10 tips voor wie een biomorf interieur wil creëren

Een van de grondleggers van de biomorfe stijl, architect en ontwerper Eero Saarinen, werd op deze dag geboren. Wij bespreken de belangrijkste kenmerken van deze stijl en waar u op moet letten bij het creëren van een interieur in deze stijl.

Indeling

Vrije beweging en veel ruimte om te kijken. Grote ramen en panoramische beglazing, geen muren tussen hal, woonkamer, keuken en eetkamer of hun transformatie in mobiele en transparante scheidingswanden. Hierdoor vloeien de zones naadloos in elkaar over en glijdt het oog langs de vloeiende contouren van de kamers, het meubilair en de buitenlucht.

Het raam als visuele traktatie. Biomorfisme vereist dat het interieur een organisch onderdeel wordt van de constructie van het gebouw en in harmonie is met de natuurlijke omgeving. Deze taken zijn niet moeilijk bij het ontwerpen van een landhuis, maar hoe zit het met de bewoners van stedelijke flats? Het algemene principe is: voorwaarden scheppen voor psychologische "ontspanning". Als een mooi landschap zichtbaar is vanaf de flat, laat het dan overdag zichtbaar zijn. Als er buiten het interieur niets aantrekkelijk is, sluit dan de ramen met gordijnen die licht binnenlaten maar de details verbergen.

Laat de natuur in huis door het grote raam.

Privé en openbaar scheiden. De intieme zones Slaapkamer, studeerkamer, badkamers.. gescheiden van de "ontvangstruimte" ( een hal, keuken, woonkamer en eetkamer ). Zo wordt de rust van het gezin niet verstoord door het lawaai uit de woonkamer, en is voor een toiletbezoek geen dresscode nodig, alleen omdat de eetzaal vol zit met gasten.

Versieringen en accenten

Psychologisch en fysiek comfort de essentiële kenmerken van een biomorf interieur. Niks irritant onhandig of vervelend "hardvochtig" geen obstructies, geen uitbarstingen. Wat niet betekent: saaie kleuren en saaie eentonigheid. Tegenover. Het belangrijkste is een verstandig evenwicht te bewaren, om de zaken positief te houden.

Weelderig groen gebladerte, zandduinen, houten schors, het zijn slechts imitaties van de wandpanelen.

strakke lijnen. Scherpe hoeken en gevaarlijke uitsteeksels zijn niet te vinden in de organische natuur en daarom ontbreken ze ook in het Biomorfe interieur. Maar de gladde en asymmetrische afronding van bepaalde delen van de structuur ( van buitenmuren, balkons en erkers, tot interne scheidingswanden, toegangsopeningen, afzonderlijke elementen van de afwerking ) verwelkomen.

Natuurlijke materialen en imitaties. Muren en vloeren zijn bekleed met natuurlijke materialen. Hout, baksteen, steen, strobehang en eenvoudig pleisterwerk. Idealiter volgen de interieurs ten minste gedeeltelijk de gevels, zodat de interieurs eruit zien als een natuurlijke voortzetting van de buitenkant van het huis. Natuurlijke materialen worden aangevuld met composiet en polymeer, waardoor natuurlijke texturen en patronen vakkundig worden nagebootst.

Een biomorf interieur doet er verstandig aan voort te bouwen op een mix van natuurlijke tinten – bladeren, bloemen, aardse kleuren…

Wat zijn de bijzonderheden van de keuze van het decor?? Vermijd scherpe hoeken, laat de lijnen vloeiend en natuurlijk van vorm zijn en de kleuren natuurlijk-neutraal. Zelfs één of twee ongewone en originele voorwerpen zetten de toon voor het hele interieur. Vage patronen op de muren zien er geweldig uit. Het gebruik van abstracte beeldhouwkunst in hout en steen is ook passend. Het kunstlicht moet zacht zijn, zonder halogeenlampen. Vloerlamparmaturen met diffuus licht zijn zeer geschikt voor aanvullende verlichting. Het belangrijkste is dat alle details en lijnen een sfeer van rust en bezinning oproepen.

Wat zijn de kenmerken van decoratieve voorwerpen?? Vermijd scherpe hoeken, laat de lijnen glad en natuurlijk gevormd zijn en de kleur natuurlijk-neutraal. Zelfs één of twee ongewone en originele voorwerpen zouden de toon zetten voor het hele interieur. Patronen met een uitgewassen patroon zien er geweldig uit op de muren. Abstracte beeldhouwkunst in hout of steen is ook geschikt. Kunstlicht moet zacht zijn, zonder halogeengloed. Staande lampen met diffuus licht zijn goed voor extra verlichting. Het belangrijkste is dat alle details en lijnen tot rust en bezinning moeten inspireren.

Verberg

Meubilair

Organische vormen en symbiose. Het meubilair speelt mee met de ruimtestructuur, verzacht of benadrukt, maar gaat er niet tegenin. Vormen van een bloem, knop, spruit, schelp, bevroren golf, en zelfs een dier of vogel- Dit zijn de inspiraties van de Biodesign meubelmakers. Fauteuils en stoelen volgen als het ware zachtjes de vormen van het lichaam. De verhoudingen van kastmeubelen volgen de natuurlijke beweging van het lichaam. Het meubilair is niet alleen een lust voor het oog, maar ook zeer comfortabel.

Plastic materialen. Gelijmd multiplex, high-tech plastic zijn ideaal voor het creëren van biomorfe meubels. Zij maken het mogelijk voorwerpen te vormen op dezelfde manier als een beeldhouwwerk, waarbij elke nuance van de menselijke vorm wordt uitgezocht en de vorm een delicate heelheid krijgt. Het is geen toeval dat Eero Saarinen, een van de belangrijkste scheppers van de biomorfistische stijl, beeldhouwkunst studeerde voordat hij architect werd. Het 'onbreekbare' detail De materialen domineren niet, maar vullen aan. Bijvoorbeeld, slanke metalen frames en steunen die een stevige, stabiele structuur bieden.

Voorbeelden van bio-iorphy meubilair.

Accessoires

Laconiek. Sculptuur in de vorm van een waterdruppel, een grafisch blad met een vluchtige pennenstreek, een foto met de afbeelding van een palmblad op een lege muur Objecten met een dergelijke minimalistische benadering van de keuze van expressieve middelen completeren op organische wijze de algemene compositie en zetten aan tot ontspannende rust.

  • model Skydro van de fabriek Artemide, ontwerp van Lovegrove Ross
  • R.Ray van Danese Milano, ontworpen door Lovegrove Ross
  • Space-Time van Zero, ontworpen door Rashid Karim
  • het Vallend Blad model van de fabriek Tobias Grau

Skydro van Artemide, ontwerp door Lovegrove Ross.

Hoeveelheid – niet essentieel. En zelfs omgekeerd: Biomorfisme houdt niet van een overdaad, soms is zelfs één object voldoende. Om de schoonheid van een vaasvorm of de kleurencombinaties van een schilderij te bewonderen, heb je een rustige achtergrond en een contemplatieve omgeving nodig. Denk eraan: kunstwerken en accessoires moeten voldoende ruimte hebben in het interieur.

Een populaire techniek bij armatuurdecoratie is de afdruk van natuurlijke textuur.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: