Wat is beter Neurox of Mexidol – verschillen en keuze van de beste?

Doorheen de geschiedenis – van het stenen tijdperk tot vandaag – heeft de mensheid geprobeerd het recept te vinden voor eeuwige jeugd en een lang leven. Fabrikanten van geneesmiddelen en voedingssupplementen stellen een eenvoudige, maar goedkope aanpak voor – het innemen van antioxidanten. Als we de reclame mogen geloven, hoeft men slechts een kuur van “magische” pillen of injecties te nemen om lang te leven en niet oud te worden. Maar de vraag is of er een rationele reden achter zit, of dat al het gepraat slechts een marketingtruc is..?

Wij presenteren twee geneesmiddelen uit de groep van beroemde antioxidanten – Mexidol en Neurox. Officieel beschermen deze producten niet tegen jeugdigheid of zelfs kanker. Ze zijn veel prozaïscher: ze worden gebruikt bij de behandeling van cerebrovasculaire gebeurtenissen en worden gebruikt bij de behandeling van vegetatieve vasculaire dystonie en andere aandoeningen.

De deskundigen van ons tijdschrift vergeleken de samenstelling en het werkingsprincipe van de bestudeerde antioxidanten en ontdekten dat er een verschil is tussen hen. Mexidol is het oorspronkelijke geneesmiddel en de doeltreffendheid ervan is bevestigd door klinische proeven. Neurox, een generiek, is trager en minder succesvol. De vastgestelde verschillen kunnen het gevolg zijn van verschillende productietechnieken van de geneesmiddelen en verschillende hulpstoffen.

Laten we eens nagaan wat er anders is aan de geselecteerde formuleringen, en in welke situaties ze kunnen worden gebruikt.

Waar ze van gemaakt zijn? Samenstelling en productvorm

Samenstelling en vorm

Het actieve bestanddeel in beide antioxidanten is 2-ethyl-6-methyl-3-hydroxypyridinesuccinaat. Je hoeft je niet te laten intimideren door de complexe naam! Succinaat, alias barnsteenzuur, is betrokken bij natuurlijke stofwisselingsprocessen van het menselijk lichaam (in de Krebs-cyclus). De structuur van hydroxypyridine lijkt op pyridoxine, bij ons bekend als vitamine B6. De complexe naam verbergt een relatief eenvoudige molecule, die (volgens de ontwikkelaars van het geneesmiddel) in staat is agressieve vrije radicalen het hoofd te bieden.

De oorspronkelijke Nederlands drug Mexidol bestaat in twee vormen:

 1. 125 mg tabletten voor orale toediening;

 2. ampullen met oplossing voor injectie 50 mg/ml.

Neurox is alleen op de markt verkrijgbaar in de vorm van een injectieoplossing. Geen tabletvorm.

De kosten van injecteerbare vormen van antioxidanten verschillen. Mexidol is duurder – voor 10 ampullen moet u 450-550 roebel betalen. Neurox kost 300-350 roebel voor dezelfde hoeveelheid van het geneesmiddel. Het originele geneesmiddel is altijd duurder dan het generieke, omdat het doeltreffender is en beter wordt verdragen.

Hoe werken ze??

Mexidol en Neurox behoren tot dezelfde farmacologische groep. Hun effecten worden bepaald door twee belangrijke mechanismen:

 1. Antioxiderende werking. Hydroxypyridinesuccinaat beïnvloedt enzymatische en niet-enzymatische processen van lipide peroxidatie.

 2. Membraanbeschermend effect. De bestudeerde geneesmiddelen beperken de schadelijke effecten van vrije radicalen, een product van lipide peroxidatie. Hydroxypyridinesuccinaat versterkt het celmembraan (membraan) en voorkomt celdood.

Mexidol en Neurox beïnvloeden de belangrijkste schakels in de pathogenese van vele ziekten, waarvan de ontwikkeling verband houdt met de processen van lipide peroxidatie en de vorming van vrije radicalen. Studies aan het Instituut voor Farmacologie van de Nederlands Academie voor Medische Wetenschappen tonen dergelijke effecten van de geneesmiddelen aan:

 1. Anxiolytische werking: elimineert angst, verhoogde angst, nerveuze spanning, rusteloosheid. In tegenstelling tot andere soortgelijke producten, geen kalmerend of myorexant effect. Ze wekken geen slaap op en ontspannen de skeletspieren niet, noch tasten ze de aandacht of het geheugen aan. Medixol en Neurox kunnen worden beschouwd als anxiolytica voor overdag – ze belemmeren de normale dagelijkse activiteiten niet.

 2. Anti-alcohol effect. Het geneesmiddel keert de aandachts- en geheugentekorten veroorzaakt door ethanolvergiftiging om.

 3. Antihypoxische werking. De bestudeerde geneesmiddelen verhogen de weefseloxygenatie

 4. Anti-stress effecten. De medicijnen vergemakkelijken de aanpassing aan stress, normaliseren slaap- en waakcycli.

 5. Hypolipidemisch effect. Wanneer ze als kuur worden ingenomen, verminderen antioxidanten het cholesterolgehalte en de lipoproteïnen met lage dichtheid – en voorkomen zo de ontwikkeling van atherosclerose, hartinfarct, beroerte.

Wij hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat de werkingsprincipes van Neurox en Mexidol dezelfde zijn. Het enige verschil zit in de farmacokinetiek van de geneesmiddelen. De uitgevoerde studies hebben aangetoond

 1. Mexidol wordt vollediger geabsorbeerd dan Neurox.

 2. Mexidol heeft 30-40 minuten nodig om zijn maximale concentratie in het bloed te bereiken, terwijl Neuroxom er ongeveer een uur over doet.

 3. Mexidol blijft tot 5 uur in het bloed aanwezig, Neurox niet langer dan 4 uur.

Conclusie:Originele Mexidol werkt sneller en gaat langer mee dan generieke Neurox. De biologische beschikbaarheid is hoger – d.w.z. er komt meer van de werkzame stof in de bloedbaan terecht en beïnvloedt de werking van het lichaam.

Is er een effect?

Ethylmethylhydroxypyridinesuccinaat, het werkzame bestanddeel van beide producten, is alleen in de Nederlands Federatie geregistreerd. Het wordt niet buiten het land gebruikt. Per januari 2019 zijn er geen dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoeken uitgevoerd. Het kan niet worden gebruikt in de medische praktijk volgens de moderne normen van evidence-based medicine:

 1. De therapeutische werking van ethylmethylhydroxypyridinesuccinaat bij beroerte is niet bewezen.

 2. Er is geen klinisch nut aangetoond van het antioxidant Mexidol bij de behandeling van verschillende ziekten.

 3. Er is geen betrouwbaar bewijs dat het geneesmiddel de uitkomst kan beïnvloeden.

Er zijn veel publicaties over Mexidol in de PubMed-database, maar uit wetenschappelijke beoordelingen blijkt dat de effectiviteit twijfelachtig blijft. Er zijn verschillende studies uitgevoerd, maar niet alle voldoen aan de internationale criteria. Er is geen betrouwbare onderbouwing voor de werkingsmechanismen, geen gegevens die daadwerkelijk een klinisch effect aantonen. Een geneesmiddel gebaseerd op een vitamine B6 molecuul en gebruikt voor ziekten variërend van multiple sclerose en beroerte tot hepatitis – werkt het echt?? Tot nu toe is al het bewijs tegen Mexidol…

Waarom worden deze medicijnen dan gebruikt in Nederland?? Niet alle sectoren van de geneeskunde kunnen snel op een nieuw systeem overschakelen. Een adequaat substituut voor een afgewezen geneesmiddel is niet onmiddellijk beschikbaar, en vaak heeft de arts geen alternatieve oplossing. Er zijn talrijke nationale studies gepubliceerd over Medicisol, waaruit blijkt dat het effectief is bij beroerte (inclusief acute beroerte), chronische cerebrovasculaire aandoeningen en andere aandoeningen. De publicaties zijn ondertekend door huidige specialisten, MD’s en PhD’s – en zijn die te vertrouwen?? Deze controversiële kwestie is nog niet opgelost.

Conclusie: Mexidol is volgens internationale normen niet bewezen effectief, maar Nederlands studies wijzen op een positief effect van het middel. Er zijn bijna geen gegevens over Neurox. Is het de moeite waard om over een generiek te praten als zelfs het originele geneesmiddel niet is getest??

Maar laten we de evaluatie van de doeltreffendheid van Mexidol en zijn generieken overlaten aan het geweten van de farmacologen en teruggaan naar de vergelijking van geneesmiddelen.

Wanneer voorgeschreven?

Neurox is alleen beschikbaar als injecteerbare oplossing en wordt daarom in korte kuren voorgeschreven. Het gebruik ervan is gerechtvaardigd bij acute verstoringen van de cerebrale circulatie, gedurende de eerste dag na een myocardinfarct, hersenletsel, intoxicatie met psychotrope drugs. Niet geschikt voor langdurig gebruik.

Mexidol is verkrijgbaar in zowel ampul- als tabletvorm. Het kan worden voorgeschreven voor langdurige behandeling van verschillende aandoeningen – atherosclerose, coronaire hartziekten, encefalopathie, enz.

Volgens de gebruiksaanwijzing zijn de indicaties voor het voorschrijven van de geneesmiddelen vrijwel identiek:

 1. acute cerebrale doorbloedingsstoornissen en hun nawerkingen;

 2. craniocerebrale letsels en hun complicaties;

 3. Encefalopathieën van verschillende oorsprong;

 4. Acute intoxicatie met psychotrope drugs;

 5. afkicken van alcoholisme;

 6. Vasculaire dystonie syndroom;

 7. myocardinfarct;

 8. Aandachtstekort en geheugenstoornis bij atherosclerose;

 9. asthenie;

 10. Effecten van stress.

De indicaties voor Neurox omvatten ook glaucoom (in complexe therapie) en voor Mexidol: ischemische hartziekten.

Hoe worden ze getolereerd??

Mexidol en Neurox worden goed verdragen. Beide geneesmiddelen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Er zijn geen aanwijzingen dat een van de onderzochte geneesmiddelen meer kans heeft op ongewenste effecten.

Orale Mexidol kan dyspepsie veroorzaken. Misselijkheid, buikpijn, ontlastingstoornissen zijn niet ongewoon op de achtergrond. Neurox gaat niet door het spijsverteringskanaal, en dergelijke reacties zijn er niet kenmerkend voor.

Conclusie

Samengevat:

 1. Mexidol is het originele medicijn. In klinische proeven is aangetoond dat het doeltreffender is dan generische Neurox.

 2. Mexidol is verkrijgbaar in tablet en injecteerbare oplossing. Door de tabletvorm kan het worden voorgeschreven voor langdurige behandeling. Neurox is alleen beschikbaar in oplossingsvorm en wordt gebruikt in korte cursussen.

Vanuit het oogpunt van evidence-based medicine blijft de werkzaamheid van het oorspronkelijke Mexidol en de generieke geneesmiddelen (waaronder Neurox) twijfelachtig.

Vergeet niet een arts te raadplegen bij de keuze van geneesmiddelen. Alleen een specialist kan de indicaties voor een therapie bepalen en de doeltreffendheid ervan in elk geval beoordelen.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: