Hoe Stephanotis te kweken en te verzorgen

Stephanotis of Madagaskar jasmijn is een groenblijvende liaan die tot 5 m hoog kan worden. Bloeit met ongewone vijfpuntige kroonachtige bloemen. Tijdens de bloei, die tot zes maanden duurt, wordt de kamer gevuld met een aangename geur. Van de 13 bekende soorten wordt er slechts één als kamerplant gekweekt: de Madagaskarjasmijn of Bloeiende Floribunda.

Stephanotis: Madagaskar jasmijn in huis

Stephanotis: Botanische beschrijving

Het geslacht Stephanotis bestaat uit 13 soorten lianen die voornamelijk in Madagaskar voorkomen.

In het wild zijn er geen belemmeringen voor de groei van de wijnstokken, waardoor hun scheuten tot 5 m lang kunnen worden. Stephanotis kan niet groeien zonder steun. Het oppervlak van de donkergroene bladeren is glanzend; de bladeren zelf zijn ovaal, leerachtig.

Madagaskar jasmijn is het meest decoratief als hij bloeit. De bloemen zijn zo geurig dat ze doen denken aan de geur van jasmijn, vandaar de tweede naam.

Smalle, buisvormige bloemen in een bloeiwijze. Gerangschikt in de oksel van elke scheut. Ze bloeien minstens een half jaar. Als hij thuis wordt gekweekt, kan hij vruchten dragen die een heel jaar nodig hebben om te rijpen.

Stephanotis: Thuiszorg

Een tropische wijnstok heeft de juiste omstandigheden in de vlakte nodig om van zijn bloemen te genieten en zijn betoverende geur in te ademen.

Verlichtings- en temperatuurregime

Een kamerplant die van licht houdt. Veel licht bevordert een volledige ontwikkeling en een overvloedige bloei. Het is echter raadzaam om tere bladeren te beschermen tegen de verzengende zonnestralen op een zomermiddag.

Attentie!Als u de plant in de zomer in de tuin zet, kunt u hem het beste in de schaduw zetten.

De bladeren verliezen hun kleur, worden geel en vertonen vage plekken bij gebrek aan natuurlijk licht.

Zet de pot bij voorkeur in de zomer op een vensterbank op het zuidwesten of westen en in de herfst op het zuiden, zodat hij voldoende zon krijgt wanneer de daglichturen kort zijn.

De temperatuurregeling is een van de factoren voor de normale ontwikkeling van Stephanotis. In maart begint de vegetatieve periode, in september wordt de plant voorbereid op de rustperiode. Een temperatuur van +22-26°C tijdens deze periode wordt aanbevolen. Kan goed tegen hitte, maar met royale bewatering.

Oktober en februari is de rustfase. Verlaag geleidelijk de kamertemperatuur tot +12-14°C. Dit temperatuurregime zal ook de vorming van bloemknoppen bevorderen.

Correcte bewatering en luchtvochtigheid

Tijdens de actieve groei moet er voldoende water worden gegeven, maar tussen de waterbeurten door moet de grond kunnen uitdrogen. Dit is nodig om rotting van het wortelstelsel te voorkomen.

Bij warm weer overvloedig water geven en bij koel weer spaarzaam.

Let op!Topstelen vaak kaal. Dit wordt als normaal beschouwd en hoeft niet met aarde te worden bedekt.

Met het begin van de herfst wordt de frequentie van het water geven verminderd. Eén keer per week water geven is voldoende. In de winter, als Madagaskar jasmijn in koelere omstandigheden wordt gehouden, moet hij eens in de twee weken worden gesproeid.

Een gebrek aan vocht wordt aangegeven door het uiterlijk van de bladen. Ze worden dof, verschrompelen en verwelken.

Tip!Als hij in de winter binnen wordt gehouden, vereist hij veel verzorging met goede verlichting en veel water.

Wat vocht betreft, moeten de bladeren van de plant dagelijks worden besproeid, in de ochtenduren. Dit zal zijn groei versnellen en een positief effect hebben op zijn uiterlijk.

Water geven en besproeien met helder water, anders veroorzaakt het bodemverzilting – de liaan is daar het meest gevoelig voor. Te veel calcium leidt tot chlorose en als de bladeren met koud water worden natgemaakt, ontstaan necrotische plekken.

Overplantregels voor Madagaskar jasmijn

Bij het verplanten is het belangrijk het kwetsbare Stefanotis-wortelstelsel niet te traumatiseren. Geef water op een moment dat de wortels de kluit volledig hebben bedekt. Overplanten is het beste.

Voor het uitplanten moet u een universele grond met turf en vermiculiet voorbereiden. Wij raden aan 100 gram gedroogde mest in korrels en een stuk schors aan het substraat toe te voegen. U kunt de plant ook overplanten in speciale grond voor de teelt van citroenen en sinaasappelen. Zorg ervoor dat u kiezels of geëxpandeerde klei op de bodem van de pot legt, zodat het wortelstelsel niet in contact komt met overtollig water.

Kroonvorming en bemesting

Snoeien als zodanig is niet nodig voor Stephanotis. Maar kroonvorming zal helpen om de plant te laten groeien en een mooie kroon te vormen. De bloei begint pas op de nieuwe scheuten, dus snoei ze na de bloei. De stekken kunnen worden beworteld.

Bemest slechts de helft van de hoeveelheid. Bemesten kan met bloeiende plantenstoffen. Toepassingsfrequentie – eenmaal per 2 weken tijdens het groeiseizoen, tijdens de rustperiode heeft Madagaskar jasmijn geen extra micronutriënten nodig.

Attentie!Als u een probleem vindt, zoals een laagje zouten op de wanden van de pot, moet u de grond wassen door de pot met de bloem in een bak met water te laten zakken.

Propagatie

Thuis kan Stephanotis worden vermeerderd door zaad en stekken.

Vermeerdering met zaad

Stephanotis: Madagaskar jasmijn in huis

Het proces is geschikt voor bloementelers die niet gewend zijn moeilijkheden op te geven, aangezien het kweken van Stephanotis uit zaad een lastige zaak is.

Een mengsel van turf en zand wordt in de voorbereide bak gegoten en bewaterd. Voorgeweekte zaden worden op de grond geplaatst. Daarna moeten de stekken licht met aarde worden bedekt. Plaats een bakje van glas en zet het op een goed verlichte plaats om te ontkiemen. De optimale temperatuur is +25-27°C.

Regelmatig, zodra de bovenste laag substraat uitdroogt, de grond bevochtigen met een sproeier. De kas dagelijks ventileren om condensvorming aan de zijkanten van de container en schimmelvorming op het grondoppervlak te voorkomen.

De eerste zaailingen verschijnen pas 2 maanden na het zaaien. Zodra de zaailingen 2 echte blaadjes ontwikkelen, moeten de spruiten in hun afzonderlijke bekers worden geplaatst. Zorg bij gebrek aan natuurlijk licht voor 12 uur extra licht per dag.

Stekken vermeerderen

Vermeerdering door stekken is niet de gemakkelijkste manier om nieuwe exemplaren te krijgen. Het probleem met stekken is dat ze niet goed wortelen. Daarom worden fytohormonen gebruikt.

Halfhoutige stekken voor vermeerdering worden tijdens het snoeien van de moederplant genomen. Elk blad moet minstens 2 bladeren hebben. De stekken moeten voor het planten worden behandeld met een wortelvormend middel.

Plant stekken onder een helling in een bak met vruchtbare grond, begraaf 1-1,5 cm. Om de kasomstandigheden te creëren worden de planten afgedekt met een pot en op een goed verlichte plaats gezet.

De beste methode van beworteling is onderverwarming. Na 14 dagen ontwikkelen zich wortels aan het uiteinde van de stekken en de jonge bladeren uit de oksels. De planten worden overgeplant in individuele potten en op de lichtste vensterbank gezet.

Mogelijke moeilijkheden

Stephanotis – een plant voor ervaren kwekers. Maar zelfs zij kunnen wat problemen ondervinden bij het groeien in de vlakte.

Waarom bloeit de Stephanotis niet?

De Madagaskar jasmijn bloeit meer dan 6 maanden in zijn natuurlijke omgeving. Als u het huis in dezelfde omstandigheden houdt als in de natuur, zal de plant lang bloeien. Kaliummeststof voor natuurlijke omstandigheden.

Om de Stephanotis te laten bloeien, moeten enkele voorwaarden in acht worden genomen:

  1. Tijdig uitplanten in nieuwe grond;

  2. Vermijd tocht;

  3. In de winter op een koele plaats bewaren;

  4. Zorg voor extra licht wanneer natuurlijk licht schaars is.

Let erop dat de pot tijdens het planten van de bloemknoppen niet voortdurend naar het licht wordt gedraaid.

Waarom worden de bladeren geel en vallen ze af??

De bladen worden geel:

  1. Hard water gebruiken voor irrigatie;

  2. water geven met chloorhoudend water;

  3. Ontoereikende verlichting;

  4. Overbewatering.

Daarnaast is het mogelijk dat de liaan een spint heeft.

Plagen en ziekten

Als de Madagaskar jasmijn niet goed wordt verzorgd, zal zij worden aangetast door plagen en ziekten en als gevolg daarvan sterven.

Als het wortelstelsel lange tijd in het water heeft gelegen, lijdt het aan rot. Om de plant te redden moet u hem uit de pot halen, alle beschadigde wortels afsnijden, de stekken met groene kruiden insmeren en in nieuwe aarde planten. Geen water geven na het verplanten.

Om zich te ontdoen van echte meeldauw kan helpen de bloem te besproeien met een zwakke oplossing van mangaan of fungiciden Skor, Fundazol, Topaz.

Madagaskar jasmijn is gevoelig voor plagen: spint, wolluis, schildluis. Om de insecten te bestrijden worden acariciden gebruikt.

Ongedierte vestigt zich op de plant en onttrekt al zijn sap. Het gewas wordt ziek, belemmerd. Bladeren worden geel en vallen af. Geen bloei.

Men moet weten dat één enkele behandeling geen positief resultaat oplevert, aangezien veel preparaten niet werken op de eitjes van de parasieten. Voor een volledige verwijdering van de plaag moet de plant 3-4 keer met tussenpozen van 7-8 dagen worden besproeid.

Stephanotis in huis: voortekenen en bijgeloof

Veel mensen geloven dat het kweken van Madagaskar jasmijn in huis niet aan te raden is voor een volledig gezin omdat de plant bijvoet is. Er is een voorteken dat als een vrouw Stephanotis in haar huis kweekt, zij nooit zal trouwen en haar leven alleen zal doorbrengen. De jaloerse bloem verjaagt ook haar mannen. Geloof het of niet, het is aan iedereen. Maar dit bijgeloof wordt in de praktijk niet bevestigd.

Inwoners van veel Europese landen geloven dat sneeuwwitte bloemen tijdens de bloei een verandering van status inluiden voor jonge meisjes – ze zullen binnenkort hun soulmate vinden en trouwen. Deze bloem wordt door Europeanen beschouwd als een bron van financiële onafhankelijkheid en geluk.

Lianen hebben giftig sap. Veroorzaakt jeuk en branderigheid als het op wonden of slijmvliezen wordt gespat. Daarom moeten alle handelingen met de plant met handschoenen worden uitgevoerd. Ook als er kleine kinderen of huisdieren in huis zijn, moet de pot met stephanotios op een plaats buiten hun bereik worden geplaatst.

Tijdens de bloei verspreiden de sneeuwwitte wijnstokken een sterke geur en mogen niet in de slaapkamer worden geplant, anders is ernstige hoofdpijn onvermijdelijk. Het zal niet mogelijk zijn om tijd in het huis door te brengen.

Het thuis kweken van een grillige liaan is alleen mogelijk als een aantal regels in acht worden genomen. Met de juiste stappen kan de Stephanotis zich verheugen op een overvloed aan bloesems waarvan u de hele zomer kunt genieten.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: