Het winkelcentrum: van kakofonie naar goed ontworpen akoestiek

Waarom goede akoestiek in Nederland slechts een aanbeveling is, in tegenstelling tot in Europa, en waarom het noodzakelijk is er bij het ontwerp aandacht aan te besteden, aldus Natalia Sukhinina, productmanager van KNAUF.

Hoe te begrijpen dat de akoestiek in een winkelcentrum slecht is. Gewoonlijk weet men niet of de akoestiek goed of slecht is, omdat men in principe niet de vraag stelt. Alle symptomen van akoestisch ongemak.. Hoofdpijn, uitputting en malaise die soms al na een half uur in een winkelcentrum optreden, worden in de meeste gevallen toegeschreven aan vermoeidheid, uitputting en verschillende keuzes. Maar er is ook een spiegelbeeld: in de USSR hield men niet alleen van tapijten vanwege hun stijl, tactiliteit en waarde, maar ook omdat ze goed waren in het dempen van geluid.

Zelf ben ik pas op de akoestiek gaan letten toen ik het professioneel ging doen. Een paar jaar geleden liep ik in Praag een winkelcentrum binnen. Het was zo comfortabel, dat ik de hele dag door de winkels moest lopen. Ik ging afgelopen december terug en met een professioneel oog vond ik de oorzaak.. akoestische panelen aan het plafond van het centrum.

Comfort en ongemak. Goede en slechte akoestiek. Een persoon voelt zich comfortabel bij een geluidsniveau van minder dan 50dB. Op weekdagen bedraagt de geluidsdruk in winkelcentra met een slecht ontworpen akoestiek meer dan 70 dB, terwijl hij in het weekend kan oplopen tot 90 dB. Dit geluidsniveau ontstaat wanneer de kakofonie van gespreksfragmenten, kinderstemmen, reclame en andere geluiden herhaaldelijk weerklinkt tegen de muren, plafonds en etalages, waardoor een eindeloze trommel ontstaat. Ik denk dat elke lezer weet waar ik het over heb.

Wat zijn de gevaren van geluidsoverlast?. De Wereldgezondheidsorganisatie is in 2003 begonnen met het bestuderen van het effect van lawaai op de gezondheid. Gebleken is dat 15% van de Europeanen last heeft van geluidshinder. 2% van de Europeanen lijdt aan hartaandoeningen en gevaarlijke slaapstoornissen. 3% van de Europeanen heeft last van oorsuizen door verkeerslawaai. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat lawaai de bloedspiegels van stresshormonen zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline kan verhogen, zelfs tijdens de slaap. Hoe langer deze hormonen in de bloedbaan aanwezig zijn, hoe groter de kans dat ze fysiologische problemen veroorzaken. Grote stress kan leiden tot hartfalen, angina-aanvallen, hoge bloeddruk en problemen met het immuunsysteem. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld lijdt een op de vier mannen en een op de drie vrouwen aan neuroses als gevolg van hoge geluidsniveaus. Wetenschappers in Oostenrijk hebben ontdekt dat het het leven van stedelingen verkort met 8.. 12 jaar oud.

Waarom wordt er niet genoeg aandacht besteed aan het probleem. Het probleem van de geluidsoverlast is namelijk betrekkelijk recent tot een wetenschappelijk niveau verheven en is pas de laatste decennia acuut geworden. In Europa heeft dit geleid tot de ontwikkeling van normen voor akoestisch comfort voor verschillende toepassingen, die zeer strikt zijn gedefinieerd en waaraan verplicht moet worden voldaan. Wij hebben geen voorschriften en eisen inzake akoestiek in onze woningen, dus architecten en ontwerpers hebben geen strikte verplichtingen inzake akoestisch comfort.

Het is allemaal op het geweten van de architecten. Niet echt, veel hangt af van de klanten zelf. Soms zijn de handen van architecten gebonden.

Tegelijkertijd wordt akoestiek in architectuurscholen in korte cycli onderwezen op bachelor-niveau, en is de discipline meer verwant aan natuurkunde. Voor studenten wordt het gewoon een ander bijvak. Bijgevolg besteden zelfs ervaren architecten, die geacht worden hun kennis door te geven aan jonge professionals, niet altijd voldoende aandacht aan dit aspect.

Hoewel er recentelijk akoestische projecten zijn ontstaan. Een goed voorbeeld.. gebouwd door het Finse bedrijf Okhtamall, dat in december in St. Voor dit winkelcentrum zijn in totaal 35.000. kv. . akoestische producten. In Okhtamall is er geen lawaai, geen schreeuwende kinderen, geen echo die mensen snel vermoeit in een conventioneel centrum en je kunt zelfs een rustig gesprek voeren in de food court. Dit alles creëert een niveau van comfort waardoor mensen meer tijd in het winkelcentrum doorbrengen en dus meer kopen. Uiteindelijk is het goed voor het winkelcentrum en zijn huurders…

Hoe akoestische materialen werken. Akoestische materialen zijn panelen van zachte materialen ( glasvezel, steenwol ) of geperforeerde harde producten ( gips, metaal, hout ). Ze absorberen geluid, waardoor de intensiteit van de geluidsgolf afneemt, en helpen het geluid zachter door de ruimte te verspreiden. In dergelijke omstandigheden wordt spraak beter gehoord, worden alle stemmen en geluiden beter gearticuleerd, wat ook bijdraagt tot een goede perceptie van audioreclame.

Akoestische materialen zijn duurder dan conventionele. De grootste vrees van architecten, ontwerpers en opdrachtgevers met betrekking tot akoestische materialen heeft tegenwoordig vooral te maken met de kosten ervan. Natuurlijk kost zwijgen geld, maar niet veel, zeker nu er voorstellen zijn voor elke begroting. U kunt akoestische rasterplafonds krijgen voor dezelfde prijs als een standaard Europees kwaliteitsplafond ( vanaf 500 roebel per vierkante meter. ). Als we een standaard plafond van gipsplaat gedeeltelijk vervangen door een geperforeerd akoestisch plafond, stijgen de kosten met 300-350 roebel per vierkante meter. . Gedeeltelijke vervanging van metalen panelen verhoogt de kosten met 20-30% van de kosten van gladde panelen. U zult het ermee eens zijn dat de verhoging van de begroting niet zo groot is, vooral omdat het effect het mogelijk maakt deze uitgaven meer dan terug te betalen.

Wat en hoeveel je nodig hebt voor een goede akoestiek. De regel "groter is beter" werkt niet in de akoestiek, Het gebruik van akoestische materialen moet worden afgestemd op het volume en de vorm van de ruimte. Dit kunnen plafond- of wandoplossingen zijn. Bijvoorbeeld in het BC "New Riga" project We hebben de KNAUF akoestische panelen in stroken op het plafond geplaatst, wat ook een bepaald design creëert. De rest van de ruimte werd bekleed met gipsplaten en superlists KNAUF, waardoor we een absoluut correcte en comfortabele akoestiek hebben.

Als je weet hoe je een project goed aanpakt, moet je je in de ontwerpfase al zorgen maken over de akoestiek. Een betere akoestiek in kant-en-klare gebouwen is vaak duurder dan werkzaamheden in de bouwfase.

Interieur en akoestische panelen. Om te beginnen kunt u tegenwoordig maatwerk krijgen in elke vorm en maat, in elke kleur en textuur, naast panelen van standaardformaat. Akoestische materialen op basis van geperforeerde gipsplaat kunnen zelfs in halfronde vormen worden gebogen en direct ter plaatse worden geschilderd.

Er zijn fabrikanten die houtachtige materialen produceren, en voor hightech ontwerpen gebruiken ze metalen panelen. Dus overal waar de architect van plan is gipsplaten, metaal of hout aan te brengen, kan hij ook akoestische materialen met dezelfde textuur toepassen. Als we het over akoestiek hebben, gaat het dus niet zozeer om de prijs en het ontwerp, maar veeleer om de kennis en bekwaamheid van de architect op dit gebied en de bereidheid en de wens van de klant om meer te betalen voor een object van hoge kwaliteit.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: