Tomatenziekten in de kas: hoe en hoe het gewas te redden

Tomaten kunnen geen “zachte komkommers” worden genoemd, maar ze hebben bijna meer ziekten dan andere gewassen. En bijna elk van hen kan de tuinier binnen enkele dagen zonder oogst laten zitten. Als de eerste tekenen van de ziekte worden opgemerkt – onmiddellijk bestrijden, voordat de infectie een ramp wordt. ✅ Preventie zal een ramp helpen voorkomen.

Preventie van tomatenziekten

Bijzonderheden van de tomatenteelt

Als de zaailingen volgens alle regels worden gekweekt, sterk en gezond zijn en op tijd worden geplant, zullen er veel minder problemen zijn met mogelijke ziekten. Even belangrijk:

 1. selecteer rassen met een sterke immuniteit voor het planten;

 2. desinfecteer de zaden – ze kunnen ziekteverwekkers bevatten op hun haren;

 3. Juiste en tijdige voeding – tomaten die te veel eten zijn veel vatbaarder voor infecties;

 4. Geef ze ’s morgens water, niet ’s avonds, zonder op de bladeren te komen en alleen met warm water;

 5. Ventileer de kas goed en houd hem tijdens het warme seizoen altijd open;

 6. bij het verwijderen van de stengels en het snoeien van de bladeren alleen steriel gereedschap gebruiken, de procedures ’s ochtends op een zonnige dag uitvoeren, zodat de wonden de tijd hebben om voor de avond te genezen;

 7. Minimaliseer het bladcontact met de grond door snoeien en mulchen;

 8. de immuniteit van de planten verhogen door het gebruik van biostimulanten;

 9. Zorg voor de gezondheid van de bodem door biopreparaten te gebruiken: Trichodermin, Trichoplant, Agat25K – verbetert de immuniteit van planten, Alirin-B;

 10. Preventieve behandelingen uitvoeren tegen de meest voorkomende tomatenziekten;

 11. Voorkom condensatie in kassen;

 12. verwijder in de herfst plantenresten uit de kas, ontsmet deze en de grond;

 13. Houd rekening met vruchtwisseling, plant geen tomaten na en zelfs niet naast nachtschadegewassen – aardappelen krijgen als eerste de phytophthora-ziekte.

Als, ondanks alle genomen maatregelen, tekenen van de ziekte verschijnen, moet u onmiddellijk beginnen met de bestrijding ervan.

Tomatenziekten en maatregelen ter bestrijding ervan

Tomatenziekten en maatregelen ter bestrijding ervan

Tomatenziekten worden veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen. Er is een fysiologische toestand van planten die gepaard gaat met een gebrek aan een of ander voedingselement, dat lijkt op een infectie.

Schimmelziekten

Het zijn zij die het vaakst tomaten aanvallen

Phytophthorosis

Elke groenteteler heeft gehoord van Phytophthora. Het gevaarlijkst voor het gewas is deze ziekte, wanneer de tomaten al gegoten zijn, maar nog niet beginnen te zingen. Wetenschappers hebben meer dan 100 soorten beschreven van het geslacht Phytophthora. Gelukkig zijn ze niet allemaal gevaarlijk voor tomaten. De ziekte tiert welig als er veel vocht is en de temperatuur gematigd is – 15-20 graden. Zoösporen die de bladeren bereiken proberen in hun huidmondjes door te dringen, maar ze kunnen zich alleen in het aquatisch milieu verplaatsen. Daarom is het zo belangrijk om tomatenbladeren droog te houden. Ze zijn als eerste overgeleverd aan de schimmel: door necrose worden ze bruin of zwart, hun vlekken zijn zacht en hebben geen duidelijke vorm. Wanneer de spore begint uit te lopen, is een poederige laag te zien aan de onderkant van het blad. De ziekte breidt zich uit naar de stengels en de vruchten – daarop zijn donkere strepen en vlekken zichtbaar. Een schijnbaar gezonde vrucht die van een besmette struik wordt geplukt, zal spoedig ook ziek worden.

Hoe te vechten

In het begin van de ziekte zijn effectieve biopreparaties:

 1. “Fitosporin-M”;

 2. “Gamair

 3. “Agaat;

 4. “Zaslon”;

 5. “Baktofit”;

 6. “Previcur Energy”.

Indien zich reeds phytophthora heeft ontwikkeld, moeten chemische fungiciden worden toegepast, rekening houdend met de wachttijd vóór de oogstNa behandeling met het preparaat:

 1. fungiciden op basis van koper;

 2. “Ridomil Gold”;

 3. “Ordan”;

 4. “Quadris

 5. “Metaxil”.

PreventieGerichte behandeling met Fitosporin-M (gedurende het hele vegetatieseizoen volgens de instructies), toevoeging van 3 tabletten Gliocladin onder elke beplanting, bespuiting met Bisolbicide-oplossing (10 dagen na het planten en nog twee toepassingen om de 15 dagen), behandelingen met Alirin B en Gamair drie keer per seizoen met tussenpozen van 2 weken.

Van folk remedies helpt sproeien een sterke zoutoplossing – een glas zout in 10 liter water, verdund met 10 keer zo veel water met vetvrije melk met 20 druppels jodium, afkooksel van paddestoelen – 100 g gedroogde paddestoelen gekookt met een liter water en vervolgens afgekoeld en gefilterd gebruikt.

Grijsrot

Ontwikkelt zich bij een hoge, bijna 100% vochtigheid en temperaturen tussen 22 en 30 graden Celsius. Veroorzaakt verspreiding bij een te dichte beplanting. Lichtbruine vlekken verschijnen eerst op de bladeren en vervolgens op andere delen van de plant. De stengels worden grijsbruin. Op rijpe vruchten begint de ziekte aan de steel en verschijnt als een korte grijze dons – de schimmelsporen zien er dus uit als. Onrijpe tomaten ontwikkelen kleine necrotische plekken.

Bestrijdingsmaatregelen: behandeling met fungiciden – “Fundazole”, “Switch” – een middel dat speciaal is ontworpen om wortel- en secundaire rot te bestrijden, “tomato saver” – een middel is zowel fungicide, insectocaricide als groeibevorderaar, “Skor”.

Preventie:Tomatenplanten niet te groot laten groeien, de luchtvochtigheid in de kas hoog houden, de planten beschermen tegen mechanische verwondingen, wonden behandelen met een pasta van fungicide en krijt bij het planten van enten.

Fusarium van tomaten

Fusarium

De ziekte wordt overgedragen met zaad of via grond die schimmelsporen bevat. De Fusarium-schimmel dringt door in het wortelstelsel en veroorzaakt bladverwelking, beginnend bij de onderste bladeren; bij hoge vochtigheid zijn de struiken bedekt met witte sporenafzettingen. De schimmel laat veel gifstoffen los die de planten doen afsterven.

Controlemaatregelen:

 1. het verwijderen van zieke planten;

 2. Herhaalde behandelingen met fungiciden “Phytosporin”, “Fundazole”.

Al deze maatregelen zijn alleen effectief in het beginstadium van de ziekte, en het is onmogelijk om de ziekte later te genezen.

Preventie:Ontsmetting van zaden, grond en kascomponenten.

Alternariasis

Het wordt ook wel “droge plek ziekte” genoemd. Verspreidt zich via zaadmateriaal of zieke delen van de struik, vooral snel bij plotselinge temperatuursveranderingen. Op tomatenbladeren verschijnen droge plekken die geleidelijk afsterven. De vruchten zijn bedekt met ovale of ronde depressieve bruine of grijsachtige vlekken, voornamelijk in het bovenste gedeelte.

De ziekte is goed te behandelen als je ermee begint bij de eerste tekenen van de ziekte: behandel de planten meerdere malen met fungicide-oplossingen: “Fundazol”, “Fitosporin-M”, “Champion”, “Bravo”.

Preventie:handhaving van de vruchtwisseling, diepe grondbehandeling, ontsmetting van het zaad, temperatuurbeheersing en extra bedekking van de tomaten met huishoudfolie bij koudegolven.

Cladosporiose of bruine vlek

Deze infectie ontwikkelt zich snel bij een temperatuur van 21-25 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 100 procent. De tekenen van cladosporiose zijn merkbaar aan de onderkant van het blad, waar onregelmatige gele vlekken met een bruingroene vlek verschijnen. Als ze samensmelten, verwelkt het blad. Merkbare bruine vlekken op de tomaten, ze drogen uit.

Hoe ga je ermee om:Koperhoudende fungiciden zullen helpen, evenals Spartacus, Bravo, Fondazol, Bogatyr Extra, Fitosporin-M.

Preventie: selectie van tegen de ziekte resistente rassen of hybriden, zorgvuldige reiniging van de kas in de herfst.

Anthracnose

De ziekte verschijnt op de vruchten – ze zijn bedekt met depressieve vlekken die geleidelijk donkerder worden. Behandeling: behandeling met zwavelhoudende en koperhoudende fungiciden: colloïdale zwavel, kopersulfaat, Kuproksat. Fitosporin-M” is goed.

Preventie:Zaadbehandeling, preventieve fungicidenbehandeling.

Echte meeldauw

De schimmelsporen kunnen de onderkant van de bladeren of beide zijden aantasten. Voor de behandeling zijn systemische en contactfungiciden nodig: “Tiovit Jet heeft een acaricide werking, tot 5 behandelingen per seizoen, Fundazole, Horus.

Preventie:controle van de vochtigheid in de kas, preventieve fungicidenbehandelingen bij gevaar voor ziekte.

Bacteriële ziekten

Ze komen veel minder vaak voor dan schimmelinfecties. De belangrijkste ziekte is bacteriële kanker. Het verspreidt zich met geïnfecteerde zaden. De bladeren van zieke planten verwelken, maar vallen niet af. Vruchten zijn bedekt met donkere vlekken met een licht centrum.

PreventieZaadontsmetting, preventieve behandeling met Fitolavin, Fitosporin-M, Tomato saver.

De meeste fungiciden hebben een breed werkingsspectrum en helpen bij de bestrijding van schimmel- en bacterieziekten bij tomaten.

Als de tomaat besmet is met het tomatenmozaïekvirus, is er geen manier om het te genezen. De ziekte uit zich door strepen op vruchten en bladeren, bruine ronde vlekken. De groeiende bladeren zien er draadvormig uit. Necrose treedt op in alle plantenweefsels.

PreventiePreventie: verwijder de zieke plant bij de eerste tekenen van de ziekte, zodat hij zijn buren niet besmet, ontsmet de zaden.

Niet-infectieuze ziekten

Als er bruine of gele vlekken op de toppen van tomaten verschijnen, heeft de plant een tekort aan calcium. Apexrot is gemakkelijker te voorkomen – voor het planten van tomaten wordt kalk, as of dolomietmeel op de grond aangebracht. Profylactische en curatieve toepassingen van calciumnitraat zijn doeltreffend. Ze worden het best uitgevoerd op de bladeren en behandelen de hele plant, inclusief de basis van de stam. Tegelijkertijd wordt gesproeid met een oplossing van micronutriënten in chelaatvorm.

Spuitregels:

 1. Zorg voor droog, windstil weer;

 2. Kies een bewolkte dag zodat de planten niet verschroeien;

 3. Aan de oplossing wordt een kleefmiddel toegevoegd; gebrouwen zetmeel, 3 el (0,3% aardappelzetmeel), reageert neutraal. . voor 10 l oplossing en gezwollen gelatine – 30 g voor dezelfde hoeveelheid;

 4. Besproei de hele plant, met bijzondere aandacht voor de onderkant van de bladeren;

 5. Hoe kleiner de druppels, hoe beter het blad wordt bevochtigd.

De ziekte valt verzwakte planten aan; met een goede teelttechniek is de kans erop veel kleiner.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: