17 van Engelands beste schrijvers en dichters

Groot-Brittanniƫ is zeker de thuisbasis van de meeste van de grootste en beroemdste schrijvers in de geschiedenis. Er zijn enkele beroemde levende genieƫn, maar ook degenen wier talent pas jaren na hun dood ten volle werd gewaardeerd. Hier is een selectie van de allerbeste van de top tien.

Genieƫn van het literaire woord: Het beste van Britse schrijvers en dichters

Nominatie Auteur Sleutelwerken
KLASSIEKERS VAN DE ENGELSE LITERATUUR William Shakespeare (1564-1616).) Romeo en Julia, Hamlet, Othello, Macbeth, King Lear, King Henry IV..
Oscar Wilde (1854-1900).) Picture of Dorian Gray, Canterville Ghost, An Ideal Husband
George Gordon Byron (1788-1824 ).) The Pilgrimage of Childe Harold, Don Juan, Oriental Poems, Gyaur
Charles Dickens (1812-1870).) The Adventures of Oliver Twist, Great Expectations, The Life of David Copperfield Told by Him..
John Galsworthy (1867-1933).) The Forsyte Saga, Justice, Dark Flower..
William Thackeray (1811-1863).) Vanity Fair, The Virginians, The Newcomers, The Book of Snobs, Pendennis..
George Bernard Shaw (1856-1950).) Pygmalion, The Devil’s Apprentice, The House Where Hearts Break, Caesar and Cleopatra, The Widower’s Home, Mrs Warren’s Profession..
Joseph Conrad (1857-1924).) Heart of Darkness, Typhoon, Lord Jim
Genieƫn van de eerste helft van de 20e eeuw Arthur Conan Doyle (1859-1930).) Sherlock Holmes (The Adventures of Sherlock Holmes, Hound of the Baskervilles, The Sign of Four, etc.).), A Study in Crimson, The Lost World, White Squad..
William Somerset Maugham (1874-1965).) The Burden of Passion, The Moon and the Groschen, Theater
Agatha Christie (1890 – 1976).) The Mousetrap, Murder on the Orient Express, The Ten Negroes, The Assassination of Roger Ackroyd, Death Comes to the End, Death on the Nile..
George Orwell (1903-1950).) 1984, Animal Farm
Herbert Wells ) Time Machine, Invisible Man, War of the Worlds..
Genieƫn van de tweede helft van de twintigste eeuw John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973).) The Hobbit of There and Back Again, The Lord of the Rings, The Silmarillion
William Golding (1911-1993).) Lord of the Flies, The Visible Darkness, The Heirs..
Kazuo Ishiguro (1954) Remains of the Day, Painter of a Shaky World, Inconsolable, When We Were Orphans, Don’t Let Me Go, Where the Hills Are in the Smoke, The Buried Giant..
John Fowles (1926-2005).) The Collector, The Magician, The French Lieutenant’s Lover, The Ebony Tower, enz.).

Klassiekers uit de Engelse literatuur

William Shakespeare (1564-1616).)

Beoordeling: 4.9

William Shakespeare (1564-1616)

Sleutelwerken: Romeo en Julia, Hamlet, Othello, Macbeth, King Lear, King Henry IV, A Midsummer Night’s Dream.

Een van de grootste toneelschrijvers uit niet alleen de Britse maar ook de wereldgeschiedenis. De erfenis van dit genie, erkend tijdens zijn leven, is buitengewoon divers, met kleurrijke personages, fijne psychologie van de plot en populariteit, zelfs enkele eeuwen later. Geen enkele andere schrijver kan bogen op zoveel producties van zijn stukken over de hele wereld…

Er is weinig kennis over Shakespeare’s leven… Sceptici en tegenstanders noemden hem een onwetende boerenkinkel (ook al staan zijn werken bekend om hun grote woordenschat en historische diepgang). Wat bekend is, is dat het theater de toneelschrijver tot een rijk man maakte (hij was mede-eigenaar van de Lord Chamberlain’s Men Theatre Company) en dat zijn werk volgens veel geleerden de basis vormde van het moderne Engels.

Interessant feit. Shakespeare had vier kleinkinderen, maar geen van hen bracht erfgenamen voort, en zo werd de lijn van de grote toneelschrijver ingekort.

Oscar Wilde (1854-1900).)

Beoordeling: 4.8

Oscar Wilde (1854-1900)

Belangrijkste werken: “The Picture of Dorian Gray”, “The Ghost of Canterville”, “The Perfect Husband”, “The Importance of Being Serious”.

De beroemde schrijver en dichter wordt beschouwd als een sleutelfiguur in het laat Victoriaanse drama en als een symbool van estheticisme en Europees modernisme. Oscar Wilde werd geboren in een rijke, goed opgeleide familie, dus hij kreeg een uitstekende opleiding en studeerde af aan de Oxford University. De jonge Wilde, nog een onbekende figuur, zou al snel maatschappelijke bekendheid genieten vanwege zijn gevatheid, elegante gevoel voor kleding en charme.

De eerste korte verhalen en een dichtbundel van het Ierse genie brachten hem bekendheid, en zijn enige roman, The Picture of Dorian Gray, die negen jaar later verscheen, bezegelde zijn roem definitief. Oscar Wilde werd vereerd als een estheet, en dat bleek uit alles wat hij deed: zijn spraak, zijn houding, zijn kleding en zelfs in elk van zijn werken…

Een incident op een New Yorkse luchthaven is een treffend voorbeeld van Wilde’s geestigheid en onbescheidenheid. Gevraagd tijdens de douaneprocedure of hij iets aan te geven had, antwoordde Wilde: “Ik heb niets aan te geven behalve mijn genialiteit”.

Op het hoogtepunt van zijn roem werd de schrijver veroordeeld voor sodomie en tot bijna 2 jaar dwangarbeid. Dit leidde tot het verlies van familie, vrienden, geld en de goodwill van het lezerspubliek. Na zijn vrijlating vertrok de schrijver vanuit Groot-Brittanniƫ naar Frankrijk, waar hij enkele weken later in doodsnood stierf aan een acute hersenvliesontsteking.

George Gordon Byron (1788-1824).)

Beoordeling: 4.7

George Gordon Byron (1788-1824)

Sleutelwerken: “De pelgrimstocht van Childe Harold”, “Don Juan”, “Oosterse gedichten”, “Gyaur”, enz.

Van alle dichters waarmee de wereld in Foggy Albion is gezegend, is Byron misschien een van de belangrijkste… Tijdens zijn leven daagde de schrijver zichzelf uit en werkte hij ongelooflijk hard en zeer productief. Dit deed echter niets af aan de kwaliteit van zijn werken: ze worden allemaal gekenmerkt door een verbazingwekkende subtiliteit en diepte van het gevoel, lyrische penetratie en schoonheid van de taal.

Byron publiceerde zijn eerste dichtbundel in 1807 en deze werd door de critici in de Edinburgh Review. Maar het kritische artikel kwam slechts een jaar na de publicatie van Byrons bundel uit, die het lot van de jongeman als dichter in hoge mate beĆÆnvloedde. Byron zelf schreef later dat als deze kritiek onmiddellijk na de publicatie van het boek was verschenen, hij het dichten wellicht voorgoed had opgegeven.

En tijdens die jaarlange periode van “stilte” in de pers, slaagde Byron erin “214 pagina’s van een roman, een gedicht van 380 gedichten, 660 regels van “Bosworth Field” en vele kleine gedichten…” te schrijven, evenals een satire, “The English Bards and the Scottish Critics”, een antwoord op negatieve kritiek. Het succes van de satire was enorm en amuseerde het gekwetste ego van de jonge dichter.

In zijn korte creatieve leven slaagde Byron erin een aantal uitstekende werken te creĆ«ren die zo’n grote invloed hadden op de poĆ«zie in het algemeen dat er zelfs een apart literair genre ontstond dat “Byronisme” werd genoemd.

Leuk weetje. Ondanks zijn liefde voor gokken en alcohol, stond Byron bekend als een uitstekende atleet… Niet in het minst vanwege zijn aangeboren kreupelheid en neiging tot volheid, die hem angst aanjoegen, was hij serieus bezig met zwemmen, rotsklimmen, schieten, paardenrennen, bokste zelfs graag.

Charles Dickens (1812-1870).)

Beoordeling: 4.7

Charles Dickens (1812-1870)

Belangrijkste werken: “The Adventures of Oliver Twist”, “Great Expectations”, “The Life of David Copperfield Told by Him”, “Posthumous Notes of the Pickwick Club”, “Cold House”, enz.

Een van de grootste Engelssprekende schrijvers in de geschiedenis, een belangrijk romanschrijver, essayist en gevierd 19e-eeuwer. Hoewel Dickens’ romans een sprookjesachtig en sentimenteel randje hebben, wordt zijn werk beschouwd als het standaard hoogtepunt van realisme. Dickens was zelf een doorslaand succes en liet zijn nakomelingen een grote literaire erfenis na. Meer dan 180 films, tv-series en tekenfilms zijn gebaseerd op de werken van de grote klassieker.

Hoewel Dickens er tijdens zijn leven in slaagde een lieveling van het fortuin te worden – beroemd, vereerd, aanbeden, werkte hij onvermoeibaar en putte zichzelf vaak bijna uit… Terwijl zijn leven in verval raakte, groeide bij hem de weemoedige gedachte dat “de politieke aristocratie, samen met … de parasitaire elementen, Engeland aan het uitmoorden zijn”. Zijn werk werd steeds harder en ook al bekeek hij het leven door een roze bril van humor, de contouren van de Dickensoniaanse werkelijkheid waren zeer grimmig…

Het is amusant dat de schrijver niet alleen in creativiteit en persoonlijk leven (hij had 10 kinderen) maar ook in gedrag productief was: hij had veel vreemde gewoonten. Hij raakte bijvoorbeeld vaak en onverwacht in trance, dronk een slok heet water na elke 50 geschreven regels, sliep altijd met zijn hoofd strikt naar het noorden… Naar eigen zeggen werd hij vaak achtervolgd, en om daarvan af te komen maakte hij ’s avonds vaak lange wandelingen door de drukke straten.

John Galsworthy (1867-1933).)

Beoordeling: 4.6

John Galsworthy (1867-1933)

Belangrijkste werken: The Forsyte Saga, Justice, Dark Flower.

Galsworthy, een groot romanschrijver en toneelschrijver die de Nobelprijs voor Literatuur won, werd geboren in een zeer rijke familie, maar werd beschouwd als een felle strijder voor sociale rechtvaardigheid. In zijn veelzijdige werk pleitte hij voor radicale veranderingen in het rechtssysteem, de sociale status van vrouwen, de strijd voor dierenrechten, enz. Toen John Galsworthy werd geridderd, weigerde hij dat, omdat hij vond dat hervormers en schrijvers geen onderscheidingen mochten ontvangen…

John Galsworthy is de auteur van 20 romans, 27 toneelstukken, 3 dichtbundels, meer dan 170 korte verhalen, diverse essays, enkele honderden brieven, enz. Opmerkelijk genoeg waren de werken populairder tijdens het leven van de schrijver. Na zijn dood kelderde de belangstelling voor Galsworthy’s werk, en hij werd aangevallen door Lawrence en Virginia Woolf… Maar nadat in 1967 een succesvolle verfilming van Galsworthy’s iconische werk (The Forsyte Saga) uitkwam, nam de belangstelling voor het werk van de schrijver weer toe.

Interessant feit. Tien jaar lang had de schrijver een geheime affaire met de vrouw van zijn neef, Ada… Toen Galsworthy financieel onafhankelijk werd na de dood van zijn vader, scheidde Ada van haar man en trouwde met de schrijver.

William Thackeray (1811-1863).)

Beoordeling: 4.6

William Makepeace Thackeray (1811-1863)

Belangrijkste werken: Vanity Fair, The Virginians, The Newcomers, A Book of Snobs, Pendennis, enz.

Als genie van de realistische roman toonde William Thackeray, toen hij nog studeerde in Cambridge, een opmerkelijk talent voor satire toen hij zijn eerste gedicht Timboektoe schreef. Na zijn schooltijd reisde de toekomstige schrijver door Europa en bestudeerde hij de schilderkunst, die hem later goed van pas kwam: hij illustreerde zijn eigen werken, waarbij hij de belangrijkste kenmerken van de personages subtiel weergaf in cartooneske vorm.

Thackeray’s eerste roman, Catherine, maakte hem niet beroemd. Het was pas na de publicatie van de cultroman Vanity Fair vijf jaar later dat Thackeray echt bekendheid kreeg. Thackeray verschilde van de meeste schrijvers uit zijn tijd door zijn onconventionele benadering van het verhaal: zijn werk geeft een realistisch, zelfs pessimistisch, Engels leven weer.

Maar bij dit alles is de auteur erin geslaagd het kwaad en de ondeugd in zijn personages zo meesterlijk weer te geven, ze te combineren met humor en ze in perfecte fictie te plaatsen, dat de lezer onvermijdelijk in hen geĆÆnteresseerd raakt. Alle romans van Thackeray zitten vol satire en zijn ongelooflijk objectief.

Leuk weetje. Thackeray was al ernstig ziek en begon te werken aan zijn laatste historische avonturenroman, Duval Day, maar maakte die nooit af. In zijn overlijdensbericht voor Thackeray noemde Charles Dickens de roman zijn beste werk.

George Bernard Shaw (1856-1950).)

Beoordeling: 4.5

George Bernard Shaw (1856-1950)

Belangrijkste werken: “Pygmalion”, “The Devil’s Apprentice”, “The House Where Hearts Break”, “Caesar and Cleopatra”, “The Widower’s House”, “Mrs. Warren’s Profession”, enz.

Shaw, een veelgeprezen Ierse romanschrijver, toneelschrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, wordt beschouwd als de op Ć©Ć©n na populairste toneelschrijver (na Shakespeare) in het Britse theater. Onder zijn tijdgenoten stond Bernard Shaw bekend als een man met een ongewone, vlijmscherpe geest… De toneelschrijver was de enige die zowel een Nobelprijs als een Oscar (voor scenario) won. Opmerkelijk is dat Shaw de geldprijs voor de literaire prijs afwees, maar de medaille accepteerde.

Weinig mensen weten dat Shaw een serieuze bokser was en zelfs deelnam aan de middengewicht divisie… Het is dankzij deze kennis dat de schrijver zo meesterlijk de juiste sfeer kon overbrengen in zijn roman The Profession of Cashel Byron, waarin Shaw’s eerste boksleraar, Ned Donnelly, wordt geportretteerd als het personage Ned Skene.

Het is opmerkelijk dat Shaw al in zijn eerste decennium van activiteit bekend werd als toneelschrijver… In zijn lange carriĆØre schreef Bernard Shaw 63 toneelstukken, verschillende romans, kritische werken en meer dan een kwart miljoen brieven… Het werk van de grote toneelschrijver werd gekenmerkt door een breuk met de stijve moraal van die tijd. De auteur noemde de dingen bij hun eigenlijke naam, en presenteerde in zijn werk vaak wereldse zaken, waardoor hij een beetje een aanhanger van het naturalisme werd.

De toneelstukken van Bernard Shaw zaten niet alleen vol geestige humor (zelfs te geestig voor een Victoriaan), maar ook met verschillende thema’s die politieke, economische en morele vragen ontwikkelden. De toneelschrijver had ook psychologische stukken, werken die gingen over de toekomst van de mensheid. De schrijver werkte praktisch tot de laatste jaren van zijn leven, dat vrij lang was (Shaw leefde 94 jaar), maar slechts enkele werken uit deze periode hebben brede erkenning gekregen.

Joseph Conrad (1857-1924) is de enige man die zowel de Nobelprijs als de Academy Award (voor scenarioschrijven) heeft gewonnen.)

Beoordeling: 4.5

Joseph Conrad (1857-1924)

Belangrijkste werken: Heart of Darkness, Typhoon, Lord Jim.

Joseph Conrad, afstammeling van een Poolse revolutionair, geboren als Jozef Kozjeniewski in het Nederlands Rijk (provincie Kiev), ging de geschiedenis in als een van de klassiekers van de Engelse literatuur. Een neoromantiek, gekenmerkt door sterke personages, exotische decors, tumultueuze en ongewone gebeurtenissen en het dwingende ideaal van het sublieme.

Misschien speelde zijn zeemansleven een rol in de vorming van Conrad als schrijver. Hij bracht enkele jaren door als matroos op verschillende schepen, werd vervolgens tweede stuurman en kreeg uiteindelijk bijna tegelijkertijd met het verkrijgen van zijn Britse staatsburgerschap een kapiteinsdiploma. Hij schreef al snel zijn eerste korte verhaal, The Black Helmsman.

In 1890 maakte Conrad een spectaculaire reis over de Congo-rivier als kapitein van de stoomboot Rois de Belge. Tijdens deze periode kreeg hij malaria en reuma, wat zijn gezondheid verder ondermijnde. Maar het waren zijn Afrikaanse avonturen en ervaringen die later de basis zouden vormen voor zijn bekendste werk, de avonturenroman Heart of Darkness.

Interessant feit. Een van de belangrijkste werken uit Conrads oeuvre, Heart of Darkness, wordt weerspiegeld in de hedendaagse cultuur. GeĆÆnspireerd door de roman maakte regisseur Francis Ford Coppola de cultfilm Apocalypse Now, waarin de actie teruggaat naar de Vietnamoorlog en de hoofdpersonen militairen worden.

Genieƫn van de eerste helft van de 20e eeuw

Arthur Conan Doyle (1859-1930).)

Beoordeling: 4.9

Arthur Conan Doyle (1859-1930)

Sleutelwerken: alle werken die verband houden met de beroemde Sherlock Holmes (“The Adventures of Sherlock Holmes”, “Hound of the Baskervilles”, “The Sign of Four”, enz.).Conrads belangrijkste werken zijn onder meer “The Heart of Darkness”, “A Study in Crimson”, “The Lost World” en “The White Squad”.

Conan Doyle, de belangrijkste exponent van de gotische literatuur en auteur van talrijke werken in het historische, humoristische, detective- en sciencefictiongenre, was de schepper van klassieke literaire personages – detective Sherlock Holmes, Professor Challenger, officier Gerard.

Arthur Conan Doyle werd door zijn tijdgenoten niet alleen opgemerkt als een ongelooflijk welgemanierd en galant man, maar ook als een veelzijdige persoonlijkheid… de schrijver leidde een actieve levensstijl, hield van competitieve sporten (hoewel biljart altijd zijn favoriet was), en was zelfs vrijwilliger om een van de eerste prototypes van motorfietsen te testen.

In de legendarische “Aantekeningen over Sherlock Holmes” gebruikte de schrijver tot nu toe onbekende forensische technieken… Het was pas na de publicatie van het boek dat de politie hen aannam…

Interessant feit. Conan Doyle was de man die opblaasbare reddingsvlotten en kogelvrije vesten uitvond… Hij was ook de eerste die voorstelde de huidige tunnel tussen Frankrijk en Groot-BrittanniĆ« te graven.

William Somerset Maugham (1874-1965).)

Beoordeling: 4.8

William Somerset Maugham (1874-1965)

Belangrijkste werken: “De last van de menselijke passie”, “De maan en de cent”, “Het theater”.

De Britse schrijver wordt terecht beschouwd als een van de meest briljante en invloedrijke romanschrijvers en toneelschrijvers van de jaren dertig. Tijdens zijn lange leven schreef Maugham 78 boeken, theaters voerden meer dan 30 van zijn toneelstukken op… De toekomstige meester van het literaire woord werd geboren in een familie van erfelijke advocaten, maar hij was niet van plan zijn leven te verbinden met de advocatuur: aan de universiteit studeerde hij filosofie en literatuur. Het was ook in die tijd dat Conan Doyle zijn hand begon te leggen op het literaire vak.

Maugham schreef zijn eerste werk in 1897 (de roman “Liza of Lambeth”), maar succes kreeg hij pas in 1907, na het toneelstuk “Lady Frederick”. De schrijver reisde veel en liet zich inspireren door nieuwe culturen en omgevingen. Na 11 jaar productief schrijven kon Maugham zich al een villa aan de Franse RiviĆØra veroorloven. Het werd zijn huis en een van de meest invloedrijke literaire en sociale salons van die tijd.

Leuk weetje. De schrijver werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog samen met de Britse inlichtingendienst (MI5) en werd in 1917 naar het Nederlands Rijk gestuurd om de Voorlopige Regering te helpen. Na het uitbreken van de Oktoberrevolutie en een daaruit voortvloeiende mislukte missie verliet hij het land via Zweden.

Agatha Christie (1890-1976).)

Beoordeling: 4.8

Agatha Christie (1890-1976)

Sleutelwerken: “The Mousetrap”, “Murder on the Orient Express”, “The Ten Negroes”, “The Assassination of Roger Ackroyd”, “Death Comes to the End”, “Death on the Nile”, enz.

Een meester in detective proza, toneelschrijver, een van de meest gepubliceerde auteurs aller tijden (in dit opzicht komt Christie alleen op de tweede plaats na de Bijbel en de werken van Shakespeare). Tijdens haar leven publiceerde Dame Agatha Mary Clarisse, Lady Mallowan, de naam van de beroemde schrijfster (Christie was de achternaam van haar eerste man), 60 romans (waaronder 6 psychologische), 19 verhalenbundels, 16 toneelstukken. Schepper van de legendarische detectivefiguren Hercule Poirot en Mrs Marple.

Een van de stukken – “The Mousetrap” – werd een soort recordbreker: sinds de eerste productie in 1952 is dit stuk een maximaal aantal keren in het theater opgevoerd (het wordt nog steeds opgevoerd). Hoewel Christie zelf heeft volgehouden dat The Mousetrap niet haar favoriete stuk is…

Als kind droomde Agatha ervan operazangeres en componiste te worden, maar toen ze ouder werd veranderde ze van gedachten en besloot als apotheker te gaan werken. Christie trouwde een tweede keer en reisde veel naar het Oosten (haar man was archeoloog, gespecialiseerd in Centraal-AziĆ«). Ze reed vaak, vloog in een vliegtuig en hield van paardrijden, maar verwierf bekendheid door een revolutie in het detectivegenre. Hoewel ze, zelfs nadat ze een beroemde schrijfster was geworden, haar schrijven slechts als een hobby beschouwde…

George Orwell (1903-1950).)

Beoordeling: 4.8

George Orwell (1903-1950)

Belangrijkste werken: “1984”, “Animal Farm”.

Een beroemd prozaschrijver, dichter, publicist (echte naam Eric Arthur Blair), auteur van de veelgeprezen dystopische roman 1984. Hij was het die de term “koude oorlog” bedacht. Als fervent tegenstander van totalitarisme in al zijn verschijningsvormen, een fervent aanhanger van het burgerlijk socialisme, was hij tot zijn laatste dagen van mening dat een socialist iemand is die streeft naar de omverwerping van tirannie, en niet iemand die deze helpt te worden.

Tijdens zijn korte creatieve leven was Orwell literair criticus, presentator op de Amerikaanse zender BBC, publiceerde hij een aantal serieuze sociologische en culturele werken, publiceerde hij 16 gedichten, waarvan maar weinig mensen weten. Orwell behoorde tot de vrijwilligers en was naar Spanje gegaan toen daar de burgeroorlog begon, maar na zes maanden vechten werd hij door een nazisluipschutter in de keel verwond en verloor bijna zijn leven.

Interessant feit. Als jonge man aanbad Orwell het werk van Herbert Wells, maar toen hij een beroemd schrijver werd begon hij kritiek te leveren op. Een verontwaardigde Wells stuurde Orwell een brief waarin hij zelfs eiste dat hij zijn vroege creaties met speciale aandacht zou herlezen.

Herbert Wells

Beoordeling: 4.7

Herbert Wells

Belangrijkste werken: The Time Machine, The Invisible Man, War of the Worlds.

Een schrijver met een ongelooflijk levendige verbeelding die creaties wist te maken waarvan de belangrijkste ideeĆ«n hun tijd tientallen jaren vooruit waren. Wells werkte met succes in vele literaire genres, maar het waren zijn werken van fantasie die hem wereldwijde bekendheid brachten. Herbert Wells beweerde dat onze ruimte vierdimensionaal is, 10 jaar voordat Albert Einstein met deze theorie kwam. Hij beschreef ook de atoombom 30 jaar voordat deze was uitgevonden, voorspelde de Tweede Wereldoorlog, de vlucht naar de maan, de uitvinding van draadloze communicatie en nog veel meer…

Leuk weetje. In 1938 brak in de Verenigde Staten een massale paniek uit tijdens een radioproductie van The War of the Worlds: Amerikaanse radioluisteraars dachten dat het om een reportage van de actie ging.

In 1923 introduceerde de briljante fantasyschrijver als eerste het thema van parallelle werelden in de literatuur. In zijn werk worden ook onzichtbaarheid, antigravitatie enz. genoemd. Hoewel dergelijke ideeƫn geen doel op zich waren, maar een techniek die hielp de sociale problemen van de samenleving onder de aandacht te brengen. In The Time Machine bijvoorbeeld week H.G. Wells af van het thema science-fiction en legde hij de nadruk op realisme. Na de overgang naar het realisme werd zijn werk na verloop van tijd veel minder populair.

De genieƫn van de tweede helft van de 20e eeuw

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973).)

Beoordeling: 4.9

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973)

Belangrijkste werken: The Hobbit of There and Back Again, The Lord of the Rings, The Silmarillion.

Legendarische schrijver, filoloog, vertaler, taalkundige, hoogleraar Angelsaksische talen. Schepper van een nieuw literair genre, de epische fantasie. Natuurlijk waren er al vĆ³Ć³r Tolkien auteurs die in het fantasy-genre schreven, maar hij had een sterke invloed op deze literaire stroming, en daarom wordt hij beschouwd als de “vader” van de high fantasy. In 2008 plaatste The Times hem op de 6e plaats op de lijst van de 50 beste Britse schrijvers sinds 1945.

Na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog wijdde Tolkien zich uitsluitend aan een carriĆØre in de wetenschap. Hij werd beschouwd als een van de jongste professoren in Oxford (hij was toen 30 jaar) en werd al snel erkend als een van de beste filologen ter wereld. Het was in deze periode dat hij begon te werken aan een hele cyclus van legenden en mythen van Midden-Aarde, die later De Silmarillion zou worden, postuum gepubliceerd door de zoon van de schrijver.

De schrijver begon sprookjes te schrijven voor zijn kinderen, codificeerde ze vervolgens en zette ze op papier De Hobbit, gepubliceerd in 1937. Het werk was een succes, dus Tolkiens uitgever stelde voor dat hij een vervolg zou schrijven… Maar het werk aan The Lord of the Rings sleepte zich 16 jaar voort. Gepubliceerd in 1954, was het boek een doorslaand succes, en verraste de uitgever en de auteur…

Interessant feit. In de jaren twintig begon Tolkien aan de vertaling van een Brits episch gedicht, vermoedelijk uit de zevende of achtste eeuw, het oudste overgebleven voorbeeld van “barbaarse” Europese literatuur. De schrijver maakte het werk af, maar publiceerde het niet. Het gedicht is bijna 90 jaar na de voltooiing ervan alsnog verschenen: de zoon van de schrijver, die het werk van zijn vader lang had bewerkt, publiceerde het in 2014.

William Golding (1911-1993).)

Beoordeling: 4.8

William Golding (1911-1993)

Belangrijkste werken: Lord of the Flies, The Visible Darkness, The Heirs.

Vereerd Brits schrijver, Nobelprijswinnaar van 12 romans, waarvan de eerste, Lord of the Flies, wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken uit de wereldliteratuur van de 20e eeuw.

Nadat hij zich had ingeschreven aan Braysnose College, Oxford University, om wetenschap te studeren, duurde het twee jaar voordat de jonge Golding de fout van zijn keuze inzag en zijn studie veranderde in literatuur. Het was zijn interesse in de Engelse taal, gecombineerd met een fascinatie voor de oudheid, die de basis vormde voor zijn latere grote werken.

Als student aan de universiteit van Oxford begon Golding poĆ«zie te schrijven… Een vriend van hem heeft ze gebundeld en gepubliceerd… De jonge schrijver betreurde later dat de bundel het daglicht had gezien (hoewel de teksten uitstekend waren). Hij kocht er zelfs eens een en vernietigde hem (hij kwam er later achter dat hij de verzamelwaarde had vernietigd).

Goldings eerste roman (Lord of the Flies) werd door 21 uitgevers afgewezen, en 22 publiceerden het werk van de ontluikende auteur… De Britse roman werd uiteindelijk een cult-hit en bracht hem internationale bekendheid…

Kazuo Ishiguro (1954)

Beoordeling: 4.7

Kazuo Ishiguro (1954)

Belangrijkste werken: “The Rest of the Day”, “The Artist of a Shaky World”, “The Inconsolable”, “When We Were Orphans”, “Don’t Let Me Go”, “Where the Hills Are in the Smoke”, “The Buried Giant”.

De schrijver werd geboren in Japan, maar toen hij 5 jaar oud was verhuisde hij met zijn ouders naar het Verenigd Koninkrijk, waar Kazuo’s vader werd uitgenodigd om onderzoek te doen naar oceanografie. Ishiguro studeerde af aan de Universiteit van Kent, en werd vervolgens Master of Arts aan de Universiteit van East Anglia. Hij begon zijn literaire carriĆØre in 1981 met de publicatie van drie korte verhalen.

Voor zijn debuutroman, Where the Hills Are in a Mist, won hij de Winifred Holtby Prize. Zijn tweede roman, The Artist of a Shaky World, werd Boek van het Jaar in Groot-BrittanniĆ«. The Third (Remains of the Day) won de Booker Prize… Critici hebben de Japanner geprezen als schrijver van “een van de meest Engelse romans van de 20e eeuw”. Van de roman werd een veelgeprezen film gemaakt, At the End of the Day, met Anthony Hopkins en Emma Thompson in de hoofdrollen.

Ishiguro heeft de tekst geschreven van verschillende nummers van jazz-zangeres Stacey Kent. Na zijn afstuderen reisde Ishiguro een jaar door Canada en de VS, waar hij in nachtclubs werkte en op zoek ging naar een producer om zijn muziekcarriĆØre te lanceren. Vele jaren later geĆÆnterviewd, zegt hij dat de ervaring een grote invloed had op zijn leven.

John Fowles (1926-2005).)

Beoordeling: 4.7

Sleutelwerken: The Collector, The Magician, The French Lieutenant’s Lover, The Ebony Tower, enz.

Een gevierd romanschrijver, essayist en een belangrijke vertegenwoordiger van de postmoderne literatuur… Fowles doceerde lange tijd aan de universiteit van Poitiers (Frankrijk) en werkte daarna in Griekenland, waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoette, die 35 jaar lang zijn trouwe metgezel bleef. Zij had een grote invloed op Fowles’ persoonlijkheid en was het prototype voor veel van zijn heldinnen.

In 1963 publiceerde de aspirant-schrijver zijn eerste roman The Collector… En een paar jaar later werd het verfilmd… Het succes van het boek stelde Fowles in staat het lesgeven op te geven en zich aan de literatuur te wijden. Eind jaren 60 verschenen nog twee romans van de schrijver die verbaasden door de stoutmoedigheid van zijn ideeĆ«n en de uitstekende vertelstijl.

Fowles werd beschouwd als een gereserveerd man, leidde een nogal privĆ© leven, verscheen zelden op sociale evenementen. De schrijver gaf altijd de voorkeur aan een rustige, huiselijke omgeving boven een luidruchtige…

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: