De houdbaarheidsdatum van cosmetica controleren met een code: 8 manieren om de streepjescode te ontcijferen

Veel vrouwen die om hun gezondheid geven, controleren zorgvuldig de levensduur van de cosmetica die zij gebruiken. Maar soms is dat moeilijk, omdat de noodzakelijke gegevens over het product om een of andere reden ontbreken. Het lezen en ontcijferen van de markeringen op de productverpakking of de verpakking kan u in zo’n situatie helpen.

Bar- en batchcodes zijn niet alleen obscure etiketten op cosmetische verpakkingen, die dienen om u te helpen betalen aan de kassa. Het is ook een rijke bron van informatie over een cosmetisch product. Journalisten hebben besloten uit te zoeken welke gegevens in de barcode en de partijcode zijn gecodeerd, hoe ze kunnen worden ontcijferd en hoe de houdbaarheidsdatum van een met deze etiketten gekocht product kan worden gelezen.

barcode

Websites waar u de code kunt ontcijferen en productinformatie kunt opvragen

Onze deskundigen hebben een korte lijst samengesteld van websites waar u de meest volledige productinformatie kunt vinden voor verschillende cosmeticamerken:

 1. . De taal van de site is Engels, maar u kunt de functionaliteit ervan gemakkelijk begrijpen, zelfs zonder talenkennis. Het zoekformulier heeft een snelle selectie van fabrikanten, en de fabrikantendatabase is uitgebreid, wat erg handig is. De calculator bepaalt dag, maand en jaar van fabricage van het product. En houdt ook rekening met deze informatie en berekent de datum waarna een cosmetisch product in onbruik raakt. Gebruikers kunnen de site zowel vanaf een pc als vanaf een mobiele telefoon raadplegen (er is een speciale versie van de site). Zo kunt u informatie over cosmetica krijgen waar en wanneer u maar wilt.

 2. . De taal op deze site is ook Engels. Maar de bron heeft een groot voordeel – wanneer u een merk selecteert, laat de software precies zien hoe de batchcode van deze specifieke fabrikant eruit ziet. En ook – waar de code zich bevindt, op welke plaats in het pakket. Dit is erg handig, want veel gebruikers weten gewoon niet waar ze deze gegevens moeten zoeken, hoe ze ze moeten identificeren tussen andere aanduidingen op de verpakking. Deze bron heeft een klein nadeel – er is geen snelle zoekfunctie op merk. Gebruikers worden dus gedwongen door een indrukwekkende lijst te scrollen voordat ze de fabrikant vinden die ze zoeken.

 3. Er is ook een Nederlands site voor wie geen Engels verstaatMake-up beoordeling. De functionaliteit is vergelijkbaar met die van de bron, behalve dat de Nederlands site geen snelle zoekfunctie op merk heeft. Alle online diensten die u helpen de houdbaarheidsdatum van cosmetica te achterhalen, verschillen in het aantal productiebedrijven waarover informatie kan worden verkregen. Dus als u op geen enkele site het juiste bedrijf kunt vinden, probeer dan op andere sites te zoeken.

Wat is een streepjescode, waar vind je die en wat doet hij?

De barcode (lijncode) is een specifieke opeenvolging van lijnen van verschillende dikte. Er zijn 13 nummers onderaan de regels. Als u de streepjescode decodeert, kunt u informatie krijgen over het land van vervaardiging en de fabriek waar het product is gemaakt. En ook om informatie te krijgen over de identiteitscode van het product en of het een origineel of een vervalsing is. De barcode wordt afgedrukt op de verpakking van het product, en soms ook op de verpakking (fles, tube, pot) waarin het wordt aangeboden.

Hoe controleer je of het product echt is aan de hand van de barcode:

 1. Tel alle even nummers op die voorkomen in de productlijncode.

 2. De som van de even getallen vermenigvuldigd met 3.

 3. Tel alle oneven nummers in de barcode op, behalve 13.

 4. Tel de resultaten van de stappen 2 en 3 bij elkaar op.

 5. U moet een getal van twee cijfers krijgen en het eerste cijfer moet worden verwijderd.

 6. Trek van 10 het cijfer van punt 5 af.

 7. De uitvoergegevens moeten overeenstemmen met het laatste cijfer van de barcode. Als het overeenkomt, dan is het het originele product.

Is het mogelijk om andere informatie over het product van de barcode af te lezen, bijvoorbeeld de productiedatum en de vervaldatum?? Nee, het is niet. Deze gegevens kunnen worden verkregen door ontcijfering van een ander merkteken, de partijcode.

Wat is een batchcode en hoe die te decoderen met een online rekenmachine?

Wat is een batch code

Een batchcode is een transmissiemethode die uitsluitend tussen fabrikant en detailhandelaar wordt gebruikt. Het zegt de klant dus niets. Het is echter nuttig voor de fabrikant omdat hij dan niet het hele product uit de handel hoeft te nemen als een afzonderlijke partij gebreken vertoont.

En toch kan de batchcode, indien gedecodeerd, nuttig zijn voor de klant. Het komt vaak voor dat de gebruiker bij de aankoop van cosmetica de fabricagedatum en/of de vervaldatum niet op de verpakking kan vinden of de beschikbare informatie niet correct kan interpreteren.Dit kan om verschillende redenen gebeuren:

 1. Een ongebruikelijke etikettering, die typisch is voor producten die op buitenlandse websites of uit het buitenland worden gekocht. Wij zijn gewend de fabricagedatum te zien als “datum, maand, jaar”. In andere landen kan het er uitzien als “maand, datum, jaar”. Er zijn ook andere variaties mogelijk, vandaar de verwarring.

 2. Veel buitenlandse cosmeticamerken schrijven de productiedatum niet op om de klanten te informeren. In plaats daarvan gebruiken ze een code die alleen de fabrikant zelf en de detailhandelaar van het product begrijpen. Dit geldt voornamelijk voor in Europa en Amerika vervaardigde producten met een houdbaarheid van meer dan 30 maanden.

 3. Etiketten werden gewoon uitgewist tijdens het vervoer of de opslag van cosmetica omdat ze werden aangebracht met inkt van lage kwaliteit.

 4. De maand en het jaar van fabricage werden oorspronkelijk op het etiket vermeld, maar dat ontbreekt. Dit gebeurt vaak wanneer de etiketinformatie niet op de fles zelf staat, maar op de cosmeticadoos, op de bovenste cellofaanfolie, die na het uitpakken wordt verwijderd en onmiddellijk verloren gaat/wordt weggegooid.

 5. Binnenlandse distributeurs moeten bij de vertaling van instructies en informatie op de originele verpakking de maand en het jaar van de vervaldatum vermelden in het formaat dat wij gewend zijn en in het Russisch. Om de een of andere reden komen de door de distributeur opgegeven houdbaarheidsdatum en die van de fabriekspatchcode niet altijd precies overeen.

 6. In de meeste gevallen is dergelijke informatie echter wel op de verpakking beschikbaar, maar is zij gewoon moeilijk te begrijpen.

 7. Als u toegang heeft tot internet en een paar minuten tijd, kunt u de partijcode ontcijferen en een online calculator gebruiken om de houdbaarheidsdatum van een product te berekenen. Deze code verschilt van de streepjescode doordat hij gegevens bevat over de productiedatum. De batchcode staat op verpakkingen en tubes cosmetica, samen met de gewone streepjescode.

 8. Voorbeeld barcode: 3 600530 794959 – Deze nummers bevinden zich onder de kenmerkende verticale lijnen (staafjes) op de verpakking, die van verschillende dikte zijn.

 9. Een voorbeeld van een streepjescode is: 26K700 – deze alfanumerieke code kan overal worden gebruikt. De patchcode is te vinden op de onderkant van de verpakking, op de bodem, op de naad, als het een product in een plastic buis is. Maar in de meeste gevallen staat de streepjescode er net onder.

Een online cosmetica vervaldatum calculator

Veel actuele websites bieden gratis toegang tot de online houdbaarheidscalculator voor cosmetica voor alle geregistreerde gebruikers en algemene websurfers.

Controleer de houdbaarheidsdatum van cosmetica met een rekenmachine:

 1. Voer de zin “Ontcijfer barcode van cosmetica” in uw internetbrowser (zoekmachine) in.

 2. Volg een van de links die op de eerste pagina van de uitvoer verschijnen.

 3. Voer de partijcode in, die kan bestaan uit Latijnse letters en cijfers van 1 tot 0 (in tegenstelling tot de streepjescode die alleen cijfers bevat).

 4. Kies een merk. U kunt de houdbaarheid van alle cosmetica van binnenlandse en buitenlandse fabrikanten controleren op gespecialiseerde websites.

 5. Klik op de knop “Berekenen.

 6. U ontvangt deze cosmetische gegevens: “Product geldig tot en met. Deze regel geeft het jaar en de maand aan. Deze informatie is niet moeilijk te ontcijferen. Als er bijvoorbeeld “december 2020” staat, betekent dit dat u de cosmetica kunt gebruiken tot en met 31.12.2020 inclusief. Maar alleen als u de opslagvoorwaarden van het product volgt. Als ze niet goed worden bewaard, kan de houdbaarheidsdatum worden gehalveerd of zelfs verdrievoudigd.

Houdbaarheid en nuttige levensduur van nieuwe of geopende cosmetische producten

Houdbaarheid en geschiktheidsperiode van nieuwe of geopende cosmetische producten

Let op één aspect van de decodering van de partijcode: de verkregen informatie over de houdbaarheidsdatum heeft alleen betrekking op de periode waarin de ongeopende fles van het cosmetische product mag worden gebruikt. Wat het betekent:

 1. Als er staat dat het product goed is tot december 2020, dan kunt u, als u het gekocht heeft 28.12.2020, je hebt vier dagen om het te gebruiken: 28, 29, 30 en 31 december.

 2. Als er staat dat het product geldig is tot december 2020 en je hebt het in december 2019 gekocht en meteen in gebruik genomen, dan kun je het niet gebruiken tot 31.12.2020, maar zolang je het product kunt bewaren nadat je de verpakking hebt geopend… In de meeste gevallen worden cosmetica die u al gebruikt 6-12 maanden bewaard. Dienovereenkomstig, hoewel de vervaldatum tot en met 31.12.2020, het loopt af rond de zomer van 2020. De houdbaarheidsdatum van cosmetische producten, zodra de verpakking is verstoord (Ptosis, de periode na opening), wordt aangegeven naast de afbeelding van een potje met geopend deksel. Het vertelt u hoeveel maanden u het product kunt bewaren – 6M, 12M enz..

Wij vestigen ook uw aandacht op dergelijke bijzonderheden bij het gebruik van de online rekenmachine:

 1. Sommige merken die cosmetica en parfums, eau de toilette produceren, gebruiken dezelfde variatie aan codes voor verschillende productcategorieën. Maar de houdbaarheid van een parfum is meestal langer dan die van de code.

 2. De algoritmen die worden gebruikt om de codes te ontcijferen en de productiedatum van cosmetica te bepalen, zijn gebaseerd op twee factoren. De eerste is informatie die openbaar is (ook op de verpakking of recipiënt van het product). De tweede is de beperkte toegang tot gegevens. Zij worden door fabrikanten, distributeurs, consultants, privé aan de dienstontwikkelaars doorgegeven. Daarom kunnen gebruikers niet volledig vertrouwen op de ontcijferingsresultaten. De makers van thematische bronnen kunnen op hun beurt de juistheid, betrouwbaarheid, volledigheid en relevantie van de verstrekte informatie, die in de algoritmen wordt verpand en als resultaat van verificatie wordt uitgegeven, niet garanderen en doen dat ook niet.

In sommige gevallen kan de rekenmachine informatie geven die u niet nodig hebt, en een bericht als “De door u ingevoerde code komt niet overeen met de code van het merk. De reden hiervoor zou kunnen zijn:

 1. Je hebt een vervalsing gekocht.

 2. Er is nog geen ontcijferingsoptie voor dit type code, of het staat niet op de website. Probeer de code te controleren met een rekenmachine op een andere site.

 3. De productiedatum en de vervaldatum worden door het systeem foutief bepaald en niet weergegeven in de resultatenkolom. Nogmaals, probeer de informatie die je nodig hebt uit een andere actuele bron te halen.

 4. U voert een code in die niet de gecodeerde productiedatum van het cosmeticum bevat. Bijvoorbeeld een streepjescode.

Als u er zeker van bent dat het niet de laatste drie redenen van fout zijn, betekent dit dat u echt een nepproduct hebt gekocht en dat u dergelijke cosmetica niet moet gebruiken, het is beter om te proberen het terug te sturen naar de verkoper en uw geld terug te krijgen.

Hoe controleer je de uiterste verkoopdatum van het product net voor je het koopt

Cosmetica die chemische conserveringsmiddelen bevatten - parabenen

Als u vaak producten van kleinere of mindere merken gebruikt, kunt u een vergunning van de fabrikant krijgen om de code te ontcijferen bij een adviseur van een cosmeticawinkel of winkelier.

Als u de fabricage- en vervaldatum niet op de verpakking kunt vinden en u de nodige informatie niet van de winkel kunt krijgen, kunt u het beste afzien van de aankoop van de cosmetica of een ander verkooppunt kiezen.

Hoe de houdbaarheidsdatum van cosmetica te controleren via de app

Als u een app op uw smartphone installeert waarmee u snel de houdbaarheidsdatum van een geneesmiddel kunt controleren, kunt u direct in de winkel informatie over het product krijgen voordat u het koopt. Er zijn veel van dergelijke programma’s, ze zijn ontwikkeld voor zowel Android als iOS.

U kunt de app downloaden via Google play en de AppStore, waarbij u kiest voor de beste optie. Bijvoorbeeld, de “Check your cosmetics”, “Cosmetic wizard”, wordt vaak gedownload voor Android smartphones. De populairste toepassing voor iOS gadgets is “Cosmetic Bag”. Wat vooral prettig is voor gebruikers, is dat al deze apps gratis zijn.

Hoe ontcijfer je de partijcode en controleer je de houdbaarheid van cosmetica met behulp van de tabel

Sommige sites met een vervaldatumcalculator bieden ook tabellen om de lotcodes te helpen ontcijferen. De tabel bevat een lijst van fabrikanten en korte instructies over hoe de code (of een deel daarvan) van verschillende bedrijven te ontcijferen.

Een voorbeeld van een tabel die de bytecode ontcijfert:

Naam van het merk

Wat betekenen de cijfers en letters in de code?

Arnaud.

Het eerste en tweede cijfer geven het bouwjaar aan.

CAC.

Het eerste cijfer staat voor het bouwjaar, de eerste letter voor de maand.

Covergirl.

Het eerste cijfer van de code staat voor het bouwjaar.

U kunt naar een thematische website gaan, zo’n tabel vinden en opslaan op uw smartphone of computer. Op die manier kunt u, zelfs als u geen internettoegang hebt op een moment dat u dringend de vervaldatum moet weten, toch te weten komen of het product vervallen is of niet.

Hoe de partijcode van de fabrikant te ontcijferen, als die niet op de site staat

hoe de code te ontcijferen als die niet op de website staat

Als u een cosmetica koopt van een onbekend of zeer klein merk en het staat niet in de lijst van fabrikanten op online calculatorsites, kunt u de vervaldatum rechtstreeks bij de fabrikant opvragen. Om dit te doen kun je:

 1. Bel het telefoonnummer op de verpakking voor feedback.

 2. Schrijf de fabrikant per e-mail.

 3. Als er geen contactgegevens van het bedrijf op de verpakking staan, kunt u die op internet vinden.

Het is zeer waarschijnlijk dat het bedrijf uw vraag over de vervaldatum van het product zal beantwoorden, aangezien fabrikanten over het algemeen proberen rekening te houden met hun klanten.

Hoe de houdbaarheidsdatum van cosmetica controleren zonder bytecode

Stelt u zich de situatie voor – u moet dringend nagaan of een cosmetisch product niet verouderd is, u kunt de streepjes- of partijcodes op de verpakking niet vinden, maar u weet nog ongeveer wanneer u het product hebt gekocht (u kunt ervan uitgaan dat het product kort daarvoor is vervaardigd). In dit geval kunt u een vervaldatum instellen voor ongeopende producten,door te kijken naar de standaard houdbaarheidsdata van producten in verschillende categorieën:

 1. Alcoholhoudende parfums kunnen ongeveer vijf jaar worden bewaard.

 2. Huidverzorgingsproducten mogen tot drie jaar na de productiedatum worden gebruikt. Crèmes, lotions, tonics en andere cosmetische producten op basis van natuurlijke ingrediënten zijn echter veel minder lang houdbaar.

 3. Zonnebrandcrèmes zijn twee jaar houdbaar.

 4. Vloeibare, crème en gel make-up producten (bv. mascara) kunnen 6-36 maanden worden gebruikt. Droge make-up (poeder, blusher, oogschaduw, bronzer) kan 2-5 jaar of langer worden gebruikt.

Maar u moet weten dat deze termijnen van vele factoren afhangen: opslagplaats, omgevingstemperatuur, dichtheid van de verpakking en samenstelling van het preparaat. De vermelde vervaldata gelden alleen voor ongeopende productverpakkingen. Zodra lucht en vocht in de fles of tube zijn gekomen, is een nieuwe aftelling begonnen – de houdbaarheid van het product na opening van de verpakking. Het wordt aangegeven door een open rond potje aan de onderkant of zijkant van de tube cosmetica.

Waarom de houdbaarheidsdatum van cosmetica ontcijferen en controleren met een code

Allergieën

Als u al lange tijd cosmetica gebruikt zonder houdbaarheidsdatum, of als u ze al zo lang gebruikt dat de etiketten eraf zijn, moet u altijd de houdbaarheidsdatum controleren. Als u dit niet doet en een product gebruikt dat theoretisch al verlopen kan zijn,kun je ernstige complicaties krijgen:

 1. Roodheid, aanhoudende huidirritatie.

 2. Dermatitis met uitgebreide huiduitslag.

 3. Allergische reacties van verschillende ernst.

 4. Haaruitval op het hoofd of wimperharen (indien het een cosmeticaproduct voor deze lichaamsdelen betreft).

 5. Nagelproblemen (in het geval van nagelverzorgingsproducten).

 6. Infectie van de huid, optreden van niet-genezende ontsteking.

Als je bedorven gezichtscosmetica gebruikt, is het bijzonder riskant… Ten eerste loopt u het risico uw uiterlijk blijvend te beschadigen. Ten tweede ligt het gezichtsweefsel dicht bij de structuren van het hoofd, bij de hersenen bijvoorbeeld. Plaatselijke infecties in dit gebied zijn uiterst gevaarlijk.

Controleer ook de houdbaarheidsdatum van cosmetica kan geen kwaad als u een product in de uitverkoop of bij een promotie koopt. In feite begaan binnenlandse winkels vaak een zonde door producten te verkopen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, onder het mom van verschillende kortingsacties. Maar het is alleen mogelijk de code te ontcijferen met behulp van mobiel internet, wanneer u in de winkel bent en een bepaald cosmetisch product in uw handen houdt.

Cosmetica en parfums kunnen na aankoop niet worden teruggenomen. Zelfs als de producten verlopen zijn, is het onwaarschijnlijk dat u ze aan de winkelier kunt retourneren en de procedure om ze terug te sturen is langdurig, omslachtig en onaangenaam. Het is veel gemakkelijker om u vooraf te beschermen tegen de aankoop van goederen van lage kwaliteit of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, door de partijcode te ontcijferen voordat u de betaling verricht.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: