Hoe kruiden, groenten en aardbeien kweken in de flat

Mini moestuinen in de flat winnen aan populariteit – een geweldige manier om je eigen groenten en groen te hebben voor wie geen datsja heeft, en om tegelijkertijd de woonruimte te vergroenen. We vertellen je wat je nodig hebt om culturele vruchtdragende planten te kweken in stedelijke gebieden en wat je op het balkon of in de vensterbank kunt kweken.

Waaraan u in een vroeg stadium moet denken

Mini moestuinen in de flat

Deze kwesties moeten worden beslist voordat u gaat winkelen voor potten en potgrond.

Waar de planten te plaatsen – op een vensterbank, op een open of gesloten balkon of loggia? Dit hangt af van het soort gewassen dat in de gegeven omstandigheden kan worden geteeld, en de grootte van de potten. Als er een ruimtekeuze is, geef dan de voorkeur aan ramen of een loggia/balkon aan de zonzijde – het gebrek aan natuurlijk licht in een gesloten omgeving is evident, de zuidzijde lost gedeeltelijk het probleem op van de natuurlijke insolatie voor de kwaliteit van de fotosynthese van de planten en hun ontwikkeling.

  1. Rekken of schappen? Als er meer dan Ć©Ć©n soort gewas wordt geteeld, moet u nadenken over stellingen of rekken. Je moet ook rekening houden met de hoogte van de toekomstige planten… Vensterbanken kunnen worden verlengd door vensterbankplanken te vervangen of door extra consoles te plaatsen.

  2. Wat groeien in? Enkele potten of langwerpige houten of plastic dozen kunnen worden gebruikt voor thuisbeplanting. Elke pot moet gaten hebben om water af te voeren na het water geven en de dozen en potten moeten op pallets worden geplaatst om te voorkomen dat de ondersteunende structuren nat worden.

  3. Welke grondsoort kiezen? Deze kwestie hangt meer af van het soort gewas dat u wilt telen. Voor groenten en kruiden kunt u kant-en-klare multifunctionele mengsels of kiemen kopen; een andere optie is om zelf een goede vruchtbare laag te maken van bulkturf, voedzame compost en “gezellige” zoden.

  4. Insolatie. Het is zeker niet voldoende voor een grondige beplanting, zelfs niet op een goed verlichte vensterbank. De oplossing is het installeren van fytolampen die dag en nacht alle noodzakelijke golflengten uitstralen.

  5. Zaden of spruiten? De oplossing ligt in de keuze van de planten en de manier waarop ze worden vermeerderd en gekweekt.

De planten in dit overzicht kunnen worden gekweekt op een balkon, een loggia of een vensterbank. Soorten, verzorging en andere belangrijke details – kom alles te weten over het thuis kweken van groenten, kruiden en bessen.

Paprika

HuisvariƫteitenGeselecteerde rassen: Siberian Firstborn, Siberian Early Plover, Donetsk Early Plover en andere korte rassen die geschikt zijn voor de teelt in wisselvallige weersomstandigheden.

De vitale behoeften van de plant: veel licht, warmte en veel water.

De zaden worden eerst in kleine potjes of bakjes geplant. Om ervoor te zorgen dat de kieming snel verloopt, worden de potjes afgedekt met plastic folie om verdamping van water te voorkomen. Zodra de eerste spruiten verschijnen, moeten gaten in de folie worden gemaakt voor luchtverversing. Zodra de paprika’s enkele centimeters hoog zijn en wat sterker zijn geworden, moeten ze worden overgebracht naar grotere potten. De planten hebben een klein maar dicht wortelstelsel en hebben geen diepe potten nodig. Wortel de paprika’s voor 1/3 deel in en geef ze goed water.

De minituin in de flat

Hete pepers

HuisvariĆ«teiten: Tante’s Tongue, Ogonyok, Indian Spear, Phoenix en andere laagblijvende, zelfbestuivende variĆ«teiten.

De essentiƫle eisen van de plant: veel licht, maar geen direct zonlicht, matige watergift.

Belangrijk:Zet hete pepers niet op dezelfde vensterbank als zoete pepers – als de bloemen elkaar bestuiven, worden de zoete pepers bitter!

Paprika’s kunnen als zaad in een pot worden geplant of na de vruchtzetting buiten worden verplant – ze zijn grotendeels onderhoudsvrij.

Zaden ontkiemen na 3-4 weken onder een vochtige huishoudfolie. Als de plant 4 bladeren heeft, zijn ze klaar om te “verhuizen” naar een pot van 1-2 liter (er kunnen 2 planten in). De verzorging van hete pepers is eenvoudig – geef ze water zonder ze overmatig te besproeien en draai ze elke dag 180 graden voor een gelijkmatige groei zonder vervorming. Eenmaal per maand bemesten met biohumus volgens de instructies. Tijdens de bloei wordt de plant elke dag geschud om de bestuiving te bevorderen. Snoeien is niet nodig.

Cherry tomaten

HuisvariƫteitenBonsai, Cherry, Minibell, Golden Cluster, Balcony Miracle.

Levensbehoefte van de plant: matig water geven en goed licht voor de vruchtzetting.

Voor de teelt, kant-en-klaar substraat of bereid door uw eigen handen van graszoden, mulch en turf in gelijke verhoudingen, voor bemesting een beetje as wordt toegevoegd aan hen, en voor de dichtheid – zand. De zaden worden geplant in ondiepe bakjes na weken in een mangaan- of fungicideoplossing. Plantjes ontkiemen onder folie in een kas en bewateren met water op kamertemperatuur en om de 2 weken bemesten met voedingsstoffen (dezelfde zorg gedurende de hele levensduur van de plant). De grond mag niet nat zijn, maar moet idealiter een gemiddeld vochtgehalte hebben. Wanneer de planten 2-3 bladeren geven, worden ze in bekers van 0,2 liter gepoot, en wanneer de stengel is uitgehard (na ongeveer een maand), overgeplant in gewone bloempotten – kerstomaten hebben kleine struiken met een compact wortelstelsel, waardoor ze zich onderscheiden van gewone tomaten.

Tijdens de bloei moeten de kersenstruiken worden bestoven – door de pot te schudden of met een borstel over de bloemen te gaan om stuifmeel over te brengen. De vorming van de struik wordt uitgevoerd volgens de instructies op de zaadverpakking – meestal ontwikkelen 1-3 stengels, voor dit doel wordt een passend aantal stengels verwerkt, die later kunnen worden geworteld en een afzonderlijke struik groeien.

Komkommers

Home variĆ«teitenZaden: hybride “Hutorok”, “April”, “Benefis”, “Schedrik” hybride “Khrustik”, “Onega” hybride, hybride “Bujan”, hybride “Masha” (vroegrijp), “Zozulia”. De voorkeur gaat uit naar rassen zonder bestuivers.

Wat de plant nodig heeft: veel licht, regelmatige en matige watergift.

De grond voor komkommers moet rijk, vruchtbaar en goed bevochtigd zijn. De zaden gaan in de grond na voorbehandeling met mangaanoplossing, bedek ze met plastic folie voor een broeikaseffect, zet ze op een lichte plaats. Na het kiemen wordt het deksel verwijderd. De potten moeten ondiep worden gekozen – een liter is voldoende – maar moeten in de buurt van structuren worden geplaatst waaraan toekomstige stengels kunnen worden vastgebonden, aangezien komkommers een klimplant zijn. De bloemen hebben hulp nodig bij de bestuiving – ga er met een borstel overheen.

Mini moestuinen in de flat

Groene uien

Home variƫteitenelke witte of rode

Noodzaak voor planten: gematigde vochtigheid in de bodem.

Er is niets eenvoudiger dan het kweken van uiengroen. Het is handiger om als plantmateriaal absoluut elke bol te gebruiken die op de boerderij beschikbaar is – het wordt half begraven in de grond, bewaterd (maar niet overstroomd om rotting te voorkomen). Er is een vereenvoudigde manier om groenten te verkrijgen: de ui wordt in een eierkrat of in een glas gelegd zodat alleen het onderste uiteinde, waar de wortels groeien, in het water staat.

Groene knoflook

HuisvariĆ«teiten:“Kharkovsky”, “Jubilee” en andere wintergewassen (voorjaarsgewassen geven geen scheuten).

De essentiƫle behoeften van de plant: goed licht en matige vochtigheid in de bodem.

Groene knoflook – de pijlen worden gebruikt in sauzen en saladedressings. Ze zijn gemakkelijk te kweken: plant in ondiepe potten of dozen de ontkiemde (of gedroogde) kruidnagels tot 3 cm diep in gewone grond op een paar centimeter van elkaar. Geef de grond water als hij opdroogt, bemest om de paar weken. Al na 3-4 weken zijn de scheuten klaar voor consumptie.

Wortelen

Home variĆ«teitenSpinazie: “Kleinzoon”, “Polar Cranberry”, “Alenka”, “Minicorn”, “Khibinskaya kas” en andere kleine minivariĆ«teiten.

De essentiƫle behoeften van de plant: goed licht, maar geen direct zonlicht, veel water geven zonder vocht in de grond.

Om wortelen op het balkon te kweken hebt u een doos of potten nodig van minstens 15 cm diep, zelfs voor de minivariĆ«teiten. Grond – universele zaaigrond. De zaden worden gezaaid in een verhouding van 10 per 15 vierkante meter grond. Na het uitplanten in de grond moet u ongeveer 3 cm bedekken en wanneer de scheuten verschijnen de wortelen uitdunnen zodat er tussen de sterkste scheuten een ruimte is van ongeveer 2 cm.

Radijs

Onze eigen geteelde rassen: “Diego”, “Carmen”, “Decca” en andere (geen beperkingen).

Voedingsstoffen voor planten: losse, goed bevochtigde grond, licht.

Radijzen zijn even gemakkelijk te planten als uien en knoflook – ze worden geplant in gewone grond op een diepte van 1-2 cm, goed bewaterd, bemest, bedekt met huishoudfolie totdat de eerste scheuten opkomen en op een zonnige vensterbank geplaatst. Verdere verzorging is identiek – water geven, eens per 2 weken bemesten.

Spinazie

HuisvariĆ«teiten: “Krepush”, “Victoria”, “Sotik”, “Matador.

Levensbehoefte van de plant: veel licht, beregening.

Spinazie wordt geplant in universele grond tot een diepte van 1-2 cm, zoals andere zaden. De verzorging van de plant is heel eenvoudig – totdat de scheuten verschijnen, de plant onder de folie in constant vochtige grond houden; daarna – water geven als de grond opdroogt, elke 2-3 weken bemesten en elke 1-2 dagen sproeien. Als het goed gaat, kun je ze al na 3 weken oogsten!

Basil

Thuis rassenDe volgende soorten wortelen worden geproduceerd: Velvet, Baku, Yerevansky, Lemon.

Levensbehoeften van de plant: dagelijks water geven, losmaken, intensieve verlichting.

Basilicum is moeilijk te kweken zonder dagelijks zonlicht of een speciale lamp. De plant is ook veeleisend voor water – de grond om de 1-2 dagen water geven en besproeien. Basilicum moet warm en tochtvrij worden gehouden.

Selderij

Home variĆ«teitenZakhar, Tender, Vivacity, Cartouli en andere bladvariĆ«teiten. Wortelrassen: ‘Diamant’ en ‘Apple’; bladstelen: ‘Malachite’ en ‘Gold’.

De essentiƫle vereisten van de plant: matig water geven, bemesting met nitrofoska om de 10 dagen.

Selderij wordt gekweekt uit zaad; het groeit beter en sneller van in de winkel gekochte spruiten. In het eerste geval worden de zaden in vochtige grond geplaatst op een diepte van 0,5 cm met een tussenruimte van 12 cm tussen de voren, in het tweede – de kern wordt tot 4 cm van de basis afgesneden en op de bodem van het water geplaatst totdat de wortels vrijkomen, waarna ze in de grond worden getransplanteerd.

De keuze van het aardewerk hangt af van het soort selderij: wortelvariĆ«teiten vereisen een pot van minstens 15 cm diep, terwijl andere soorten het prima doen in een standaard houten kist (blad- en bladvormende variĆ«teiten hebben niet zo’n langwerpig wortelstelsel).

Knolselderijbladeren mogen pas worden afgesneden als ze 1 cm lang zijn.

Bladsla

Home variƫteiten: Sla, Dubrava, Ruccola, IJsberg, Romano.

Vitale noodzaak voor planten: veel kunstmatige of natuurlijke insolatie, geen tocht.

Plaats eerst de slazaden in de kiemgrond. Wanneer de opkomst van zaailingen lussen over de grond, wordt de container verplaatst naar een koele plaats (ongeveer 16-18 graden) om te voorkomen dat de stengels en de opkomst van pijlen uitrekken. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, moeten ze worden uitgedund zodat alleen de sterkste scheuten overblijven. Daardoor moet er per stengel voldoende ruimte zijn voor het groen om te groeien.

Sla moet matig worden bewaterd en besproeid, maar het is belangrijk om niet te veel water te geven. De potten moeten worden gedraaid op 450 Elke week voor een gelijkmatige ontwikkeling van de kruiden.

11.webp

Dille

HuisvariĆ«teiten: “Nederlands maat”, “Gurman”, “Salut”, “Richelieu”, “Amazon”.

De essentiƫle noodzaak voor de plant: continu licht gedurende 12-15 uur, vochtigheid van niet meer dan 40%.

De zaden worden gezaaid op een diepte van 1-2 cm op een afstand van 1-2 cm van elk zaadje, bewaterd en bedekt met huishoudfolie. Wanneer er spruiten verschijnen, de gewassen op een vensterbank zetten en de folie verwijderen. Bemest elke 2 weken. In de rest is dille pretentieloos, het belangrijkste is om de opkomst van onkruid te voorkomen (tijdig verwijderen), een constante temperatuur te handhaven zonder tocht.

Pepermunt

Home variƫteitenParels, Pennyroyal, Zabava, Strawberry Mint, Kuban Mint, Lemon Mint enz.

Noodzaak voor planten: gematigde vochtigheid en licht.

Pepermunt kan worden gekweekt uit zaad of stekken. In beide gevallen heeft de plant een brede pot met een diameter van ten minste 20 cm nodig – de wortels groeien horizontaal, niet in de diepte. Om munt uit stekken te kweken, verdeelt u de onderstam met slapende knoppen en plant u deze in voorbereide potten. In de grond gezaaid op een diepte van 5 mm, de eerste scheuten verschijnen na 2-3 weken.

Geef munt niet te veel water – zelfs thuis kan hij ziek worden en zijn bladeren en essentie verliezen.

Aardbeien

HuisvariĆ«teiten: ‘Home Delicacy’, ‘Garland’ en vele andere ampelente remontante variĆ«teiten. Ze produceren bijna het hele jaar door een grote oogst.

De levensbehoeften van de plant: veel licht voor de bessen (kunstlicht), matige watergift.

Aardbeien zijn gemakkelijk te telen in bakken of containers, zodat de planten hun takken en bessen kunnen verspreiden. Op de bodem van de pot moet een goede drainagelaag worden aangebracht – aardbeien hebben een wortelstelsel dat de neiging heeft te gaan rotten bij het minste of geringste overmatige vocht in de grond. De grond zelf kan van alles zijn; universele zaadmengsels hebben de voorkeur.

Aardbeien kweken uit zaad is heel eenvoudig: ze worden ontkiemd in vochtige grond onder een plastic zeil tot ze sterk ontkiemen, en vervolgens overgeplant op een permanente locatie. De voeding moet worden gekozen met een verhoogd ijzergehalte en moet om de 2-3 weken worden gebruikt. Snorharen die uit de volwassen planten groeien, moeten worden verwijderd omdat ze de plant van zijn vitaliteit beroven.

Courgettes

HuisvariĆ«teiten:“Patio Star en andere compacte rassen.

Een ruime kweekpot, een hoge temperatuur van 24-300C, constant licht.

Courgettes kunnen ook thuis worden gekweekt, maar u hebt een brede vensterbank nodig of een goed geĆÆsoleerde loggia of balkon waar een doos of bak kan worden geplaatst. De middelharde, lichte grond met mest is ideaal voor de teelt van courgettes. De zaden worden gekiemd in een vochtige doek totdat ze ontkiemen, dan overgeplant in kopjes met aarde, na het verschijnen van twee bladeren – in potten. Courgettes hebben regelmatig water en veel licht nodig met een extra lichtbron. De grond moet regelmatig worden losgemaakt en periodiek worden bemest met organische mest.

Aubergine

Home variƫteitenPatio Blauw, Patio Trio.

Stikstofrijke grond, warm water en voldoende licht zijn essentieel voor de plant.

Aubergines kweken op een vensterbank is niet zo eenvoudig, maar wel realistisch – ze behoren tot de meest populaire leden van de “potgroentetuin”. Ze hebben ramen op het zuiden nodig en een hoge temperatuur van ongeveer 25Ā°C0.

De zaden moeten eerst in een vochtige doek worden ontkiemd en vervolgens, zodra er zaailingen verschijnen, in de grond worden gezet. Verplanten moet worden vermeden – de plant regenereert zijn wortelstelsel zeer langzaam en moet daarom in zijn eigen vaste plantenbeker of direct in een kist worden geplant. Spruiten moeten systematisch worden bewaterd met lauw water zonder de grond te nat te maken. Magnesiummeststof – precies wat de aubergine nodig heeft. Verwijder de toppen van 30 cm hoge planten voor een betere vertakking. De plant moet worden vastgebonden.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: