Uitrusting voor gasverwarmingsketels

De ketel is de basis van een verwarmingssysteem. Maar zonder accessoires is het gewoon een simpele boiler. Welke accessoireset is nodig voor een goede werking van de ketel??

Brander

De meest voorkomende zijn modulerende. Hun vermogen is variabel en de ontsteking en regeling zijn geautomatiseerd, in tegenstelling tot de eentraps- of tweetrapsketels. Er zijn universele branders die opnieuw kunnen worden geconfigureerd als het brandstoftype wordt gewijzigd van ( bijv. van diesel naar gas ) en. Afneembare branders hebben standaardbevestigingen en kunnen op elk merk ketel worden gemonteerd, maar het is toch het beste om de ketel af te stemmen op een brander van één fabrikant. Dit zal het onderhoud vergemakkelijken.

Afgebeeld: Logatop gasbrander van Buderus.

Veiligheidssysteem

Manometer, veiligheidsventiel, automatische ontluchter. Drukmeter controleert systeemdruk. Voor een individueel verwarmingssysteem in de Nederlands Federatie geldt een maximale drukgrens- 3 bar. Een ventiel wordt gebruikt om de druk te laten ontsnappen bij een drukverhoging. De ontluchter verwijdert lucht uit het systeem.

Pomp

Circulatie van vloeistof. Een pomp leidt de vloeistof door het verwarmingssysteem. Een ketel met een dergelijke pomp kan op elk punt in het systeem worden geïnstalleerd, niet alleen op het laagste punt. Bovendien zorgt de pomp voor een snellere herverdeling van de temperatuur.

Expansievat

gesloten en open. Het expansievat compenseert de uitzetting van de vloeistof als deze opwarmt. De gesloten tank bevindt zich in of naast de keteltrommel. Open type geïnstalleerd in systemen met natuurlijke circulatie op het hoogste punt van het hydraulische systeem.

Control box

Elektronisch circuit. het wordt aangesloten op sensoren, kamerthermostaten voor gasketels en een LCD-scherm. De elektronische module zorgt voor de beschikbaarheid van de ketel, de insteltemperatuur, de uitschakeling in geval van nood, enz.. Kamerthermostaten voor gasketels regelen de werking van de ketel in functie van de kamertemperatuur. Naast de eenvoudige elektronica zijn er complexere regelsystemen op de markt die niet alleen de ketel maar ook andere verwarmings- en warmwatersystemen regelen.

Afgebeeld: Viessmann Vitotronic besturingssysteem.

Luchttoevoer en rookgasontluchting

Voor geslotenkamerketels. Het is noodzakelijk voor de luchttoevoer die zorgt voor een betere gasverbranding. Dit kan een aparte pijp van de schoorsteen zijn of een coaxiale "pijp-in-pijp" ( de binnenpijp voert de verbrandingsgassen af, de buitenpijp de verbrandingsgassen luchttoevoer ). Metalen schoorstenen worden gekenmerkt door hun weerstand tegen verbranding en condensatie. Kunststof ketels staan bekend om hun temperatuurbestendigheid en hun solide verbinding.

Geurafsluiter voor condensaat

Alleen voor condensatieketels. De afvoer van de chemisch agressieve vloeistof mag zich niet buiten bevinden De grond kan dichtslibben en de leidingen kunnen bevriezen in de winter. Condensafvoer is het beste als het rechtstreeks naar de afvoer gaat.Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: