Ibuklin en paracetamol vergelijken: wat is beter?

Ibuklin en paracetamol zijn beide geneesmiddelen uit de NSAID-groep. Niet-steroĆÆde anti-inflammatoire geneesmiddelen verlagen de lichaamstemperatuur, verlichten de pijn, verminderen de ontsteking en verbeteren de algemene conditie. Ze worden voorgeschreven aan volwassenen en kinderen, gebruikt bij zwangerschap en borstvoeding. Bijna niemand die dit leest heeft nog niet van deze producten gehoord. Wil je het verschil weten tussen die twee??

De deskundigen van ons tijdschrift voerden een vergelijkende analyse uit van koortswerende middelen en ontdekten hoe Paracetamol verschilt van Ibuklin. We hebben geleerd dat Ibuklin een combinatie medicijn is. Het bevat dezelfde paracetamol en ibuprofen. Deze combinatie is sneller en doeltreffender tegen koorts en pijn, maar heeft ook meer kans op ernstige bijwerkingen.

De uiteindelijke keuze van de medicatie zal afhangen van de individuele klinische situatie. In sommige gevallen kunt u niet zonder Ibuclin, in andere gevallen kunt u tevreden zijn met alleen Paracetamol. We zullen niet alle kaarten onthullen – lees de details in het artikel.

hoofdpijn

Samenstelling en afgiftevorm: wat is het verschil tussen de geneesmiddelen?

Paracetamol en ibupuline zijn beide niet-steroĆÆde ontstekingsremmers (NSAID’s). Verkrijgbaar in tabletvorm. Over-the-counter verkocht in de apotheek.

De samenstelling van de betrokken geneesmiddelen is verschillend:

 1. Paracetamol. De naam van de werkzame stof is dezelfde als de handelsnaam van het geneesmiddel – het is nog steeds paracetamol. Een tablet bevat 500mg.

 2. Ibuculline heeft twee bestanddelen: paracetamol (325 mg) en ibuprofen (400 mg).

Paracetamol is een van de goedkoopste koortswerende middelen. Een verpakking (20 tabletten) kost 20-30 roebel. Ibuklin is duurder – 100 roebel voor 10 tabletten. De kosten van ibuprofen stijgen met de kosten van ibuprofen.

Hoe het werkt?

Niet-steroĆÆde ontstekingsremmers hebben een drievoudig effect:

 1. Antipyretisch: Verlaagt de lichaamstemperatuur;

 2. Analgeticum: verlicht pijn;

 3. Anti-inflammatoir: onderdrukt de ontwikkeling van ontstekingen in weefsels.

Al deze effecten hebben hetzelfde ontwikkelingsmechanisme – verstoring van de synthese van pijn- en ontstekingsmediatoren. Het werkingspunt van de NSAID is het COX-enzym (cyclo-oxygenase). In het menselijk lichaam worden drie soorten enzymen geproduceerd:

 1. COX-1 – wordt permanent gesynthetiseerd en neemt deel aan belangrijke metabolische processen;

 2. COX-2 – wordt alleen geproduceerd tijdens een ontsteking;

 3. COX-3 – betrokken bij de ontwikkeling van pijn en koorts, maar heeft geen invloed op het ontstekingsproces.

Het verschil in de effecten van Ibuklin en Paracetamol is te wijten aan hun bestanddelen. Ze beĆÆnvloeden de COX-synthese anders, dus hebben ze verschillende effecten op het lichaam.

Paracetamol

Paracetamol

Het werkingsmechanisme van paracetamol is nog onbekend. Het is niet zoals typische NSAID’s, die de productie van COX-1 en COX-3 blokkeren. Er zijn aanwijzingen dat paracetamol wel bindt aan cyclooxygenases, maar in een ander deel van het molecuul – niet waar ibuprofen, meloxiscam en andere middelen uit de groep. Een overzicht van farmacologisch onderzoek gaf alleen aan dat paracetamol (buitenlandse literatuur: acetaminophen) niet – de COX-productie buiten de hersenen remt. Wetenschappers speculeren, maar moeten nog begrijpen hoe de stof eigenlijk werkt, waarom ze de pijn verlicht en de lichaamstemperatuur verlaagt.

Uit de medische literatuur blijkt dat paracetamol COX-3 remt. Het is effectief in het verminderen van hoge lichaamstemperatuur, het elimineren van rillingen en andere koorts gerelateerde symptomen. Het is een zwak pijnstillend middel – kan hoofdpijn bij griep en acute luchtweginfecties verlichten, maar is niet opgewassen tegen een sterk pijnsyndroom bij trauma, artritis, pulpitis. Heeft geen effect op het ontstekingsproces. Merk op dat COX-3 alleen wordt aangetroffen in de weefsels van proefdieren. Het bestaan van dit enzym bij de mens is nog niet bewezen, evenmin als het effect van paracetamol op de synthese ervan.

Ondanks het mysterieuze werkingsmechanisme blijft paracetamol de populairste NSAID. Er zijn ongeveer 22.000 publicaties over acetaminophen in de Engelstalige PubMed database van medische artikelen. Er zijn meer dan 60 Cochrane reviews van het medicijn. De werking van paracetamol is door talrijke studies bevestigd:

Werkt goed bij migraine, maar niet bij spanningshoofdpijn.

Doeltreffend in de postoperatieve periode – verlicht de pijn in 15 minuten na aanbrengen.

Helpt niet tegen pijn door ontsteking, bijvoorbeeld artrose. Grote studies hebben aangetoond dat het medicijn ook weinig effect heeft op acute rugpijn.

Van paracetamol is bevestigd dat het een positief effect heeft op verkoudheidssymptomen.

Verrassend genoeg heeft paracetamol een slechte staat van dienst bij de behandeling van koorts bij kinderen… Volgens een Cochrane-review uit 2012 zijn de effecten vergelijkbaar met die van niet-medicinale methoden. In totaal namen 120 kinderen deel aan de studie. De patiĆ«nten werden in twee groepen verdeeld. EĆ©n groep kreeg paracetamol om de lichaamstemperatuur te verlagen en de andere groep deed aan fysieke afkoelingsmethoden (afvegen, baden). Uit onderzoek is gebleken dat wrijven met een natte spons even doeltreffend is als een medicijn om koorts te beheersen. Van paracetamol is ook niet vastgesteld dat het de kans op koortsaanvallen (spiercontractie door hoge lichaamstemperatuur) vermindert.

Ibuklin

Ibuklin

Ibuklin bevat paracetamol en ibuprofen. paracetamol is hierboven beschreven. Vervolgens zullen we het hebben over de effecten van het tweede ingrediƫnt.

Ibuprofen is een niet-selectieve COX-remmer. Het blokkeert twee enzymen tegelijk – COX-1 en COX-2. Verlicht effectief koorts, pijn en zwelling, en elimineert de ontstekingsreactie. Samen met paracetamol staat ibuprofen op de Model List of Essential Medicines van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO Model

 • (een groep essentiĆ«le geneesmiddelen). Naast andere geneesmiddelen wordt het aanbevolen voor gebruik in de pediatrie.

  De Cochrane Library heeft meer dan 100 artikelen gewijd aan ibuprofen. Reviews tonen aan dat het effectief is tegen pijn bij verschillende aandoeningen. Het verlicht de pijn na een operatie, wordt gebruikt in de reumatologie en orthopedie voor inflammatoire gewrichtsaandoeningen, en is effectief bij migraine en andere hoofdpijnen. Het geneesmiddel bestrijdt de symptomen van ziekten van het bewegingsapparaat, verlicht de toestand bij verkoudheid en griep. Praktijkmensen merken op: in combinatie met etiotrope therapie (gericht op het wegnemen van de oorzaak) versnelt ibuprofen het herstel.

  Welk medicijn is effectiever tegen pijn en koorts??

  Klinische studies tonen aan dat het combinatieproduct Ibukulin sneller en doeltreffender de pijn verlicht, de lichaamstemperatuur verlaagt en ontstekingen onderdrukt. Er zijn bewijzen in de internationale literatuur die deze bewering ondersteunen. De combinatie van ibuprofen en paracetamol blijkt in verschillende situaties te werken:

  1. Vermindert postoperatieve pijn in 70% van de gevallen (vergeleken met 7% in de placebogroep).

  2. Verlicht de toestand na het trekken van tanden en kiezen (6 uur na de operatie).

  3. Verlicht acute pijn van verschillende oorsprong.

  Ook in de Russischtalige literatuur is het combinatiegeneesmiddel niet over het hoofd gezien. Wij hebben de ingediende medische onderzoeken geanalyseerd en vastgesteld dat het therapeutisch effect van ibuprofen met 64% toeneemt wanneer het wordt gecombineerd met paracetamol. Het product verlicht acute pijn al na 15 minuten en blijft tot 9 uur werkzaam. Dit is aanzienlijk langer dan bij geĆÆsoleerde paracetamol (respectievelijk 40 minuten en 4-6 uur). Het combinatiegeneesmiddel kan ook worden beschouwd als de voorkeursbehandeling voor aandoeningen van het bewegingsapparaat. Studies hebben aangetoond dat een duurzame controle van matige tot ernstige pijn bij osteoartritis en soortgelijke aandoeningen kan worden bereikt met de volledige dagelijkse dosis.

  Veel auteurs hebben gesuggereerd dat de combinatie van ibuprofen en paracetamol een van de beste. Beide geneesmiddelen zijn bijna 100% biologisch beschikbaar – ze worden bijna volledig geabsorbeerd en reizen snel naar de plaats van de ontsteking. Bij inname op een lege maag werkt ibuprofen na 30-40 minuten, paracetamol – na 30-60 minuten. Wanneer het echter samen wordt ingenomen, werkt het sneller, met een maximale concentratie paracetamol in het bloed 10-15 minuten eerder.

  Ondanks het ondubbelzinnige positieve effect van Ibuklin is de houding van de deskundigen tegenover de combinatietherapie niet eenduidig. Veel onderzoekers waarschuwen: in combinatie met ibuprofen werkt paracetamol sneller en effectiever, maar het heeft ook meer kans op ongewenste bijwerkingen. Lees meer over waarom het niet altijd nodig is een krachtig maar gevaarlijk geneesmiddel te gebruiken.

  Elk medicijn heeft zijn eigen tijd

  pijnsyndroom

  Volgens de gebruiksaanwijzing is paracetamol in deze situaties aangewezen:

  1. pijnsyndroom van lichte tot matige intensiteit, waaronder hoofdpijn, kiespijn, algodysmenorroe (pijnlijke menstruatie), neuralgie en myalgie;

  2. koorts – verhoging van de lichaamstemperatuur bij infectie- en ontstekingsziekten.

  Paracetamol passeert de placentabarriĆØre. Tijdens de zwangerschap, alleen indien strikt geĆÆndiceerd, en meestal na 14 weken. Voorzichtig bij gebruik in geval van borstvoeding. Toegestaan voor kinderen vanaf 6 jaar.

  Er zijn meer aanwijzingen voor Ibuklin:

  1. Symptomatische behandeling van infectie- en ontstekingsziekten die gepaard gaan met koorts, koude rillingen en hoofdpijn (waaronder SARS, griep);

  2. Pijnsyndroom bij neurologische aandoeningen;

  3. myalgia – spierpijn;

  4. Rugpijn bij osteochondrose en andere soortgelijke aandoeningen;

  5. Pijn na een operatie, trauma;

  6. Pijnlijke gewrichten bij inflammatoire en degeneratieve processen;

  7. algodysmenorroe;

  8. kiespijn.

  In de gebruiksaanwijzing staat specifiek dat Ibuclin alleen de symptomen verlicht, maar geen effect heeft op de progressie van de ziekte. Het geneest niet, voorkomt geen complicaties en vermindert het risico op terugval niet.

  Ibuklin is gecontra-indiceerd in het derde trimester van de zwangerschap – vroegtijdige bevalling is mogelijk. Voorzichtig gebruiken in het eerste en tweede trimester, tijdens borstvoeding. Niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.

  Hoe het wordt voorgeschreven?

  zoals voorgeschreven

  Het geneesmiddelenregime varieert:

  1. Paracetamol voor volwassenen wordt gegeven als 1 tablet (500 mg) maximaal 4 keer per dag. De dosering kan in bijzondere gevallen worden verhoogd: niet meer dan 1 g voor een enkele dosis, niet meer dan 4 g per dag. Het interval tussen de doses moet ten minste 4 uur zijn. Voor kinderen wordt de dosering individueel berekend, afhankelijk van hun leeftijd. Het effect treedt op binnen 30-60 minuten, piekt na 2 uur en houdt tot 4-6 uur aan.

  2. Ibuklin voor volwassenen: 1 tablet 3 keer per dag. Maximale dagelijkse dosis is 3 tabletten. Het heeft een effect binnen 20-40 minuten, bereikt een maximum in 1-2 uur en houdt tot 8-9 uur aan.

  Beide geneesmiddelen worden niet langer dan 3 dagen voorgeschreven als koortswerend middel en niet langer dan 5 dagen als pijnstiller. Als er binnen de gestelde termijn geen verbetering optreedt, moet een arts worden geraadpleegd.

  Voorzorgsmaatregelen

  Ibuclin en Paracetamol kunnen geen veilige medicijnen worden genoemd. De bestanddelen ervan veroorzaken verschillende bijwerkingen, van allergieƫn tot hartinfarcten. Denk aan bijwerkingen voor elk van de werkzame stoffen.

  Paracetamol:

  1. Maagdarmstoornissen: misselijkheid, diarree, buikpijn.

  2. Heeft in hoge doses een hepatotoxisch effect. Uit klinische tests van begin deze eeuw blijkt dat na een overdosis leverfalen optreedt. Dit wordt veroorzaakt door een overmaat aan NAPQI, een stofwisselingsproduct van paracetamol. Bij lage doses wordt het geneutraliseerd tot veilige componenten, bij hogere doses leidt het tot leverceldood.

  3. Verstoort de werking van het hematopoĆ«tisch systeem: leidt tot een daling van het gehalte aan alle bloedcellen – rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Veroorzaakt ernstige infecties en bloedingen.

  Ibuprofen:

  1. Veroorzaakt NSAID-gastropathie: veroorzaakt maagzweer, verergering van chronische aandoeningen. Misselijkheid, buikpijn, diarree of constipatie, winderigheid kunnen voorkomen bij gebruik van het geneesmiddel.

  2. Verhoogt het risico op een myocardinfarct met 31% (studie gepubliceerd in European Heart Journal).

  3. Verstoort het zenuwstelsel. Inname van ibuprofen veroorzaakt slapeloosheid, hoofdpijn, angst, vermindert gezichtsvermogen en gehoor. Kan depressie en hallucinaties veroorzaken. Bij mensen met een auto-immuunziekte verhoogt het risico op aseptische meningitis.

  4. Onderdrukt de beenmergfunctie: leidt tot bloedarmoede, trombocytopenie en agranulocytose.

  5. Verstoort de nierfunctie – veroorzaakt het nefrotisch syndroom.

  6. Leidt vaak tot allergische reacties.

  7. Negatief effect op de mannelijke gezondheid. Een studie uit 2018 geeft aan dat ibuprofen bij langdurig gebruik de luteĆÆniserende hormoonspiegels in de hypofyse verhoogt en de testosteronconcentraties verlaagt. Maar de auteurs van de studie hebben niet getest hoe lang dit effect aanhoudt en of het testosteron weer normaal wordt na het stoppen met de drug.

  8. Het risico op bijwerkingen neemt toe bij toenemende dosering en bij het combineren van de werkzame stoffen. Bijgevolg zijn de incidentie en de ernst van de bijwerkingen hoger bij Ibuklin. Veel artsen raden het gebruik van het combinatiegeneesmiddel af zonder een acute behoefte, vooral in de kinderpraktijk.

  Conclusie

  Ons oordeel:

  1. Paracetamol en Ibukulin behoren tot de groep van de niet-steroĆÆde ontstekingsremmers. Ze verlagen de lichaamstemperatuur, verlichten pijn en ontstekingen.

  2. Ibuclin werkt sneller dan Paracetamol. Met Ibuklin begint het effect na 15 minuten en houdt het 8-9 uur aan. Paracetamol werkt na 30-60 minuten tot maximaal 4-6 uur.

  3. Ibuklin is effectiever. De bestanddelen ervan werken tegen pijn, ontsteking en koorts. Paracetamol verlaagt de lichaamstemperatuur en verlicht lichte pijn. Werken niet bij ontstekingen en niet bij ernstige pijn.

  4. Het risico op bijwerkingen is hoger bij Ibuklin-combinatietherapieƫn.

  Wanneer u een geneesmiddel kiest, vergeet dan niet uw arts te raadplegen. Beide geneesmiddelen worden voorgeschreven voor een korte kuur van 3-5 dagen. Langdurige behandeling met niet-steroĆÆde ontstekingsremmers is alleen mogelijk onder toezicht van een specialist.

 • Beoordeel dit artikel
  ( Nog geen beoordelingen )
  Patrick Bakker

  Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

  Opmerkingen toevoegen

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: