De 11 beste antibiotica tegen hoest

*Overzicht van de beste volgens de redactie. Selectiecriteria. Dit materiaal is subjectief, geen reclame en mag niet worden opgevat als een leidraad voor aankoop. Voordat u het koopt, moet u een arts raadplegen.

Wel of geen antibiotica voorschrijven bij hoesten? Natuurlijk is het soms nodig, maar niet altijd. Immers, antibiotica zijn een middel tegen ziektekiemen, tegen ziekteverwekkende bacteriƫn. Wat als uw hoest allergisch is?? Dan moet het op een andere manier behandeld worden. Maar laten we in volgorde begrijpen wat hoest is, bij welk type hoest het antibacteriƫle geneesmiddel aangewezen is, en wat de andere symptomen zijn waarbij een microbiƫle ontsteking van de luchtwegen waarschijnlijker is.

Iedereen weet dat hoesten een beschermingsreflex is – de functie ervan is de luchtwegen vrij te maken, vreemde voorwerpen, stroperig of vloeibaar sputum (zogenaamde tracheobronchiale afscheiding) uit te drijven en een normale luchtstroom in stand te houden voor een adequate gasuitwisseling. De luchtstroom in de bovenste luchtwegen tijdens de hoestbui kan 100 km/u of meer bereiken.

Hoest is een effectief middel om de longen vrij te maken, en tegelijkertijd een van de meest voorkomende klachten, niet alleen bij de longarts, maar ook in de praktijk van de huisarts. Specialisten tellen meer dan 50 verschillende oorzaken van hoest, en slechts enkele daarvan vereisen antibiotica.

Hoe een hoest werkt?

Wat de oorzaak van het hoesten ook is, het is een reflexieve fysiologische handeling, die hetzelfde mechanisme volgt en van alles kan worden genoemd: blaffen of hees, nat of kuchend, met een paar hoestbuien of kinkhoestbuien, zoals bij kinkhoest.

Aanvankelijk worden de receptoren, waarmee het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en het borstvlies overvloedig zijn voorzien, geĆÆrriteerd. Het zenuwsignaal wordt doorgegeven aan het hoestcentrum, dat zich bevindt in een van de oudste hersengebieden die amfibieĆ«n en reptielen al hebben – het is de medulla oblongata.

Het is logisch dat het hoestcentrum grenst aan het ademhalingscentrum, en het ademhalingscentrum is het vitale centrum, samen met de centra voor de regulering van de bloedsomloop en het hart.

Nu moet het stijgende, gevoelige deel van de reflexboog overschakelen van het hoestcentrum naar het motorische deel. Het resultaat is een nauw gecoƶrdineerde en goed getimede impuls van het hoestcentrum aan de vele spieren in de borstkas, bronchiƫn, middenrif en keelholte, wat resulteert in het hoestgeluid. Als een van de zenuwimpulsen niet op tijd of te laat aankomt, is reflexieve actie niet mogelijk. Hier is een eenvoudig voorbeeld.

Om te hoesten, moet je je mond openen. Niemand denkt erover na, het gebeurt gewoon vanzelf. Maar dit is ook een taak voor het hoestcentrum. Hij geeft niet alleen een zenuwsignaal aan de spieren die voor de hoest zorgen, maar ook aan de nervus trigeminus en aan de spieren die zorgen voor het kauwen en het openen van onze mond. Zoals u ziet, is de hoestreflex vrij complex, ook al gebeurt hij zonder dat we er bewust bij betrokken zijn.

Welke soort hoest vereist meestal antibiotica?. Dit is belangrijk om te weten, omdat antibiotica die niet bij de “juiste” hoest worden gegeven, schadelijk zijn en niet helpen.

Natte en droge hoest

Velen zullen zeggen dat het belangrijkste verschil tussen een droge en een natte hoest het slopende effect op het lichaam is. Een natte hoest eindigt inderdaad met sputumverwijdering en wordt daarom een productieve hoest genoemd. Een droge hoest kan langdurig, verontrustend en niet overtuigend zijn. Een natte hoest produceert sputum.

Normaal gesproken moet het slijmvlies van de luchtwegen zich beschermen tegen invloeden van buitenaf, tegen stofdeeltjes en tegen micro-organismen die in de tracheobronchiale boom terechtkomen. De taak van het afscheiden van slijm, of secretie, ligt bij de bocalytische cellen. De trilharen van het epitheel trillen, waardoor het slijmvlies wordt schoongeveegd en de secretiestroom omhoog wordt geleid naar de grotere bronchiƫn. Het sputum wordt dan uitgedreven.

De rol van het atriumepitheel is om slijm met daarop afgezette stofdeeltjes en bacteriƫn weg te voeren van de alveoli waar de gasuitwisseling plaatsvindt. Het normale vermogen van het atriumepitheel om afscheidingen af te voeren wordt door longartsen mucociliaire klaring genoemd. Hoe groter het zelfreinigend vermogen van de bronchiƫn, hoe beter voor zowel het bronchopulmonale systeem als het immuunsysteem. Immers, zelfs het sputum van een gezond persoon bevat dode witte bloedcellen, en vernietigde kiemen en roetdeeltjes, die onvermijdelijk in de longen terechtkomen.

Geschat wordt dat de gemiddelde persoon in zijn leven ongeveer 5 kg stof in de longen krijgt! Stel je een paar stofzuigerzakken voor die tot de nok toe gevuld zijn en je beseft wat een gigantisch werk de cellen van de slijmkanalen doen, die elke seconde de longen en bronchiĆ«n van “rommel” ontdoen. Het is verbazingwekkend dat er nog steeds rokers zijn die willens en wetens het tere bronchiale slijmvlies volstoppen met roet, tabaksteer, nicotine, het kankerverwekkende benzpyreen, de radioactieve isotoop polonium-210 en andere dodelijke stoffen.

Als het sputum niet wordt uitgeplast, is het natuurlijk een droge hoest. Als het slijm erg dik is, waardoor de kleine bronchiƫn verstopt raken en het moeilijk is om te slikken, wordt het weinig productieve hoest genoemd.

Als een persoon niet de kracht heeft om te hoesten, dan zal de verwachting van het sputum ook moeilijk zijn. Het kan ook zijn dat er helemaal geen of onvoldoende sputum wordt gevormd. Bij hoesten is er een ondraaglijk ongemak met een kriebelende keel, schuren achter het borstbeen, chronisch hoesten en andere symptomen.

Aangezien de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de hoest een ontsteking veroorzaken, is het duidelijk dat een antibioticatherapie en antibiotica voor hoest moeten worden gegeven als de diagnose bronchitis is gesteld, en niet zomaar een hoest. Wanneer hebben we het recht om “bronchitis” te zeggen??

Hoest of bronchitis?

Hoest of bronchitis

Natuurlijk is het niet alleen bronchitis waarvoor antibiotica nodig zijn. Het kan pneumonie zijn, of longontsteking, of tracheitis, of een kiemontsteking van de luchtpijp. Maar in de regel komt geĆÆsoleerde tracheitis niet voor, tracheobronchitis komt vaker voor… Meestal verplaatst de infectie zich van de neus en de keel naar de lagere luchtwegen, namelijk de luchtpijp, vervolgens naar de bronchiĆ«n en in sommige gevallen naar de longen, met longontsteking als gevolg.

Het is niet gemakkelijk om microbiƫle bronchitis te krijgen bij een gezonde volwassene. We hebben een goed ontwikkeld middenrif en borstspieren. Wij kunnen beter hoesten dan kleine kinderen, wat het makkelijker maakt om het slijm op tijd uit te drijven. Als een volwassene tijdens bronchitis goed hoest en sputum opmerkelijk goed uitscheidt, vermindert dit in ernstige mate het risico op complicaties en op het nog dieper wegzakken van de infectie.

Wat zijn de tekenen en symptomen van bronchitis die aanleiding geven tot het voorschrijven van antibiotica voor hoest? Laten we u er meteen aan herinneren dat elk gebruik van antibiotica tegen hoesten de hoest op geen enkele manier stopt, ze tasten de oorzaak van de ontsteking – de bacteriĆ«le flora – rechtstreeks aan. Als de oorzaak is weggenomen, stopt ook het gevolg, de hoest. Het geven van een hoestremmer tijdens bronchitis die de hoestreflex onderdrukt, is een zekere weg naar ernstige complicaties. Tijdens bronchitis moet je veel en goed hoesten, om het sputum te verdunnen en beter te laten stromen.

De symptomen en tekenen van bronchitis

Ziekteveroorzakende microben hebben tijd nodig om actief te worden op het bronchiale slijmvlies… Het moet eerst aangetast worden, het moet verzwakt worden zodat de ziektekiemen deze springplank gemakkelijker kunnen overnemen. Daarom heeft een persoon in het begin klassiek een gewone virale infectie van de luchtwegen – acute luchtweginfecties, loopneus, koorts, griepachtig syndroom, of de virale griep zelf. Nu, eind 2020, is daar een coronavirusinfectie aan toegevoegd, die in zijn milde vorm niet alleen secundaire bacteriĆ«le longontsteking maar ook bronchitis kan veroorzaken, waardoor de werklast van gezondheidswerkers nog groter wordt.

Gewoonlijk treedt na een paar dagen van een virale infectie van de luchtwegen een droge (virale) hoest op, met aanvallen en pijnen en zonder sputum. Dit symptoom wijst op een virale infectie van de bovenste luchtwegen; het heeft dan geen zin om antibiotica voor te schrijven. Kiemen zijn de luchtwegen nog niet binnengedrongen.

Dan, ongeveer 4-6 dagen na de aanvankelijke verbetering, verslechtert de toestand weer met een stijging van de temperatuur en een vochtige hoest. Deze productieve hoest gaat gepaard met sputum dat van kleur verandert.

Terwijl bij virale infecties het sputum helder, glazig of witachtig grijs is, verandert de kleur bij secundaire bacteriƫle infecties in geelachtig of groenachtig, met karakteristieke pusachtige strepen. Festeren is een teken van microbiƫle infectie, terwijl virale ziekten geen pus produceren.

Bij klassieke bronchitis komt het sputum meestal in kleine hoeveelheden naar buiten en verandert de adem van kleur. Was er in de eerste fase van de virale infectie sprake van een stijve ademhaling en een droge piepende ademhaling, nu krijgen de ruisen in de longen een vochtig karakter.

Dienovereenkomstig, in deze situatie hebben we alle klinische tekenen, en een karakteristieke geschiedenis van de symptomen, om antibiotica voor te schrijven na onderzoek en luisteren naar de longen, terecht vermoeden van een virale infectie naar bacteriƫle, met de ontwikkeling van acute bronchitis. Maar tot nu toe is dit slechts een gok. Idealiter wordt aangetoond dat de secundaire verergering en het mucopurulente sputum in feite te wijten zijn aan een bacteriƫle flora, en zijn antibiotica nodig voor de hoest.

Empirische en rationele benadering

Empirische en rationele benadering

De beste behandeling van bronchitis is daarom een combinatie van zogenaamde empirische en rationele antibioticatherapie. Bij een eerste afspraak in het gezondheidscentrum, of thuis aan het bed van de patiƫnt, kan de arts min of meer aannemen dat er een bacteriƫle infectie verantwoordelijk is voor de bronchitis en de hoest. De arts zal daarom onmiddellijk een breedspectrumantibioticum voorschrijven dat hoogstwaarschijnlijk de microbiƫle schade aan de bovenste luchtwegen aanpakt. De arts weet niet welke microben verantwoordelijk zijn voor de bronchitis. Deze benadering van de antibioticabehandeling wordt empirisch genoemd.

In de overgrote meerderheid van de gevallen is dit het einde van het verhaal; een modern antibioticum in combinatie met andere behandelingen voor bronchitis overwint de symptomen en de patiƫnt herstelt. In sommige gevallen kunnen de kiemen echter verraderlijk zijn en slaagt het antibioticum er niet in de infectie te behandelen. In dergelijke gevallen heeft de arts de keuze het antibioticum te veranderen of echt te weten welke kiemen de infectie hebben veroorzaakt en voor welk geneesmiddel de specifieke ziekteverwekker gevoelig is.

Om dit te doen moet u een sputum afnemen voor een bacteriologisch onderzoek, of zoals ze zeggen, “een bacteriologische kweek” van het sputum. Uit bronchiale afscheidingen zullen zuivere kolonies van pathogenen groeien op voedingsbodems, en zij zullen worden geĆÆdentificeerd met behulp van specifieke microbiologische tests en vervolgens worden getest op gevoeligheid voor testantibiotica. Alleen wanneer de resultaten van een sputumkweek met zekerheid bekend zijn en bekend is welk antibioticum het meest effectief is, kan de arts een evidence-based behandeling voorschrijven, d.w.z. een rationele antibioticatherapie.

Uiteraard is het raadzaam om reeds bij de eerste afspraak een sputumtest af te nemen, zodat de behandeling van bronchitis en hoest onmiddellijk rationeel kan worden gestart. Maar de huidige breedspectrumantibiotica zijn zo effectief in veel voorkomende gevallen dat ze bij iemand met een normale immuunstatus meestal niet nodig zijn. Daarom schrijft de dokter al bij de eerste afspraak een recept uit voor antibiotica.

Ja, inderdaad, sinds kort worden antibiotica in de Nederlands Federatie alleen op recept verkocht, en terecht. De ruime beschikbaarheid van antibiotica, die vroeger zonder enige beperking werden gekocht en gebruikt, ook ten onrechte, leidde tot een wijdverbreide “kennismaking” ermee van talrijke populaties van pathogene en opportunistische micro-organismen, met snelle resistentievorming.

Alvorens de huidige effectieve antibiotica voor natte hoest te beschrijven, is een kort overzicht van hun werking en hoe zij verschillen van andere geneesmiddelen nuttig om het behandelingsproces te begeleiden.

Het verschil tussen antibiotica en andere geneesmiddelen

Het is bekend dat het leven op aarde zowel intraspecifiek als interspecifiek is. Maar de concurrentie gaat veel verder dan verschillende soorten, naar verschillende klassen, verschillende soorten levende wezens, en zelfs naar verschillende koninkrijken. Eencellige micro-organismen en bacteriĆ«n concurreren voor hun leefomgeving met meercellige, zoals de mens. En er zijn verschillende antibiotica beschikbaar om de “indringers” te doden. Antibiotica verschillen sterk van andere geneesmiddelen:

Veel geneesmiddelen beĆÆnvloeden het metabolisme van menselijke organen en weefsels, en antibiotica richten zich uitsluitend op vreemde cellen, en bijna altijd op bacteriĆ«n.

Er kunnen antibiotica zijn tegen protozoa (antiprotozoa), tegen schimmels (fungiciden, of antimycotica), maar geen antivirale antibiotica. Als uw dokter u een “antibioticum voor een virus” geeft, ga dan weg bij deze pseudo-arts. Omdat antibiotica de vitale activiteit van micro-organismen beĆÆnvloeden, terwijl een virus geen vitale activiteit heeft. Virussen zijn dode kristallen van vreemde erfelijke informatie die zich vermenigvuldigen met behulp van menselijke cellen;

Het tweede verschil– Een algemeen probleem met antibiotica is dat zij geleidelijk hun doeltreffendheid verliezen, naarmate de bacteriĆ«n resistent worden of leren de door de medicatie veroorzaakte schade te overwinnen.

Dit is de reden voor de moderne overlevingsrace tussen ziektekiemen en de farmaceutische bedrijven die steeds weer nieuwe antibiotica uitvinden. Andere geneesmiddelen die mensen gebruiken tegen hoge bloeddruk, epilepsie en diabetes mellitus werken op precies dezelfde manier op ons lichaam als vele jaren geleden, toen ze werden ontdekt. Dezelfde Maninil, of insuline, zal een persoon op dezelfde manier helpen als het onze grootvaders en grootmoeders hielp. Maar antibiotica zijn een andere zaak, aangezien zij een strijd zijn om het overleven van micro-organismen die bij een persoon betrokken zijn in een enkel infectieproces.

Waarom een antibioticum voor een hoest niet werkte?

Kiemen vermenigvuldigen zich zeer snel. In slechts enkele uren deelt de microbiĆ«le cel zich in tweeĆ«n, en deze uiterst snelle actualisering van structuren en genetische informatie maakt een snelle reactie op nieuwe antibiotica mogelijk, en nuttige mutaties ontwikkelen zich snel. Artsen, biologen en farmaceuten bestuderen al lang manieren om de effecten van antibiotica te omzeilen… Hier zijn er een paar:

 1. Het antibioticum kan geen effect hebben op de bacterie op de manier waarop het vroeger… Microben veranderen hun structuur, zoals het veranderen van de doorlaatbaarheid van de celwand, en het antibioticum kan er niet in;
 2. Bacteriƫn hebben geleerd geheel nieuwe enzymen te produceren die antibiotica vernietigen. Dit is hoe het mechanisme van resistentie van pathogenen, genaamd beta-lactamase resistentie, tot stand is gekomen;
 3. zijn de bacteriƫn erin geslaagd om het antibioticum zo snel mogelijk uit hun cel te krijgen, wat het metabolisme stimuleert. Dit is hoe Pseudomonas bacillus erin slaagt te overleven in een chirurgische ziekenhuisomgeving, met de vorming van een ziekenhuisflora.

Er zijn andere mechanismen die het genoom van een microbe kunnen veranderen en haar immuun maken voor vele antibiotica.

Hoe werken antibiotica??

Onderzoek

Antibiotica zijn er in twee soorten: de ene doodt micro-organismen en vernietigt hun cellen, ze worden bactericide genoemd. Deze laatste doden de micro-organismen niet, maar verhinderen hun vermenigvuldiging. Velen zullen betogen dat alleen bacteriedodende antibiotica moeten worden gebruikt. Waarom microben bewaren? Kiemen leven eigenlijk maar heel erg kort, niet langer dan een paar uur, of in ieder geval niet langer dan 24 uur.

Maar als ze voortdurend worden aangevallen door witte bloedcellen en door antilichamen, leidt het stoppen van hun vermenigvuldiging onder ongunstige omstandigheden uiteindelijk tot hun snelle vernietiging. Bacteriedodende antibiotica doden grote aantallen kiemen tegelijk, maar soms is dat gevaarlijk. Wanneer de ziekteverwekker sterft, wordt zijn celwand, of membraan, vernietigd en komt een enorme hoeveelheid antigenen, toxines en andere stoffen vrij, die verhoogde koorts en zelfs een infectie-toxische shock kunnen veroorzaken.

Dit is vooral belangrijk bij sepsis, wanneer micro-organismen in het bloed circuleren en het niet mogelijk is deze microbiĆ«le massa onmiddellijk te doden, is dit levensbedreigend voor de patiĆ«nt. Dan worden bacteriostatische geneesmiddelen gebruikt (klassiek, bijvoorbeeld levomycetine bij meningokokkensepsis – meningokokkenziekte), en in sommige gevallen is dit de enige optie voor een patiĆ«nt met een ernstige vorm van microbiĆ«le infectie om te overleven.

Soms wordt de term “breedspectrum- of smalspectrumantibioticum” in herinnering gebracht. In de 20e eeuw was dit inderdaad relevant, maar nu kiemen zeer “vertrouwd” zijn met vele antibiotica, hebben zij kruisresistentie ontwikkeld. Breed spectrum antibiotica die in het verleden uitzonderlijk effectief waren, zijn “klein” geworden en lang niet bij iedereen effectief, bv. dezelfde benzylpenicilline. Smalspectrumantibiotica hebben het veel langer volgehouden en worden soms nog steeds gebruikt. Zo is rifampicine vanaf het begin gepositioneerd als een anti-TB-antibioticum en dat is het nog steeds.

De praktische toepassing van deze bevindingen is. In het geval van bronchitis en hoest moet een modern antibioticum worden voorgeschreven dat onmiddellijk effect heeft op een groot aantal verschillende soorten micro-organismen. Bronchitis en hoest worden zelden door ƩƩn enkele bacteriesoort veroorzaakt. Microbiƫle associaties komen soms voor, vooral in een omgeving met een lage immuniteit.

Antibiotische therapie voor bronchitis

Dit overzicht bevat populaire, moderne antibiotica die niet alleen worden gebruikt voor de behandeling van bronchitis en hoest, maar ook voor de behandeling van vele andere infecties. Deze omvatten infecties van het maag-darmkanaal, urogenitale organen, weke delen infecties, KNO, en vele andere aandoeningen.

Producten worden eerst aangeduid met hun INN, of International Nonproprietary Name (INN). De volgende, tussen haakjes, zijn hun eigen namen. Als het om ƩƩn geneesmiddel gaat, gaat het om het originele, als eerste gecreƫerde geneesmiddel, en als het om meerdere geneesmiddelen gaat, meestal eerst het originele geneesmiddel, gevolgd door commerciƫle kopieƫn van andere bedrijven, of generieke geneesmiddelen.

Indien mogelijk moet u altijd het originele product verkrijgen. Het is altijd duurder, maar ook effectiever. de hoge kosten ervan zijn het gevolg van jarenlang laboratoriumonderzoek, klinische proeven. Er is veel tijd en geld besteed aan de ontwikkeling van het oorspronkelijke medicijn. Bovendien garandeert de fabrikant van het oorspronkelijke geneesmiddel altijd de referentiekwaliteit van de stof of de chemische stof die actief is.

Het oorspronkelijke geneesmiddel is het vlaggenschip in kwaliteit waar alle andere fabrikanten naar opkijken. Wanneer het octrooi afloopt, kunnen andere bedrijven het geneesmiddel produceren, maar de generieke geneesmiddelen zullen een lagere prijs hebben, maar er is mogelijk geen garantie meer voor dezelfde kwaliteit als het oorspronkelijke geneesmiddel. Met andere woorden, het goedkoopste generieke product kan goed zijn voor de portemonnee, maar het kan aanzienlijk minder effectief zijn dan het oorspronkelijke product.

Tevens wordt een prijslijst gegeven voor apotheken van verschillende eigendomsvormen in de Nederlands Federatie voor eind 2020.

De vermelde producten maken op geen enkele wijze aanspraak op een ranglijst van doeltreffendheid en de volgorde waarin zij zijn opgenomen is willekeurig. Er zijn nog vele andere antibiotica die niet zijn vermeld, eenvoudigweg omdat het artikel te lang is. Al deze antibiotica voor bronchitis en hoest zijn opgenomen in de bronchitis protocollen, nationale en internationale klinische richtlijnen voor pulmonologie, en zijn evidence-based.

Er staan geen supplementen of homeopathische geneesmiddelen op deze lijst waarvan de werkzaamheid niet is aangetoond in modern onderzoek. De opname van antibiotica in deze lijst is geen reclame of aanbod om te kopen. Antibiotica zijn geneesmiddelen op recept en worden alleen voorgeschreven door een arts, volgens de indicaties en contra-indicaties. Alle onderstaande informatie is afkomstig uit openbare bronnen, uitsluitend uit de officiƫle gebruiksaanwijzing van elk geneesmiddel.

De beste antibiotica tegen hoest

Nominatie Plaats Naam Prijs
Beste hoest antibiotica 1 Azitromycine (Sumamed) 424ā‚¬
2 Cefuroxime (Zinnate) 456 ā‚¬
3 Amoxicilline (Flemoxin Solutab) 296 ā‚¬
4 Moxifloxacine (Avelox, Moxiflox, Rotomox) 498 ā‚¬
5 Cefexime (Suprax) 811 ā‚¬
6 Midekamycine (Macropen) 500 ā‚¬
7 Clindamycine (Dalacin C) 170 ā‚¬
8 Spiramycine (Rovamycine) 1630 ā‚¬
9 Amoxicilline + clavulaanzuur (Augmentin) 312 ā‚¬
10 Clacid (Claritromycine) 871 ā‚¬
11 Josamycine (Wilpafen) 673 ā‚¬

Azitromycine (Sumamed)

Beoordeling: 4.9

Azitromycine (Sumamed)

Sumamed is een zeer doeltreffend antibioticum, niet alleen voor diverse ontstekingsziekten van de bovenste luchtwegen en bronchitis, maar ook als behandeling van longontsteking ten gevolge van covid-19-infectie. De prijs van Sumamed is vrij hoog (naar de maatstaven van de Nederlands consument). Een verpakking van 3 tabletten met een gecombineerd gewicht van 1500 mg (of 0,5 g per tablet) is ofwel schaars ofwel verkrijgbaar voor prijzen van ongeveer 600 roebel.

Sumamed wordt geproduceerd door het Kroatische bedrijf Pliva, maar u kunt elke andere azithromycine kopen, bijvoorbeeld in eigen land geproduceerde. Sumamed is een bacteriostatisch, breed-spectrum antibioticum dat tot de macrolide familie behoort. Macrolide antibiotica zijn uitstekend tegen de verschillende streptokokken die vaak ontstekingen van de bovenste luchtwegen veroorzaken bij bronchitis en tracheobronchitis. Het geneesmiddel is zeer goed bestudeerd en heeft meer dan 10.000 wetenschappelijke artikelen en publicaties in de grootste internationale databank.

Azitromycine werkt via een mechanisme dat de eiwitsynthese in bacteriĆ«le cellen verstoort. En het effect van het antibioticum is dosisafhankelijk… Zodra het in voldoende hoge concentraties wordt toegediend, begint het ook bacteriedodende activiteit te vertonen. Het heeft niet alleen invloed op Gram-positieve streptokokken en stafylokokken, maar ook op Gram-negatieve bacillen en anaĆ«robe bacteriĆ«n, alsmede op intracellulaire parasieten, zoals chlamydia. Het wordt gedurende 3 dagen dagelijks in Ć©Ć©n tablet gegeven. Deze vorm van voorschrijven laat zien dat het een krachtig medicijn is.

Voordelen en nadelen

Het onbetwistbare voordeel van Sumamed, evenals van kwaliteitsazitromycine voor hoest, is de hoge activiteit en de ideale therapietrouw van de patiĆ«nt. Je hoeft niet meerdere keren per dag antibiotica te nemen. Bij besluit van de arts kan het aantal dagen worden verdubbeld tot 6 dagen. Sumamed is actief tegen zoveel kiemen, het is bijvoorbeeld dodelijk voor anaerobe flora, en anaeroben kunnen bronchitis veroorzaken, vooral in immuun condities. Chlamydia of zelfs Mycoplasma bronchitis kan ook voorkomen bij HIV-geĆÆnfecteerde personen met infecties van de bovenste luchtwegen. Azitromycine kan ook deze andere ziekteverwekkers met succes bestrijden.

Een groot pluspunt van azitromycine is de goede tolerantie. Allergische reacties of bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Maar voor alle genoegens moet worden betaald, en het duidelijke nadeel (voor de Russen) kan worden beschouwd als de hoge prijs, in sommige gevallen meer dan 1000 roebel. in een 6-daagse kuur.

Maar we mogen een andere toepassing van azitromycine niet vergeten: de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen. Om bijvoorbeeld een verse gonorroe te behandelen volstaat een kuur van Ć©Ć©n dag: Ć©Ć©n tablet volstaat om te genezen. Daarom kan Sumamed worden beschouwd als een universeel antibioticum dat helpt bij veel verschillende vormen van luchtweginfecties.

Cefuroxime (Zinnate)

Beoordeling: 4.8

Zinnat

Dit hoestmiddel, of antibioticum, is van een heel andere groep, geen macroliden, maar cefalosporinen. De meeste cefalosporines worden gewoonlijk intramusculair ingespoten. Maar je moet toegeven dat de behandeling van gewone bronchitis met injecties niet erg aangenaam is. Mensen accepteren intramusculaire injecties voor ernstige ziekten, zoals longontsteking. Bij de bespreking van de antibiotica die worden voorgeschreven bij hoest en bronchitis, beperken wij ons tot de orale formuleringen.

Er zijn er in de cefalosporine groep. Dit zijn bacteriedodende medicijnen, en Zinnate is een van de meest effectieve antibiotica voor hoest. Het is echter niet verkrijgbaar in tabletten, maar in korrels die in een suspensie moeten worden omgezet. Het wordt geproduceerd door het bekende Britse bedrijf Glaxo Wellcome, en het originele product kost niet meer dan 330 roebel. per flesje van 50 ml. Dit antibioticum werkt als een prodrug, die in het lichaam wordt omgezet in een andere actieve stof.

Zinnate is werkzaam tegen Gram-positieve cocci infectie, maar ook tegen bronchitis en tracheobronchitis met een verscheidenheid aan Gram-negatieve flora. Het kan het beste met voedsel worden ingenomen. Het is niet alleen zeer effectief bij hoest en bronchitis, maar ook bij keelpijn, sinusitis maxillaris, otitis media, huid- en weke delen infecties en gewrichtsinfecties. In ernstige gevallen, een combinatie van intramusculaire injectie (zoals het ook wordt verkocht voor de bereiding van intramusculaire injecties) en orale toediening. Bij volwassenen is een dosering van 500mg 2 keer per dag, 12 uur na de maaltijd, voldoende.

Voordelen en nadelen

In sommige gevallen kan cefuroxime bijwerkingen hebben. De meest voorkomende zijn een toename van eosinofielen in het bloed, allergische urticaria. Er zij aan herinnerd dat het hoogst ongewenst is alcohol te gebruiken tijdens de behandeling met cefalosporines, aangezien hetzelfde effect kan optreden als bij tetram. Alcohol wordt in het lichaam te weinig geoxideerd en stopt in het azijnaldehydestadium, wat een zeer onaangenaam gevoel en een ernstige. Een groot pluspunt van cefuroxime is zijn beschikbaarheid, lage kostprijs en voldoende werkzaamheid.

Amoxicilline (Flemoxin Solutab)

Beoordeling: 4.8

Amoxicilline (Flemoxin Solutab)

Dit is een zeer populair antibioticum voor bronchitis en hoest en is een synthetische aminopenicilline, meer bepaald amoxicilline. Dit zijn niet zomaar tabletten, maar dispergeerbare tabletten. Dat wil zeggen, ze moeten worden verdund in een half glas warm water, en dan lossen ze op in een speciale suspensie, met een fruitige geur en een lichte penicillinesmaak. Het komt in gespreide doses: 125mg, dan 250mg, 0.5g, en 1g, of 1000mg.

Dit is een krachtig antibioticum uit de bacteriostatische groep, en zijn favoriete doelwit zijn stafylokokken en streptokokken, dat wil zeggen Gram-positieve flora. Het is degene die heel vaak schade aan de bovenste luchtwegen veroorzaakt, bronchitis en hoest als je een antibioticum nodig hebt. Bij ongecompliceerde bronchitis bij volwassenen kan Flemoxin Ć©Ć©n tot twee keer per dag 0,25 g worden ingenomen, bij een ernstiger verloop kan de dosis worden verdubbeld, of zelfs tot 1 g per dag, maar alleen op indicatie van een arts. De behandelingskuur duurt 1 tot 2 weken. Het is een kwaliteitsmedicijn van tellas Pharma uit Nederland met een lage prijs voor Europese kwaliteit. Een verpakking van 20 500mg tabletten kost niet meer dan 380RUB.

Voordelen en nadelen

Het is smakelijker om de watersuspensie, die een fruitige geur heeft, door te slikken dan te stikken in een grote antibioticatablet. Flemoxin wordt goed verdragen, en er is geen verband tussen het geneesmiddel en voedselinname, en kan zowel na een maaltijd als op een lege maag worden ingenomen. De patiƫnt voelt de volgende dag na het begin van de behandeling al verlichting. Het vermindert koorts, zorgt ervoor dat u zich beter voelt en veroorzaakt geen hoestbuien. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de bijwerkingen die vaak optreden bij synthetische penicillines. Dit kunnen verschillende allergische reacties zijn, zoals netelroos of jeuk op de huid.

Eenvoudige Amoxicilline werkt niet tegen kiemen die resistent zijn tegen beta-lactamase; als dergelijke resistente bacteriestammen bij bacteriologisch sputumonderzoek worden aangetroffen, moet Amoxicilline worden gecombineerd met clavulaanzuur, bijvoorbeeld door Augmentin voor te schrijven. Toch wordt Flemoxin bij ongecompliceerde vormen van bronchitis in de meeste gevallen goed verdragen en vervult het zijn rol. Het is ook van hoge kwaliteit en lage prijs.

Moxifloxacine (Avelox, Moxiflox, Rotomox)

Beoordeling: 4.8

MOXIFLOXACINE (AVELOX, MOXIFLOX, ROTOMOX)

Dit antibacteriƫle geneesmiddel tegen hoest en bronchitis is van een andere groep, de groep van de gefluoreerde chinolonen. Het is misschien geen antibioticum, maar wel een volledig, hoogwaardig, modern antibacterieel middel van de nieuwste generatie. Avelox is ook niet goedkoop, het wordt geproduceerd in Duitsland (Bayer) en voor vijf pillen van 400 mg moet u tussen 530 en 650 roebel betalen.

Avelox is een zeer effectief medicijn dat kan helpen bij de atypische flora die bronchitis veroorzaakt. Het tast onder meer pneumokokken aan, en pneumokokkenpneumonie is een ernstige complicatie van een coronavirusinfectie, vooral bij ouderen. In het algemeen is de behandeling van infecties van de bovenste en onderste luchtwegen het “paard” van Avelox. Het wordt ook met succes gebruikt bij KNO-ziekten, bij angina, acute sinusitis maxillaris en otitis media, voorgeschreven bij infecties van weke delen en huid. De kuur is Ć©Ć©n keer per dag, ongeacht de maaltijden. De duur van de behandeling wordt bepaald door de arts.

Voordelen en nadelen

Avelox zorgt ook voor een ideale therapietrouw, omdat het Ć©Ć©n keer per dag wordt ingenomen. Omdat het een zeer effectief geneesmiddel is, wordt het niet samen met andere antibiotica voorgeschreven, maar kan het veel infecties alleen aan. Maar er moet rekening worden gehouden met een ernstige beperking. Fluoroquinolonen (alle), vooral in hoge doses en bij langdurig gebruik, tasten kraakbeen en bindweefsel slecht aan en mogen niet worden voorgeschreven aan kinderen, ook niet bij hoest en bronchitis.

Tegen de achtergrond van fluoroquinolonen kunnen bij volwassenen diverse tendinitis optreden, d.w.z. ontsteking van de pees met afname van de dichtheid ervan. En tijdens het sporten is zelfs een achillespeesruptuur geconstateerd. Maar meestal worden patiƫnten met bronchitis thuis behandeld, en is er geen fysieke inspanning, maar het is toch belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Het is ook ongewenst om Avelox en zijn analogen in te nemen tegen intensieve insolatie, zonnebaden en zonnebrand, omdat het fotodermatitis kan veroorzaken, net zoals de Sint-Janskruidpreparaten dat doen. Het is gecontra-indiceerd bij sommige ventriculaire aritmieƫn, aangezien Avelox aritmieƫn kan veroorzaken door bepaalde ECG-intervallen te verlengen.

Cefexime (Suprax)

Beoordeling: 4.8

Cefexime (Suprax)

Cefixime is een moderne cefalosporine van de 3e generatie, die op grote schaal werkzaam is tegen een breed scala van ziekteverwekkers die bronchitis, tracheobronchitis en longontsteking veroorzaken. Het is een ingekapselde cefalosporine, wat zeldzaam is: cefalosporines worden meestal intramusculair toegediend. Zoals u zich wellicht herinnert, hebben wij hierboven Zinnate genoemd als vertegenwoordiger van de orale cefalosporines. Maar Suprax van het Hongaarse bedrijf Gedeon Richter is verkrijgbaar in 200 en 400 mg, en heeft een sterk bacteriostatisch effect. Het stopt de vermenigvuldiging van de bacteriƫn, maar vernietigt ze niet.

Het antibioticum Suprax is zeer goed bij kinderen en als reserveantibioticum. Suprax voor kinderen is verkrijgbaar in de vorm van korrels met aardbeiensmaak voor de bereiding van suspensies. Een fles korrels om een suspensie te maken kost 500 tot 600 roebel. Cefixime kan worden gebruikt in gevallen van penicilline-intolerantie. Het is een modern antibioticum en is niet duurder dan Sumamed. Een pakje met 6 capsules van 400 mg kost ongeveer 600 roebel.

Voordelen en nadelen

Suprax is een 3de generatie orale cefalosporine, die doeltreffend is. Het antibioticum wordt langzaam uitgescheiden, daarom kan het worden gebruikt voor verschillende inflammatoire aandoeningen van de luchtwegen, eenmaal daags. Het antibioticum wordt goed verdragen door de meesten, inclusief kinderen. Suprax is een kwalitatief goed en relatief goedkoop geneesmiddel.

Midecamycine (Macropen)

Beoordeling: 4.8

MIDECAMYCINE (MACROPEN)

Macropen is een antibioticum uit de macrolidegroep, geproduceerd door het Sloveense bedrijf KRKA. Een verpakking van 16 tabletten van 0,4 g is goedkoop, ongeveer 300 roebel. Het is ook bacteriostatisch, en de sterkste activiteit is tegen stafylokokken en streptokokken, maar het kan ook infecties van intracellulaire parasieten bestrijden. Het zijn ziektes als chlamydia, legionellose en mycoplasma infecties. En al deze besmettelijke agentia kunnen longontsteking veroorzaken bij verzwakte personen. Macropen kan derhalve worden beschouwd als geĆÆndiceerd als hoestantibioticum voor verschillende ernstige atypische vormen van longontsteking.

Het geneesmiddel kan zich ophopen in weefsels en wordt effectief uit het bloed gehaald. De concentratie macropeen in het weefsel is meer dan 100 keer hoger dan in het bloed. Het middel is weinig toxisch en wordt goed verdragen. Macropen wordt veel gebruikt wanneer een patiĆ«nt allergisch is voor penicillines zoals Flemoxin Solutab. Macropen is ook aangewezen voor chronische bronchitis, voor diverse andere infecties. Dosering – Ć©Ć©n tablet driemaal daags, op een lege maag, een uur voor de maaltijd bij volwassenen.

Voordelen en nadelen

Macropen is een handig en dankbaar medicijn. Een duidelijk nadeel is dat je het niet ƩƩn keer per dag, maar drie keer per dag moet innemen. Maar het heeft een lage toxiciteit, bestrijdt actief intracellulaire parasieten, creƫert hoge concentraties in het weefsel. Natuurlijk heeft het enkele negatieve aspecten, zoals de mogelijkheid van kruisallergie met beta-lactam antibiotica, maar gewoonlijk gebeurt dit niet bij ongecompliceerde vormen van bronchitis, wanneer Macropen in lage doses wordt voorgeschreven.

Clindamycine (Dalacin C)

Beoordeling: 4.8

Clindamycine (Dalacin C)

Clindamycine is een ander zeer actief bacteriostatisch antibioticum dat bronchiale ontsteking en hoest actief bestrijdt. Het Servische bedrijf Chemopharm produceert Clindamycine, dat zeer goedkoop is en van goede kwaliteit. Voor slechts 160 roebel. is verkrijgbaar in 16 capsules van 150 mg. Clindamycine is zeer goed tegen pneumokokken, die ernstige bronchitis met hoest kunnen veroorzaken, en longontsteking, vooral na een coronavirusinfectie. Clindamycine kan ook streptokokken- en stafylokokkenbronchitis behandelen. Dit geneesmiddel is de tweede generatie van het antibioticum lincomycine. In vrij hoge doses kan clindamycine zelfs de veroorzaker van toxoplasmose, die geen bacterie is, aantasten. Interessant is dat clindamycine, naast bronchitis, uitstekend geschikt is voor de behandeling van verschillende vormen van angina pectoris en zelfs voor de behandeling van tropische malaria, die resistent is tegen de klassieke antimalaria. Clindamycine wordt aan patiƫnten gegeven in 300 mg om de 6 uur. De duur van de behandeling wordt bepaald door de arts.

Voordelen en nadelen

Clindamycine is waarschijnlijk het enige geneesmiddel op onze lijst dat zo vaak wordt ingenomen: vier keer per dag. Maar dit is de prijs die betaald moet worden voor de hoge effectiviteit. Clindamycine kan ook accumuleren in botten, wat helpt bij de behandeling van osteomyelitis en andere botinfecties, maar het dringt niet gemakkelijk door in het centrale zenuwstelsel, en het is geen nuttige behandeling voor purulente meningitis of bacteriƫle encefalitis. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals diarree, maar gewoonlijk veroorzaken de doseringen die worden gebruikt voor de behandeling van hoest en bronchitis deze bijwerkingen niet. Ook de lage kosten en de hoge beschikbaarheid zijn zeker een pluspunt.

Spiramycine (Rovamycine)

Beoordeling: 4.8

SPIRAMYCINE (ROVAMYCINE)

Een ander antibioticum, maar niet zo algemeen gebruikt voor bronchitis en hoest, is spiramycine, gemaakt door het Franse bedrijf Sanofi Aventis. In de regel wordt het niet onmiddellijk “verstrooid”, het wordt in reserve gehouden. Daardoor komen ziektekiemen er zelden mee in aanraking, en komt resistentie tegen spiramycine niet zo vaak voor. Het kan ook nuttig zijn als een patiĆ«nt met bronchitis en hoest allergisch is voor cefalosporines of penicillines. Bronchitis kan worden behandeld met rowamycine, waarvan de tabletten een dosering van miljoenen eenheden hebben. Tot dusver is dit geneesmiddel het duurste in onze lijst: voor een pak van 16 tabletten Novamycine moet u gemiddeld 1500 roebel betalen.

Dit is een macrolide antibioticum, en zijn “verantwoordelijkheidsgebied” omvat de bestrijding van zowel Gram-negatieve als Gram-positieve micro-organismen. Dit is de groep met het grootste aantal vertegenwoordigers die ziekten van de bovenste en onderste luchtwegen veroorzaken. Rovamycine kan ook met succes worden gebruikt voor de behandeling van door de gemeenschap veroorzaakte longontsteking, waaronder die veroorzaakt door chlamydia en mycoplasma. Vereiste dosering – tot 9m. eenheden per dag, verdeeld in drie doses, respectievelijk – maximaal 6 tabletten. Een enkele verpakking spiramycine gaat niet erg lang mee, dus u moet van tevoren meerdere verpakkingen kopen.

Voordelen en nadelen

Het belangrijkste nadeel van het geneesmiddel is de hoge prijs. Bijwerkingen zijn misselijkheid, allergische uitslag. Maar in de regel verdwijnt deze onaangename toestand na 1 tot 2 dagen en kan de behandeling worden voortgezet. Rovamycine mag niet worden gegeven aan kinderen jonger dan zes jaar, vooral niet in hoge concentraties van meer dan 1,5 miljoen eenheden. Het is nu een zeer effectief antibioticum, maar het wordt meestal gegeven als een breedspectrumantibioticum niet effectief is geweest.

Amoxicilline+clavulaanzuur (Augmentin)

Beoordeling: 4.8

AMOXICILLINE+CLAVULAANZUUR (AUGMENTIN)

We schreven hierboven dat microben hebben “geleerd om te vechten” tegen penicillines, die worden afgebroken door speciale microbiĆ«le enzymen, beta-lactamases genaamd. Om de werking van deze microbiĆ«le enzymen te stoppen, en de penicillines te reactiveren, moet je de penicilline beschermen. We moeten bovendien een remmer van dit enzym toevoegen, dat wil zeggen een stof die de werking ervan onderbreekt. Clavulaanzuur is de stof die het ‘geheime wapen’ van de kiemen onschadelijk maakt. Als clavulaanzuur wordt toegevoegd aan amoxicilline, is er een effectief antibioticum genaamd Augmentin, of Amoxiclav. Clavulaanzuur wordt nog steeds onderzocht als behandeling voor vele antibiotica, en het aantal artikelen over dit zuur in de meest gezaghebbende internationale databank voor medisch onderzoek bedraagt ongeveer 8000.

Het bestaat ook in tabletten van 250 of 500 mg, met dezelfde hoeveelheid toegevoegd clavulaanzuur: 125 mg. Augmentin is zeer goedkoop: 300 roebel. Voor 14 tabletten. Als u de Europese kwaliteit in aanmerking neemt (en dit geneesmiddel wordt in het Verenigd Koninkrijk gemaakt) is het vrij goedkoop. Augmentin wordt gebruikt voor de behandeling van diverse vormen van luchtwegontsteking, keelpijn, longontsteking, en wordt gebruikt voor de behandeling van angina, chronische sinusitis, otitis media. Het geneesmiddel wordt gewoonlijk voorgeschreven als 1 tablet van 250 mg driemaal daags, maar andere voorschrijfmogelijkheden zijn ook mogelijk, afhankelijk van de beslissing van de arts.

Voordelen en nadelen

Clavulaanzuur versterkt de kracht van amoxicilline tegen kiemen, en deze verliezen tijdelijk (maar niet permanent) het vermogen om weerstand te bieden tegen dit doeltreffende antibioticum. Aan de positieve kant is de prijs van dit nieuwe, verbeterde medicijn niet alleen niet gestegen, maar zelfs licht gedaald. Dit is het gevolg van de zeer ruime verspreiding van deze drug, aangezien de grote vraag zelfs een buitensporig aanbod van verschillende bedrijven heeft gegenereerd, en de drug gewoonweg overvloedig op de markt is geworden. Een ander voordeel van Augmentin kan worden beschouwd als zijn snelheid van actie tegen pathogene flora.

Clacid (Claritromycine)

Beoordeling: 4.7

CLACID (CLARITROMYCINE)

Een goed alternatief voor veel antibiotica is claritromycine, dat in Italiƫ door Abbott wordt gemaakt. Dit hoestmiddel kan zowel in pillen als in korrels worden gekocht. Een pak van 14 tabletten van 500 mg kost bijvoorbeeld ongeveer 750 roebel. Dit is ook een semi-synthetisch macrolide antibioticum dat werkt tegen vele ziekteverwekkers van bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen. Claritromycine kan ook helpen bij mycoplasma- en legionellapneumonie, angina, sinusitis maxillaris en andere KNO-ziekten. De maximale dosis van dit geneesmiddel is eenmaal per dag, verdeeld in twee gelijke doses. Claritromycine kan ook bij kinderen worden gebruikt, behalve als zij borstvoeding geven.

Voordelen en nadelen

Resistentie tegen claritromycine is relatief zeldzaam, en het is een zeer doeltreffend antibioticum dat gemakkelijk te gebruiken is en in de gemiddelde prijsklasse ligt. Er zijn ook bijwerkingen, zoals hoofdpijn, zweten, smaakstoornissen, uitslag. Meestal verdwijnen deze onaangename symptomen na een dag of twee en kan de behandeling worden voortgezet. Er zijn enkele geneesmiddelen die niet gecombineerd kunnen worden met Clacid. Het is colchicine, statines om cholesterol te verlagen. Dit geneesmiddel wordt niet aanbevolen als u hypokaliƫmisch bent, d.w.z. als het kaliumgehalte in het bloed laag is.

Josamycine (Wilprafen)

Beoordeling: 4.7

GIOSAMYCINE (WILPRAFEN)

Het krachtige antibacteriƫle middel jozamycine vult deze lijst aan, maar is zeker geen bestaand geneesmiddel tegen bronchitis en hoest uit de groep antibiotica. Het komt in de vorm van zoete, naar aardbeien geurende tabletten, geproduceerd door het Franse bedrijf Astellas Pharma. Een verpakking van 10 tabletten van 1000 mg zal eind 2020 ongeveer 750 roebel kosten. Ook gebruikt als een bacteriostatisch macrolide antibioticum, heeft het het vermogen om in hoge concentraties bacteriƫn te doden. Het geneesmiddel is zeer actief tegen vele microben die luchtweginfecties, KNO-orgaanaandoeningen, angina pectoris veroorzaken. Difterie, of zelfs roodvonk, kan worden behandeld met josamycine, mits het wordt gecombineerd met difterieserum. De dosering is 1 g per dag verdeeld over 2-3 doses, afhankelijk van de indicatie en de ernst van bronchitis of longontsteking.

Voordelen en nadelen

Vilprafen is een krachtig antibioticum, maar mag niet worden gebruikt bij ernstige leverfunctiestoornissen. Zeldzame bijwerkingen zijn verlies van eetlust, misselijkheid, urticaria of voorbijgaand gehoorverlies.

Conclusie

Natuurlijk beperkt de strijd tegen bronchitis, met bacteriƫle ontsteking en hoest, zich niet tot het voorschrijven van slechts ƩƩn antibioticum. Ontstekingsremmende, koortsverlagende, pijnstillende medicijnen kunnen worden gegeven. Meestal uit de NSAID-groep: Paracetamol, ibuprofen.

Voor het verdunnen van stroperig, dik sputum, zijn mucolytische drugs essentieel, om de productiviteit van de hoest te verbeteren, zou de patiƫnt met bronchitis altijd goede sputumverwachting moeten zijn. Naast slijmoplossende middelen kunt u ook de hoestreflex verhogen door kruidenpreparaten voor te schrijven op basis van tijm, weegbree, thermopsis. Het is zeer belangrijk om een drinkregime te volgen, veel alkalisch mineraalwater is aangewezen om het slijm te verdunnen en het opwekken van de slijmprop, posturale drainage, ook het opwekken van de slijmprop te vergemakkelijken.

Profylaxe is ook nodig, zodat een virale infectie zich niet ontwikkelt tot een bacteriƫle bronchiale infectie met hoest. Daartoe is het nodig tijdig te vaccineren tegen griep en pneumokokkeninfectie, zich te harden, (allereerst) te stoppen met roken, tijdig chronische longinfecties te behandelen en de immuniteit te versterken.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Comments: 2
 1. Cas

  Welke antibiotica worden als de beste beschouwd voor de behandeling van hoest?

  Beantwoorden
 2. Jelle

  Welke van deze 11 antibiotica tegen hoest wordt over het algemeen beschouwd als de meest effectieve en veilige keuze?

  Beantwoorden
Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: