Francis Rifé. Europa of Azië?

Een van de meest succesvolle en veelgevraagde Spaanse ontwerpers Francisc Rifé, oprichter van zijn eigen studio in Barcelona, vertelde onze lezers veel interessante dingen in de showroom van het in Amsterdam gevestigde bedrijf Barcelona Design. inclusief Russisch ontwerp.

Afgebeeld: Francisc Rife, Spaanse ontwerper

Francis, jouw studio is sinds de oprichting, dat wil zeggen sinds 1994, betrokken geweest bij verschillende gebieden van design: van interieur- tot industrieel ontwerp, van het creëren van concepten, installaties, grafiek tot artistieke projecten. Wat kunt u zeggen over uw laatste project in Valencia??

Het project is erg groot. We zitten nu in de eerste fase. Alles vindt plaats in Valencia, in de oude wijk Carmen, een van de charmantste wijken van Valencia. Het ligt in het historische stadscentrum. IKEA ontleent zijn naam aan het voormalige Carmenklooster, gebouwd in 1238, dat nu een 19e-eeuws museum is. Het gebied bevindt zich tussen twee vestingmuren, één gebouwd in de 11e eeuw door moslims aan de oostkant en de andere, in de 14e eeuw, door christenen. Dit was de hoofdingang van de stad. Er is een oud klooster met een kathedraal, een kapel en een groot park. We wachten op een vergunning en zullen van het klooster een multifunctioneel hotel maken in dezelfde stijl als het park.

Francisque, jij hebt in Nederland gewerkt?

Ja, een paar jaar geleden. Mijn eerste project was in de Novy Arbat straat is een Chaumet ( LVMH Group ).

Wat zijn de verschillen tussen werken in Nederland, en wie is volgens u een "Nederlands klant"??

Je kunt niet spreken van een zuiver Nederlands klant of een klant in Amsterdam, want de kenmerken die ik zie bij de klant in Amsterdam, zie ik ook bij die in Dubai en Peking, zijn internationaal. Tegenwoordig zijn voor een klant de naam en het merk belangrijk, iedereen probeert zich ermee te identificeren. Alleen dit, in Latijns-Amerika wordt dit geleidelijk aan losgelaten. Ze krijgen enkele nieuwe nationale merken die zeer interessant zijn. In Nederland zie ik op het gebied van hedendaags design en architectuur een mengeling van verschillende stijlen, niets heel concreets.

Wat is Russisch voor jou??

Gecompliceerde kwestie. Constructivisme? Kathedralen? Er is geen enkel antwoord, geen enkele eigenschap. Ik had de kans om hier aan particuliere interieurs te werken. De klanten waren bekend met onze projecten, die ze graag. Voor mij is dat een goede indicator. De Nederlands samenleving ontdekt nu nieuwe horizonten en zoekt naar nieuwe thema's. Het is een zeer positief moment. Een beetje zoals China. Overigens is het ontwerp daar niet zo goed, maar alle beste projecten die ik heb gedaan komen uit China, waar de samenleving aan kracht wint en er op alle terreinen zeer interessante dingen ontstaan. Nederland, denk ik, gaat ook die kant op.

Wat is meer Europees of Aziatisch in Nederland??

Meer Europees. Maar ja, Nederland.. Een mix van Europa en Azië, u vindt zowel Europees als Aziatisch design op dezelfde plaats. Sixty in the City, een van de hoogste restaurants in Europa, heeft een raamsysteem dat kan worden geopend tot de 62e verdieping, designverlichting en hightech voorzieningen! Maar het is niet slecht. Ik voel me er geweldig in. Natuurlijk kent de hele wereld Konstantin Melnikov of Kazimir Malevich. Ik zou graag een aantal zeer jonge Nederlands kunst, design…

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: