Dicentrum in de tuin: kweken en verzorgen

In bloemperken verschijnen steeds meer ongewone planten met platte harten met slingers. Ze hangen als druppels naar beneden, vast aan de dunne stengel aan een eenzijdige, 12 tot 20 bladstelen, die met hun gewicht een boog vormen. De struik heeft veel van deze takjes, het boeket is fascinerend in de vorm van bloemen, genaamd “gebroken hart”, “hartbloem”, “pantoffel van de Moeder Gods”. De gebeeldhouwde blauwe bladeren dienen als passende achtergrond voor de etherische schoonheid.

Laten we het hebben over het kweken en verzorgen van de dicentrale bloem…

Dicentra in de tuin: kweken en verzorgen

Beschrijving

Dicentre is een bossige kruidachtige plant, die zowel overblijvende als eenjarige soorten omvat. De soort behoort tot de papaverfamilie, onderfamilie Smokyonaceae. De Latijnse naam Dicentra is tweeletterig en bestaat uit Grieks:

 1. Dubbel gesneden;

 2. De uitloper.

Bloemstructuur – bipinnatis. Het aan beide zijden afgeplatte kapsel is hartvormig, met een traanvormig kroonblad dat tot een pijlvormige buis is opgekruld. Imiteer een sap bloedende wond. Vandaar de romantische naam. De holle sporen bevatten nectar. Mooie bladeren tweemaal en driemaal gespleten, opengewerkt, groot met een kalkaanslag, aantrekkelijk. Ze versieren de struik in de periodes tussen de bloei.

In het wild groeit dicentre in Noord-Amerika, Oost-China en één variëteit (de Magnificat) leeft in het Verre Oosten. Er zijn 20 verschillende soorten, variërend in hoogte van 0,15 tot 2 meter. Ze omvatten eenjarigen, vaste planten, klimplanten, struiken en korte stengels met een solitaire bloem. Botanici zijn er slechts in geslaagd om van 10 soorten. Het knoppenpalet is gevarieerd. Dicenters bloeien op verschillende tijdstippen gedurende een maand. Sommige planten zijn endemisch, met een geschiedenis van duizenden jaren.

Alle soorten hebben een vlezige wortelstok, die giftige alkaloïden bevat en medicinaal wordt gebruikt. De meeste verdragen vorstige winters. De plant vraagt veel grond en kan zowel in de schaduw als in de zon groeien.

Dicentra planten worden vermeerderd door de wortelstok te delen, door zaden en stekken. De struik blijft altijd 7 jaar op één plaats staan en moet dan worden verplant of gescheiden.

De locatie kiezen, de grond voorbereiden

Best geplaatst in de penumbra, lichte grond zonder overmatig vocht. Struiken bloeien sneller in de zon en langzamer in de schaduw, maar de bloei duurt langer en de knoppen zijn helderder.

Geef elke struik 0,5 m2 lichte, vruchtbare grond. De wortels zijn diep en vlezig. De cultivar moet diep en vruchtbaar zijn, met een goede luchtdoorlaatbaarheid en een licht zuur milieu. Laagland en waterrijke gebieden zijn niet geschikt – te veel vocht veroorzaakt wortelziektes.

De grond wordt voorbereid in het seizoen vóór het planten. Vul het bed met 4kg/m2 humus en voeg fijne steenslag, keramziet of baksteenstof, granietpuin toe. Graaf 25 cm diep in, besprenkel met water uit een gieter met een volledige minerale meststof (1 el)../10 liter water). Laat de grond overwinteren voor het planten in het voorjaar en tot september voor het planten in het najaar.

Voorbereiding van de bloem voor transplantatie, vermeerdering

Een dicentre kan tot 8 jaar op één plek groeien, maar het is beter om de plant na 5-6 jaar te verplanten naar een nieuwe plek. Als de plant vier jaar oud is, kan hij volledig worden uitgegraven en in zaailingen worden gesneden zodat elke plant 3-4 knoppen heeft. Plant 2 tot 3 wortels per gat. Weelderige bloei van de struik is verzekerd in het jaar van aanplant.

In gebieden met een lange, warme herfst onmiddellijk na de bloei uitplanten en wortelen. Takken tot ca. 3 cm terugsnijden, om de plant heen graven, de wortels voorzichtig uittrekken. Week de wortels lichtjes in de zon alvorens ze te splitsen om ze zachter te maken. Splits de struik in stukken van 10-15 cm. Droog de stekken met as.

De zaailing kan worden verstrekt zonder de struik te rooien. Graaf de grond aan één kant om, leg een van de takken van de wortelstok bloot, snijd hem in stukken van 10 cm, let op de knoppen.

Stap voor stap rooten:

 1. Bereid de put voor tot een diepte van 50 cm, leg een drainagelaag van gebroken bakstenen of grind op de bodem.
 2. Vul het gat tot 2/3 van de vruchtbare grond, met de toevoeging van kalksteen chips, compost, mix grondig bewaterd.
 3. Dompel de zaailingen of de hele wortel in het zachte substraat, spreid uit, bedek met vruchtbare grond en besproei opnieuw met warm water en verdicht met de hand.
 4. Vorm het gat om de natuurlijke vochtigheid te behouden en niet te veel water te geven.

De resulterende scheuten zullen in het eerste jaar bloeien.

Sommige dicentra-soorten kunnen door stekken worden vermeerderd. Neem een 15 cm lange scheut met een steeltje. 24 uur weken in een wortelvormende stimulator. Wortel de jonge scheuten in lichte grond. Maak een mini-hotbox boven de beplanting om een microklimaat te creëren. Stekken hebben enkele weken nodig om wortels te ontwikkelen, maar worden pas in het volgende voorjaar verplant. Bereid de nesten van tevoren voor, net als bij de verdelers.

De zaadmethode is alleen geschikt voor ervaren telers. Weinig kiemende zaden in de zaadpot in het begin. Harde huid heeft een litteken nodig. Zaai ze onmiddellijk na het rijpen, in september. Het duurt een maand voor de scheuten opkomen. Steek de zaailingen in de grond, bedek ze met huishoudfolie en laat ze overwinteren. Overlevende planten bloeien in het derde jaar.

Water geven, bemesten, schoffelen

Dicentre in de tuin: teelt en verzorging

De wortel heeft voldoende zuurstof nodig. Het losmaken van de grond vanaf het moment dat de grond ontdooit totdat deze is afgedekt voor de winter. Verwijder tegelijkertijd onkruid en voeg mulch toe van turf, bladeren en naaldhout. Wanneer de spruiten in het voorjaar uit de grond komen, moeten ze worden geïsoleerd omdat ze bang zijn voor een terugkeer van de vorst.

Geef water met zacht, geregend water en pas je aan het weer aan. Te veel vocht zal de plant doden.Bemesten met vochtige grond.

 1. In het voorjaar is de beste meststof ureum of ammoniumnitraat.
 2. Tijdens de bloeiperiode is superfosfaat nodig, aangebracht in korrels onder losmaking.
 3. In het najaar, vóór de overwintering, de beplanting doordrenken met een infusie van cowpea in de verhouding 1:10. Overwinter de wortels met een humuslaag van 5-8 cm.
 4. Doe bladbemesting met een complex van micro-meststoffen voor bloeiende planten, 2 keer per zomer volgens de instructies.

In de herfst zijn de scheuten ingekort tot 3-5 cm, in noordelijke gebieden zijn ze bedekt met lapnik of lutrasil op bogen. In warmere streken is oververhitting van de struik schadelijk. De wortels kunnen vochtig worden.

Plagen en ziekten

Dicentre is geen voedingsbodem voor ziekten, maar is gevoelig voor sommige plagen en door de wind overgedragen ziekten van andere gewassen.

Soorten plagen:

 1. Mycoplasma aantasting – bloemstelen worden vervormd, groei wordt vertraagd, hartkleur verandert.
 2. Tabaksmozaïek – gele vlekken en strepen.
 3. Ringvlek komt voor op volwassen planten in de vorm van langwerpige ringen die lijken op een eikenblad. De binnenkant van de lamina wordt bleek.

Virale ziektenOnbehandelbaar. De aangetaste struik moet worden verwijderd en verbrand. Breng formaline aan op de grond. Je kunt hier alles planten na 4 weken. Als plaag wordt hij geteisterd door bladluizen. Het kan gecontroleerd worden met Fytoverm, Biotin of Antitin.

Giftige wortelsMollen en beren knagen er graag aan. Teddy-kevers worden bestreden met gemalen eieren, verschillende afweermiddelen of chemicaliën – Grizzly, Bankol, Medvetox en dergelijke. Tegen slakken, mulch de grond met stekelige zaagsel, strooi as en eierschalen – gastropoden niet voorbij dit obstakel.

Verscheidenheid en verscheidenheid diversiteit

De klimaatomstandigheden in de Nederlands Midlands zijn geschikt voor de meeste gecultiveerde dicentra-soorten. Zonder onderdak zal “liefdesverdriet” zelfs in Oost-Siberië overwinteren, in de windstilte, in een sneeuwjacht… Het gewas wordt vertegenwoordigd door cultivars van 15 tot 100 cm hoog, en zelfs door wijnstokken. Sommige kunnen als potplanten binnenshuis worden gehouden.

Dicentre Magnificat (inheems in Noord-Amerika) wordt een meter hoog in de schaduw en 30 cm hoog in de zon, bezaaid met bloemen. Scheuten zijn bladerloos, gebogen onder een rij knoppen, 3 maanden open. Met een borstellengte van 15 cm. De tweekleurige bladeren vormen een weelderig wortelrozet.

Magnificent wordt geteeld sinds 1812, winterhard tot -35 0 . Na de bloei sterven de grondscheuten af. De variëteit Alba met zijn witte bloemen wordt tot 70 cm hoog. Het ras GoldHat (2004) met gouden bladeren en roze bloemen. Deze soort houdt van de penumbra.

Prachtige dicentre uit het Verre Oosten groeit in het wild op ruige, rotsachtige hellingen. In de cultuur verkiest ‘gebroken hart’ dezelfde grond.

Prachtige Dicentra, afkomstig uit Brits Columbia, gekweekt sinds 1796. Doorbloeiend met 10-15 cm lange trossen. Hoogte struik 30 cm. Een ondersoort ervan, endemisch voor Californië, oregano.

In Nederland wordt de soort vertegenwoordigd door populaire variëteiten:

 1. Pink, Adrian Bloom.
 2. Rood Bacchanaal.
 3. White, Aurora. Onderste bloemblaadjes wit, bovenste worden roze naar de steel toe.
 4. King of Harts is behangen met felroze harten. De bladeren zijn lichtblauw met een blauwe zweem.

Clobuccia of clobucconose bloem, zo genoemd vanwege de wortel, die uit een knobbeltje bestaat. Herkomst: Oostelijk Noord-Amerika, Oregon. Tot 15-30 cm hoog met witte en roze bloemen, geplant als potplant. De wortels en bladeren zijn giftig en medicinaal.

De klimmende dicentra behoren tot lianen tot 2 meter lang. Inheems in de Himalaya. Bloeit met witte en gele bloemen in de hoogzomer. Gekweekt als eenjarige. De gouden traan wordt beschouwd als winterhard. Bloeit tot de eerste vorst.

De zwerfster is een 15 cm hoge struik die al meer dan 1000 jaar wordt gekweekt. Liefhebbers van steenachtige en bergachtige bodems versieren perfect alpine bergen, rotstuinen. Knoppen groot, paars en wit gekleurd, bladeren grijs. Gemakkelijk te bewateren, de plant heeft geen water nodig.

Burning Hearts, een kruising tussen trampoline en superb dicentra, geven helderrode bloemen.

Uitzonderlijk dicentrum, afkomstig uit Noord-Amerika, bloeit van mei tot september. Er zijn variëteiten met witte, paarse en roze knoppen. Groeit snel, moet vaak verpot worden. Een bijzondere kwaliteit – rassen kunnen in de winter worden uitgebakken. Een voorbeeld is Boothman’s Variety, die roze bloeit.

Controlemaatregelen

Het verzorgen van dicentra, moet je beschermende maatregelen nemen bij het werken met de wortels, het snoeien van de struik in de herfst. Het is voldoende om de ogen te beschermen tegen spatten van het sap met een veiligheidsbril, de handen met Euroberen handschoenen. Zet de wortels buiten bereik van kinderen en dieren voordat u ze plant.

Advies van een ervaren tuinbouwer

Hoewel het veel werk is om dicentra uit zaad te kweken, levert het een plant op die beter bestand is tegen ziekten en rot. Om het zaad sneller te laten ontkiemen, moet de buitenste schede met schuurpapier worden opengebroken. Verwijder onkruid als de plant opkomt, anders verstikt het de zwakke zaailing.

Dicentra is een uitstekende groeier en een plezier om constant in bloei te hebben. Als meerdere rassen worden geplant, kan een continue bloei worden geregeld.

De wortels moeten in de zon verdrogen voordat ze opnieuw worden geplant. Het weefsel is broos; onder het mes kunnen ongecontroleerde scheuren ontstaan. De slappe wortel is gemakkelijker te snijden, maar de stukken moeten onmiddellijk in de voorbereide gaten worden geplant. Beste wensen voor een succesvolle beworteling.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: