Is micellair water nodig: waarom is iedereen er gek op en is het nuttig?

Micellair water is een echte zegen voor marketing- en schoonheidsexperts: het is een product waaraan veel bekendheid wordt gegeven, maar is het wel zo nuttig als de media en de reclamefolders beweren??

Micellair water is een oplossing die niet te onderscheiden is van water buiten het laboratorium, het ruikt niet, heeft geen kleur en bezinkt niet. Het wordt gebruikt in de cosmetologie om zelfs permanente make-up te verwijderen, en in de geneeskunde – voor de complexe behandeling van acne, eczeem en andere dermatologische pathologieën. Het hoofdbestanddeel zijn micellen. Laten we ze eens nader bekijken.

Micellair water

Definitie

Mica betekent “deeltje” in het Latijn. In wezen zijn micellen moleculen die op een bepaalde manier gegroepeerd zijn in een oppervlakte-actieve oplossing. Oppervlakteactieve stoffen zijn dan weer alomtegenwoordig in chemicaliën voor verschillende doeleinden, ze zitten in shampoos, conditioners, zepen, douchegels. Hun moleculen bestaan uit een hydrofobe (in vet oplosbare) “staart” en een hydrofiele (in water oplosbare) “kop”. Water bevordert het oplossen van de hydrofoben en hun wederzijdse aantrekkingskracht. Dit vormt een bol met een interessante structuur – de in vet oplosbare “staarten” zijn binnenin geconcentreerd en de in water oplosbare “koppen” zijn buiten geconcentreerd. Het zijn micellen.

Hoe micellen werken?

Deze moleculaire bollen hebben een zachte structuur. Bij contact met de huid lossen de hydrofobe deeltjes de talg op, terwijl de hydrofiele zich gedragen als normaal waswater. Daarom geeft een gezichtsreiniging met een wattenschijfje gedrenkt in micellair water de huid een schoon en fris gevoel.

Micellen zijn een bestanddeel van oppervlakte-actieve stoffen, niet de magische krachten die marketingdeskundigen vaak aan deze deeltjes toeschrijven. Het is een goede publiciteitsstunt, die ten dele bijdraagt tot een hogere verkoop van cosmetische producten.

Waar zijn micellaire producten van gemaakt??

Micellair water is verkrijgbaar in het assortiment van de meeste cosmeticafabrikanten. De producten verschillen in hun samenstelling en het soort oppervlakteactieve stoffen dat zij bevatten. Volgens de kwaliteit van deze laatste kan een cosmetisch product in 3 groepen worden verdeeld:

 1. De zogenaamde “groene chemie” van niet-ionische oppervlakte-actieve stoffen uit kokosolie, suikers, plantaardige organische stoffen. De x’en in de naam zijn lauryl glucoside en coco glucoside. Deze oppervlakte-actieve stoffen worden beschouwd als de veiligste voor huid en milieu.

 2. Water uit poloxamers – synthetische organische stoffen met goede meng- en wateroplossende eigenschappen. Deze ingrediënten worden aangeduid als poloxamer184, 188 en407, zoals ze te vinden zijn op de aankoop. Ze zijn veilig voor de huid, ze reinigen goed.

 3. Polyethyleenglycol (PEG) is het goedkoopste basisingrediënt voor goedkope micellaire producten. Het is alleen veilig in concentraties tot 20%, maar het kan de huid uitdrogen en moet alleen worden gekozen voor de vette opperhuid. PEG is een emulgator, dus maak micellaire producten ermee zo goedkoop mogelijk. Na dit soort producten is het noodzakelijk om je gezicht en huid te wassen!

Plantaardige en minerale extracten kunnen ook worden opgenomen, maar hun functionaliteit hangt af van de concentratie – hoe dichter bij het einde van de lijst, hoe minder tastbaar hun effect is.

Respectabele fabrikanten en grote merken gebruiken geen alcohol of zepen, die de huid kunnen uitdrogen en het pH-evenwicht kunnen wijzigen.

Sterke en zwakke punten van micellaire producten

voor- en nadelen

Aan de positieve kant hebben ze de volgende kwaliteiten

 1. Hoogwaardige, complexe reiniging van de huid van onzuiverheden en vet, zonder agressieve stoffen. De opperhuid is niet beschadigd, het zuur-base evenwicht is niet verstoord. Ideaal voor mensen met een problematische of gevoelige huid.

 2. Een universeel verzorgingsproduct voor alle leeftijden – voor de jonge huid met ouderdomsproblemen (acne, puistjes, ontstekingen) en voor de door ouderdom beschadigde opperhuid.

 3. Het vervangt make-up remover, en verschilt ervan door zijn meer delicate samenstelling, maar zijn doeltreffendheid is er niet minder om.

 4. Micellaire olie kan worden gebruikt om ’s avonds veilig oogmake-up te verwijderen.

Bij het kiezen van een micellair water is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke negatieven:

 1. De onevenwichtige samenstelling van (sommige) goedkope producten kan droogheid (vooral met PEG’s) en een filmachtig gevoel op de huid veroorzaken; dit kan worden verholpen door het gezicht na gebruik te wassen.

 2. De ingrediënten van de wasmiddelen in het lichaam, vooral de plantaardige, kunnen allergieën veroorzaken.

Keuzeregels

Keuzeregels

Kwaliteits micellair water heeft geen bijwerkingen. Het zijn trouwens niet altijd het merk en de prijs die een product voor u geschikt maken.

Waarop te letten bij het kiezen van micellair water:

 1. Met een PEG-basis is het perfect voor wie slechts één keer per dag make-up remover nodig heeft. Voor gebruikelijke verzorging kan een dergelijke conditioner geschikt zijn, maar selectief – het resultaat moet worden gecontroleerd en er moet worden gewassen.

 2. Voor de problematische of vette huid is een micellaire reiniger op basis van “groene” chemicaliën en polysorbaten ideaal. Sluit de poriën, stabiliseert de talgfunctie. U hoeft het niet af te spoelen, maar het moet samen met uw toner worden gebruikt, omdat het de laatste fase van uw huidverzorgingsregime moet zijn.

Meer informatie over de toepassing

Niets lastigs aan het gebruik van micellair water. Maak een wattenschijfje vochtig en dep het op uw gezicht en lichaam. Om mascara, oogschaduw of eyeliner te verwijderen, maak je een sopje van 3-5 seconden.

Moet ik het micellair water uitspoelen??

Een veel voorkomende vraag is of je je gezicht moet wassen na het gebruik van “wonderwater”? Zoals gezegd hoeven producten op basis van natuurlijke organische stoffen en poloxamers niet te worden verwijderd, vele hebben een hydraterende werking (door de extra bestanddelen in de samenstelling). Het is een echte topper voor reizigers die niet snel toegang hebben tot een badkamer.

Water op basis van PEG moet altijd worden afgespoeld.

Vervangen micellen tonic water??

Aangenomen wordt dat water met micellen tonische eigenschappen heeft. Het is een misvatting.

Water zelf met micellen is bedoeld voor primaire reiniging van de huid van stof, vuil, talg en andere vreemde stoffen.

Toner is een oplossing voor het verstevigen van de opperhuid met gerichte verzorgings- en versterkingselementen. Het wordt aangebracht op een gereinigde huid.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Comments: 1
 1. Cas

  Is micellair water echt nodig? Ik zie overal mensen enthousiast over praten, maar wat maakt het zo speciaal en handig?

  Beantwoorden
Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: