Hoe versier je een gemetseld fornuis of een landelijke open haard??

Oude tegels zijn ook goed in een modern huis. Geglazuurde tegels veranderen een gewoon fornuis of een open haard in een decoratieve structuur, die de belangrijkste decoratie van de kamer wordt.

betimmering

In landelijke stijl ( klei, kalk en witkalk ). In oude tijden werden fornuizen bedekt met een mortel van kalksteen en witgekalkt. Soms waren ze ingewikkeld beschilderd in verschillende patronen. Deze arbeidsintensieve methode wordt tegenwoordig als archaïsch beschouwd.

Decoratieve bakstenen. Tegenwoordig zijn fornuizen en haarden in huis vaak bekleed met decoratieve, hittebestendige bakstenen die de warmte lang vasthouden.

Keramisch. Terracotta ( met een sterk poreuze basis ) majolica ( met een bovenste glazuurlaag ) klinker ( gemaakt van een mengsel van verschillende soorten klei, met chamotte en pigmenten ) en porcellanato ( met een monolithische en niet-poreuze structuur &#41 zijn alle zeer duurzaam en hittebestendig;.

Tegels ( tegels ). De meest populaire manier Betegelen van open haarden en fornuizen met tegels, speciale platen van gebakken klei.Het belangrijkste verschil tussen een tegel en een gewone tegel Boxstructuur, die dient om de tegel in het metselwerk te bevestigen.

Keramische tegels voor een oven of een open haard kunnen in elke stijl worden gekozen – van rococo tot Engels Arts & Crafts.

  • Stovax Art Nouveau betegelde convectorhaard.
  • Haard 04 van de fabriek Gutbrod Keramik.
  • Marion Cachemire betegeld fornuis van Régnier.
  • Stovax Victoriaanse betegelde schouw.

Betegelde stijlen

  • Nederlands. Betegelde fornuizen verschenen in Nederland in de 16e eeuw, eerst in koninklijke paleizen en landhuizen. De kenmerkende Nederlands stijl gebaseerd op veelkleurige schilderingen en ingewikkelde ornamenten heeft zijn geschiedenis sinds die tijd getraceerd.
  • Nederlands. In de XVIII eeuw begon de Nederlands adel de West-Europese manier van leven te kopiëren, en de Nederlandse monochrome kobaltschildering werd de meest populaire decoratie.
  • Vlaamse. Naast de Hollandse stijl is ook de Vlaamse schilderschool, gekenmerkt door een combinatie van blauw en bruin, populair in Nederland.

Gestileerde planten, bloemen en fantastische dieren werden vaak op de oude tegels geschilderd. U kunt dergelijke decors kopiëren in elke werkplaats. Maar veel interessanter zijn de interpretaties van de moderne auteur van de oude Nederlands stijl.

Moderne technologie voor het maken van tegels

Schets van de auteur. Voor het maken van de tegels kozen ze een van de drie stijlen: Russisch, Hollands of Vlaams. Voor de rest kiest de ontwerper het interieur van de klant en zijn smaak. Oosterse of futuristische motieven kunnen voorkomen in schilderijen. En fornuizen en haarden voor landhuizen, geïnstalleerd in kinderkamers, kunnen worden versierd met stripfiguren. Tegelzetbedrijven bieden altijd een lijvige catalogus van verschillende soorten haarden en fornuizen, samen met tegelwerkopties.

Hoe wordt een geglazuurde tegel gemaakt?? De voorkant van de volumetrische tegel is versierd met een patroon en geglazuurd, de achterkant is ontworpen als een open doos Rumpus. De romp heeft gaten waardoor ovendraden worden gestoken om de tegels aan het metselwerk te bevestigen. Zo ontstaat een luchtlaag achter de decoratieve bekleding: een "dubbele bodem".

Vuurproces. Het reliëf van de voorzijde van de tegels wordt gemaakt volgens de schetsen en vervolgens worden gipsen mallen gegoten. De tegels worden gevuld met vuurvaste klei, twee weken gedroogd en vervolgens naar een elektrische oven gebracht, waar ze op ongeveer 1000°C worden gebakken . De eerste gebakken tegels worden "gebakken tegels" genoemd en worden aan de snijder gegeven die de kwaliteit controleert, de vlakken rechtzet en het reliëf maakt. De tegels worden vervolgens bedekt met een glazuur of decoratieve klei en voor de tweede keer gebakken. De tekening wordt aangebracht en een derde, en indien nodig een vierde keer gestookt.

De voordelen van afwerking met tegels

Beveiliging. Dankzij de tegels wordt het oppervlak van het fornuis niet verhit, zodat verbranding bij een toevallige aanraking onmogelijk is. Daarom zijn betegelde fornuizen en haarden geweldig voor gezinnen met kleine kinderen en huisdieren.

Kosteneffectief en duurzaam. Tegelbekleding met dubbele bodem verhoogt de thermische inertie van het fornuis en draagt bij tot een zuinig brandstofverbruik en een lange levensduur van het fornuis. Een stevige baksteenschil beschermt de baksteen tegen invloeden van buitenaf en absorbeert de interne spanningen in het metselwerk.

De schoonheid van. De tegels verhogen niet alleen het rendement van de verwarming, maar maken er ook een echt kunstwerk van.

Elegante betegelde fornuizen of schouwen met heldere ornamenten of een eenvoudig blauw-wit ontwerp worden een decoratief element van de hele kamer en verrukken het oog met hun patronen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: