Hoe een goede server kiezen

De aankoop van een server vereist een aanzienlijke financiële investering. Bij de keuze is het dus de moeite waard rekening te houden met al uw geplande toepassingen.

Hoe kies je een goede bruiner: waar moet je op letten?

server selectie

Bij het kiezen van een server zijn de volgende parameters de moeite waard om op te letten:

 1. Type (bewolkt of echt);
 2. Configuratie (toren, rek of “blade”);
 3. Technische specificaties (hoeveelheid RAM, processor, type harde schijf);
 4. Fabrikant.

Men mag ook niet vergeten dat de prijs van de server rechtstreeks de mogelijkheden ervan bepaalt. Daarom zijn zeer goedkope torenconfiguraties alleen geschikt voor een klein kantoor, waar ze voorzien in printer- en gegevensopslag.

Type – cloud of fysiek

Cloud of fysiek

Een van de goedkoopste opties voor serverhosting is het gebruik van cloud-oplossingen van bedrijven als Microsoft of Amazon. Zij bieden de volgende voordelen:

 1. Minimale kapitaalinvestering;
 2. U hoeft geen IT-personeel in te huren voor het beheer;
 3. Voortdurend bijgewerkte serverhardware en -software.

Er zijn echter ook nadelen aan cloud servers:

 1. Gebruikersgegevens worden fysiek opgeslagen op harde schijven die voor de eigenaar ontoegankelijk zijn, zodat het mogelijk is de toegang ertoe te verliezen;
 2. Elke werknemer in het kantoor heeft een permanente, stabiele, gewenste snelle internetverbinding nodig;
 3. Cloudservers zijn gevaarlijk om vertrouwelijke en gevoelige informatie op te slaan, ook gevoelige informatie, omdat het onmogelijk is fysieke toegangscontrole te garanderen.

Toch volstaat de overgrote meerderheid van de kleine bedrijven met een cloud server voor de opslag van bestanden, e-mailclients en een klein aantal toepassingen. Voor grotere kantoren is echter een “serieuzer” systeem nodig.

Er moet bijvoorbeeld een fysieke server worden geïnstalleerd als:

 1. Een specifieke ERP- of CRM-applicatie is gepland;
 2. De afdrukserver is vereist;
 3. Grote hoeveelheden gegevens moeten worden opgeslagen;
 4. Er worden hogere eisen gesteld aan de vertrouwelijkheid van informatie;
 5. Schaalvergroting van het systeem is gepland.

Serverconfiguratie (vormfactor)

Qua vormfactor worden servers in drie typen verdeeld:

 1. Torens;
 2. Rekbaar;
 3. “Blades.

Toren

Torenservers

De eerste worden uitgevoerd in een behuizing, die vergelijkbaar is met de gebruikelijke systeemeenheid. Dankzij hun speciale interne configuratie werken ze zeer stil en hebben ze geen extra koelers nodig. Torenservers schalen echter niet goed – als u een nieuwe server moet installeren, moet u er een plaats voor vinden.

Dergelijke servers erfden echter twee andere belangrijke voordelen van “gewone” computers – hot-swappable en geavanceerde functies voor beheer op afstand.

rekservers

3.webp

Als schaalbaarheid vereist is, of als meerdere fysieke (niet virtuele) servers moeten worden gebruikt, zijn op rekken gemonteerde configuraties het overwegen waard. Zij maken het mogelijk meerdere krachtige systemen in een beperkte ruimte onder te brengen. Deze servers zijn ondergebracht in speciale chassis met verminderde dikte en zijn ontworpen voor rekmontage.

Het nadeel van de rack-configuratie is dat voor dergelijke servers een extern koelsysteem nodig is. En in grote clusters – en zelfs volledige klimaatbeheersing. Daarom worden deze servers gekenmerkt door een verhoogd geluidsniveau.

Blade servers

Blade servers

Blade servers zijn geïnstalleerd in een speciale behuizing en bieden daarom een nog grotere schaalbaarheid. Zo kan een nieuwe server in één enkele beweging worden geïnstalleerd door hem gewoon in het gemeenschappelijke rek te schuiven. Het is degene die de geïnstalleerde servers van stroom voorziet en beheert. Het biedt de grootste mogelijkheden voor opwaardering en schaalvergroting.

Het gebruik van een chassis kan de prestaties van afzonderlijke bladeservers aanzienlijk verhogen. In zo’n rack kunt u dus 16 configuraties installeren, elk met 2 Intel Xeon 10C processoren en 64 GB RAM (blade model – HP Pro

 • ant BL460c), en de hele structuur zal nog steeds vrij stil werken.

  Het chassis zelf is echter zeer duur. Daarom heeft het kopen van bladeservers voor kleine bedrijven geen zin. Ook al is het extreem schaalbaar.

  Technische specificaties

  In feite zijn de technische kenmerken van de server zelf niet bijzonder belangrijk. Dit komt door de schaalbaarheid. Server moederborden zijn gewoonlijk uitgerust met meerdere sockets voor de installatie van de processor, een groter aantal slots voor RAM, extra PCIe sockets voor randapparatuur en aansluitingen voor SATA harde schijven (hoewel servers beter RAID-arrays met afzonderlijke controllers kunnen gebruiken), enz..

  Daarom kan de server altijd worden aangepast aan uw behoeften door een nieuwe processor, meer RAM, een nieuwe harde schijf, enz. te installeren..

  In bijna alle gevallen worden servers geleverd zonder geïntegreerde harde schijf of RAID-controller.

  Onmiddellijke geheugencapaciteit

  Deze parameter beïnvloedt rechtstreeks de prestaties van de server. Hoe meer RAM erin – hoe beter. In sommige gevallen is het echter niet redelijk om een server met een hoge waarde van deze parameter te kopen.

  Als de server bijvoorbeeld in een klein kantoor wordt gebruikt voor de opslag van bestanden, CRM en e-mail, is een krachtige configuratie met 8 + GB gewoon niet nodig. Een oplossing met 4 tot 8 GB RAM is voldoende.

  Maar in het geval van een server waarop virtuele machines draaien, is het beter hoe meer GB RAM je hebt. Zo zijn gespecialiseerde blade-configuraties uitgerust met maximaal 64 GB RAM. En het gebruik van een dergelijk volume is gerechtvaardigd – elke draaiende virtuele machine “eet” een deel van het RAM-geheugen op.

  Processor

  Server Processor

  In de meeste gevallen gebruiken servers gespecialiseerde processoren uit de Intel Xeon-serie. Zij leveren vrij hoge prestaties, zelfs bij zware werkbelasting van meerdere virtuele machines of bij real-time hercodering van gegevens. Maar kleine bedrijven hebben geen servers op basis van Intel Xeon-processors nodig.

  In het geval van een server voor een klein kantoor volstaat een configuratie met een speciale Intel Pentium editie.

  Maar voor zwaar belaste servers is Intel Xeon echt noodzakelijk – en vaak is een enkele processor op het moederbord niet eens voldoende.

  Type harde schijf

  Type harde schijf

  Bijna alle servers worden verkocht zonder harde schijf. Van de systeembeheerder wordt verwacht dat hij zelf de schijf of RAID installeert die hij nodig heeft. Daarom kunt u elke gewenste harde schijf op de server aansluiten – SSD of HDD.

  HDD-schijven– De meest traditionele oplossing. Ze zijn goedkoop (vooral in termen van prijs per gigabyte gegevens). Met traditionele harde schijven is de toegang tot gegevens echter relatief traag.

  SSD-schijven– moderne oplossing. Zij bieden een zeer snelle toegang tot gegevens, zelfs bij willekeurige en hoge belasting. Deze schijven zijn echter duur en hebben een korte levensduur vanwege het beperkte aantal herschrijfcycli.

  Dus als snelheid van belang is, is een SSD de juiste keuze. Voor alle andere gevallen is een HDD voldoende.

  Fabrikant

  De huidige veerkrachtige en duurzame servermarkt wordt vertegenwoordigd door de volgende bedrijven: HP, Oracle, IBM, Dell, Lenovo en Fujitsu. Ze leveren allemaal ongeveer dezelfde prestaties en zijn onderling compatibel.

  Niettemin wordt een van de beste fabrikanten van serverhardware beschouwd als HP. Het maakt een veelzijdig, veerkrachtig, productief en duurzaam apparaat. Maar HP servers zijn duur.

  Dell, IBM en Oracle produceren oplossingen voor grote bedrijven. Hun servers zijn meestal nog krachtiger – en dus duurder.

  Maar voor Lenovo en Fujitsu kunt u vrij goedkope modellen vinden.

  Als we het over specifieke modellen hebben, zijn de optimale modellen

  1. Voor kleine kantoren – torenservers HP Pro serie
  2. mier ML. De ML10 is bijvoorbeeld een van de goedkoopste op de markt. Of de ML350, een topconfiguratie met twee Intel Xeon-processoren en 32 GB RAM;
  3. Voor middelgrote bedrijven – HP Pro serie rackmount servers
  4. mier DL. Bijvoorbeeld, DL60 – een budgetoplossing met één Intel Xeon-processor en 4 GB RAM “out of the box”. Of de DL630 met een topconfiguratie;
  5. Voor grote bedrijven of werk onder zware belasting – HP Pro blade servers
  6. mier BL. Bijvoorbeeld, de BL460c met twee Intel Xeon processoren en 64 GB RAM. Of de schaalbare HP BladeSystem serie.

  !

  In de volgende artikelen vertellen onze experts je hoe je een systeemkast kiest – de geheimen van het kiezen van een grafische kaart – een overzicht van de beste fabrikanten.

 • Beoordeel dit artikel
  ( Nog geen beoordelingen )
  Patrick Bakker

  Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

  Comments: 1
  1. Bas

   Het kiezen van een goede server kan een lastige taak zijn. Allereerst is het belangrijk om na te gaan waarvoor je de server nodig hebt. Wil je een server voor het hosten van een website of heb je behoefte aan een krachtige server voor het opslaan en verwerken van data? Daarnaast is het ook van belang om de betrouwbaarheid en de snelheid van de server te overwegen. Wat zijn de uptimegaranties en hoe snel is de verbinding? Verder is het raadzaam om te kijken naar het prijskaartje en de klantenservice van de serverprovider. Krijg je voldoende ondersteuning bij problemen? Door deze aspecten mee te nemen in je keuze, kun je hopelijk een goede server selecteren. Heb je nog andere vragen over het kiezen van een server?

   Beantwoorden
  Opmerkingen toevoegen

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: