Met ons Romeinse gordijn: bijna geen naaiwerk!

Een Romeins rolgordijn kan worden beschouwd als de voorloper van de raamgordijnen. Ze zijn ook compact en gemakkelijk te hanteren, maar zien er veel eleganter en gezelliger uit. Wij maken onze Romeinse blinden zonder veel naaiwerk.

De luxaflex voor de keuken gaat op en neer als een harmonicagordijn als je aan een touwtje trekt.


Lees ook:

 • Romeinse blinden: stap voor stap
 • Cocktail Gevuld Cocktail Gordijn
 • «Bamboe" gordijnen

Maak de materialen en gereedschappen klaar voor onze Romeinse jaloezie:

 • Een stuk stof van twee meter lang met een breedte van 120 cm;
 • Dunne latten ok. 0,5 cm in diameter – 8 stuks;
 • Geweven lint met opgenaaide ringen voor vouwgordijnen – 4 meter;
 • naaimachine;
 • pennen;
 • scherpe schaar;
 • smeltlijm;
 • Licht gesmolten dupliceerband – 4 meter;
 • ijzer;
 • Een dikke houten strip van ca. 5 cm breed ( lengte over de breedte van het raam );
 • ring schroeven – 3 stuks;
 • schroefhaak;
 • Een rol nylon koord;
 • schroevendraaier.

Om ons eenvoudige vouwgordijn zelf te maken, hoeft u niet lang achter uw naaimachine te zitten. Thermische lijm en duplicatietape kunnen helpen.

Ons vouwgordijn is ontworpen voor een raam van ca. 180 x 110 cm. We meten het raamkozijn op en knippen een gordijn van dezelfde maat uit het materiaal, waarbij we niet vergeten aan de randen 5 cm over te laten voor de naadtoeslag, plus ongeveer 20 cm extra lengte.

 1. Stap 1. De randen van het gordijn moeten worden bijgesneden met. Buig 2,5 cm aan elke kant, leg een smeltbare verdubbelingsstrook in de plooien en strijk aan beide kanten zodat de strook wordt "gelast" Naar de stof.
 1. Stap 2. De vouwgordijnen in de keuken komen samen in een nette accordeon als we aan het koord trekken. Latten moeten in onze luifel genaaid worden om hem goed te laten werken. Daarvoor maken we "zakken" op de luifel. Leg het op een vlakke ondergrond, met de voorkant naar beneden, stop de onderrand in, schuif de lat in de vouw, zoom het materiaal en naai… De eerste "zak" klaar.

Artikelen over vouwgordijnen:

 1. 20 Romeinse luiken
 2. Hoe kiest u de juiste vouwgordijnen?
 3. Advies voor de consument van vouwgordijnen: 4 belangrijke details

 1. Stap 3. Om de rest van de zakken te naaien, neem een lint met opgenaaide ringen en leg het aan beide zijden van het gordijn, zodat de ringen aan de tegenoverliggende randen precies tegenover elkaar liggen. De ringen geven de plaats van de zakken aan voor de overige zeven latten.
 2. Stap 4. Vouw de zakken over de hele lengte van het gordijn, gespeld, gestikt en draadstangen…

Tip: Als de ringen niet perfect aansluiten op de latten, kunt u stukjes lint uitknippen en deze apart plakken.

 1. Stap 5. Bevestig de ringstrip aan het gordijn. Leg het op de stof, zodat elke "zak".. de latten aan elke kant met de lintringen, en lijm ze vast met smeltlijm.
 1. Stap 6. U kunt de koorden bevestigen in het bovenste deel van de raamopening. Boor twee gaten op de strip voor eenvoudige schroeven, en markeer, door deze op de opening te plaatsen, de punten voor de schroeven waarmee het vouwgordijn zal worden vastgezet.
 2. Stap 7. We lijmen de bovenkant van de luifel op de plank ( u kunt het materiaal vastzetten met een nietmachine ) en schroeven er vervolgens drie hoepelschroeven in vanaf de onderkant van de plank aan de randen en in het midden.

Op de foto: detail van het keukeninterieur gemaakt door Dominant Architecten.

 1. Stap 8. Knip twee stukken nylonkoord af, elk ter lengte van het raam. We binden er een aan de tweede onderste ring aan de linkerkant van het gordijn, en de andere op precies dezelfde manier aan de rechterkant.
 1. stap 9. Trek de koorden door de ringen en ringschroeven, waarbij het rechter koord aan de bovenkant van het gordijn door zijn eigen centrale en linker ringschroef trekt. Maak bij de uitgang een knoop in beide koorden.
 2. Stap 10. Gaten boren in het bovenste deel van de raamopening op de gemarkeerde plaatsen, deuvels aanbrengen en, terwijl u de bevestigingsstrip met het zonnescherm vasthoudt, de strip met het zonnescherm vastschroeven.
 3. Stap 11. Schroef de schroefhaak op de zijkant van het frame We gebruiken het om de koorden van het Romeinse gordijn op te winden om het op zijn plaats te houden.

  Vouwgordijnen voor een keuken gaan op en neer als een harmonicagordijn – u hoeft alleen maar aan het koordje te trekken.


  Lees ook:

  • Vouwgordijnen: stap voor stap
  • Cocktailpijp gordijnen
  • «Bamboe" jaloezieën

  Maak de materialen en gereedschappen klaar voor onze Romeinse jaloezie:

  • Knip een twee meter brede strook decormateriaal op een breedte van 120 cm;
  • Lichte slat ca. 0,5 cm in diameter – 8 stuks;
  • Geweven lint met opgenaaide ringen voor vouwgordijnen – 4 meter;
  • naaimachine;
  • pennen;
  • scherpe schaar;
  • thermische lijm;
  • Lichtgewicht dupliceerband – 4 meter;
  • ijzer;
  • Dikke houten plank ca. 5 cm breed ( lengte over de breedte van het raam );
  • Schroeven-ringen – 3 stuks;
  • schroef;
  • rol nylon koord;
  • schroevendraaier.

  Om ons eenvoudige vouwgordijn zelf te maken, hoeft u geen uren achter de naaimachine door te brengen. Smeltlijm en duplicatietape zullen helpen.

  Ons vouwgordijn is gemaakt voor een raam van ca. 180 x 110 cm. We meten het raamkozijn en knippen de gordijnstof van dezelfde grootte uit, waarbij we niet vergeten 5 cm van de randen over te laten voor de naadtoeslag, plus ongeveer 20 cm extra lengte.

  1. Stap 1. Rand van de luifel moet worden bijgesneden. Buig 2,5 cm aan elke kant, leg dupliceerband in de plooien en strijk aan beide kanten, zodat het aan de luifel wordt "gelast" aan de stof.
  1. Stap 2. Als u aan het kantje trekt, worden de Romeinse gordijnen in uw keuken tot een nette accordeon samengevoegd. Bind de latten in ons zonnescherm zodat het zo functioneert. Om dit te doen, vorm "zakken" op het gordijn. Leg het op een plat oppervlak, vouw het naar beneden en vouw de onderste rand naar beneden. De eerste zak klaar.

  Artikelen over vouwgordijnen:

  1. 20 vouwgordijnen
  2. Hoe kiest u de juiste vouwgordijnen?
  3. Advies voor mensen die een vouwgordijn kopen: 4 belangrijke details

  1. Stap 3. Om de resterende zakken te naaien, Neem het lint met de opgenaaide ringen en leg het aan beide zijden van het gordijn, zodat de ringen aan de tegenoverliggende randen precies tegenover elkaar liggen. De ringen tonen ons de locaties van de "pockets" voor de overige zeven latten.
  2. Stap 4. We vouwen de "zakken" over de hele lengte van het zonnescherm, speldt het vast, en schuift dan de lamellen erdoor…

  Tip: Als de ringen niet perfect zijn uitgelijnd met de latten, kunt u de stroken uitknippen en apart vastlijmen.

  1. Stap 5. Bevestig de ringband aan de luifel. Leg het op de stof, zodat elke zak bedekt is met de lat aan elke kant de ringen van de tape leggen, en lijmen met smeltlijm.
  1. Stap 6. Vouwgordijnen voor keukens hebben een bevestigingsstrip nodig, zodat ze aan het bovenste deel van de raamopening kunnen worden bevestigd. Boor twee gaten in de lat voor houtschroeven en markeer de bevestigingsgaten voor de schroeven waarmee het vouwgordijn zal worden bevestigd, terwijl u de lat tegen de bovenrand van de opening houdt.
  2. Stap 7. Lijm de bovenrand van het gordijn op de plank ( u kunt de stof vastzetten met een nietmachine ) en schroef er drie hoepelschroeven in vanaf de onderkant van de plank aan de randen en in het midden.

  Op de foto: detail van een keukeninstallatie van Dominant Architecten.

  1. Stap 8. Wikkel twee stukken nylonkoord af, elk ter lengte van het raam. Bind de ene aan de tweede onderste ring aan de linkerkant van de achterkant van het gordijn, de andere op precies dezelfde manier.. aan de rechterkant.
  1. Stap 9. Trek de koorden door ringen en schroefringen, waarbij het rechter koord door de middelste en de linker schroefring aan de bovenkant van het gordijn wordt getrokken. Bij de uitgang knopen we beide koorden in een knoop.
  2. Stap 10. Boor gaten in het bovenste deel van de raamopening op de gemarkeerde plaatsen, breng deuvels aan en schroef, nadat u de bevestigingsstrip met het zonnescherm heeft bevestigd, de strip met het zonnescherm vast.
  3. Stap 11. Schroeven aan de zijkant van het raamkozijn worden de koorden van een Romeins rolgordijn eromheen gewikkeld, om het op zijn plaats te houden.
Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: