Hoe tomaten te plukken

De meeste regio’s van Nederland worden gekenmerkt als een land van groenblijvende tomaten. Door de zaailingen te verzorgen kan de plant zich op de vensterbank ontwikkelen voor de bloei. Binnen gaan tomaten door twee fasen – zaaien en plukken. In ons artikel geven wij informatie over klassieke, Nederlandse en Chinese methoden van kiemen. De methode is genoemd naar het handige gereedschap dat wordt gebruikt om de planten uit de school te halen – een houten stok in de vorm van een spade.

Hoe tomaten te plukken

Waarom moeten we tomatenzaailingen kweken?

Met de kiemmethode kunt u de vruchtzetting van tomaten uitstellen, een vroege oogst verkrijgen. Warmteminnende planten gezaaid in een bed in een lange zomer. In het zuiden kunnen tomaten in het open veld rijpen en een goede oogst opleveren. In andere regio’s wordt het gewas geteeld via spruiten.

Zaadtomaten nemen weinig plaats in op een vensterbank. Maar ze moeten niet te lang in de pot blijven. De zaailingen vechten om de zon, ze strekken zich uit, de wortels missen voeding. Op het moment dat de stengels 1-2 echte bladeren ontwikkelen, worden ze in een grote pot geplant, zodat de wortels een grotere voedingsruimte krijgen. Voor onbepaalde rassen met een late vruchtzetting wordt nog een keer overgeplant in een grotere pot – twee keer plukken.

Wat doet plukken?

 1. Prik de centrale wortel voor een sterke vertakking van de zijwortels;

 2. Vergroot het groeigebied;

 3. Het metabolisme van de plant wordt versneld door de stress;

 4. De plant stopt even met groeien; hij wordt niet uitgetrokken;

 5. Verzwakte zaailingen worden weggegooid;

 6. Bij het overplanten naar een vaste plaats vanuit containers wordt de kluit grond niet verstoord, planten schieten snel wortel.

Wanneer u beslist wanneer u het zaad in het zaaipotje plaatst, moet u er rekening mee houden dat elke pluk of verplanting de ontwikkeling van de zaailingen met een week verlengt.

Tomaten die aanvankelijk in bekers worden geplant, moeten ook in schotels in bulk worden overgeplant, voor een betere ontwikkeling van het wortelstelsel. Doe hetzelfde met zaailingen in turfkorrels. Vóór het uitplanten moet het bovenste net worden verwijderd.

Het belang van de maankalender

Alle levende wezens op aarde gehoorzamen aan de maancycli… De maanplantkalender geeft de volgende geluks- en ongeluksdagen aan. Het is niet altijd mogelijk om het werk in de aanbevolen tijd te doen, maar je moet geen tomaten plukken op nieuwe en volle manen.

Aanbevolen data voor het pellen van tomaten in 2021

De maand

Gunstige dagen

Verboden dagen

Februari

4,5,13,14,17,18,19,22,23,24

Maart

3,4,11,17,22,23,30,31

12,13,14,28

April

7,8,9,14,18,19,26

11,12,13,27

Mei

10,11,12,26

10,11,12,26

Het al dan niet volgen van de zaaikalender is een persoonlijke zaak. In grote bedrijven wordt aandacht besteed aan de tijdige uitvoering van alle agronomische praktijken, ongeacht de maanfase.

De klassieke methode om tomaten te plukken

Hoe tomaten te plukken

We zullen een betrouwbare bron gebruiken – over de subtiliteiten van het plukken leren we van Kuzmicka G.., Een plantenkweker, doctor in de landbouwkunde en ervaren tuiniers.

Containers met een bodemgat en een drainagelaag moeten worden voorbereid voor een goede gezonde ontwikkeling van de zaailingen. De capaciteit van de containers moet 0,2-0.5 . Wegwerpbekers zijn zeer geschikt. Maak een gat aan de onderkant, of boor een gat. In een grote schaal, niet bezet door de wortels van de aarde kan “bloeien”, dit is slecht voor planten.

Zet de grond op

Maak voor het plukken een licht substraat dat bestaat uit groente- en bladaarde, turf, zand en biohumus in gelijke verhoudingen. De bodem moet neutraal zijn. Om het te ontsmetten, bevries het, verwarm het, besprenkel het met heet mangaanroze of fytosporine. Bak de grond niet in de oven – dat verbrandt het organische materiaal. Superfosfaat en as in een hoeveelheid van 1 theelepel moeten aan de grond worden toegevoegd.. per 10 liter. Als je 2 weken de tijd hebt, kun je de grond nieuw leven inblazen met EM-bacteriën. De voorbereiding zal later alleen maar schade veroorzaken.

Plaats het bevochtigde substraat op de drainagevulling op ¾ van de hoogte, verdicht het door te schudden. Maak een inkeping in elk kopje met een stokje onder de wortel.

Voorbereiding van de zaailingen voor het uitplanten

Laat planten van 7 tot 15 dagen oud uitvallen. Voor een betere beworteling worden de zaailingen gegraven na het verschijnen van 1-2 echte bladeren. Vroege zaailingen zijn nog zwak, later overgroeid.

De school voorbereiden op het planten houdt in dat de zaailingen 2 uur van tevoren water krijgen om het plukken te vergemakkelijken. Zo wordt de grond samen met de wortels overgebracht naar de nieuwe locatie. Pluk de zaailingen voorzichtig en graaf ze op met een scherpe stok. U kunt een kleine spaan gebruiken om een paar planten op het beddengoed te zetten en ze voorzichtig uit elkaar te trekken zonder de stengels met uw handen aan te raken. Zaailingen moeten worden opgeraapt bij de zaadlobben.

Hoe voorzichtig de operatie ook wordt uitgevoerd, de wortels zullen toch gewond raken. Door een derde van de centrale wortel af te knagen, zal de tuinman zijwortels ontwikkelen. Dit is belangrijk als u zaailingen voorbereidt voor gebieden waar de diepe grondlagen lang nodig hebben om op te warmen. Voor centrale gebieden kan de wortel ongesnoeid blijven. Bij het inbrengen van de stengel in het plantgat moet de wortel in een ring worden gedraaid zodat hij niet wordt verbogen.

De zaailingen zijn langwerpig – ze moeten bijna een dag lang water krijgen zodat de stengels met water doordrenkt en elastisch worden. De stengel, niet de wortel, wordt opgerold tot een ring. Alleen de zaadlobben blijven boven de grond.

Strooi in alle gevallen heel voorzichtig de grond op de wanden van het glas, verdicht door te schudden, zonder de steel te raken. Geef de gewortelde zaailingen water met warm water en voeg epin toe volgens de instructies.

Zorg ervoor dat alles correct gebeurt:

 1. Ruimte in de potten voor bewatering en beregening.

 2. De zaadlobben zijn 1 cm verwijderd van het bodemniveau.

 3. De afstand tussen de planten in een gemeenschappelijke doos is 8 cm.

Hoe de zaailingen te verzorgen

Schaduw de zaailingen 2 tot 3 dagen en zet ze dan in het licht. De nachttemperatuur is 16-18, overdag tot 24 0 . Na het bewortelen wordt de temperatuur met 2-4 graden verlaagd, zodat de zaailingen gedrongen groeien en niet uitrekken. Geef water als de planten uitdrogen, zonder te veel water te geven.

Na 2 weken moeten de pas geplante tomaten worden bemest. Hooggroeiende cultivars met een late ontwikkeling van de eerste tros worden tegelijkertijd overgebracht van ondiepe naar grote bekers. Verplanten zonder de kluit grond te verstoren is gemakkelijk, voeding van de planten op dit moment is niet nodig – ze hebben de nodige voeding gekregen bij het verplanten.

De bemesting moet eens in de tien dagen worden uitgevoerd, op vochtige grond. Gebruik van een samengestelde meststof voor zaailingen.

Solliciteer:

 1. nitroammoniumfosfaat – st. . per 10 liter water;

 2. Kemira, Rasporin – op de punt van een mes per 1 liter water;

 3. Pluimveemest 1:15, boerenmest 1:10 of extract van Ideal volgens de aanwijzingen.

Extra licht is essentieel voor de verzorging van tomatenzaailingen. Het is nodig in de ochtend- en avonduren, bij bewolkt weer. Bij het vormen van de struiken moeten de kopjes worden gedraaid voor een gelijkmatige belichting. Het is belangrijk om zaailingen af te harden om ze voor te bereiden op het planten.

Problemen bij het opkweken van zaailingen na het plukken

Om het uitbreken van schimmelziekten te voorkomen, moeten ze worden besproeid met een oplossing van 100 ml wei of magere melk in een liter water. Dit zal helpen om virusziekten en krullende bladeren te voorkomen.

 1. Zaailingen wortelen niet en gaan dood als het planten verkeerd gebeurt – het wortelstelsel is ernstig getraumatiseerd of de grond is niet geschikt qua samenstelling en zuurgraad.

 2. Er kan een schimmel in de grond zitten die jonge planten aantast: zwartbeen. Hij ontwikkelt zich in vochtige, koude grond. Stop met water geven aan de resterende planten, verwarm de grond…

 3. De stomp is niet gesnoeid, hij is gebogen, ontwikkelt zich niet uit zichzelf en belemmert anderen. Het is beter om ze correct te verplanten.

Tomaten zijn zeer geduldig met zaailingen. Het kost veel moeite om de plant dood te krijgen. Als er weinig licht is, zal de stengel uitrekken en broos worden. Voedingsgebreken uiten zich in een vertraagde ontwikkeling en lichtgroene bladeren. Verkeerde verzorging beïnvloedt de vestiging van de vruchtborstels.

Nederlandse technologie voor het plukken van tomaten

Hoe tomaten te plukken

Aangezien de plant een liaanstengel heeft met tuberkels – de knoppen van luchtwortels – is het mogelijk de stengel te bewortelen en extra wortels te krijgen op het horizontale wortelstelsel. Nederlandse groentetelers benutten deze eigenschap van de plant door bij het plukken een lange wortel te wortelen zonder te snoeien en de stengel van de zaailing tot aan de zaailing bladeren.

Door het “lussen” in de grond ontkiemen nieuwe wortels niet alleen op de lange, gebogen wortel, maar ook op de geplante stengel.

Voordelen:

 1. Het sterke wortelstelsel is oppervlakkig, in een warme laag grond na het planten.

 2. De wortels halen voeding uit een groter gebied en zijn minder afhankelijk van onregelmatige voeding en watergift.

 3. De planten zijn beter bestand tegen weersomstandigheden en ziekten.

 4. De maximale opbrengst die kenmerkend is voor het ras wordt gewaarborgd.

De behandeling van de zaailingen is lastig, ze moeten voorzichtig worden behandeld. Volg alle toepassingsinstructies.

Stap-voor-stap gids:

 1. Maak de potten klaar. Ze moeten worden afgevoerd, ontsmet… Containers tot een derde van de hoogte moeten worden gevuld met hetzelfde substraat als in de school.

 2. Het belangrijkste is om de planten water te geven met 1-2 echte bladeren, u kunt ’s nachts royaal water geven, maar niet minder dan 4 uur van tevoren.

 3. Maak de grond in het plantgat nat en maak een breed bed.

 4. De plant in een boog zetten, maar zodanig dat de wortel niet boven de grond uitsteekt en de zaadlobben boven de grond uitkomen. De steel heeft de vorm van een U, wat mogelijk is als hij verzadigd is met vocht.

 5. Werk de grond voorzichtig met een theelepel op de wortels en vorm de stengel naar het midden van de pot.

 6. Zaailingen worden verzegeld door het oppervlak licht te schudden en te bevochtigen.

 7. Zet de zaailingen op een schaduwrijke plaats en zorg dan voor de klassieke manier van planten.

De wortels in de beker groeien niet naar boven maar naar beneden. Zo zijn de bakken snel vol, krijgen de planten voldoende voeding, groeien ze krachtig. De vruchtborstel wordt eerder gevormd dan bij tomaten die in dezelfde omstandigheden worden geteeld en volgens de klassieke methode worden geplukt. Professionals zeggen dat de Nederlandse methode veel oplevert…

Chinese tomatenpluktechnologie

De Chinese teelttechnologie voor tomaten is gebaseerd op het verkrijgen van gezonde en productieve zaailingen. De voordelen ervan zijn duidelijk te zien bij de onbepaalde variëteiten van klassiek geteelde en “Chinese” zaailingen.

Voordelen van de methode:

 1. De onderste bessenstruik wordt 20-25 cm van de grond geplaatst. De kas is productiever.

 2. De struik is lager – minder groen, de wortels werken voor de oogst.

 3. De struiken zijn praktisch ziektevrij, geen phytophthora in de herfst.

 4. Sterk wortelstelsel, bossig en gedrongen.

 5. Vroege oogst.

Bij deze methode worden de zaailingen een maand te vroeg gezaaid. Kan niet uit de Chinese teelttechnologie worden gehaald – zaailingen worden holistisch geteeld.

De zaden voorbereiden om te zaaien

Gebruik gekalibreerde, grove zaden zonder onvolkomenheden. Eerst worden ze 3-5 uur in een extract van houtas gehouden, dan ontsmet met mangaan, een halve dag geweekt met biostimulanten. Nadat de zaden een dag in de koelkast hebben gelegen, worden ze koud gezaaid.

Het eerste wat groentetelers in China moeten doen is hun zaden strikt volgens de maankalender zaaien wanneer de maan op de afnemende maan in het teken Schorpioen staat. Zij geloven dat de planten de energie krijgen die ze nodig hebben om sterke wortels te vormen.

Eisen voor de zaaibodem

De grond is neutraal, pH 6 eenheden, bestrooid met roze mangaan, verwarmd in de oven tot 50 0. Voeg geen humus of compost toe aan de gesteriliseerde grond – risico van insleep van ziekten. Om het substraat brokkelig te houden, kan de grond voor de helft met turf worden verdund en toch neutraal blijven. Elk zaaibakje wordt gevuld met 2-3 cm kiezels voor drainage, daarna substraat.

Zaaien

Het zaaien van de zaden in de zaaigrond. Leg de zaden in stroken om de 4 cm, met een tussenruimte van 2 cm. Bedek de zaden met aarde, maak ze vochtig en laat ze in folie liggen tot ze ontkiemen. Maak na het uitkomen van de zaailingen een dag van 12 uur met extra licht. En in deze omstandigheden groeien de zaailingen tot ze 3-4 paar echte bladeren vormen en 20 cm hoog worden.

Kiemen

Een bos langwerpige stengels wordt voor het plukken royaal bewaterd zodat de stengels verzadigd zijn met water. De stengels worden dan onder de zaadlobben afgesneden – dit is de beworteling.

Je moet je voorbereiden:

 1. Containers met afvoer, gevuld met aarde.

 2. De transparante kapjes om de beker af te dekken – een broeikaseffect.

 3. Een oplossing van wortelvormende stimulans.

 4. Een scherp mes of schaar.

Snijd de stengels onder de zaadlobben af, houd ze even in een oplossing met bewortelingsmiddel, laat ze in een beker vallen, bedek ze met aarde. Gebruik dezelfde oplossing om de propagulen water te geven en dek ze vervolgens af met een doorzichtig deksel. Plaats onder een donkere bedekking en bewaar 3 dagen bij 22-24 °C 0 .

De planten worden vervolgens in hun kappen bewaard bij de gebruikelijke temperatuur voor zaailingen. 14-16 graden ’s nachts en 20-22 graden overdag. In het begin groeien de struiken niet, het wortelstelsel ontwikkelt zich, de stam wordt zichtbaar dikker, de beschikbare bladeren worden groot.

Kappen worden de eerste 2 weken enkele seconden opgetild voor ventilatie, later neemt de tijd toe. Als de plant begint te groeien – verwijder de bovenste kopjes. Een manier om rek te voorkomen is het verstrekken van gelijkmatig verdeeld licht. Daarom worden de potten vaak gedraaid.

Nadelen van de methode:

 1. Vroeg zaaien vereist stabiele aanvullende verlichting – in februari is de insolatie in Nederland chronisch laag.

 2. Voorstekken met broeikaseffect.

 3. Overlevingspercentage zaailingen 75 %.

De methode is tijdrovend, maar als je bedenkt dat bij indetas de eerste kwast op 9-11 bladeren wordt gezet, de onderste laag van gouden contouren niet werkt, is het zinvol om te kijken naar de Chinese methode om tomaten te kweken.

Conclusie

Wij hebben u slechts drie, maar radicaal verschillende, manieren getoond om tomaten te plukken. Als de zaailingen overgroeien, kunt u proberen de plant ondersteboven te wortelen. In lage kassen is de Chinese methode om hoogproductieve rassen te kweken zeer geschikt. Wij wensen u goede resultaten.

Beoordeel dit artikel
( Nog geen beoordelingen )
Patrick Bakker

Gegroet, mede-enthousiastelingen van het huis verbouwen en bouwen rijk! I ' m Patrick Bakker, een doorgewinterde bouwer met een diepgewortelde passie voor het transformeren van ruimtes en het maken van huizen die staan als blijvende testamenten voor zowel functionaliteit als esthetische allure.

Opmerkingen toevoegen

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: