Bosbessen planten op het perceel: verzorging van het gewas, verschil met de bosbes

Zwarte – blauwe bessen bosbessen met aangename smaak en delicaat aroma zijn ongetwijfeld bekend bij bijna alle mensen van ons land. Ze worden zowel vers als bevroren gebruikt. Het is geschikt voor veel verschillende gerechten, conserven, vullingen en toevoegingen.

De vrucht van de bosbes en de meeste andere delen van de plant worden beschouwd als zeer nuttige geneeskrachtige kruiden voor vele kwalen.

Tegenwoordig zijn er in Nederland slechts 4 soorten bosbessen: Kaukasische, harige, ovale en gewone bosbessen. Het zijn allemaal leden van het geslacht bosbes van de Lingonberry-familie.

Lijkt qua smaak, samenstelling en uiterlijk een beetje op de bosbes, die tot dezelfde familie behoort. Maar in Nederland is er slechts één soort van dit gewas: de gewone vossenbes, die vorstbestendig is en een lange levensduur heeft (tot 80-100 jaar).

Hoewel bosbessen en bosbessen enigszins op elkaar lijken, zijn er nogal wat verschillen tussen beide.

Bosbessen planten op het perceel: verzorging van het gewas, verschillen met bosbessen

Beschrijving van de soorten

Er zijn geen rassen of hybriden op basis van verschillende soorten bosbessen. Dus als u uw eigen bosbessenbed in de tuin wilt creëren, moet u planten gebruiken die in de natuur groeien en, natuurlijk, de juiste omstandigheden creëren.

De bosbes kent vele variëteiten van zowel Nederlands als buitenlandse selectie en ze zijn vrij gemakkelijk te koop in tuincentra, online winkels en kwekerijen.

Bosbessen komen het meest voor en worden daarom vaak in tuinen geplant. Het zijn kleine, lage struiken met groene, geribbelde takken die 15 tot 40 cm hoog kunnen worden. De lichtgroene ronde bladeren met fijn gezaagde randen krijgen in de herfst een mooie roodgroene tint.

Speciale vermelding verdient het wortelsysteem van de bosbes. Ze zijn bijna aan het oppervlak van de grond te vinden. De wortels verspreiden zich vanuit de struik in verschillende richtingen en kunnen tot 10-12m lang zijn. De jonge scheuten ontspruiten uit de reserveknoppen, die dan nieuwe struiken worden.

Groenroze solitaire bloemen, die lijken op een ronde kruik met een rafelige rand, bloeien in mei – begin juni. Op één plant kan het aantal bloemen variëren van 15 tot 80-85. Door de vorst groeien ze niet elk jaar.

Zwart-blauwe ronde bessen met aangenaam getint paars-roodachtig vruchtvlees en een licht verhoogde, licht ringvormige rand aan de onderkant. Het gewicht van een bosbessenvrucht varieert van 0,3 tot 0,6 gram. De massale rijping van de licht samentrekkende bessen vindt plaats in juli en augustus. Eén bosbessenstruik kan 200-250 tot 500 gram opleveren.

De eerste oogsten verschijnen tussen 1 en 3 jaar. De grootste bessenoogst komt meestal in het 7e-11e jaar, en vanaf het 14e-15e jaar dragen de struiken geen vruchten meer.

De opbrengsten van verschillende soorten bosbessen zijn veel hoger dan die van soorten bosbessen. Ze kunnen variëren van 1,5 tot 2,2 tot 2,7 kilogram bessen. De blauwe bes is ook zeer vorstbestendig en kan tijdelijke vorst tijdens de bloei verdragen.

Voorbereiding van het terrein, keuze van het plantgoed en aanplanting

Bosbessen planten op een perceel: verzorging van het gewas, verschil met de bosbes

Er zijn drie natuurlijke soorten bosbessen. Sommige bosbessen groeien en rijpen tot een gitzwarte vrucht zonder coating. En op de andere struiken zijn de zwart-blauwe bessen bedekt met een glazig schuim. De derde variëteit met witte vruchten is uiterst zeldzaam.

Als u het zich kunt veroorloven, kunt u het beste planten kiezen met de grootste zwarte bessen en zonder coating. Ze bevatten meer ascorbinezuur en suikers.

Keuze van het plantgoedVoor een bosbessenstruik in de tuin begin je meestal een jaar van tevoren. In de natuur worden planten die grote bessen en grote opbrengsten produceren genoteerd, en in het vroege voorjaar (voordat de struiken ontwaken) worden ze met een aardkluit opgegraven. De lengte van de wortels moet ten minste 15-20 cm zijn. Het beste is om zeer jonge exemplaren te kiezen (1 tot 3 jaar oud).

Het is vermeldenswaard dat de wortels van bosbessen mycorrhiza hebben (er zijn 2 soorten schimmels), wat het gewas helpt te leven en te groeien. Bij het opgraven moet u proberen zoveel mogelijk van de kluit te behouden.

Kies een locatie voor de beplantingOp halfschaduwrijke, vochtige maar waterdoorlatende grond. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de zuurgraad (pH), die tussen 3,5 en 5 moet liggen (d.w.z. van sterk zuur tot licht zuur).

Het grondwater in het gekozen gebied moet zich op een diepte van ten minste 0,6 tot 0,9 meter bevinden.

Voor het plantenZorg voor recultivatie, waarbij zowel minerale als organische meststoffen worden toegediend. Strooi 3 gram fosfaat- en stikstofmeststof (bv. ammoniumnitraat en superfosfaat), 1,5 gram kaliummeststof (kaliumsulfaat of as) en 200 tot 300-350 gram bladhumus per vierkante meter.

Voor bosbessen wordt de dosis stikstofmeststof verhoogd tot 20 gram per 1m2 en de dosis kaliummeststof tot 10 gram per 1m2.

Na het graven wordt het bodemoppervlak voorzichtig geëgaliseerd en bedekt met laagzuur veen met een hoog percentage organisch materiaal (laaglandveen) gemengd met rivierzand. De hoogte van de laag kan variëren tussen 12-15 en 20-22 cm.

Een meter vierkant wordt beplant met 20 tot 30 struiken. In de rijen varieert de afstand tussen de planten van 20 tot 25 cm, en tussen de rijen van 30 tot 35 cm.

Bosbessenstruikenplant op een afstand van 0,7 tot 0,9een meter uit elkaar, met een rijafstand van ongeveer 2 meter.

Er zij aan herinnerd dat de wortels van gegraven bosbessen tot het planten worden bewaard in sphagnum of in een plastic zak, omdat zij niet mogen uitdrogen. Het planten moet op dezelfde dag of de volgende dag gebeuren. Elke dag uitstel vermindert de overlevingskans van de planten aanzienlijk.

Zaailingen van bosbessen worden verkocht in bakken die gevuld zijn met turfzure grond, zodat het probleem van het bewaren van het plantgoed voor enkele dagen niet erg moeilijk is.

De wortels van bosbessen moeten op dezelfde diepte worden geplaatst als in natuurlijke omstandigheden. Na het planten wordt het gebied rond de plant licht verdicht, met veel water besproeid en bedekt met een laag zaagsel van 5-8 cm.

Zorg

De grond moet vochtig zijn – hij mag niet uitdrogen, maar ook niet te veel water bevatten. Geef de struiken water tijdens hete en droge periodes. De frequentie van het water geven kan tot 3 keer per week zijn.

Het bosbessenbed moet de eerste jaren van de teelt regelmatig worden gewied. Later, wanneer de struiken groter worden en er geen kale grond meer tussen zit, zal het onkruid verdwijnen of hun aantal drastisch verminderen.

In het vroege voorjaar moeten planten die net beginnen te bloeien bij vorst altijd worden afgedekt met een vliesdoek (bv. lutrasil of agril). Dit helpt om de volledige oogst te behouden.

Snoeien

Bosbessen planten op een perceel: verzorging van het gewas, verschil met bosbessen

Aangezien de grootste bosbessenoogst rijpt op goed ontwikkelde scheuten van het laatste jaar, wordt het verschijnen ervan gestimuleerd door het snoeien, dat in de rustperiode vrij regelmatig plaatsvindt. Verwijder tijdens het snoeien ook alle zieke en gebroken scheuten.

Jaarlijkse snoei van struiken begint op 10-11 jarige leeftijd. Bij de oogst worden de oudste houtige takken tot aan de basis weggesneden. Maar soms wordt een andere versie van verjongingssnoei uitgevoerd, waarbij een kwart van de struik sterk wordt ingekort (alleen 3-4 tot 5-6 cm hoge stronken blijven over).

Resultaten van

Vandaag worden bosbessen alleen in tuinen en zomerhuizen geteeld, zodat er nog geen volledig ontwikkelde teelttechnologie bestaat. Maar alles begint met kleine stapjes. Beetje bij beetje wordt ervaring opgedaan, waaruit na verloop van tijd de agrotechniek voor blauwe bessen vorm krijgt.

Maar de blauwe bes is reeds tot in de details technisch ontwikkeld en commerciële aanplantingen van verschillende soorten van dit bessengewas leveren in vele landen hoge opbrengsten op.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: