Stapelia: Thuis gekweekt en verzorgd

Stapelia’s zijn aantrekkelijk door hun grote bloemen. Ze hebben leerachtige bloemblaadjes met een gevarieerd patroon: De bloeiwijzen hebben veel weg van een zeester. Maar ondanks zijn uiterlijke schoonheid heeft de vetplant een nadeel: wanneer hij bloeit, verspreidt hij een onaangename geur die doet denken aan rottende vis. Afgezien daarvan heeft de vaste plant geen andere nadelen: gemakkelijke verzorging, decoratief uiterlijk, winterhardheid.

Stapelia: thuisteelt en verzorging

Botanische beschrijving

Stapelia is een van de meer dan 100 soorten van de Lastaceae-familie. Hij komt voornamelijk voor in Zuid- en Zuidwest-Afrika. Vetplanten groeien graag op hellingen, onder bomen en bij vijvers. Het dankt zijn naam aan een Nederlandse arts met de naam Van Stapel.

De vetplanten worden niet hoger dan 60 cm. Er zijn ook laag groeiende komkommers, ongeveer 10 cm. De bladloze scheuten zijn talrijk en sappig. Ze zijn tetrahedraal van vorm en vertakken zich aan de basis. Vanwege de grote, maar volledig onscherpe vertanding langs de randen wordt de plant soms een “cactus stapelia” genoemd.

De kleur van de stengels verschilt tussen de soorten. Overwegend groen, maar soms met glazige, roodviolette scheuten. Deze laatste zijn het resultaat van de groei van de bloem in de volle zon. Paar of enkele pubescente bloemen op steeltjes aan de basis van de scheuten. Diameter 5-30 cm. Zeer opzichtig, maar met een doordringende, onaangename geur.

Verscheidenheid

Volgens de database van The Plant

 • Het geslacht omvat 56 soorten. Sommige worden gekweekt als potbloemen:
  1. Stervormig. Kleine vetplant (tot 20 cm). Groene scheuten kunnen een roodachtige tint krijgen. Hun randen zijn versierd met kleine tandjes. Bloeiwijzen zijn roodbruin van kleur maar hebben fijne gele strepen. De dons door dikke roze haren.

  2. Gevlekt. Een miniatuurplantje tot 10 cm hoog. Aan de basis van de steel met pinakels en denticles zitten enkele of geclusterde tot 5 bloemen. De laatste hebben gele bloemblaadjes. glad aan de buitenkant maar gerimpeld aan de binnenkant met bruine strepen of willekeurig verspreide vlekken van verschillende vorm.

  3. Goud-paars. Een andere laaggroeiende soort, tot 10 cm hoog. Alleenstaand of in groepjes van 3, de bloemen bloeien aan de uiteinden van stengels die groen of paars gekleurd zijn. De bloemblaadjes, glad aan de buitenkant, zijn niet behaard. Ze zijn lichtgeel van buiten en goud- of bordeauxrood van binnen. Het kenmerkende van deze plant, dat hem naar onze mening zeer populair maakt, is zijn aangename wasachtige geur, die niet kenmerkend is voor dit geslacht.

  4. Grootbloemig.Een plant met sappige scheuten versierd met spaarzame kartels. De soort dankt zijn naam aan zijn grote bloemen. De bloemblaadjes zijn blauwgroen aan de buitenkant en donker kastanjebruin aan de binnenkant. Ze zijn bedekt met grijze haren in bossen. Tijdens de bloei, die plaatsvindt in de zomermaanden, geeft het een rottende geur af.

  Onderhoudsvoorwaarden

  Stapelia’s hebben rustperiodes nodig voor een normale ontwikkeling, waardoor de bloementeler de omstandigheden van de bloem periodiek moet veranderen. Ze zijn seizoensgebonden:

  Temperatuur

  Tijdens de actieve groei is een temperatuurbereik van 22-25 °C het beste. Bij deze waarden ondergaan stapelia-planten een snelle fotosynthese, wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van de bloem. Maar in de winter wordt de temperatuur verlaagd. Het mag niet hoger zijn dan 15 °C

  Verlichting

  Inheems in Afrika biedt veel helder licht. Bij een tekort zal stapelia haar decoratieve effect verliezen: de stengels zullen uitdunnen, uitrekken en niet bloeien. De pot met de bloem wordt geplaatst op de vensterbanken van oostelijke of westelijke ramen. Schaduw is alleen nodig op zeer warme zomerdagen

  Vochtigheid

  Stapelia’s zijn vetplanten. In de bladeren wordt een grote waterreserve opgeslagen, zodat sproeien niet nodig is. Af en toe een warme douche is voldoende om het stof van de spruiten te verwijderen

  Let op!

  In de zomer worden stapelia’s het best op een balkon of terras gezet waar ze in de zon liggen.

  De verzorging van stapelia

  De ervaring leert dat nietelia’s een gebrek aan water beter verdragen dan een teveel aan water. Regelmatige overbewatering veroorzaakt wortelrot. De scheuten worden zacht en de plant sterft uiteindelijk af. Om dit te voorkomen, geeft u hem tijdens zijn actieve groei slechts eenmaal per week water. Van oktober tot december de grond maandelijks bevochtigen. Stop in de rustperiode in januari-februari volledig met de waterbehandeling.

  Aangezien vetplanten van nature regenwater opnemen, moet u vloeistoffen gebruiken die met gezuiverd water zijn behandeld. Het mag geen chloor of zware metalen bevatten. De temperatuur is ook belangrijk. Gebruik water op kamertemperatuur of licht verwarmd water om de wortels niet te koelen.

  Bemesting

  Stapelia groeit op onvruchtbare grond. Hij is zeer compact en heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Maar om zijn sierwaarde te behouden, kunt u hem volgens ons periodiek voeden:

  1. In de zomer– Gebruik om de twee weken cactusmest. Om overvoeding van de plant te voorkomen, de helft van de op de verpakking vermelde hoeveelheid.

  2. In de herfst– Gebruik potasmest. Dit macronutriënt versterkt de immuniteit van de plant en zorgt ervoor dat de plant na een periode snel in een rusttoestand komt.

  3. In de winter– Niet bemesten.

  Verpotten

  Vanwege hun snelle groei in de eerste jaren moeten jonge planten elk voorjaar in een grotere container worden overgeplant. Het interval tussen de behandelingen neemt daarna toe tot 2-3 jaar. Maar jaarlijks de bovengrond vervangen door vers substraat. Stapelia’s hebben een onderontwikkeld wortelstelsel. Het vereist geen diepe potten. Gebruik ondiepe maar brede bakken. Vul een derde van het volume met drainagemateriaal, zoals gebroken bakstenen of kiezels.

  De grond kan worden gekocht of zelf worden samengesteld. In het laatste geval heeft hij graszodengrond en rivierzand nodig in een verhouding van 2 : 1. De zelfgemaakte potgrond wordt gedesinfecteerd door deze gedurende 20 minuten op 200 °C in de oven te bakken. Bij het herplanten moeten droge, beschadigde organen worden verwijderd. Water nietelia na het verplanten.

  Beschermd tegen ziekten en plagen

  Stapelia is een winterharde plant met een sterk immuunsysteem. Overbewatering vormt het grootste gevaar. Een teveel aan vocht veroorzaakt de ontwikkeling van schimmelsporen die het wortelstelsel aantasten. Om de plant te redden, vroeg behandelen. Het wordt overgeplant in een vers substraat, waarbij alle zieke organen worden verwijderd, en besproeid met een schimmeldodende oplossing. Als het moment wordt gemist, is de stengel zacht geworden en kan de plant niet meer worden gered.

  Plagen op Stapelia zijn onder andere spint en snijwormen. Ze herbevolken de plant wanneer de lucht te droog is. De massale vermeerdering is ook te danken aan het feit dat de vetplant geen bespuiting nodig heeft. Als preventieve maatregel is periodiek afspoelen onder de douche geschikt. Als het ongedierte al is verschenen, kunnen insecticiden op het nietje worden gespoten.

  Voortplantingsmethoden

  De plant vermeerderen uit zaad en stekken. De eerste methode garandeert niet het behoud van de rassen als u de zaden zelf plukt. Bovendien is de techniek arbeidsintensief en tijdrovend. Wacht na succesvolle bestuiving tot de vrucht rijp is om zaden te verzamelen. Het proces duurt 1 jaar.

  Zodra de zaden zijn ontvangen, vult u de pot met lichte, zanderige grond. Verdeel het zaad erover, bedek het gewas met plastic folie, die regelmatig wordt verwijderd om te luchten en water te geven. Bevochtig de grond niet te veel, hij mag niet te nat zijn. Spruiten verschijnen na 3-4 maanden. Zodra de zaailingen sterker zijn, plaatst u ze in hun individuele bakken. Hij moet na een jaar in potten worden verplant omdat de stapelia plant zo langzaam groeit.

  Stekken – een eenvoudigere methode waarmee u de kwaliteiten van het ouderspecimen kunt behouden. Volgorde van de stappen:

  1. Stekken snijden met een scherp en ontsmet mes.

  2. De snijpunten op de ouder en de stekken moeten worden bepoederd met gemalen actieve kool.

  3. Stekken worden enkele uren in de schaduw te drogen gelegd.

  4. Dompel de zaden onder in het substraat met houtas om infecties te voorkomen.

  Succesvolle beworteling wordt aangegeven door het verschijnen van nieuwe scheuten. Jonge bloemen overplanten in vaste potten met een laagje drainage en speciale grond. Ze mogen niet te groot zijn, zodat de grond niet verzuurt.

  Bloeiend

  Stapelia: thuis kweken en verzorgen

  Overwintering in de warmte, gebrek aan licht, overmatig water geven, ongeschikte bemesting, te veel of te weinig – de lijst van redenen waarom stapelia niet bloeit.Om de plant te laten bloeien en mooie “sterren” te zien, moet u de vereisten voor de teelt van vetplanten strikt naleven.

  1. Water geven met vaste intervallen of volgens de bodemgesteldheid. Tijdens het groeiseizoen is de toestand van de grond een leidraad: geef water als hij helemaal droog is. Ter voorbereiding op de winter moet het substraat eens per maand worden bevochtigd. Geen water geven tijdens de rustperiode.

  2. Gun ze een rustperiode met een temperatuur van minder dan 15 °C. Als dit niet gebeurt, zal de plant blijven vegeteren en zijn energie verbruiken…

  3. Gebruik geen stikstofmeststoffen. Deze laatste stimuleert de ontwikkeling van de groene massa ten nadele van de bloei.

  4. Teelt stapelia in lichte grond met zand voor meer beluchting.

  5. Zet de pot in helder licht, zodat de plant geen lichtgebrek krijgt.

  6. De fytosanitaire status van de bloem moet worden bewaakt om ziekten of plagen te voorkomen.

  Wanneer de bloei begint, kan de schoonheid van de bloemen worden aangetast door een vies ruikende geur. Bloeiwijzen stralen het uit om bestuivers aan te trekken, dat zijn de braakvliegen. Om te voorkomen dat hij moe wordt, kan hij voor een bloeiperiode van ongeveer 2 weken in de frisse lucht worden gezet.

  Stapelia is een bijzondere plant met prachtige stervormige bloemen. Hij heeft weinig verzorging nodig en groeit zeer goed in karige omstandigheden.

  Bronnen:“De geheime kracht van kamerplanten”, Magic Garden Magazine 2011 nr. 1 “Zonminnende nietjes”

 • Beoordeel dit artikel
  ( Nog geen beoordelingen )
  Patrick Bakker

  Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

  Opmerkingen toevoegen

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: