Een flat verkopen – alle stappen van A tot Z

Je moet je flat verkopen? In dit geval heb je veel te doen. Dit artikel gaat over wat je stappen moeten zijn.

Zelf verkopen of met de hulp van een makelaar?

Zelf verkopen of met de hulp van een makelaar

Het eerste wat u moet beslissen is hoe u uw appartement gaat verkopen. U kunt proberen de verkoop zelf af te ronden. Dit zal echter veel tijd en zenuwen kosten. Vergeet niet dat je met veel juridische zaken te maken hebt.

Om een deel van de last van hun schouders te nemen, maken veel Russen liever gebruik van de diensten van een makelaar. Hij zal optreden als bemiddelaar. U hoeft alleen aanwezig te zijn wanneer de koper het appartement te zien krijgt (maar dit is niet verplicht) en u moet ook aanwezig zijn wanneer de deal wordt gesloten. Een makelaar brengt echter tot 6% van de prijs van de flat in rekening. Dit is het belangrijkste nadeel van dit besluit.

Een makelaar kiezen

Stel dat u besluit om de makkelijke weg te nemen en een makelaar te nemen om u te helpen… Dus hoe kies je het?? Het is aan te bevelen zich te laten leiden door zijn bekwaamheid zonder al te veel na te denken over het tijdstip van zijn aanwezigheid op de markt. Praat met een makelaar. Hij moet aantonen dat hij over de nodige juridische, economische en technische kennis beschikt. Zoals sommige mensen zeggen, moet een makelaar een fotograaf, taxateur, makelaar, psycholoog, verkoper, advocaat, marketeer, ingenieur en zelfs een psycholoog in één persoon zijn. En vergeet niet te vragen naar de basisgegevens van de makelaar: diploma’s, certificaten en referenties. Het lidmaatschap van beroepsverenigingen is ook een bewijs van beroepskwalificatie. Vooral ervaren mensen zijn lid van de Nederlands Gilde van Makelaars.

Wanneer u voor het eerst communiceert met een bemiddelaar, vraag dan hoe u de woning voor een zo hoog mogelijke prijs kunt verkopen, terwijl u er relatief weinig tijd aan besteedt. Laat de makelaar u vervolgens vertellen over zijn deals in uw omgeving… Wil je weten of je graag met deze persoon omgaat?. U kunt beter geen makelaar als tussenpersoon kiezen als u zich ongemakkelijk voelt bij de omgang met hen.

Een woning verkopen zonder tussenpersonen

Vlakke waardering

Als u besluit geen gebruik te maken van de diensten van een makelaar, zult u alles zelf moeten doen. U moet beginnen met de taxatie van het onroerend goed. Dit proces zal u helpen uit te vinden wat voor geld u moet vragen voor uw flat. De prijs hangt af van vele factoren:

 1. De grootte van de flat;

 2. Aantal kamers;

 3. Als ze een balkon of loggia hebben;

 4. Indeling – Aparte wc en badkamer zijn een groot pluspunt, en aansluitende kamers verlagen de totale kosten;

 5. Aangrenzende wijk – flats die niet ver hoeven te lopen naar school, kleuterschool en kruidenier worden zeer gewaardeerd;

 6. Zorg ervoor dat het appartement goed onderhouden is;

 7. Verdieping – in de regel geldt: hoe hoger de flat is gelegen, hoe hoger de prijs die u kunt verwachten;

 8. Buurt – kijk hoe goed het onderhouden is;

 9. Hoogte van de rekeningen van nutsbedrijven.

Voor een schatting van uw flat kunt u terecht op de website van de Federale Dienst voor de Statistiek. U kunt ook zoveel mogelijk zoeken naar advertenties voor de verkoop van soortgelijke eigendommen. U kunt ze gemakkelijk vinden op Avito of in kranten die soortgelijke advertenties publiceren.

De berekening van de gemiddelde prijs voor soortgelijke eigendommen geeft u het bedrag dat u bij een verkoop kunt vragen. U kunt het iets verhogen als u ermee instemt lang op de deal te wachten. U kunt ook de prijs verlagen en misschien vindt u veel sneller een koper. Statistieken tonen aan dat 60% van de kopers hun keuze maken in het voordeel van het correct getaxeerde of zelfs onderschatte onroerend goed.

Document voorbereiding

Voorbereiding van documenten

Om een verkooptransactie te sluiten, moet u over de volgende documenten beschikken

 1. Paspoort van een Nederlands burger;

 2. Titelbewijs;

 3. Het kadastrale paspoort van uw flat, verkregen van het Technisch Inventarisatie Bureau;

 4. Uittreksel uit het huisboek over het aantal geregistreerde personen in de flat, verkregen van de HOA, woningcoöperatie of MFC;

 5. Uittreksel uit het verenigde staatsregister van onroerend goed, verkrijgbaar bij het territoriale bureau van Rosreestr, op de website van het bureau of bij het MFC;

 6. U kunt een certificaat van wettigheid van herinrichting krijgen, als u de herinrichting heeft uitgevoerd bij het Technisch Inventarisatie Bureau;

 7. Verklaring van afwezigheid van schulden op nutsvoorzieningen, ontvangen in HCC, MC, HOA, Housing and Communal Services of het Uniform Information and Settlement Centre;

 8. Toestemming van de lokale autoriteiten om de flat te verkopen als de eigenaar minderjarig is;

 9. Notariële toestemming van uw echtgenoot om te verkopen als u de flat kocht terwijl u getrouwd was.

De lijst lijkt enorm. Maar de praktijk wijst uit dat het niet veel tijd kost om alle papieren te verzamelen. Je moet niet verwachten het na een week of twee te ontvangen.

Adverteer je flat

Beschikken over alle nodige documenten? Nu moet u reclame maken voor uw appartement zodat potentiële kopers het zullen opmerken. Allereerst goede foto’s maken. Als je een goede camera hebt, gebruik hem dan zeker. U moet eerst alles wat overbodig is verwijderen: oud, verouderd, onaangenaam voor het oog. U moet ook schoonmaken: de vloeren schoonmaken, stofvrij maken, het sanitair reinigen. Het is ook de moeite waard om huiselijke accenten aan te brengen, zoals sierkussens op de bank of een bos bloemen in de keuken.

Neem foto’s op een zonnige dag zodat de flat goed verlicht is.

Schrijf vervolgens een goede tekst voor de advertentie. Vermeld daarin alle voordelen van de flat. In het eerste deel moet u de belangrijkste technische punten van de woning opschrijven: het aantal verdiepingen, het balkon, het aantal kamers, enz. .

Zorg ervoor dat u denkt aan de voordelen van het pand, die voor u niet belangrijk zijn, maar die een potentiële koper zouden kunnen interesseren. Je zou kunnen vergeten dat er een kleuterschool op een steenworp afstand van je huis is, omdat je niemand hebt om je erheen te brengen. En dit is heel belangrijk voor een gezin met kleine kinderen!

Als de tekst en de foto’s klaar zijn, kan de advertentie worden gepubliceerd. Er zijn veel online marktplaatsen voor dit doel. De populairste zijn Domofond, Avito en Yandex.Real Estate”. Er kunnen ook lokale websites in uw stad zijn die advertenties als deze hebben.

Bereid u voor op het feit dat u een geldbedrag, zij het een klein bedrag, zult moeten betalen voor het plaatsen van de advertentie. Dergelijke advertenties worden bijvoorbeeld betaald op het reeds genoemde Avito.

U kunt ook proberen uw flat te koop aan te bieden op sociale netwerksites. Begin met uw eigen pagina, en plaats dan advertenties in alle “rommelmarkten” van uw stad.

Tonen en onderhandelen

Een flat tonen en onderhandelen

Als u geen astronomisch prijskaartje hangt, zult u snel benaderd worden door een potentiële koper. Wanneer hij een tijd afspreekt om de woning te inspecteren, moet u de flat dringend opruimen… Het is ook een goed idee om de hal schoon te maken.

U kunt meer doen dan alleen de basisreiniging van het huis; u kunt ook kleine renovaties uitvoeren… Je zou bijvoorbeeld loszittend behang kunnen opplakken. Maak de ramen schoon. En probeer onaangename geuren te verwijderen, als ze aanwezig zijn. U kunt ook wat gebak klaarmaken – dit zal de bezoeker een goed gevoel geven.

Wat het gesprek met de koper betreft, denk van tevoren na over het soort vragen dat hij/zij kan stellen. U moet zich bewust zijn van de tekortkomingen van de flat. Je moet uitzoeken welke de potentiële koper zou kunnen ontstemmen. Zo kunt u een lijst van argumenten maken die de bezoeker toch in uw richting zal doen neigen.

Het is niet ondenkbaar dat de koper zal onderhandelen… Dit is meestal de schuld van wederverkopers, die uw flat dan zo veel mogelijk weer op de markt brengen. Het is dus een goed idee om een prijskaartje te bepalen dat u bereid bent om te zakken tot… En neem geen genoegen met minder dan dat, onder geen enkele omstandigheid..! Het zal moeilijk worden, want diezelfde wederverkopers houden van psychologische druk.

Ondertekening van de aanbetalingsovereenkomst en de verkoopovereenkomst

Als de koper instemt met de aankoop van uw woning moet u eerst de aanbetalingsovereenkomst ondertekenen. Het garandeert vrijwel dat hij en jij serieus zijn. Wanneer u dit document tekent, geeft de koper u een bepaald bedrag… Gewoonlijk ligt deze tussen 2% en 5% van de aangegeven waarde van het onroerend goed. De eigenaar stemt er daarbij mee in het goed aan deze persoon te verkopen en wel tegen de door beide partijen overeengekomen prijs.

Vergeet niet dat er sancties zijn voor beide partijen bij de deal. Als de koper van gedachten verandert, wordt de aanbetaling niet terugbetaald. Als de eigenaar van het appartement plotseling besluit het niet te verkopen, is hij verplicht het voorschot terug te betalen, en zelfs te verdubbelen.

Op het afgesproken tijdstip wordt het koopcontract getekend. Vóór de transactie moet het hele pakket van de aan het begin van dit artikel genoemde documenten worden opgesteld. Je moet ook alle geregistreerde huurders controleren.

Je moet naar de notaris om de koopovereenkomst te tekenen… Onderteken het pas nadat u het geld voor uw eigendom heeft ontvangen. U moet ook een ontvangstbewijs schrijven waarin staat dat de koper u al het geld heeft gegeven dat u was overeengekomen.

Wanneer beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend, moet u de documenten voor de registratie van de eigendomsoverdracht van de flat indienen bij de lokale overheid van het staatsregister. Een staatsheffing van 2.000 roebel zal worden geheven voor de ondertekening van de overeenkomst.

De betaling ontvangen

De betaling ontvangen

De meest voorkomende vraag vóór de verkoop: “Hoe accepteer ik geld van de koper??”. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een regelmatige betaling wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt. Dit houdt een aantal problemen in. Eerst moet u het geld tellen in aanwezigheid van een notaris. En dit is niet zo gemakkelijk als het gaat om miljoenen Euro. Ten tweede moet elk biljet op echtheid worden gecontroleerd. Als alles in orde is, geeft u de koper in ruil voor het geld een kwitantie voor het vereiste bedrag…

Een andere manier om geld te ontvangen is het gebruik van een kluisje. De koper moet een kluis huren bij een bank en vervolgens een overeenkomst tekenen met de instelling. Het moet de voorwaarden voor toegang tot de kluis van de voormalige eigenaar bepalen. Dit betekent dat dit ontvangstbewijs moet vermelden dat toegang tot de kluis wordt verleend indien de verkoper een koopovereenkomst heeft.

De verkoper moet ook. Hij moet een andere kluis huren. Hij stopt het bonnetje voor het geld erin. Wanneer de transactie volgens de voorwaarden van de escrow-overeenkomst verloopt, kan de koper deze kwitantie innen.

Zowel de koper als de verkoper moeten aanwezig zijn bij het invullen van het depot. De eerste moet ervoor zorgen dat het ontvangstbewijs aanwezig is en naar behoren is ondertekend. De tweede daarentegen moet het geld tellen.

Tenslotte is er nog een derde manier. Het bestaat uit het gebruik van het depot van een notaris. In dit geval verloopt de transactie via de bankrekening van een notaris. Deze dienst omvat echter de provisie van de bank. De omvang ervan moet vooraf worden toegelicht.

Overdracht van de flat aan de koper

Alle documenten zijn getekend, het geld is er… Nu moet het appartement alleen nog aan de nieuwe eigenaar worden gegeven… Het wordt gedaan op de dag van indiening bij de burgerlijke stand. U hoeft alleen de sleutels van de flat aan de koper te geven, waarna u de overdracht kunt ondertekenen. Dit document bevestigt dat de verkoper de flat in goede staat heeft achtergelaten voor de koper.

Fraude vermijden

Bij het kopen van een flat kun je gemakkelijk in een oplichter trappen… Maar je moet ook op je hoede zijn voor indringers. Daarom moet geld worden geëist voordat het definitieve contract wordt ondertekend… Anders kan het zijn dat de koper traag is met het overmaken van het geld… En de bedrieger kan verdwijnen zonder een spoor, bijna onmiddellijk uw onroerend goed doorverkopen.

Verstrek ten slotte in geen geval de originele documenten voordat de transactie is afgerond. Noch de koper, noch de makelaar! Zo ben je zeker dat je je flat behoudt tot je ervoor betaald wordt.

Conclusie

Dit is uw checklist bij de verkoop van uw appartement. Als je het goed doet, zal het pand zeker een koper vinden. Vooral als je het prijskaartje laag houdt.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: