Tranen bij zuigelingen: wanneer verschijnen ze, wanneer zijn de eerste

Het lichaam van een pasgeboren baby is nog niet perfect, het heeft een moeilijke aanpassingsperiode aan de buitenwereld. Om goed voor hem te kunnen zorgen, moet je de fysiologische kenmerken van het kinderlichaam kennen. Een van die kenmerken is de afwezigheid van tranen bij het huilen. Dit is een normale situatie en mag voor een moeder geen reden tot bezorgdheid zijn. In ons artikel leren jonge ouders hoeveel maanden de eerste tranen bij een pasgeborene verschijnen, wat ze moeten doen als dit niet gebeurt.

Waarom een pasgeborene geen tranen heeft

48039284230981.jpg

Tijdens de foetale ontwikkeling ontwikkelt de baby zich in het vruchtwater, dat het oogvlies voortdurend bevochtigt. Dit heeft de functie van een scheur. Onderzoek van de laatste jaren heeft aangetoond dat een baby in de baarmoeder emotioneel is, maar geen tranen produceert. Hun functie wordt vervuld door het vruchtwater dat de ogen van de foetus gezond houdt.

Na de geboorte heeft een pasgeborene geen tranen, zelfs niet als hij huilt en negatieve emoties ervaart. Dit is normaal en komt doordat de traanbuizen bij de zuigeling nog gesloten zijn door de slijmprop. Het werkt als een soort klep, die de uitgang van tranen uit de bindvliesholte afsluit.

Het lichaam van de baby is onmiddellijk na de geboorte bedekt met plak, die de slijmvliezen en de huid van de pasgeborene beschermt tegen het binnendringen van pathogene micro-organismen. Dezelfde plaque is aanwezig in de lacrimal kanalen en op het bindvlies van de ogen. Het vormt een geleiachtige prop, die na een bepaalde tijd barst en de traanbuizen opent.

Wanneer verschijnen de eerste tranen?

Drie tot vier weken na de geboorte van de baby zijn de traanbuisjes voldoende volgroeid om tranen te produceren. De slijmprop wordt na de geboorte geleidelijk kleiner en verdwijnt vanzelf. Deze periode duurt meestal 1,5 maand. Als een zuigeling in deze periode geen tranen heeft, is dat geen reden tot bezorgdheid en hoeft hij niet naar een arts. Tranen verschijnen meestal op de 30-45e dag van het leven van de baby. Probeer gedurende deze tijd niet zelf de verwijdering van de slijmprop te stimuleren. Dit kan een ontsteking van de traanbuis veroorzaken…

Interessant! De eerste tranen van de baby kunnen overvloedig zijn of schaars, slechts enkele druppels… Elke hoeveelheid tranen voor de eerste keer is normaal.

Als een pasgeborene ineens tranen heeft, is het dan normaal?

Het verschijnen van tranen in de eerste twee weken na de geboorte is atypisch en wordt beschouwd als een afwijking. Normaal gesproken duurt het minstens 14 dagen voordat de baby huilt. Als hij traanvocht ontwikkelt voor zijn uitgerekende datum is dat een teken van de volgende problemen

 1. Infectieus oogletsel. Dit veroorzaakt niet alleen tranen in de ogen van de baby, maar ook roodheid en zwelling van de oogleden.

 2. Geblokkeerde traanbuis, wat in sommige gevallen leidt tot infecties.

 3. Ontsteking, die meestal optreedt bij bindvliesontsteking. Deze aandoening uit zich door zwelling en rode ogen…

Als er geen tranen zijn

Het gebeurt na 1,5 maand dat de traanbuisjes bij de pasgeborene niet vanzelf opengaan. Het gebeurt om de volgende redenen

 1. De traanbuizen zijn nog niet volgroeid genoeg om zelf te werken;

 2. Te nauwe lacrimale kanalen;

 3. Slechte werking van de traanklier;

 4. Een dikke, geleiachtige plug;

 5. Een pathologisch proces.

Als de lacrimale kanalen niet op tijd opengaan, is dat vaak een teken van dacryocystitis. Een bijzonder punt van zorg is de situatie waarin tranen verschijnen en vervolgens verdwijnen bij de zuigeling. Dit moet worden gecontroleerd en kan een teken van uitdroging zijn.

Verstopping van de traanbuis

Soms komt obstructie van de lacrimale kanalen voor bij pasgeborenen… Deze aandoening wordt veroorzaakt door een aangeboren aandoening, nasolacrimal duct obstructie… Er zit een vlies in dit kanaal, dat bij de bevalling moet barsten. Het Europees Medisch Centrum heeft ontdekt dat kinderen die voor hun uitgerekende datum worden geboren, kwetsbaar zijn voor deze pathologie… Hun vliezen scheuren niet tijdens de bevalling vanwege hun onvolwassenheid.

Uit een studie van het Europees Medisch Centrum blijkt dat obstructie van de lacrimale passages een probleem is bij 30% van de pasgeborenen. Dit treft vaker jongens. Deze baby’s gedragen zich anders, ze zijn rusteloos en grillig. Ze hebben rode oogleden en klonterige ogen…

Dit probleem kan niet worden aangepakt met volksmethoden, conventionele hygiënische maatregelen zullen niet helpen. Een arts moet worden geraadpleegd om een verdere actie te bepalen. De traanafscheiding van een zuigeling moet zo snel mogelijk worden hersteld. Aangezien de traan een beschermende functie vervult. Verstopte tranen veroorzaken ontstekingen, die gevaarlijk zijn voor de baby.

Wanneer moet je naar de dokter?

De ogen van een kind tranen

Als uw baby minder dan een maand oud is en geen tranen heeft gelaten, is dat een normale situatie en moeten de ouders niet ongerust zijn. In de volgende gevallen moet een pediatrische oogarts worden geraadpleegd:

 1. Als de tranen na twee maanden nog niet zijn verschenen;

 2. Als de tranen maar in één oog verschijnen;

 3. als er tekenen zijn van infecties, gezwollen oogleden, rode ogen en pusachtige afscheiding terwijl er geen tranen zijn;

 4. is er vertroebeling van de ogen.

Wat ouders moeten doen voordat een baby tranen ontwikkelt

De pasgeborene heeft verzorging en hygiëne van alle organen nodig. De ogen van een zuigeling moeten vochtig worden gehouden om normaal te kunnen functioneren. Tranen regelen de vochtregulatie in het oogslijmvlies en beschermen zo het oog tegen irritatie, infectie. Zolang de traanbuizen van de baby zijn afgesloten met een slijmvlies, is hij het meest vatbaar voor bacteriële en virale infecties. Dagelijkse ooghygiëne kan dit helpen voorkomen.

De ogen van zuigelingen moeten twee keer per dag worden behandeld, ’s morgens na het ontwaken en ’s avonds voor het slapengaan. Tweede hygiënische maatregelen moeten worden uitgevoerd na het bad en vóór het voeden. Bereid je voor op de procedure:

 1. Steriele watjes;

 2. Warm gekookt water dat is afgekoeld tot kamertemperatuur;

 3. steriel gaas.

Het wordt afgeraden om niet-steriele wattenschijfjes te gebruiken tijdens de oogtherapie.

Hoe een oogdouche uit te voeren

Alvorens de ogen van een pasgeborene met een ongeopende traanbuis te behandelen, moeten de ouders hun handen grondig wassen om verdere besmetting te voorkomen. Het is een eenvoudige procedure die de volgende stappen vereist:

 1. Was je handen.

 2. Week wattenschijfjes in lauw water, knijp het overtollige water eruit.

 3. Het spoelen gebeurt langs de cilia van de buitenrand van het oog naar de binnenrand.

 4. Gebruik steriele gaasjes om overtollig vocht uit het oog van het kind te verwijderen.

 5. Ga op dezelfde manier te werk met het volgende oog.

Gebruik niet hetzelfde watje en gaasje voor beide ogen. Als smeermiddel kan een hygiënische oplossing worden gebruikt:

 1. Kamille infusie. Neem 1 theelepel kamille per 1 glas kokend water. . Kamillebloemen, 2 uur laten trekken, zeven, uitlekken. Kan dan worden gebruikt om het oog te wassen.

 2. Met een oplossing van furacilin. Los een tablet op in 1 glas warm gekookt water.

 3. Gebruik de kant-en-klare zoutoplossing.

Gebruik nooit moedermelk om de ogen van een baby te wassen. Dit verhoogt het risico op het binnendringen van een infectie in de ogen van een reeds onbeschermde baby met traanvocht.

Wat te doen als de lacrimal kanalen verstopt zijn?

Eerste hulp voor een baby met waterige ogen

Als uw baby binnen twee maanden geen traan heeft gelaten en u rode oogleden of bloeddoorlopen ogen ziet, moet u voor advies naar uw kinderopticien gaan. Uw arts zal een test uitvoeren om te bepalen of de lacrimal duct verstopt is. Druppel furaciline-oplossing in de ogen van het kind en stop wattenstaafjes in de neus. Als de buisjes ongekleurd blijven, heeft de vloeistof het oog niet verlaten, de oorzaak is een verstopping van de lacrimale kanalen.

In de 20e eeuw gebruikte men bougie, een chirurgische procedure die de nasolacrimal duct ontleedde… Tegenwoordig stelt de geneeskunde voor dat ouders het probleem oplossen met andere, zachtere methoden, zoals een speciale massage. De massage helpt meestal om het probleem aan te pakken. Op de leeftijd van 6 maanden zal een baby met een obstructie van de lacrimal duct zelf oplossen. Slechts in 2% van de gevallen moeten we een bougie doen.

Tijdens de massage moeten de ouders het gebied van het binnenste oog, net onder het zwarte oog, zachtjes masseren, maar niet te veel druk uitoefenen. De procedure duurt ongeveer 2 minuten voor één oog. Maar, het moet 10 keer herhaald worden gedurende de dag. De jonge moeder kan zich alleen redden. Daarvoor moet ze het volgende doen:

 1. Handen wassen met antibacteriële zeep.

 2. Neem een steriel watje.

 3. Druk zachtjes op de toefjes van de binnenste ooghoek.

 4. Herhaal dezelfde bewegingen voor het tweede oog.

Tijdens de massage oefenen ze druk uit op het traanvocht dat zich in de lacrimal duct ophoopt. De procedure helpt het membraan te barsten en maakt zo de weg vrij voor tranen. Tijdens de massage schrijft de arts ook speciale druppels voor om de slijmprop in de traanbuis op te lossen.

Massage helpt meestal bij het probleem. Na een paar dagen zullen de tranen geleidelijk vloeien. Een obstructie van de lacrimale ductus wordt meestal in één oog gevonden, maar beide ogen moeten worden gemasseerd. De ervaring leert dat na behandeling van het eerste kanaal, het probleem zich kan voordoen op het tweede kanaal.

Hygiëne voor massage

Hygiëneprocedures zijn vooral belangrijk tijdens de massage, aangezien er een verhoogd risico bestaat dat er een infectie in het oog van het kind terechtkomt. De bekende kinderarts Komarovsky geeft het volgende advies:

 1. Verwijder overtollige vloeistof uit het oog met steriele watten.

 2. Als een pasgeborene een ophoping van purulente afscheiding heeft, is het noodzakelijk het oog te wassen met furaciline. Verdun een tablet furacilin in 1 kop warm gekookt water.

 3. Als het vocht in het oog helder is, wordt de lavage uitgevoerd met een zoutoplossing.

Als er thuis geen zoutoplossing beschikbaar is en een irrigatie nodig is, kunt u er zelf een bereiden. Voor 1 kop warm gekookt water neem je ½ uur. . zouten. Roer alles goed door elkaar.

Stoten

Als de massage niet helpt, wordt onder plaatselijke verdoving een bougie geplaatst. Tijdens de operatie gebruikt de arts een dunne sonde om het membraan door te snijden… Na deze procedure wordt een antibioticum in de ogen van de baby ingebracht om de ontsteking te verminderen en de ontwikkeling van een infectie te voorkomen. Anders kan zich een lacrimal duct abces ontwikkelen… Als de ouders het advies van de arts nauwkeurig opvolgen, zal er na een maand geen spoor meer zijn van de obstructie van de lacrimale ductus.

Je baby huilt normaal gesproken niet kort na de geboorte. De traanbuis opent geleidelijk gedurende de eerste 3-4 weken van het leven. Als de tranen na 2 maanden afwezig zijn, is een bezoek aan een kinderoogarts noodzakelijk om een diagnose te stellen en een therapie voor te schrijven om de traanprop op te lossen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Comments: 1
 1. Floris

  tranen zichtbaar? Is het normaal dat mijn baby nog geen tranen heeft? Ik maak me een beetje zorgen. Kunnen baby’s ook huilen zonder tranen?

  Beantwoorden
Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: