch, die afbreekt, de planten van de nodige meststoffen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: